Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Dzień dobry ;) Jakiś czas temu przybłąkał się do mnie piesek, szukałam właściciela, ale ten się nie odnalazł więc go przygarnelam. Jest to kundelek ważący 6 kg, jest starszy, na oko 10 lat. Chciałabym zaszczepić go przeciwko wściekliźnie, ale nie wiem kiedy był szczepionki ostatnio i czy wgl był. Proszę o odpowiedź czy jest jakieś ryzyko powikłań jeżeli zaszczepie Go w tym wieku, a byłoby to Jego pierwsze szczepienie.. 

Posted
20 minut temu, Altw95 napisał:

Proszę o odpowiedź czy jest jakieś ryzyko powikłań jeżeli zaszczepie Go w tym wieku, a byłoby to Jego pierwsze szczepienie..

Jest ryzyko mandatu,jesli w razie jakiejs sytuacji ktos zapytałby o szczepienie... ;)

Poproś weta o ocenę jego stanu zdrowia i ewentualna opinię dot.szczepienia. (Ja szczepiłabym pieska).

p.s - i nie zgodziłabym się na żadne inne szczepienia!

Posted

Dziękuję za odpowiedź.

Ma Pani rację, zdaje sobie sprawę, że jest to obowiązek. Zamierzałam i tak jutro wybrać się do weterynarza, ale chciałam zasięgnąć opinii kogoś innego dotyczącej jakieś negatywnych skutków zdrowotnych. 

Pozdrawiam 

Posted
1 minutę temu, Altw95 napisał:

Dziękuję za odpowiedź.

Ma Pani rację, zdaje sobie sprawę, że jest to obowiązek. Zamierzałam i tak jutro wybrać się do weterynarza, ale chciałam zasięgnąć opinii kogoś innego dotyczącej jakieś negatywnych skutków zdrowotnych. 

Pozdrawiam 

Trzeba go tez na początek odrobaczyć,potem szczepić - nie wolno robic wszystkiego na raz,proszę o tym pamietać.Powodzenia we wspólnym zyciu i szacunek za przygarnięcie biedaka.

Posted

No właśnie biedak, a boję się, że Mu zaszkodze. Ale z tego co czytałam to raczej szczepienie nie powoduje za często skutków ubocznych, A piesek raczej jest w dobrym stanie zdrowia. A ja po prostu taka niecierpliwa i dlatego chciałam wiedzieć coś dzisiaj.. 

Posted
2 godziny temu, Altw95 napisał:

piesek raczej jest w dobrym stanie zdrowia

Na początek odrobaczenie,badanie krwi i dopiero wtedy szczepienie,nie pozwól zrobić inaczej.

Posted

Nie będzie żadnych skutków ubocznych nawet jeżeli pies był szczepiony. No chyba, że mówimy o reakcji anafilaktycznej, ale to może się zdarzyć i po leku i po użądleniu jeżeli będzie typem uczuleniowca. A wścieklizna ostatnio była stwierdzona u Lisa koło Otwocka. Także pojawia się mimo wszystko.

• 4 months later...
Posted

Decydując się na kupno lub adopcję małego psiaka, każdy przyszły właściciel powinien zainteresować się kiedy szczepić szczeniaki. Ja taką wiedzę czerpię stąd https://www.wetmedic.pl/program-profilaktyki-dla-szczeniat. Wszystko jest tutaj bardzo dokładnie rozpisane, kiedy na jakiej wizycie, jakie szczepienie należy wykonać lub kiedy jest czas na odrobaczanie. Oczywiście, szczepienie przeciw wściekliźnie jest najważniejsze! To podstawa, jeśli chodzi o temat szczepień psów. Na pewno dobrze wykwalifikowany weterynarz, by mógł Ci doradzić, co w takiej kwestii począć, choć mi się wydaje, że piesku nic nie powinno się stać. 🙂