Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam,
mam 4 - miesięcznego żywiołowego szczeniaka, z którym chciałabym się pobawić w agility. Chodzi głównie o spożytkowanie jego niespożytej energii, wybieganie i dobrą zabawę.
Na razie jest rozpieszczony, rozbrykany i niestety niewiele umie :( .

Wysłałam maile do klubów agility i jak na razie odpowiedział tylko Fort, proponując szkolenie w kwietniu. Jednak do kwietnia kupa czasu i przypuszczam, że cos moglibyśmy już robić. Ponieważ to mój pierwszy szczeniak, to szczerze mówiąc nie bardzo wiem od kiedy i w ogóle od czego zacząć.

• Replies 53
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

A skad jestes dokladniej?? Ja trenuje na Mokotowie w CAVANO i z tego co wiem, mozesz juz spok0ojnie zaczynac agility ze szczeniakiem:D
A energie na treningu spozytkuje;)

Posted

Jestem z W-wy. Co prawda z Bródna, ale zawsze jakoś dojechać można :lol: . A kiedy są zajęcia, żebym mogła przyjść? I czy to w ogóle ma sens, jeśli piesek się jeszcze nie słucha?
Czy możesz w przybliżeniu podac koszt?
Dzieki serdeczne.

Posted

A może w klubie sa zajęcia dla takich niesfornych małolatów. Pewnie najpierw z posłuszeństwa, może jakieś przedszkole? Trochę zielona w te klocki jestem.

Posted

Czesc Ludek,
my to sie chyba znamy 8)
Jesli chodzi o psie przedszkole to ludzie polecaja Cave Canem. Zajrzyj na ich stronke. Nie ma tam coprawda agility,ale mozesz zaczac od przedszkola, a wiosna juz porzadnie przylozyc sie do agility.

Posted

[quote name='PATIszon']Czesc Ludek,
my to sie chyba znamy 8)
Jesli chodzi o psie przedszkole to ludzie polecaja Cave Canem. Zajrzyj na ich stronke. Nie ma tam coprawda agility,ale mozesz zaczac od przedszkola, a wiosna juz porzadnie przylozyc sie do agility.[/quote]

Domyślam się, że z Maluchów. :lol:
Do Cave Canem napisałam już maila i czekam na odpowiedź. Jak sie nie odezwą, to zadzwonię. Szczerze mówiąc wolałabym znaleźć coś bliżej, ale też chciałabym, żeby to było coś poleconego.

Posted

Ludek
Napisałam Ci już maila. Starałam się w nim wszystko wyjaśnić! Powiem Ci szczerze, że ja nie chodfziłam z moja sunią na przedszkole tylko pracowałam w domu i na torze i absolutnie nic jej nie mogę zarzucić! Przychodzi na wołanie nawet jak się bawi a ma dopiero 8 miesiecy... :P
Przeczytaj maila i jak masz jaeszcze jakieś pytania to śmiało pytaj! :)

Posted

Elko czy ja też mogę poprosic o takiego wyjaśniającego wszystko maila :lol:
Byc może trafi do mnie mała Cavalierka, a te psy podobno świetnie się sprawdzaja w Agility....czemu by nie spróbowac :wink:
Gorzej z moją kondycją....czy dla właścicieli też są jakieś wymogi? :oops:

Posted

[quote]Byc może trafi do mnie mała Cavalierka[/quote]
:sweetCyb: wow szykuje się nowy Caviś-sportowiec :angel:
[quote]a te psy podobno świetnie się sprawdzaja w Agility...[/quote]
:biggrina: A my jesteśmy najlepszym tego przykładem, że Cavalier potrafi i nie jest tylko "pluszową zabawką z ekskluzywnego sklepu".

[quote]czy dla właścicieli też są jakieś wymogi?[/quote]
oprócz dużej dawki entuzjazmu i pozytywnego nastawienia to ogólna sprawność fizyczna powinna wystarczyć (nie zaszkodzi jednak trochę ją podnieść) Jeśli przewodnik nie ma jakiś przeciwwskazań zdrowotnych to nie powinno być problemu ;) Agility uprawiają nawet zawodnicy jeżdżący na wózkach i są rozgrywane dla nich oddzielne zawody paraagility :D Bardziej "wyśrubowane" wymagania są w stosunku do psa niż człowieka.

Posted

Hej Anulka :lol:
Hehe....być może rzeczywiście szykuje się mały sportowiec....chociaż ja zielonego pojęcia nie mam o Agility 8) No zobaczymy... :wink:
Z jakiej hodowli jest Twój Cavalier? Śliczny 8)

Posted

[quote name='Elka']Ludek
Napisałam Ci już maila. Starałam się w nim wszystko wyjaśnić! Powiem Ci szczerze, że ja nie chodfziłam z moja sunią na przedszkole tylko pracowałam w domu i na torze i absolutnie nic jej nie mogę zarzucić! Przychodzi na wołanie nawet jak się bawi a ma dopiero 8 miesiecy... :P
Przeczytaj maila i jak masz jaeszcze jakieś pytania to śmiało pytaj! :)[/quote]

Dziękuję,
odpowiedziałam na maila i postaram się wybrać w sobotę. 8)

Posted

Fort organizuje przedszkole z elementami agility. Zajecia rozpoczynają się 10.04. Informacje na ten temat można znaleźć na fortowej stronie :D

Myślę, że takie zajecia są doskonałym sposobem na socjalizacje psa i naukę współpracy psiaka i przewodnika. Moim zdaniem są to zajecia ciekawsze dla szczeniaka niż zwykłe przedszkole oparte tylko na PT.
Szczenie ma okazje pobawić się z innymi psami, ale przede wszystkim uczy się współpracy z przewodnikiem. Zorganizowane dobre szkolenia pod okiem doświadczonych instruktorów szczególnie polecam, tym którzy rozpoczynaja swoją przygodę w pracy z psem.

Posted

Czy takie szkolenie jest organizowane tylko raz w roku? :(
Czy np. wczesna jesienią będzie organizowana kolejna grupa?
I jak dużo jest szczeniaczków w takiej przedszkolnej grupce?

Posted

Zapraszam na stronę Fortu. Tam można poznać szczegóły, poogladać zdjęcia. Link do strony jest w linkowni.
Jako kursantka Fortu z moim dorosłym niestety ONem podgladałam szczeniaki (uwielbiam szczeniole) i zajecia bardzo mi się podobały.
O ile mi wiadomo na jesieni będzie organizowana kolejna grupa.
Tak było w ub.r.

• 1 month later...
Posted

Co do agility dla szczeniat... To moj treser nie przyjmuje na szkolenie agility szczeniat, a dokladniej psow, ktore nie ukonczyly 1 roku. Tak samo jak pies nie powinien biegac przy rowerze przed ukonczeniem 1 roku. Poniewaz te czynnosci zbyt obciazaja stawy.
A co do agility, to jesli ktos byl w Glogowie to widzial umiejetnosci psow mojego tresera :wink: wiem, ze jezdzi w rozne strony, ale ja widzialam go na wystawie pierwszy raz w Glogowie. :D
Pozdrawiam
PS. Ja nie chodze ze swoim psem na agility, bo umialby przeskakiwac przez plot (bo on kocha pole i wiele razy probowal przedostac sie na druga strone, by uciec:( ). Pare razy juz mu sie udalo, ale gdyby sie nauczyl wysoko skakac, to do ogrodu nie mozna by bylo go puszczac... Eh ta pasja mysliwska...

Posted

Byliśmy już na pierwszych zajęciach i jestem bardzo zadowolona. Teraz niestety pogoda jest niesprzyjająca.
To co robimy raczej nie wpływa niekorzystnie na stawy Milo. W domu skacze znacznie więcej bez żadnej zachęty. :fadein:

Posted

Shanny
ale widzisz, przy odpowiedniej 'dawce', dla szczeniaka pokonywanie przeszkod nie bedzie obciazeniem - moim zdaniem mozna juz psiaka brac na tor w wieku 3 miesiecy (tuneliki, slalomy czy kladeczka nie sa straszne)

Twoj treser - tzn kto?

pozdrawiam

Posted

Mi chodziło głównie o skakanie przez przeszkody. A treser to Leszek Kalisz.
Pozdrawiam
PS. Z tymi stawami to nie tylko treser mowi, ze nie nalezy przeciazac,ale wszyscy zanani mi hodowcy seterow... To moze nasza rasa jest taka delikatka? :roll: Watpie.

Posted

Shanny
ale agility to nie jest tylko skakanie przez hopki, ale rowniez pokonywanie innych przeszkod (nie wydaje mi sie aby przed skonczeniem roku pies nie mogl uczyc sie tunelu czy wspolpracy na torze? mysle sie? :roll: )
piszac poprzednia wiadomosc napisalas ogolnie o agility...

Posted

[quote name='niuka']Shanny
ale widzisz, przy odpowiedniej 'dawce', dla szczeniaka pokonywanie przeszkod nie bedzie obciazeniem - moim zdaniem mozna juz psiaka brac na tor w wieku 3 miesiecy (tuneliki, slalomy czy kladeczka nie sa straszne)
[/quote]
Zwłaszcza w rękach doświadczonej osoby, która wie, jak dawkować psiakowi treningi. Jestem w stanie zrozumieć, że ktoś nie chce przyjmować zbyt młodych piesków na zajęcia agility, bo nie ma wpływu na to, jak napalony przewodnik wykorzystuje to wszystko poza treningami.
A Leszek Kalisz na pewno nie czeka roku na rozpoczęcie zajęć ze swoimi psami :wink: