Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Przeczytałam o podengo arykuł w "Przyjacielu Psie', poszperałam w internecie i chciałabym uporządkować informacje. Podengo mają trzy wielkości mały, średni i duży - tak? W każdej z tych wielkości mają różny rodzaj włosa - tak ? Czy z rodziców krótkowłosych może urodzić się podengo szorstkowłosy ?
Pytam bo "wpadła mi w oko" ta ras, a nic o niej nie wiem. Myślę przyszłościowo o niewielkim przyjacielu dla podrośniętych dzieciaków, takim co to i pobiega za rowerem, i się pobawi, i w piłę pogra. Ale bardziej podoba mi się odmiana szorstkowłosa, te owłosione uśmiechnięte pysie (to z fotek internetowych) :loveu: . I czy jest w Polsce szansa na takiego właśnie szczeniaczka ?

• 2 months later...
Posted

[quote name='Poświata'] I czy jest w Polsce szansa na takiego właśnie szczeniaczka ?[/QUOTE]
Dopiero teraz odpowiadam, ale mnie tu 100 lat nie było :oops: . W Polsce nie ma małych podengo szorstkowłosych. Z tego co się orientuję to mieszka we Wrocławiu jedna suczka, ale jest medio. Ale w ogóle w Europie popularniejsza jest raczej odmiana szorstkowłosa.

Posted

[quote name='Morrisonka']Z tego co się orientuję to mieszka we Wrocławiu jedna suczka, ale jest medio. Ale w ogóle w Europie popularniejsza jest raczej odmiana szorstkowłosa.[/quote]Właśnie takie wrażenie odniosłam buszując w internecie i oglądając tony zdjęć, że szorstkowłose dominują :) . Czyli rozumiem, że jeśli uparłabym się na tę rasę, to musze szukać hodowli za granicą :roll: ? Trochę mnie to przeraża :oops: , no bo jak przeprowadzić wywiad o hodowli/ach i wybrać tę właściwą :hmmmm: .

Posted

Obawiam się, że trzeba szukać za granicą :shake: . Odnośnie hodowli, to wiem, że w Skandynawii mają bardzo dobre. Rodzice mojej Aquamariny przyjechali do Polski właśnie z Finlandii.
Podrzucę linki, które może coś pomogą:
[url]http://www.podengo.net/engetu.html[/url]
[url]http://cosmos.oninetspeed.pt/clubepodengo/[/url]

Wiem, że nasza hodowczyni ma kontakty z fińskimi hodowlami podengo. Więc w razie czego służę namiarem ;) .

Posted

[quote name='Morrisonka']
Wiem, że nasza hodowczyni ma kontakty z fińskimi hodowlami podengo. Więc w razie czego służę namiarem ;) .[/quote]
Dzięki :loveu: , w razie czego, jeśli decyzja zostanie podjęta, zgłaszam się do Ciebie po rady i namiary :lol: .