Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam, 

Od jakiś dwóch tygodni jesteśmy posiadaczami 9 tygodniowego amstaffa. 

Staram się stosować do podstawowych zasad wychowania szczeniaka, na bieżąco czytam o socjalizacji psa itd. 

Zaczynają się problemy i za bardzo niewiem dlaczego i jak się zachować w danym momencie. Np. :

1. Podczas zabawy, totalnego szaleństwa chwyta za nasze ubrania mimo zakazów ("nie", podawania gryzaka, przerywania zabawy...) i bardzo mocno trzyma, na komendę "puść" nie reaguje, warczy i sprawia wrażenie bardzo zawziętego. Nie mam pojęcia jak mam wtedy wyjąć mu z pyska to ubranie. W ostateczności uciskam pysk z dwóch stron palcami, wtedy zapiszczy i puści. Ale to jest bardzo ekstremalna i niekomfortowa dla mnie sytuacja i nie wyobrażam sobie, aby tak było kiedy będzie dorosły. Stosuję też smaczki pod nos i wtedy puszcza też, ale takie przekupywanie też mi się nie do końca podoba. 

2. Nasz piesek często patrzy nam w oczy siedząc nieruchomo. Gdy odwzajemniamy to spojrzenie, zaczyna warczeć, szczekać agresywnie. Wiem, że patrzenie obcym psom w oczy to prowokacja, ale żeby własny szczeniak tak na mnie reagował .... Trochę mnie to niepokoi i smuci. Jesteśmy razem już dwa tygodnie, myślę, że nam zaufał, zgadza się na dotyk po brzuchu, łapkach, całusy dzieci, przytulanie. Jest wtedy spokojny i nie robi to na nim wrażenia. Więc skąd to dziwne zachowanie? 

Posted
2 godziny temu, She napisał:

Witam, 

Od jakiś dwóch tygodni jesteśmy posiadaczami 9 tygodniowego amstaffa. 

Staram się stosować do podstawowych zasad wychowania szczeniaka, na bieżąco czytam o socjalizacji psa itd. 

Zaczynają się problemy i za bardzo niewiem dlaczego i jak się zachować w danym momencie. Np. :

1. Podczas zabawy, totalnego szaleństwa chwyta za nasze ubrania mimo zakazów ("nie", podawania gryzaka, przerywania zabawy...) i bardzo mocno trzyma, na komendę "puść" nie reaguje, warczy i sprawia wrażenie bardzo zawziętego. Nie mam pojęcia jak mam wtedy wyjąć mu z pyska to ubranie. W ostateczności uciskam pysk z dwóch stron palcami, wtedy zapiszczy i puści. Ale to jest bardzo ekstremalna i niekomfortowa dla mnie sytuacja i nie wyobrażam sobie, aby tak było kiedy będzie dorosły. Stosuję też smaczki pod nos i wtedy puszcza też, ale takie przekupywanie też mi się nie do końca podoba. 

2. Nasz piesek często patrzy nam w oczy siedząc nieruchomo. Gdy odwzajemniamy to spojrzenie, zaczyna warczeć, szczekać agresywnie. Wiem, że patrzenie obcym psom w oczy to prowokacja, ale żeby własny szczeniak tak na mnie reagował .... Trochę mnie to niepokoi i smuci. Jesteśmy razem już dwa tygodnie, myślę, że nam zaufał, zgadza się na dotyk po brzuchu, łapkach, całusy dzieci, przytulanie. Jest wtedy spokojny i nie robi to na nim wrażenia. Więc skąd to dziwne zachowanie? 

A co mówi hodowca od ktorego masz psa? jakie rady ci daje?

tutaj doskonały artykuły o takim szczeniaku jak Twoj http://www.domipearl.pl/sheltie_domipearl/index.php?-niespotykanie-agresywny-szczeniak,15

To przecież szczeniak  -on nie jest agresywny; to dzieciak.  Wyobraź sobie, ze masz niemowlaka, którego trzymasz na rękach, a on cię  szarpnie znienacka za włosy. Pomyśl jakbyś uczyła swoje dziecko ,że nie wolno szarpać za włosy, czy kopać -niektóre trzylatki sprawdzają czy można kopać dorosłych. Masz dzieci to pomyśl co robisz, gdy zachowują się "agresywnie".  

Im bardziej psu cos wyrywasz -tym bardziej on to trzyma -psu uwielbiają takie zabawy w szarpanie-i pewnie szczeniak jest przekonany, że Ty tez się świetnie przy tym bawisz.  Trzeba uczyć psa oddawania na komendę.  Ale i zapewnić mu możliwość gryzienia , szarpania, rozrywania -np. dając odpowiednie zabawki, surową marchew , gryzaki.

Poczytaj tutaj artykuły o szczeniakach https://nosem.pl/z-kluczem-do-psa/badz-psem-dla-szczeniaka/

Pies nie rozumie sam z siebie ani komendy "nie" ani "puść" ani żadnej innej. Pies nie rozumie ludzkiej mowy. Tutaj poczytaj https://nosem.pl/z-kluczem-do-psa/wspolny-jezyk/ 

Tutaj świetne książki (nieduże, cieniutkie) -naprawdę warte przeczytanie http://www.podajlape.pl/blog/zycie-z-psem/polskie-publikacje-na-wage-zlota-cenne-wnioski-i-wskazowki-zofii-mrzewinskiej/