zuziaM Posted October 4, 2009 Posted October 4, 2009 [quote name='Mysia_']i jak była dzisiaj wizyta u weta? ;)[/quote] Bylam u lekarza sama. Nie udalo mi sie Gabi zachecic do wejscia do samochodu. Ale i tak nic jej nie jest, wiec kiedy bedzie potrzeba, to pojade z nia albo pani doktor do nas zajrzy. Przy wiekszej ilosci psow i np. wiekszej ilosci szczepien czy innych zabiegow, zapraszam pania doktor do siebie. Ale i tak rozmawialam o Gabi. Ten lek, ktory brala jest lekiem przeciwzapalnym i przeciwbolowym na dolegliwosci zwiazane z ukladem ruchu. Bierze sie je nie seriami, ale w chwilach pogorszenia stanu. Wiec kiedy Gabi bedzie miala jakiekolwiek problemy z chodzeniem, to zaraz jej podam tabletki. Kupilam od pani doktor jeden listek " [B]Scanodyl 50mg[/B] ". To dziala tak jak Metacam. Tyle ze jest w tabletkach. Stosowalam go juz kiedys na dolegliwosci reumatyczne u swojej Isi. Jest naprawde bardzo skuteczny i po podaniu jednej tabletki nastepowala bardzo szybko trwala poprawa. Dolegliwosci wiecej nie wrocily. Ale oprocz tego, jak pisalam , zawiozlam do badania probke kupki Gabrysi. I okazalo sie, ze Gabi ma robala o nazwie [B]włosogłówka[/B]. To paskudny robal, ktorego trudno wytepic i ten lek, ktory Gabi wziela na odrobaczenie w schronisku w czerwcu ( Ektopar, jak dobrze odczytalam z ksiazeczki a takze Pratel, ktory dostala wczesniej ) zupelnie nie dziala na tego robaka. To samo mialy Tosia i Balbinka ( moje tymczasowiczki ). Ale dostaly porzadny, silny lek ktory je zniszczyl. W piatek wiozlam tez ich kupki, zeby sprawdzic, czy lek zadzialal. No i zwyciestwo :lol:! Robali juz nie maja :lol:! [U]Jedna tabletka kosztuje 15 zl. Jak dla Gabi bedzie trzeba podac dwie[/U] ( bo ona wagowo, tak jak Balbinka jest mniej wiecej ). Tak wiec we wtorek jade do pani doktor po lekarstwo. Te tabletki nazywaja sie [B]DOLPAC[/B] i pisza o nich w ulotce, ze sa skuteczne tez na tego robala, ktorego ma Gabi . A zostaly sprawdzone na Tosi i Balbince i naprawde dzialaja ! Za badanie kupki i Scanodyl zaplacilam 20,- zl. Gabi coraz chetniej wychodzi na spacery. Zaczela ostatnio znow poplakiwac, ale nie wiem za bardzo dlaczego. Jest najedzona i ma sucho i cieplo..... Byc moze wlasnie towarzystwa jej potrzeba.... Ale moze to byc spowodowane i przez robale. Psy sa wtedy pobudzone , a Gabi ma specyficzne objawy zarobaczenia. Ona jest bardzo nerwowa.... w kojcy czesto sobie lezy, ale zdarzaja sie momenty, ze biega wokolo budy przez kilka munut....... Potem sie uspokaja i kladzie.... Mam nadzieje, ze po wytepieniu robakow to sie uspokoi. Quote
Mysia_ Posted October 4, 2009 Author Posted October 4, 2009 pierwszy raz słysze o tych tabletkach dolpac :oops: czy one mają podobny skład jak np. drontal czy dehinel plus? bo z tego co pamietyam to te tabletki mają jeen składnik więcej niż Pratel i Paratex, za chwilkę poszukam, żeby znaleźć dokładną nazwę, ale to chyba febantel czy jakoś tak :roll: Quote
Mysia_ Posted October 4, 2009 Author Posted October 4, 2009 dobra już znalałam :evil_lol: bardzo ciekawskie ze mnie stworzenie :eviltong: [B]Pratel i Paratex -[/B] prazikwantel, embonian pyrantelu [B]drontal i dehinel plus -[/B] febantel, embonian pyrantelu, prazikwantel [B]Dolpac - [/B]embonianu oksantelu, embonianu pyrantelu, prazikwantel czyli pewnie embionian oksantelu działa właśnie na te robaki :razz: Quote
ihabe Posted October 4, 2009 Posted October 4, 2009 ZuziuM, dziś zrobię przelew na 50 zł za badania kupki i tabletki. Zgadza się? Czy więcej? Mizianko dla wszystkich psiaczków:loveu::loveu: Quote
zuziaM Posted October 4, 2009 Posted October 4, 2009 [quote name='Mysia_']dobra już znalałam :evil_lol: bardzo ciekawskie ze mnie stworzenie :eviltong: [/quote] I dobrze .... chociaz wiesz, dokad ciekawosc moze zaprowadzic :evil_lol: ??? Ale jak o tych lekach czytalas, to na ulotce jest tez napisane, jakie robale on tepi. Nie czytalam innych ulotek, ale tą tak. I rzeczywiscie włosogłówka na niej jest wyszczegolniona. [quote name='ihabe']ZuziuM, dziś zrobię przelew na 50 zł za badania kupki i tabletki. Zgadza się? Czy więcej? Mizianko dla wszystkich psiaczków:loveu::loveu:[/quote] Tak, dokladnie tyle. Nastepne badanie za dwa tygodnie to juz bedzie na moj koszt. Bo bedzie trzeba sprawdzic, czy robale wybije. No i niunia bedzie juz spokojniejsza.... a moze i zacznie nieco tyc. Ostatnio dostaje duzo ryzu. Do wszystkiego jej mieszam. Jakos lepiej sie chyba po nim czuje. I wymiziam psiaki oczywiscie :lol:.... Dziekuje :lol:. Quote
ihabe Posted October 4, 2009 Posted October 4, 2009 no to ptzrlewik już zrobiony:loveu::loveu::loveu: update finansów: [FONT=Arial][COLOR=red][B]Madcat1981[/B][/COLOR] 5 zł + 20 zł ( os przyjaciela z bazarku)= [B][COLOR=red]25 zł[/COLOR][/B] [B][COLOR=red]Bjuta [/COLOR][/B][B][COLOR=red]20 zł[/COLOR][/B] [B][COLOR=red]ihabe [/COLOR][/B]za wrzesień [B][COLOR=red]20 zł[/COLOR][/B] [B][COLOR=red]ihabe[/COLOR][/B] [COLOR=#ff0000][B][U]bazarek 1+2[/U][/B][/COLOR] [COLOR=red][B]104 zł [/B][/COLOR][FONT=Times New Roman][COLOR=red][B]bjuta [/B][COLOR=#000000]wrzesień[/COLOR][B] 15 zł[/B][/COLOR] [/FONT][B][COLOR=#ff0000]Gonia 13 [/COLOR][/B]za wrzesień[B][COLOR=#ff0000] 10zł[/COLOR][/B] [B][COLOR=#ff0000]Makrela [/COLOR][/B]za wrzesień + 20 zł[B][COLOR=#ff0000] 70 zł[/COLOR][/B] [B][COLOR=#ff0000]Ana666 [/COLOR][/B]za wrzesień[B][COLOR=#ff0000] 20 zł BICO [U]jednorazowo[/U] 50 zł Feliksik [COLOR=#000000]za wrzesień[/COLOR] 20 zł Gonia 66 [COLOR=#000000]za wrzesień[/COLOR] 10 zł Pani Anita [U]jednorazowo[/U] 100zł :loveu::loveu::loveu::loveu:[/COLOR][/B] [B][COLOR=#ff0000]Niteczka [COLOR=#000000]za wrzesień[/COLOR] 20 zł[/COLOR][/B] [B][COLOR=#ff0000]Reja [COLOR=#000000]za wrzesień[/COLOR] 20 zł[/COLOR][/B] [B][COLOR=#ff0000]Olga7 [COLOR=#000000]za wrzesień[/COLOR] 10 zł[/COLOR][/B] [B][COLOR=#ff0000]Randa [COLOR=#000000]za wzresień[/COLOR] 20 zł[/COLOR][/B] [B][COLOR=#ff0000]zachary [COLOR=#000000]za wrzesień[/COLOR] 20 zł[/COLOR][/B] [/FONT][LEFT][FONT=Arial][B][COLOR=#ff0000]Madcat [U]z bazarku[/U] 34,15 zł[/COLOR][/B][/FONT][/LEFT] [LEFT][FONT=Arial][B][COLOR=#ff0000]Gonia13 [COLOR=#000000]za X i XI[/COLOR] 20 zł[/COLOR][/B][/FONT][/LEFT] [LEFT][FONT=Arial][B][COLOR=#ff0000]Edyta [COLOR=#000000]stała[/COLOR] 20 zł Marii 23 [COLOR=black]za wrzesień[/COLOR] 15 zł [/COLOR][/B]================================================= [COLOR=#ff0000][B][U]razem 643,15 zł [/U][/B][/COLOR][/FONT][FONT=Arial][B][/B] [/FONT][/LEFT] [LEFT][FONT=Arial][B][U]wydatki[/U][/B]:[/FONT][/LEFT] [LEFT][FONT=Arial][COLOR=#ff0000][B]hotelik X-XI przelew 300zł 26 września 2009[/B][/COLOR][/FONT][/LEFT] [LEFT][B][FONT=Arial]643,15 - 300zł = [SIZE=5]343,15 zł :loveu::loveu::loveu::loveu:[/SIZE][/FONT][/B][/LEFT] [LEFT] [/LEFT] [LEFT][B][I][U][SIZE=4][COLOR=#ff0000]w[/COLOR][/SIZE][/U][/I][/B][SIZE=4][COLOR=#ff0000][B][I][U]pływy październik[/U][/I][/B][/COLOR][/SIZE]: [LEFT] [/LEFT] [LEFT][FONT=Arial][COLOR=#ff0000][B]i[/B][/COLOR][COLOR=#ff0000][B]habe[/B][/COLOR] [B]20 zł[/B][/FONT][/LEFT] [LEFT][FONT=Arial][B][COLOR=#ff0000]B[/COLOR][COLOR=#ff0000]juta[/COLOR] 15 zł[/B][/FONT][/LEFT] [LEFT][FONT=Arial][B]==============[/B][/FONT][/LEFT] [LEFT][FONT=Arial][B]35 zł[/B][/FONT][/LEFT] [LEFT][FONT=Arial][B][/B][/FONT] [/LEFT] [LEFT][FONT=Arial][B]343,15+35 zł=378,15 zł[/B][/FONT][/LEFT] [LEFT][FONT=Arial][B][/B][/FONT] [/LEFT] [LEFT][FONT=Arial][SIZE=4][COLOR=#ff0000][B][I][U]wydatki pażdziernik:[/U][/I][/B][/COLOR][/SIZE][/FONT][/LEFT] [LEFT][FONT=Arial][SIZE=4][COLOR=#ff0000][B][/B][/COLOR][/SIZE][/FONT] [/LEFT] [LEFT][FONT=Arial][B]4 X- 50 zł wet + tabletki na odrobaczenie przesłane do ZuziaM[/B][/FONT][/LEFT] [LEFT][FONT=Arial][B][/B][/FONT] [/LEFT] [LEFT][FONT=Arial][B]na koncie: 4X2009 [SIZE=4][COLOR=#ff0000]328,15[/COLOR][/SIZE][/B][/FONT][/LEFT] [/LEFT] Quote
Mysia_ Posted October 4, 2009 Author Posted October 4, 2009 [quote name='zuziaM']I dobrze .... chociaz wiesz, dokad ciekawosc moze zaprowadzic :evil_lol: ??? [/quote] hehe :evil_lol: no trudno :eviltong: teraz już wiem czym się tępi jakąś włosogłówkę, czymkolwiek jest, ale pewnie zaraz się dowiem :diabloti: swoją drogą ciekawe czy jakieś inne nasze psiaki tego nie mają, bo u nas to tylko Pratel lub Paratex :roll: Quote
Makrela Posted October 5, 2009 Posted October 5, 2009 Okej, ja też już puściłam przelew na październik. A z tym robalem to dobrze wiedzieć. Może się przydać :p Quote
zuziaM Posted October 5, 2009 Posted October 5, 2009 [quote name='Mysia_'] teraz już wiem czym się tępi jakąś włosogłówkę, czymkolwiek jest, ale pewnie zaraz się dowiem :diabloti: swoją drogą ciekawe czy jakieś inne nasze psiaki tego nie mają, bo u nas to tylko Pratel lub Paratex :roll:[/quote] Obawiam sie, ze ma je wiekszosc psiakow. Jesli u jednej Gabi ja stwierdzono, to ..... maja i inne :shake:.... Jak mi powiedziala pani doktor, bardzo dobrze robie, ze zbieram kupy od razu ( kilka razy dziennie np. chodze po ogrodzie i szukam :roll: kupek moich psic i zaraz zabieram zrobione kupki w kojcach ) ze wzgledu na to, ze wlosoglowka potrzebuje do dalszego wylegu podatnego gruntu, jakim jest np. wilgotna trawa, ziemia...... [B]Informacja dla wszystkich .[/B] [B]Gabi ma jedzonko zapewnione [U]do 25.10.09 wlącznie[/U][/B] Quote
Mysia_ Posted October 5, 2009 Author Posted October 5, 2009 [quote name='zuziaM']Obawiam sie, ze ma je wiekszosc psiakow. Jesli u jednej Gabi ja stwierdzono, to ..... maja i inne :shake:.... Jak mi powiedziala pani doktor, bardzo dobrze robie, ze zbieram kupy od razu ( kilka razy dziennie np. chodze po ogrodzie i szukam :roll: kupek moich psic i zaraz zabieram zrobione kupki w kojcach ) ze wzgledu na to, ze wlosoglowka potrzebuje do dalszego wylegu podatnego gruntu, jakim jest np. wilgotna trawa, ziemia...... [/quote] Od tych trzech miesięcy Gabi była cały czas sama, ale wcześniej była na wybiegu z innymi psiakami... Quote
ihabe Posted October 5, 2009 Posted October 5, 2009 update Edyta? [LEFT][B][I][U][SIZE=4][COLOR=#ff0000]w[/COLOR][/SIZE][/U][/I][/B][SIZE=4][COLOR=#ff0000][B][I][U]pływy październik[/U][/I][/B][/COLOR][/SIZE]: [LEFT][FONT=Arial][COLOR=#ff0000][B]i[/B][/COLOR][COLOR=#ff0000][B]habe[/B][/COLOR] [B]20 zł[/B][/FONT][/LEFT] [LEFT][FONT=Arial][B][COLOR=#ff0000]B[/COLOR][COLOR=#ff0000]juta[/COLOR] 15 zł[/B][/FONT][/LEFT] [LEFT][FONT=Arial][B][COLOR=#ff0000]Edyta[/COLOR] 20 zł [COLOR=Red]Makrela[/COLOR] 50 zł [/B][/FONT][/LEFT] [LEFT][FONT=Arial][B]==============[/B][/FONT][/LEFT] [LEFT][FONT=Arial][B]105 zł [/B][/FONT][/LEFT] [LEFT][FONT=Arial][B]343,15+105 zł=448,15 zł[/B][/FONT][/LEFT] [LEFT][FONT=Arial][SIZE=4][COLOR=#ff0000][B][I][U]wydatki pażdziernik:[/U][/I][/B][/COLOR][/SIZE][/FONT][/LEFT] [LEFT][FONT=Arial][B]4 X- 50 zł wet + tabletki na odrobaczenie przesłane do ZuziaM[/B][/FONT][/LEFT] [LEFT][FONT=Arial][B]na koncie: 4X2009 [SIZE=4][COLOR=#ff0000]398,15[/COLOR][/SIZE][/B][/FONT][/LEFT] [/LEFT] Quote
maarit Posted October 5, 2009 Posted October 5, 2009 Ihabe ja wpłaciłam za październik i listopad. Chyba że jestem do tyłu z jakąś wpłatą. Quote
zuziaM Posted October 5, 2009 Posted October 5, 2009 Uffff.... lek wlasnie zaaplikowalam z kolacja Gabusi :lol:. Przez noc juz zabierze sie do roboty i bedzie powoli wykanczal te robale !!! I pani doktor przyjedzie do nas w tygodniu. Wtedy obejrzy dokladnie panienke. Zobaczy, jak Gabi chodzi . Za lek zaplacilam mniej, bo 20,- zl :lol:. Zrobilam Gabi zdjecia na spacerze, ale cos sie Fotosik buntuje i mi powiedzial, ze mam limit zdjec - 100 sztuk. Jak czhce umieszczac wiecej, to musze oplacic abonament :razz:. Zaraz jeszcze raz to sprawdze i coz.... trzeba bedzie go wykupic :razz:. Quote
Olga7 Posted October 5, 2009 Posted October 5, 2009 Gdy tylko Zuzia będzie miala czas i uda się umieścić fot.-chętnie zobaczymy naszą babuniową Gabi :p ....:loveu:.A dla Zuzi -pozdrowienia oczywiście .:p Quote
Bjuta Posted October 5, 2009 Posted October 5, 2009 Zuziu, to może wyślij do mnie na maila i ja wstawię, bo mam wykupione pro w fotosiku. Quote
ihabe Posted October 5, 2009 Posted October 5, 2009 [quote name='Gonia13']Ihabe ja wpłaciłam za październik i listopad. Chyba że jestem do tyłu z jakąś wpłatą.[/quote] tak kochana jest to uwzględnione : [FONT=Arial][B][COLOR=#ff0000]Gonia13 [COLOR=#000000]za X i XI[/COLOR] 20 zł Makrelko dziś wpłynęło Twoje 50 zŁ :loveu::loveu::loveu: zaraz uzupełnię:loveu: [/COLOR][/B][/FONT] Quote
Mysia_ Posted October 5, 2009 Author Posted October 5, 2009 Zuziu mogłabyś podać mi na PW swój adres z kodem pocztowym? Po zabrzańskim Kierusiu, który był w jednym z hotelików został lek - 28 tabletek Canidrylu 100mg, z tego co wiem to chyba jakiś odpowiednik scanodylu, szkoda, żeby się zmarnował ;) Quote
zuziaM Posted October 6, 2009 Posted October 6, 2009 [quote name='Bjuta']Zuziu, to może wyślij do mnie na Tylko, ze nie mozna przesylac wlasnie zdjec, ani ich gdziekolwiek umieszczac, jesli nie sa umieszczone na jakims do tego celu przeznaczonym serwerze :lol:. Ale tez juz wczoraj wplacilam za abonament roczny. Mysle, ze juz dzisiaj mi sie uda wgrac zdjecia i wkleje zaraz :lol: . [quote name='Mysia_']Zuziu mogłabyś podać mi na PW swój adres z kodem pocztowym? Po zabrzańskim Kierusiu, który był w jednym z hotelików został lek - 28 tabletek Canidrylu 100mg, z tego co wiem to chyba jakiś odpowiednik scanodylu, szkoda, żeby się zmarnował ;)[/quote] Wysylam adres. Dziek :lol:i. Zapytam oczywiscie rowniez o te leki lekarza. Quote
maarit Posted October 6, 2009 Posted October 6, 2009 [quote name='ihabe']tak kochana jest to uwzględnione : [FONT=Arial][B][COLOR=#ff0000]Gonia13 [COLOR=#000000]za X i XI[/COLOR] 20 zł[/COLOR][/B][/FONT][COLOR=#ff0000] [B][FONT=Arial]Makrelko dziś wpłynęło Twoje 50 zŁ :loveu::loveu::loveu: zaraz uzupełnię:loveu:[/FONT][/B] [/COLOR][/quote] Bo myślałam że może coś pomieszałam:roll: Dzięki... Jak zapomnę to grzmijcie... Quote
bico Posted October 6, 2009 Posted October 6, 2009 Jak tam Gabuniu? :loveu: Walka z paskudnymi robalami musi być wygrana, robale precz od psiaków:mad: Quote
Mysia_ Posted October 7, 2009 Author Posted October 7, 2009 właśnie, na czym z tymi fotkami staneło? :razz: Quote
zuziaM Posted October 7, 2009 Posted October 7, 2009 Na tym, ze dzisiaj zupelnie czasu nie mialam. Ale jutro, jesli mi juz Fotosik dal wolna reke do dzialania, wkleje juz na pewno. Dzisiaj mnie Gabunia nastraszyla ..... Wieczorem przynioslam jej kolacje i jeszcze na spacer ja chcialam wziac , a ona w budce siedziala. Zawolalam ja wiec, a ona sie wychylila i .... wypelzla niemal z budki :shake:.... Kurcze, bylam przerazona, bo ona na tylne lapki stanac nie mogla :shake:...... Tak chwile potrwalo .... wstala, zjadla kolacje. Zjadla sobie juz na stojaco.... i za 10 minut poszlysmy na spacer ... Gabi juz swietnie i dziarsko szla ..... No nie wiem, co to bylo :shake:.... Moze po prostu jej zdretwialy lapki podczas spania :roll:....... Ale bede ja na razie baczniej obserwowala. Quote
ana666 Posted October 7, 2009 Posted October 7, 2009 Wszystkie moje stare duże psy tez mają/miały te problemy, to poprostu starość i stawy nawalają, mój Rudi nie może wstać jak jest zmiana pogody i jak długo leży też nie może a potem sztywno chodzi aż nie rozrusza tych stawów.:-( Quote
Recommended Posts