REVOLUTION Posted September 25, 2018 Posted September 25, 2018 Temat dla właścicieli psów z adopcji/schroniska, którzy chcieliby podzielić się historią psa lub poszukać porad odnośnie różnych kwestii związanych ze szkoleniem takich psiaków. Posiadam psa ze schroniska. Pokrótce: adoptowana w wieku 8 miesięcy, obecnie ma 5 lat. Suczka zachowywała się jak duże szczenię. Skakała po ludziach, podgryzała, szarpała na smyczy, goniła samochody, po spuszczeniu ze smyczy, uciekała, goniła zwierzynę, nie panowała nad emocjami, nie widziała sensu współpracy z człowiekiem choć jest łakomczuszkiem, uciekała do psów. Do tego bała się nagłych dźwięków, nieznanego, ludzi. Z większością wymienionych się uporałyśmy, także służę pomocą. Obecnie walczymy nadal z lękiem przed mężczyznami. Psica z już małymi osiągnięciami trenuje obedience, agility i przygotujemy się do PT. Jaka są wasze problemy i sukcesy w pracy z psiakami z adopcji? Zapraszam do dyskusji Quote
Patmol Posted September 25, 2018 Posted September 25, 2018 Fajny temat, tylko musiałby dołączyć ktoś kto się zna na rozwiazywaniu problemów z psami adoptowanymi, wtedy to byłby wątek o takim charakterze poradnikowym. Bardzo przydatny, bo bardzo mało jest takich wątków na forum. Bo można pisać co kto zrobił i jak sobie poradził z problemami swojego psa , ale tak naprawdę to będą tylko doświadczenia poszczególnych osób, ale nie sposób na konkretny problem, wiec to może wcale nie zadziałać w przypadku innych psów. albo może być wręcz szkodliwe. Przykładowo - ja mam psa po schronisku i ten pies jest 100 procent odwoływalny ( też gdy widzi sarny, zające - na przywołanie reaguje jak automat czyli automatycznie); ale to nie jest tak, ze ja jestem taka super w nauczaniu psa przywołania, tylko to jest taki pies, jeszcze po przejściach, bo go ktoś przywiązał i zostawił w lesie. Wiec się maksymalnie pilnuje. Quote
REVOLUTION Posted September 25, 2018 Author Posted September 25, 2018 Też myśle, że fajny temat. Pevvnie, metoda dopasovvuje się zavvsze do psa i vvłaśnie o to chodzi, by povvymieniać dośvviadczenia. Quote
Recommended Posts