JOMA Posted June 4, 2009 Posted June 4, 2009 [B]Jaaga[/B] - a co ty tu robisz :crazyeye:, a to Minia się ucieszy :evil_lol: - świnek jest do wyboru do koloru i do rasy :lol: - jak będę wiozła moje świnki to mogę przy okazji wziąć kilka dla ciebie :diabloti: Żebyś się nie zdziwiła jeśli chodzi o ten wypas - ale to pewnie dopiero jak mi całą trawę na ogródku wyjedzą :evil_lol: Quote
kimera Posted June 4, 2009 Posted June 4, 2009 Świnki morskie kąpie się tylko wtedy, kiedy zajdzie potrzeba, czyli gładkowłosych w zasadzie nigdy. One świetnie dają sobie radę same z myciem i czesaniem. Gorzej jest z długowłosymi. Je trzeba nie tylko regularnie kąpać, ale codziennie czesać, a raz na jakiś czas strzyc. Jak ludzkie włosy - zresztą niektóre świnki wyglądają jak samobieżne peruczki :). Świnki długowłose o włosie prostym czesze się metalowych grzebieniem, najlepiej z obracanymi zębami, żeby nie szarpać sierści i nie elektryzować. Świnki o innej sierści czesze się miękką szczoteczką, bo jest to bardziej masaż i pieszczota, niż prawdziwe czesanie. Do kąpieli stosuje się albo szampony lecznicze - jeśli kąpiel jest wskazana ze względu na leczenie problemów skórnych - lub specjalne do kąpania królików i świnek, lub tylko świnek morskich. Co do witaminy C - świnka potrzebuje dziennie od 1 do 3 mg tej witaminy na 100g wagi, i przynajmniej dwa razy tyle, jeśli jest chora. Dobrze odżywiana świnka, czyli karmiona właściwą karmą i urozmaiconą zieleniną, nie wymaga żadnych dodatkowych preparatów. Natomiast świnki chore, niedożywione i osłabione powinny dostawać dodatkową porcję witaminy C w postaci albo kropelek dla niemowląt, albo tabletek do ssania Acerola, albo odżywek dla świnek morskich, np. Roboran C. Sok żurawinowy, owszem, ale nie ten cukrowy syrop, jaki zwykle jest w sklepie. Teraz idzie lato, wkrótce świnki będą mogły jeść świeże jagody. Żurawina wspomaga leczenie i zapobiega chorobom układu moczowego - z tego samego względu zaleca się ją ludziom. Wybór ściółki zależy od warunków. W dużej, naprawdę dużej klatce lub zagrodzie świetnie się spisują kocyki (pod spodem musi być zawsze warstwa chłonna), natomiast w małych klatkach lepsza jest ściółka typu wiórki lub mieszanka wiórków z żwirkiem drewnianym. Ja stosuję kocyki na powierzchni do chodzenia i spania, a ściółkę w kuwetach. Na pewno warto się od razu zaopatrzyć w miękkie legowiska, śpiworki, hamaki, budki, tunele, etc. Można wykorzystać akcesoria szyte dla kotów (budki i legowiska) dla fretek - hamaki, albo królików - tunele i worki. Albo samemu uszyć. Ja też szyję dla świnek :). Resztę już dopowie ci kalcia. Quote
Jaaga Posted June 5, 2009 Posted June 5, 2009 [quote name='JOMA'][B]Jaaga[/B] - a co ty tu robisz :crazyeye:[/quote] Zaintrygowało mnie, co Ty tu robisz i musiałam sprawdzić :diabloti:. Nam nie możesz przywieźć świnek, bo umarłyby na zawał, jakby zobaczyły te wszystki psy i koty. Za to możemy z Minią zrobić wizytę poadopcyjną :evil_lol:. Quote
kalcia Posted June 5, 2009 Author Posted June 5, 2009 Oliwka z Mamusia przyzwyczajaja sie do towarzystwa psow, bo mam jednego takiego szalenca w domu ;) Co do czesania/kapieli, obie dziewczyny to tzw. rozetki, czyli maja siersc rosnaca w kazda mozliwa strone, ukladajaca sie w 'rozetki'. Nie maja dlugiego wlosia (bywa ze sa rozetki z dlugim wlosem, takie mieszanki), wiec nie trzeba ich czesac. Kapac tez tylko i wylacznie jak jest to naprawde konieczne. Np swinka sie ubrudzila, ma lupiez itp. Jedynie trzeba przycinac im pazurki, nie za czesto, ale jak juz poczujecie, ze urosly im do szpilek :p Raz na dwa miesiace? Ciezko mi powiedziec, bo ja przycinam moim jak po prostu wiedze, ze sa za dlugie, ciezko powiedziec po jakim czasie ^^; Do przycinania super sa kocie, albo male psie cazki do pazurow :) Ja podaje obu dziewuchom witamine c w postaci kropelek Juvit, codziennie do pyszczka (Oliwka oprocz tego dostaje wapno i zestaw witamin dla dzieci). No ale, jak sie wzmocnia mysle, ze nie bedzie potrzeby podawania im tego codziennie, zakladajac ze beda dostawac codziennie warzywa bogate w witamine C (np. czerwona papryka, natka pietruszki). Witaminy C w kroplach nie dodaje sie do wody, po dniu juz jej tam nie ma, a cale poidlo raczej nie zejdzie w ciagu dnia. Najperwniej jest podawac strzykawka bez igly do pyszczka. Niektorzy skraplaja smakolyki. Panny nie wybrzydzaja przy posilkach ;) Z suchej karmy aktualnie dostaja mieszanke Herbal Farm Energy, Cavia Duo i Cavia Complete. O dziwo zjadaja Cavie Duo (malo swinek ja lubi ;) ). Planuje wprowadzic do ich suchej karmy jeszcze Cavie Nature i Vitakraft Vital, bo akurat Herbal Farm mi sie skonczyl, a to ciezko dostac :/ . Z przysmakow dostawaly liscie babki lancetowatej, ziola podstawowe dla swinek morskich herbal pets i Vitakraft Coctail (swinki to uwielbiaja). Dotarlo zamowienie z animalii wczoraj, wiec sprawdze jak lubia liscie truskawki, babke szerokolistna i chipsy brokulowe ;) Podrzucilam im tez jedna z kolb bodaj Vitapol, ale nie chcialy jesc ;) Wiedza co dobre hahaha. Kupilam akurat kolby Vitakraft, wiec zobaczymy czy te podjedza. Ogolnie kolb nie daje sie za duzo, bo sa kaloryczne, ale od czasu do czasu jako rarytas... ;) Jesli chodzi o warzywa, dziewczyny zjadaly wszystko to co dostawaly, a dostawaly: marchewke, pietruszke, natke pietruszki, czerwona papryke, ogorka, kalarepe, brokuly, buraki czerwone. Dzis kupilam jeszcze cykorie, ale zakladam, ze to tez pochlona ;) Swinki uwielbiaja najrozniejsze natki (np marchewki, pietruszki), koperek, liscie burakow, kalarepy. Niestety u mnie ciezko dostac ladnie wygladajace liscie czy natke marchewki, wiec rzadko kiedy swinkom daje,a le jak najbardziej mozna. Jak macie wlasny ogrodek, albo zaprzyjazniony ogrodek ;) To warto nazrywac swinkom trawy, lisci mlecza, uwielbiaja to! Trzeba pamietac, ze wszystkie warzywa przed podaniem, powinny byc dokladnie wymyte i osuszone! Mokre warzywa moga spowodowac biegunke. O rany, ale sie rozpisalam. Jakby jeszcze byly jakies pytania, to prosze walic smialo :) Quote
JOMA Posted June 6, 2009 Posted June 6, 2009 [B]kimera, kalcia[/B] - dziekuję za informacje, mam nadzieję, że jak świnki będą do mnie jechać to się jeszcze zdzwonimy i wszystko obgadamy. A te kocyki polarowe to takie normalne czy specjalne ? - i czy można je kupić w zoosklepie czy tylko zamówic przez internet ? - chyba czytałam o nich na świnkowej stronce, muszę posprawdzać. [B]Jaaga[/B] - zapraszam na wizytę poadopcyjną a nawet przedadopcyjną no i zaległą Martusi :lol: Quote
kimera Posted June 6, 2009 Posted June 6, 2009 Jeśli chcesz stosować Drybed - to taki specjalny materacyk dla zwierząt, głównie psów, to trzeba go szukać w sklepach zoologicznych. Jest, niestety, drogi, dlatego stosuję najpospolitsze szmatki polarowe z ciuchów i kocyki niemowlęce. Trafił mi się też kawał polaru sprasowanego z cieniutką gąbką, taki odpad ze szwalni, i z tego też jest świetny materacyk. Chodzi o to, że warstwa wierzchnia musi odprowadzać wilgoć w głąb, a tam jest coś, co ją zatrzyma, np. stary ręcznik, warstwa gazet, żwirek drewniany do kuwety, etc. Tworzy się coś w rodzaju podpaski :), z wierzchu miękko i sucho, w środku warstwa zwiążąca wilgoć, a dno takie, żeby nie przeciekało - standardowa kuweta, płyta z polipropylenu kanalikowego, jakaś folia. Jeśli znasz angielski, polecam te strony: o konstrukcji mieszkań dla świnek morskich: [URL="http://www.guineapigcages.com"]Guinea Pig Cages, Your Cavy At Home[/URL] i wątek o stosowaniu polaru do wyściełania klatek, dużo zdjęć: [URL="http://www.guinealynx.info/forums/viewtopic.php?t=47980&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight=fleece"]Guinea Lynx :: Topic - Show Your Fleece![/URL] [URL="http://www.guinealynx.info/forums/viewtopic.php?t=47537&highlight=fleece"]Guinea Lynx :: Topic - Another fleece convert-with questions![/URL] Quote
JOMA Posted June 7, 2009 Posted June 7, 2009 [B]kimera[/B] dziękuję - pooglądałam sobie i naprawdę imponujące te klatki a raczej bajecznie kolorowe kojce świnkowe :loveu: [B]kalcia[/B] - a jaką podściółkę mają moje :p dziewczynki ? przestudiowałam sobie dział "zawartość kuwety.." i najbardziej mnie kusi mata łazienkowa + spód Cats Dream na lato i te kocyki polarowe na zimę, bo ktos napisał, że na matach może być zimno. Ale jestem ciekawa co ty stosujesz i co ci się sprawdziło. Ja mam jeszcze po chomiku takie sprasowane brykieciki, które po polaniu wodą/moczem rozsypują się. Ale nie pamiętam jakiej firmy bo moje dziecię przesypało do pojemnika żeby było ładnie;) a chomik siusiał do żwirku drobnego dla malych gryzoni i ten brykiet starczał nam na wiele miesięcy. Ale sobie odpuszczę bo to taki zwykły ze sklepu i jak one dużo siusiają a on się rozsypuje to będzie fruwał jak sobie trochę pofikają. Moje dziecię - Julia już kombinuje jak zrobić wybieg świnkom na trawie w ogródku. Na tę chwilę wymyśliła, że właściwie na początek możnaby zrobić ogrodzenie z górnej części klatki - tej metalowej, ma zadaszenie i nie porwie nam świnek żaden ptak. Mieszkamy przy ogromnych obszarach leśnych i przylatuje nam sporo ptaków. Quote
kalcia Posted June 7, 2009 Author Posted June 7, 2009 Aktualnie siedza na ligninie, ze wzgledu na ropien Mamusi. Ja uzywam standardowo koci drewniany granulat u moich chlopakow, a u panien (mnie 'pachna' ;) ) koci granulat na spod, a wiorki na wierzch. Ciotka Pucka stosuje mate lazienkowa plus koci drewniany granulat pod spod i u niej sie sprawdza. Tylko tych mat potrzeba przynajmiej ze 2 sztuki, bo dlugo schna po praniu ^^; To jest dla ciebie do wyboru :) Te chomikowe bajery raczej sie nie sprawdza ^^;; Jak najbardziej mozna uzyc gornej czesci klatki na wybiegu, aczkolwiek dobrze by bylo skombinowac cos z 2 razy wiekszego jeszcze ;) Zeby swinki mogly pofikac wiecej niz normalnie w klatce. Wybaczcie ze malo pisze, ale jestem chora i fatalnie sie czuje :< Quote
JOMA Posted June 7, 2009 Posted June 7, 2009 [B]kalcia[/B] - zdrówka życzę ! Do ogrodu przewidziany jest większy wybieg, zadaszony - siatką, bo my mamy jeszcze koty wolnożyjące, które dokarmiamy i "nocujemy" - między garażem a płotem zrobiliśmy kociarnię odgrodzoną od reszty ogrodu ze względu na nasze polujące psy ;). Świnki na pewno nie będą zostawiane same żeby inne zwierzęta się nad nimi nie pastwiły psychicznie. Jak powiedziałam Julii, że one lubią fretkowe akcesoria to wpadła na 100 pomysłów jak urozmaicic świnkom życie :lol:. Okazało sie że mamy sporo rur pcv (nowe) i można zrobić świnkom plac zabaw :lol:. A co myślicie o szeleczkach ? [B]kalcia[/B] a jak dziewczynki kiedy ewentualnie do odbioru ? Quote
kimera Posted June 7, 2009 Posted June 7, 2009 Tunele jak najbardziej - są takie fajne z siana firmy JR Farm, albo różne kocie i królicze. Z PCV też mogą być. W tych miękkich tunelach z gąbki i materiału świnki lubią też leżeć. Do zabawy mogą im posłużyć też pudełka z kartonu z powycinanymi otworami, żeby sobie przez nie biegały, albo torebki papierowe z sianem. Szeleczki to fatalny pomysł. Jak się coś takiego nałoży śwince, zareaguje jak przeciętny kot - czyli albo wpadnie w panikę, albo znieruchomieje. Tak czy siak, na spacer w tym raczej nie da się jej wyprowadzić :). Kojec z siatką u góry przeciw ptakom możesz albo zrobić sama, albo kupić coś takiego: [url=http://www.swinkimorskie.eu/forum/viewtopic.php?f=6&t=2574&st=0&sk=t&sd=a]CAVIARNIA • Zobacz temat - Wybieg dla świnki[/url] Quote
kalcia Posted June 8, 2009 Author Posted June 8, 2009 Szelki odpadaja, swinki maja delikatne kostki, zupelnie nie przystosowany szkielet do tego typu bajerow ^^; Wymysl sklepow zoologicznych, zeby wiecej zarobic ;) Dziewczyny ida jutro na wizyte do Oazy, zobaczymy jak tam ropien Mamusi i jak awitaminoza Oliwki. Jak na moje oko Oliwka ma o wiele lepsze zabki niz miala, ale mogly by byc jeszcze lepsze. Humor jej bardzo dopisuje, bo albo co ja widze to wcina sianko, albo oblega miske, albo skacze po calej klatce jak wariatka,a jak gada! ;) Mamusia jest bardziej statyczna. Wiadomo, starsza swinka, musi pilnowac malucha :) Jesli wetki okresla, ze antybiotyk i inne zabiegi nie sa juz potrzebne Mamusi, a Oliwka nie musi juz brac dodatkowych witamin, to mysle, ze na dniach by mogly do was jechac (po wczesniejszej wizycie przedadopcyjnej :P ). Dziekuje za zyczenia zdrowia, jest juz lepiej :) Quote
kalcia Posted June 9, 2009 Author Posted June 9, 2009 Joma, Mamusia i Oliwka byly juz u weta. Okazalo sie, ze u Mamusi jeszcze ropy troche bylo. Pani doktor wycisnela wszystko i nic juz zupelnie nie lecialo. Za 2 tyg kontrola, bo znow moze sie ropa zebrac. Jesli sie zbierze, wtedy bedzie juz usuwana operacyjnie z calym workiem, jesli nie, to swinka bedzie uznana za zdrowa. Jest taka sprawa, ze teoretycznie proski moglyby jechac juz do was, ale za 2 tyg trzeba isc na wizyte do lekarza specjalisty od zwierzat egzotycznych, a najlepiej jechac do Oazy, gdzie swinka jest leczona i znaja jej przypadek dobrze. Ja jednak proponuje, z racji tego, ze to wasze pierwsze swinki, jeszcze wstrzymac sie te 2 tyg. Wylecze Mamusie do konca i wtedy bedzie mogla do was jechac wraz z Oliwka. Ja bede miala spokojne sumienie, ze nie daje wam chorej swinki ;) Jak uwazasz? Oliwka juz nie musi dostawac tony witamin, co prawda zabki jeszcze nie sa idealne, ale to pewnie kwestia jakis 2 miesiecy zywienia dobra karma i codziennego podawania witaminy c w kropelkach. Quote
JOMA Posted June 9, 2009 Posted June 9, 2009 No tak, moje dziecię to by chciało już te świnki ale jeśli chodzi o mnie to wolałabym aby wykurowały się u ciebie do końca. Niech już jeden lekarz doprowadzi do końca leczenie. Generalnie nie bardzo abym jeździła do weta do Warszawy. Wpłacę trochę kaski na leczenie - obserwuję rozliczenie ;) i czekamy. Nawet pasi bo skończy się rok szkolny i może zdążymy się przeprowadzić :p. Wizyta przedadopcyjna mile oczekiwana :loveu: Zaraz popytam nasze dziewczyny o dobrego weta od zwierząt egzotycznych - i tak mi się na przyszłośc przyda :lol:. Quote
kalcia Posted June 10, 2009 Author Posted June 10, 2009 Wyslalam zapytanie do znajomej swinkowej z okolic Katowic w sprawie wizyty. Lepiej, zeby dziewczyny jeszcze zostaly te 2 tyg. :< Zamontowalam im hamak od ciotki Kimery, ale jeszcze nie wiedza chyba do czego sluzy ;) Siedza pod nim tylko hehe. Quote
kalcia Posted June 11, 2009 Author Posted June 11, 2009 Oliwka korzysta z hamaczka :) [IMG]http://i125.photobucket.com/albums/p76/kalcia0/tymczasy/oswiecimka068.jpg[/IMG] Chcialam zrobic lepsze zdjecie z bliska, ale ostrosc nie chciala zlapac jak trzeba i zanim dalam rade, Oliwka zwiala :p Trzeba dodac, ze Oliwka nie tylko grzecznie wylegiwala sie na hamaczku skubiac sianko, ale dodatkowo na nim podskakiwala ;D Quote
JOMA Posted June 11, 2009 Posted June 11, 2009 Śliczne dziewczynki :loveu: - tylko, że przez to zdjęcie koniecznie muszę dokupić hamaczek :evil_lol: i Julia kombinuje czy może zmieszczą się dwa ale myślę, że jeden na razie starczy - chyba ? Quote
kalcia Posted June 11, 2009 Author Posted June 11, 2009 Spokojnie mozecie uszyc jakis :) z kawalka polarka, albo cos ;) Hamaki dostepne w sklepach (takie dla szczurow/fretek) sa dosc duze - 30cm bok ma, taki hamak jest super dla doroslej swinki, Oliwka poki co miesci sie w mniejszym :) mozecie zagadac do ciotki Kimery, ona ten hamaczek uszyla :D Jeden jak najbardziej starczy, nie widzialam jeszcze Mamusi korzystajacej z hamaka, wiec spokojnie :) Quote
JOMA Posted June 12, 2009 Posted June 12, 2009 No to ja poproszę o taką praktyczną radę. Planuję matę łazienkową (już sobie upatrzyłam ale byłam z TZ-tem i nie chciałam go denerwować, więc kupić pojadę sama :evil_lol:) + Cats Dream Universal. Mam klatkę 100-tkę i pytanie: ile potrzebuję tego kociego granulatu, ile cm lub ile kg ? Quote
kalcia Posted June 13, 2009 Author Posted June 13, 2009 Mysle ze jak macie mate, to pewnie jeden worek cat's dream (on ma chyba 7l), albo troszke mniej. Musicie tak rozsypac, zeby zakrywalo dno klatki po prostu :) Jak planujecie mate, to nie musi to byc bardzo duzo granulatu. Zwykle dla moich chlopakow do 100 wsypuje jakies 10-11l (jeden worek + 0,5 worka), ale oni nie maja maty, wiec im trzeba wiecej, wam powinno starczyc 7l, albo i mniej. Quote
JOMA Posted June 13, 2009 Posted June 13, 2009 Oki to znaczy, że muszę sobie zrobić jakiś zapasik. No i tak sobie wymyśliłam abyś mi z dziewczynkami przysłała karmę / karmy, które aktualnie podajesz (oczywiście za zwrotem kosztów) żebym nie musiała eksperymentować - oczywiście jak przejdę pozytywnie wizytę przedadopcyjną :oops:. Muszę się przyznać, że ilość karm pso-kocich to 1/10 tego co proponuje się gryzoniom :roll: - myślę, że z czasem będę umiała wybierać trafnie te najlepsze - oczywiście z pomocą waszą i CAVIARNI :p Ostatnio bardzo nam się podobają tunele siankowe firmy JR Farm - zaproponowane z resztą przez was. Myślę, że swinki podskubują sobie te tunele :p Quote
JOMA Posted June 13, 2009 Posted June 13, 2009 A, właśnie mi się przypomniało - juz miałam wcześniej pisać. Czy polubiły cykorię i te nowości suszone: babka szerokolistna, chipsy brokułowe, liście truskawki i kolby Vitakraftu ? Z tym jedzonkiem trochę spanikowałam, przejrzałam trochę internetowe sklepy i w zasadzie wszystko można kupić z tego co proponujecie. Ale przyznam, że sklepy zoologiczne zapchane ogromną ilością karm dla świnek firm z kosmosu. Quote
kalcia Posted June 15, 2009 Author Posted June 15, 2009 Karmy jakie jedza dziewczyny to karmy firmy Versele-Laga "Cavia Nature", "Cavia Complete" i "Cavia Duo". Z trzeciej mozecie zrezygnowac bo jest jej troche w Cavii Nature. Ja im mieszam te karmy i daje do miseczki. Dziewuchy uwielbiaja cykorie :) Kolb nie ruszaja za bardzo, wiec nie musicie im kupowac. Babke szerokolistna, chipsy brokulowe oraz liscie truskawek tez wcinaja :) Quote
JOMA Posted June 16, 2009 Posted June 16, 2009 Czyli wszystkozjadliwe :lol: - no to pasują do reszty mojego zwierzęco-ludzkiego stada :evil_lol: Quote
kalcia Posted June 18, 2009 Author Posted June 18, 2009 Dziewuszkowe zdjecia. [IMG]http://i125.photobucket.com/albums/p76/kalcia0/tymczasy/oswiecimka076.jpg[/IMG] [IMG]http://i125.photobucket.com/albums/p76/kalcia0/tymczasy/oswiecimka079-1.jpg[/IMG] [IMG]http://i125.photobucket.com/albums/p76/kalcia0/tymczasy/oswiecimka083.jpg[/IMG] [IMG]http://i125.photobucket.com/albums/p76/kalcia0/tymczasy/oswiecimka084.jpg[/IMG] [IMG]http://i125.photobucket.com/albums/p76/kalcia0/tymczasy/oswiecimka086.jpg[/IMG] [IMG]http://i125.photobucket.com/albums/p76/kalcia0/tymczasy/oswiecimka089.jpg[/IMG] [IMG]http://i125.photobucket.com/albums/p76/kalcia0/tymczasy/oswiecimka091.jpg[/IMG] [IMG]http://i125.photobucket.com/albums/p76/kalcia0/tymczasy/oswiecimka093-1.jpg[/IMG] [IMG]http://i125.photobucket.com/albums/p76/kalcia0/tymczasy/oswiecimka094.jpg[/IMG] [IMG]http://i125.photobucket.com/albums/p76/kalcia0/tymczasy/oswiecimka095-1.jpg[/IMG] [IMG]http://i125.photobucket.com/albums/p76/kalcia0/tymczasy/oswiecimka097.jpg[/IMG] [IMG]http://i125.photobucket.com/albums/p76/kalcia0/tymczasy/oswiecimka100.jpg[/IMG] Quote
JOMA Posted June 18, 2009 Posted June 18, 2009 [B][COLOR=red]ŚLICZNOŚCI[/COLOR][/B] :loveu: [B]KALCIA[/B] - przez te zdjęcia moje dziecię chyba dziś nie zaśnie :mad:, chwilę temu przyjechałyśmy z Katowic i zamiast : mycie - spanie mamy: komputer - mycie - komputer no i może za jakąś chwilę spanie :evil_lol: Julia po kilkudniowych spekulacjach zdecydowała się na imię dla mamusi: [B]Cleo (Klijo)[/B] - jakby ktoś nie miał w domu 9-ciolatki to informuję, że imię z filmu "H2O wystarczy kropla" :razz: Quote
Recommended Posts