kinga Posted July 17, 2009 Posted July 17, 2009 ...nie znam przeszłości Montany, ale podejrzewam, jak była - pewnie taka, ze nikt z nas nie chcialby jej znać. Mogę sie jedynie domyślać, ze właściwie cudem tylko przeżyła. Ma ok 2-3 lat, na moje oko - ale zapewne przeszła w tym krótkim okresie tyle, ze szkoda gadać. Jest zagłodzona - na zdjęciach tego nie widać, ale to taki szkielet pod zmierzwionym futrem. Waży pewnie niewiele więcej, niż 30 kg. Docelowo - powinna ważyć jakieś 60 kg. Ekstremalnie brudna, śmierdząca, zapchlona - swój wyłysiały brzuch juz w samochodzie wystawiała do głaskania, wywracając się "kołami do góry". Nie widzi - na pierwszy rzut oka jest to niezauważalne, bo oczu nie ma "mętnych"; trzeba jej się przypatrzeć, aby dostrzec, że funkcjonuje na trochę innych zasadach. Nie wiem, czy ślepota jest wynikiem silnego uderzenia w głowę, przebytej wirusówki, czy wadą wrodzoną. Zapewne jednak jest dożywotnia - ale takie psy po trafią świetnie dawać sobie radę w dobrym domu ( co niektórzy wiedzą coś na ten temat...;)) Na jej ograniczone postrzeganie świata, którego nie może zbadać wzrokiem - nakładają się złe doswiadczenia z przeszłości. Wystarczyło, ze gwałtownie kucnęłam przy niej ze smakołykiem - a już przypadła do ziemi i skuliła sie ze strachu. Ale jeśli stanie psychicznie na nogi - jeśli każdy dzień nie będzie dla niej oznaczał zagrożenia - będzie pogodnym, bardzo przyjaznym i pro-ludzkim psem ;). Jest bardzo spragniona normalnego kontaktu z człowiekiem. Umieściłam ją - grzecznościowo i awaryjnie - w boksie hotelowym. Jest to rozwiązanie tymczasowe. Na dzień dzisiejszy Montana pilnie potrzebuje: dobrej jakościowo karmy i witamin, bo to duża, młoda suka - bardzo wyniszczona. Potrzebuje także szczepień oraz diagnostyki medycznej, zwłaszcza oględzin oczu. Muszę zapewnic jej wikt i opierunek :cool3:, a jestem, co tu dużo mówić - totalnie pod kreską, jeśli chodzi o finanse. Bardzo, bardzo proszę o pomoc. .................................................. A teraz zobaczcie, że warto było...:loveu: Quote
samoglow Posted July 17, 2009 Posted July 17, 2009 Jest przepiekna :loveu: Czyli zrzuta co miesiac. Trzeba chyba ja podczepic pod fundacje Biafry, moze, bo prywatny to potem ma przechlapane w skarbowce, jak zbiera i tak do konca to nie wiadomo na co i po co ...:shake: Deklaruje 20 zl co miesiac, tylko trza mi przypominac. Te oczyska to jeszcze pewnie trzeba zdiagnozowac..... Jonatan Jonatanem ;), a kazdy przypadek jest inny. Quote
kinga Posted July 17, 2009 Author Posted July 17, 2009 ...oczywiście - najbardziej na świecie - Montana potrzebuje domu. Najlepszego na świecie :loveu:. ... z ogrodem :oops: ;). proszę o las rąk. Quote
samoglow Posted July 17, 2009 Posted July 17, 2009 :-(Nie mam domu :-( nie mam ogrodu No a TA dogolezanka, ktora wraz z Toba wpadla do rowu to by nie chciala? :razz: Quote
Nicol Posted July 18, 2009 Posted July 18, 2009 Zrobiłam Dziewczynce wątek na forum molosów w leonbergerach i na forum leonbergerów Leonberger - forum :: Zobacz temat - Niewidoma sunia - chyba leonberger Quote
karina1002 Posted July 18, 2009 Posted July 18, 2009 samoglow napisał(a)::-(Nie mam domu :-( nie mam ogrodu No a TA dogolezanka, ktora wraz z Toba wpadla do rowu to by nie chciala? :razz: DO rowu wpadł samochód, żadna dogokoleżanka.... I ona raczej nie może zabrać montany :p Quote
kinga Posted July 19, 2009 Author Posted July 19, 2009 [quote name='Nicol']Zrobiłam Dziewczynce wątek na forum molosów w leonbergerach i na forum leonbergerów Leonberger - forum :: Zobacz temat - Niewidoma sunia - chyba leonberger Nicol :calus: ...choć podobno znawcy stwierdzili, ze ona nie jest leonbergerką :oops:. Ja też miałam takie przeczucia... ( ...to wszystko przez Camarę, która zawyrokowała: jest :happy1: - więc ja, jak głupia: :multi::multi::multi:. A potem Camara przysłała mi druzgocącego maila: ...nie jest nawet mixem leonbergera...:nonono2::puppydog:). A już serio - we wtorek najpewniej zabieram małą do moich wetów na oględziny. Zobaczymy te oczęta... Quote
samoglow Posted July 20, 2009 Posted July 20, 2009 Nie-leonberger tez czlowiek - bierz do lekarza, bierz...:p Karina -Ty sie zastanow...chyba odczuwasz pustke jakas...... Quote
samoglow Posted July 20, 2009 Posted July 20, 2009 Hej, kobity - glosowac na Biafre na Krakvecie!!!!:mad: Quote
Nicol Posted July 20, 2009 Posted July 20, 2009 [quote name='kinga']Nicol :calus: ...choć podobno znawcy stwierdzili, ze ona nie jest leonbergerką :oops:. Ja też miałam takie przeczucia... ( ...to wszystko przez Camarę, która zawyrokowała: jest :happy1: - więc ja, jak głupia: :multi::multi::multi:. A potem Camara przysłała mi druzgocącego maila: ...nie jest nawet mixem leonbergera...:nonono2::puppydog:). A już serio - we wtorek najpewniej zabieram małą do moich wetów na oględziny. Zobaczymy te oczęta... Czy leobnerger czy nie, nieważne ;), mi leonbergera przypomina, najwazniejsze zeby ktos wypatrzył Dziewczynkę. Jest przepiękna.... Daj znac prosze co powiedział wet o jej oczętach..... Może jest jakas nadzieja by mogła widziec... Trzymam kciuki... Quote
karina1002 Posted July 20, 2009 Posted July 20, 2009 kinga napisał(a): ...choć podobno znawcy stwierdzili, ze ona nie jest leonbergerką :oops:. Ja też miałam takie przeczucia... Jak nie leonek, to na bank golden albo podhalan, prawda camara ? ;):cool3::eviltong: Quote
Nicol Posted July 21, 2009 Posted July 21, 2009 Kinga napisz mi prosze swój numer telefonu, na leonbergerach jest osoba zainteresowana Montaną, chciałaby porozmawiać z Tobą na temat suni :lol:, może cos sie uda...... Quote
feliksik Posted July 21, 2009 Posted July 21, 2009 zapisuję się na wątek. Sunia prześliczna, aż przykro patrzeć, że bezdomna (chociaż każdego psiaka szkoda) Quote
kinga Posted July 21, 2009 Author Posted July 21, 2009 melduję się dopiero teraz przy kompie, i - ponieważ padam na... - króciutko tylko zdam relację: - nie widzimy w 100% :shake:, sprawa anomalii anatomicznych była mi tłumaczona przez pana doktora długo i zawile - ale ze względu na brak obeznania w temacie nie będę robiła tzw. skrótów myślowych - w każdym razie sprawa jest nieodwołalna i raczej od dawna. Moze być wynikiem: - wady wrodzonej - uderzenia mechanicznego w głowę i uszkodzenia nerwow wzrokowych w obu oczach - bądź przebytej choroby wirusowej, bakteryjnej, etc. - ważymy jedynie 32 kg :-( - mamy dwa, góra trzy lata - natomiast zęby wskazują na trudną przeszlość; połamane i pościerane na skutek gryzienia np. kamieni i innych rzeczy niekoniecznie nadających sie do jedzenia - brzuch łysy i sierść poprzecierana - pod nią b. liczne ślady pogryzień od pcheł - odrobaczono nas po raz pierwszy i przykazano póki co - karmić dobrą karmą (co też uczyniono, podprowadzajac domowym psom pół worka karmy Bosch - w nadziei, ze się nie zorientują. Zorientowały się, parszywce - i rozwlekły pełen kosz na śmieci po całym domu :mad:) Montana jest - przy całym swoim kalectwie i zabiedzeniu - przesympatycznym, bardzo ufnym psem, garnącym się do ludzi z wielką energią. Mój maż w poczekalni, zamyśliwszy sie głęboko - został nagle zdzielony z wielką siłą wielką łapą :p, celem zachęty do zabawy. Psy w poczekalni truchlały na widok Montany, która z entuzjazmem garnęła sie do wspolnych znajomości - nawet oszołomowi labradorowi oczy stanęly z wrazenia w słup. Pozwala robić przy sobie wszystko, nawet grzebac w oczach :roll:. Jest silna - będzie bardzo silna :p. Już teraz jest piękna - będzie Najpiękniejszym Psem Świata :loveu:. Słowo honoru ;). Quote
feliksik Posted July 22, 2009 Posted July 22, 2009 Nicol napisał(a):... na leonbergerach jest osoba zainteresowana Montaną, (...) :lol:, może cos sie uda...... MOże jakiśpromyk nadziei, jak poszła rozmowa? Quote
Nicol Posted July 22, 2009 Posted July 22, 2009 Miałam nadzieje, że może jest jakas szansa by Montana mogł awidzeć, no cóż..... Do góry Dziewczynko, szukamy domku. Czy zrobić Montanie ogłoszenia? Mogę zrobić allegro i gratke... Quote
kinga Posted July 22, 2009 Author Posted July 22, 2009 Nicol napisał(a): Czy zrobić Montanie ogłoszenia? Mogę zrobić allegro i gratke... to moze na razie wstrzymamy się z ogłoszeniami, może Montanie uda się szybciej znaleźć dom? - ale to zobaczymy... ...zasługuje na taki najlepszy na świecie dom, dożywotnio - po tym, co przeszła dotąd. Jakaś sprawiedliwość na świecie musi być, przynajmniej w jej przypadku, prawda? Quote
Nicol Posted July 24, 2009 Posted July 24, 2009 Pewnie że zasługuje na najlepszy domek pod słońcem.... Oby tylko szybko sie on znalazł.... Kinga co nowego u Dziewczynki? I co z Panią, która była nia zainteresowana?? Quote
kinga Posted July 24, 2009 Author Posted July 24, 2009 Dziewczynka żyje :eviltong:. mam nadzieję... na karmie moich psów :diabloti:. na początku przyszlego tygodnia zostanie zaszczepiona, powtórnie odrobaczona ( a moze w odwrotnej kolejności? :hmmmm:... nie mam głowy do takich rzeczy ;)). Na razie zostawiamy resztę badań w spokoju, czekamy na przyrost masy. Gdyby coś nam nie szło z tym przytyciem - będziemy grzebać dalej w Montanie :diabloti:. Badamy ew. możliwości spedycyjne - bo Koszalin, co jest od dawna moją bolączką - leży absolutnie daleko od wszystkich innych miast :shake:. A jeśli chodzi o spedycję psów - te odległości w jakiś czarodziejski sposób wydłużają się niemożliwie. No i teraz wszyscy, ale to wszyscy psi kierowcy są na urlopach. Potencjalny dom więc jest nadal zainteresowany ;). Ale na fajerwerki przyjdzie czas... Mam nadzieję, ze przyjdzie :roll:. Quote
Nicol Posted July 24, 2009 Posted July 24, 2009 Kinga a juz była wizyta przedadopcyjna??? Bo moge sie rozpytac o możliwość transportu, tylko bym chciała wiedziec czy domek juz sprawdzony jest....... Quote
kinga Posted July 25, 2009 Author Posted July 25, 2009 Nicol napisał(a):Kinga a juz była wizyta przedadopcyjna??? Bo moge sie rozpytac o możliwość transportu, tylko bym chciała wiedziec czy domek juz sprawdzony jest....... Wizyta przedadopcyjna - odbędzie sie dziś albo jutro. Ale myślę, ze to tylko... formalnosć ;). Wszystko wskazuje, że głównym problemem jest teraz transport Koszalin - Warszawa ( ew. Koszalin - Lublin) - tym bardziej, ze jest "do wydarcia" druga suka, o podobnych gabarytach, co Montana - i ona również musi dostać się do Wa-wy. Obie jak najszybciej...:hmmmm: Quote
Recommended Posts