Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[FONT=Microsoft Sans Serif]Witam Dogomaniaków. Mam pytanie które mnie nurtuje od jakiegoś czasu Jakie są objawy przedawkoawania witamin u szczeniaka???? I czy jeżeli karmi sie psa karmą lepszej katygori np Royal canin Junior to potrzeba dodatkowo podawać witaminy np proszku Aptus - Multipuppy[/FONT]
[FONT=Microsoft Sans Serif]Czy tylko Wapno ??[/FONT]
[FONT=Microsoft Sans Serif][/FONT]
[FONT=Microsoft Sans Serif]Pomóżcie...:modla:[/FONT]

Posted

[quote name='Hawanka'][FONT=Microsoft Sans Serif]Witam Dogomaniaków. Mam pytanie które mnie nurtuje od jakiegoś czasu Jakie są objawy przedawkoawania witamin u szczeniaka???? I czy jeżeli karmi sie psa karmą lepszej katygori np Royal canin Junior to potrzeba dodatkowo podawać witaminy np proszku Aptus - Multipuppy[/FONT]
[FONT=Microsoft Sans Serif]Czy tylko Wapno ??[/FONT]

[FONT=Microsoft Sans Serif]Pomóżcie...:modla:[/FONT]
Uważam, że podawanie witamin dodatkowo jest niepotrzebne. Może dojść do hiperwitaminozy szczególnie jeśli chodzi o witaminy A,D. Witamina A gromadzi się w wątrobie i nadmiar tej witaminy może doprowadzić do uszkodzenia narządu (dawka dla szczeniaka wynosi 220j.m/kg masy ciała połowę dawki na dobę potrzebują psy dorosłe.) To samo dotyczy wit D , nadmiar może doprowadzić do zwapnienia wątroby i nerek. Nawet witamina C jest szkodliwa w nadmiarze, bo pies potrafi ją syntezować w swoim organiżmie i podawanie jej jest zbędne. Jedynie w okresie infekcji , i w stresie. Nieznaczne dawki dla szczeniąt po konsultacji z wet. KaRMA , KTÓRĄ WYMIENIASZ JEST PEŁNOPORCJOWA . Widoczne objawy przedawkowania witamin u szczeniąt nie występują , chyba,że ze stony układu pokarmowego ,proces uszkadzania narządów widoczny będzie po pewnym czasie na podstawie choćby analizy wyników biochemicznych krwi.