Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Olson twoja Whisky na co jest uczulona konkretnie? Czyżby też na kurczaka jak moja Luna prawdopodobnie?
Jakie inne karmy jeszcze dla niej próbowałaś i które były dobrego dla alergika?

Posted

[quote name='psi']Cóż poradzić dużo osób bardzo sobie chwali BRIT CARE nie zwykłego BRITa ja również jestem z niego zadowolona psy chętnie jedzą i jak na razie wszystko OK jest, jedzą już przeszło miesiąc.Każdy musi znaleźć swoją karmę ;) Miłego dnia :)[/QUOTE]

Ja także miałem na myśli BRIT CARE. Dla mnie ta karma przez to o czym pisałem raczej nie jest godna uwagi, albo jasne informacje albo kicha. Każy karmi swoje psy tym co uważa dla nich za najlepsze, albo na co go stać (niestety taki nasze polskie realia) co nie znaczy że nie powinniśmy zwrać uwagi na takie szczegóły. Mam nadzieję że Brit będzie jak najlepiej służył Twoim psom.

Posted

Chyba na kurczaka właśnie, ale sama nie wiem. :shake:
Od małego jadła Pro Plana - był ok, nie drapała się, nic, ale sierść matowa. Eukanuba dla dużych ras - niemiłosierne drapanie, Ariony, Brity - po 1 kg - okropne drapanie, Josera Festival - niby ok, ale trochę z paszczy capiło - poza tym nie mam za bardzo zaufania do tej karmy, jeszcze była Bozita - ale sucz na nią kręciła nosem, gdyby nie to pewnie by została. Potem przez ponad rok jadła Acanę Adult Dog - nie ukrywam, było super! Choć kurczak tam jest. Musiałam zmienić, bo cena podskoczyła nagle o 40PLN i doszłam do wniosku, że to lekka przesada... Padło na Royal Canina dla ONów. I to było apogeum wszystkiego. Nie spodziewałam się takiej masakry. Przez pierwszy tydzień pies lekko się drapał - ale zrzuciłam winę na kleszcze i inne owady, bo akurat obroża przeciw insektom szła straasznie długo. Jednak już po założeniu pies nadal się drapał - co raz mocniej i mocniej. Poszłam do weta i okazało się, że to najprawdopodobniej alergia na kurczaka z RC. :angryy: Zamówiłam Husse, akurat chyba w środę, mnie nie było w czwartek, pani w piątek nie mogła dowieźć, czy jakaś podobna sytuacja. I nie ukrywam, że uratował mnie Bosch z jagnięciną. Kupiłam w zoologu trzy kg i drastycznie odstawiłam RC. Pies przestał się drapać. Teraz na Husse w ogóle się nie drapie, także jest super. :)

Posted

hmmm,to może właśnie kurczak.. z mojego oglądania karm,to pro plan jest właśnie z jagnieciną.A bosch był ten zwykły z jagnieciną? Póki jest mała chcę ją wychować na jakiejś''lepszej karmie''(myślę o acanie/husse/Pro plan/brit care lamb&rice/wzięłam na spróbę 1 kg acany Puppy large breed,jest ona z kurczakiem i trochę mi się nie podoba,że granulki są niezbyt tłuste-np,w fitminie,czy nawet Purinie DC są tłustsze- ale może jej nie będzie uczulać-bo z ulotki nie ma tam jakiegoś zboża,który podobno często wywołuje alergie.. ,a potem właśnie gdy urośnie przejść na bardziej ekonomiczną-boscha lub brita, moja druga sucz.chyba pozostanie na gotowanym(tzn.póki Lun.jest mała to też dostaje trochę gotowanego drobiu i nie ma zbyt wielu plam,bo 2X dziennie dostaje karmę z jagnięciną,a na wieczór ryż z mięsem),bo gotowane zwłaszcza kurczak b.tanio wychodzi(Vikka na szczęście nie ma na na niego uczulenia).
A który rodz.husse Whisky dostaje?

• 2 weeks later...
Posted

My od wczoraj na Husse Lax & Ris. Do wypróbowania zachęcił mnie dystrybutor, karma ma fajny skład, w opisie podają, że pomaga na przebarwienia białej sierści a jednocześnie jest dobra dla psów, które mają problemy trawienne. Zobaczymy co z tego wyniknie :)
Zależy mi na zredukowaniu przebarwień i wzmocnieniu włosa u mojego Samoyeda. Piesy były ostatnio na Joserze Festival i Joserze Sensiplus.
Póki co wszystko jest ok - psy bardzo chętnie jedzą, zapach miły, konsystencja też. Co dalej - się okaże :)

• 2 weeks later...
  • 1 month later...
Posted

[quote name='evel']Czy Valp ma bardzo małe granulki? Szukam karmy dla szczeniaka malinois z niedowagą (znaleziony w lesie) w rozsądnej cenie.[/QUOTE]

Dla Malinois wielkość krokietów w karmie Valp powinna być ok. Valp Mini będzie miał za mały krokiet bo to karma dla psów ras miniaturowych - waga dorosłego psa do 10kg.

Pozdrawiamy!

Posted

Dziękuję za odpowiedź. Czy da się w jakiś sposób zamówić próbki/małe ilości tej karmy, np. 1 czy 2kg, na terenie Lublina? :)

Posted

[quote name='evel']Dziękuję za odpowiedź. Czy da się w jakiś sposób zamówić próbki/małe ilości tej karmy, np. 1 czy 2kg, na terenie Lublina? :)[/QUOTE]

Zapraszamy do kontaktu z naszym Dystrybutorem w Lublinie: [url]http://www.husse.pl/jak-kupowac/lublin/[/url]
Karma Valp jest dostępna w opakowaniach 2, 7 i 15kg.

Posted

[quote name='aganela']A jakie są smaki i rodzaje karm-dla owczarka niemieckiego,który jest uczulony na drób?[/QUOTE]

Szczególnie polecamy dwie karmy hypoalergiczne:

[B]Husse Lamm&Ris[/B] - jagnięcina i ryż
[url]http://www.husse.pl/karma-dla-psow/karma-super-premium/?produkt=101[/url]

[B]Husse Lax&Ris[/B] - łosoś i ryż
[url]http://www.husse.pl/karma-dla-psow/karma-super-premium/?produkt=102[/url]

Na początku tego roku pojawiła się w naszej ofercie nowa karma hypoalergiczna na bazie jagnięciny i ryżu - [B]Lamm&Ris Giant[/B] [url]http://www.husse.pl/karma-dla-psow/karma-super-premium/?produkt=252[/url]
Wielu naszych Klientów - właścicieli ON - przestawiło się na tą karmę ze względu na zawartość suplementów na stawy (chondroityna i glukozamina).

Posted

A my karmimy teraz Lax&Ris'em i jesteśmy baaardzo zadowoleni! :)
włos się wzmocnił, pies przestał póki co nadmiernie kłaczyć (na Joserze ciągle liniał), je ze smakiem, trawienie super.
Polecam :)

Posted (edited)

[COLOR=#0000cd][B]Husse [/B][/COLOR]mam pytanie. Co jest w tej karmie, że mój pies tak reaguje?
Mój pies jadł i nadal je... RC dla owczarków, próbowałam przejść na Valp maxi super premium ale to była totalna porażka... pies po 2 tygodniach o mało się nie odwodnił...
Na początku dawałam mu bardzo małą ilość karmy i niby było ok... a potem masakra... :shake:
niby jest z kurczakiem i podobny skład do RC, lubił ją bardzo aż miło było patrzeć jak wcina no ale... kupki co chwilę, dziwny bardzo ciemny kolor potem już biegunka, gazy...
Dostałam małą próbkę i było ok, kupiłam worek 15 kg i worek stoi bo Nikt tego nie chce a mój pies nie może tego jeść...
Wróciłam do starej karmy i wszystko ustało i jest dobrze.

Edited by Ptysiak
Posted

[quote name='Ptysiak'][COLOR=#0000cd][/COLOR]Dostałam małą próbkę i było ok, kupiłam worek 15 kg i worek stoi bo Nikt tego nie chce a mój pies nie może tego jeść... Wróciłam do starej karmy i wszystko ustało i jest dobrze.[/QUOTE]

Niestety, nie ma czegoś takiego jak idealna karma, która będzie odpowiadała każdemu psu. Zawsze należy obserwować psa i jeżeli dzieje się coś niepokojącego reagować. Karma która będzie doskonale sprawdzała się u jednego psa u innego nie będzie najlepszym rozwiązaniem. Widocznie Twój pies nie toleruje któregoś ze składników Valpa Maxi lub sposobu ekstruzji (kluczowy element procesu technologicznego) której poddawane są składniki.

Okres szczenięcy jest szczególnie trudny ze względów żywieniowych - układ pokarmowy psa nie jest jeszcze całkowicie rozwinięty, przez co bardzo wrażliwy. Dodatkowym problemem jest wrodzona ciekawość świata szczeniąt i próba jedzenia absolutnie wszystkiego co leży na ziemi.

Pozdrawiamy!

• 2 months later...
Posted

Hej, zostało mi kilka kg Husse Valp Maxi, mój szczenior okazał się zbyt delikatny (menda jedna) muszę przejść na coś bezzbożowego i bezkurczakowego. Szkoda, bo karma naprawdę fajna. Może ktoś chce kupić na spróbowanie? Odbiór w Wawie lub wysyłka. Paczka otwarta miesiąc temu, karma przechowywana w szczelnej puszce przez cały czas.

Posted

[quote name='Aniek&Rico']Hej, zostało mi kilka kg Husse Valp Maxi, mój szczenior okazał się zbyt delikatny (menda jedna) muszę przejść na coś bezzbożowego i bezkurczakowego. Szkoda, bo karma naprawdę fajna. Może ktoś chce kupić na spróbowanie? Odbiór w Wawie lub wysyłka. Paczka otwarta miesiąc temu, karma przechowywana w szczelnej puszce przez cały czas.[/QUOTE]

Aniek jak będziesz miała tą jakąś inną karmę,to daj znać co to może być,bo ja mam podobne problemy ze szczeniakiem,,,

Posted

[quote name='aganela']Aniek jak będziesz miała tą jakąś inną karmę,to daj znać co to może być,bo ja mam podobne problemy ze szczeniakiem,,,[/QUOTE]

Heh :) Wiesz co, od środy jest na TOTW z rybą, wcześniej zrobiłam mu dwa dni postu - dostawał tylko kleik ryżowy z omeganem, odstawiłam wszystkie przysmaki i nagrody, nie wiem czy to dobrze, ale wygląda na to, że pozbył się starej karmy, już w poniedziałek mniej łupieżu, lepsze kupony, od środy suche, w czwartek dostał gnat cielęcy...na razie z dnia na dzień lepiej, ale jeszcze za wcześnie, żeby wydawać ostateczny wyrok.

• 2 weeks later...
Posted

[quote name='mychaaaaa']mam pytanie - może ktoś się orientuje kto jest dystrybutorem karmy Husse na woj. podlaskie??[/QUOTE]
Oczywiście: w Białysmtoku i okolicach działa bardzo miły Pan [SIZE=2][B]Konrad Kacejko[/B][SIZE=2], [/SIZE]tel. do niego 722 092 613[/SIZE].

Już skorzystałam :) Najpierw umówiłam się na konsultację, żeby zdecydować co wziąć. Dostałam próbki dla swoich psic i kocic, panienki zjadły, żadnych sensacji nie zanotowałam i zdecydowałam się na zakupy. Dostawa karmy była jeszcze tego samego dnia, kiedy zadzwoniłam z zamówieniem :D

• 2 years later...
Posted

Minęło ponad pół roku od odkrycia przeze mnie Husse. Zaczęło się od karmy szczenięcej Valp Lamm & Ris. Obecnie Tina wszystkie trzy wersje odpowiednie dla niej w wieku dorosłym (Optimal Mini, Lamm & Ris, Lax & Ris) je chętnie i dobrze przyswaja. Energii mnóstwo, kondycja bdb., we włosie można się przejrzeć - także przy tym wyborze zostaniemy, urozmaicając co czwarty worek np. MARP.

• 4 weeks later...
Posted

Ja kończę przygodę z husse, bo Szanti, zaczęła źle znosić te karmę. Kupy 6 razy dziennie, jedne twardsze inne rzadkie. Śmierdzące. Oznacza to tyle, że przestała te karmę przyswajać, a przy pierwszym worku było bardzo dobrze, przy drugim worku już jest źle. A karmię Valp Lamm & Ris.

• 1 year later...