lolek148 Posted March 21, 2009 Posted March 21, 2009 mam zamiar w niedługiej przyszłości stać się posiadaczem staffika nieznam nikogo kto posiada psa tej rasy a chciałbym dowiedzieć sie czegoś na co zwracac uwage jakie są najczęstsze problemy wychowawcze i zdrowotne psów tej rasy .mysile że dobrze trafiłem,z książek wszystkiego się nie dowiem .DZIĘKI Quote
**Villemo** Posted March 21, 2009 Posted March 21, 2009 Gratuluję decyzji:)TTB to cudne psy:) TTB potrzebuja przede wszystkim "silnej ręki"-prawdziwego przewodnika.Muszą szanować swoją rodzinę i czuć,że są szanowane-to ważne.No i co...micha dobrego jedzenia,wygodne posłanie(czyta łóżko w sypialni;)) i praca,praca,praca.Wysiłek umysłowy(ćwiczenie komend) i fizyczny(sporo dziedzin do wyboru-walka z zawieszoną oponą,kilkadziesiąt kg do ciągnięcia,agility) to jet to co tygryski lubią najbardziej:evil_lol: Zakładam,że wiesz ale w razie czego napiszę RASOWY=RODOWODOWY! Nie kupuj psa z pseudo-jeśli nie masz kasy-uzbieraj lub adoptuj:roll: Quote
lolek148 Posted March 22, 2009 Author Posted March 22, 2009 na pewno będzie to pies z rodowodem jeszcze dokładnie nie wiemy czy pies czy suczka raczej suczka wydaje mi się że są łatwiejsze w wychowaniu nie rozumiem dokładnie słów[silnej ręki] masz na myśli konsekwentne i stanowcze wychowanie.Bardzo chętnie przeczytam wszystkie opinie i porady.Decydując się na pieska jest to decyzja na ładnych pare lat chcielibyśmy być z niego dumni i zadowoleni a on szczęśliwy w naszej rodzinie Quote
Harpagon Posted March 22, 2009 Posted March 22, 2009 Staffiki to wspaniała , cudowna , kochana rasa :lol: Witam na forum i pozdrawiam serdecznie ;) [URL="http://www.harpagon.com.pl"]www.harpagon.com.pl[/URL] Quote
Patka Posted March 22, 2009 Posted March 22, 2009 Lolku zajrzyj zatem na to forum [URL="http://www.staffik**********/"]http://www. staffik. fora.pl/ ale bez spacji :diabloti: [/URL] Quote
strumyk Posted March 23, 2009 Posted March 23, 2009 Witamy Chcesz sie cos konkretnie dowiedziec o staffiku, to polecam serwis SBT [URL="http://staff-bull.info/"]http://staff-bull.info[/URL] Staffiki sa wg mnie bardzo specyficzne. Wymagaja konsekwencji, ale przede wszystkim trzeba na nie patrzec przez pryzmat ich szalonego charakteru :) Quote
lolek148 Posted March 23, 2009 Author Posted March 23, 2009 [quote name='strumyk']Witamy Chcesz sie cos konkretnie dowiedziec o staffiku, to polecam serwis SBT [URL="http://staff-bull.info/"]http://staff-bull.info[/URL] Staffiki sa wg mnie bardzo specyficzne. Wymagaja konsekwencji, ale przede wszystkim trzeba na nie patrzec przez pryzmat ich szalonego charakteru :)[/quote] dzięki napewno skorzystam Quote
agastaffbull Posted March 26, 2009 Posted March 26, 2009 Staffik...Ciężko byłoby opisać go w kilku zdaniach, ale spróbuję. Jest to wulkan energii, żywe srebro, takie wiecznie duże dziecko, nawet w wieku dorosłym. Wymaga dużej ilości ruchu, żeby mógł dac upust swojej energii, która wręcz go rozpiera. Są szalone i mają dzikie pomysły, lubią chuligańskie wybryki-żeby coś zniszczyć, porwać na drobne kawałki itp. Są to psy bardzo wesołe, zawsze w dobrym humorze, chętne do psot i szalonych zabaw. Są to psy cwane i uparte, wymagają żelaznej konsekwencji i jasnego określenia reguł, co wolno, a czego nie. W przecwinym razie pies wejdzie Ci na głowę. Odpowiednio motywowane uczą się zaskakująco szybko i łatwo. Staffiki kochają ludzi, wszystkich bez wyjątku, nawet obcych. Do szczęścia potrzebna jest im głaszcząca nieprzerwanie ręka-obojętnie czyja, byle tylko pieściła. To psy, które potrafią wskoczyć właścicielowi (lub komuś obcemu!) na kolana z pełnego rozbiegu, żeby "dać buziaka". Nie wszystkie staffiki są delikatne w okazywaniu uczuć, to takie tarany, które chcąc pokazać panu jak go kochają, mogą przy tym nabić solidnego siniaka. Są bardzo skoczne, sprawne fizycznie, wytrzymałe, skaczą bardzo wysoko. Zmęczyć staffika to jak wygrać szóstkę w totolotka. Nie ma zabawek dla nich, ze wszystkimi rozprawią się raz dwa. Wydają dziwne, śmieszne dźwięki- przypominające jodłowanie, gulgotanie, "ćwierkanie". Przy poprawnej socjalizacji dogadają się z innymi zwierzakami, choć wszystkie zabawy muszą odbywać się pod kontrolą. Staffiki bawią się specyficznie, często zabawa z innym psem w ich wykonaniu przypomina bardziej walkę niż zabawę. Trzeba pilnować, żeby staffik za bardzo się nie rozkręcił i żeby faktycznie zabawa nie skończyła się bójką. To chyba tyle, tak z grubsza... Quote
Melodia Posted March 26, 2009 Posted March 26, 2009 Nie zostało tu jeszcze powiedziane, a wydaje mi się równie ważne. Mimo że w stosunku do staffika wymagana jest konsekwencja i nie można dać mu wejść nam na głowę, to jednak jest pewien aspekt, o którym każdy przyszły nabywca staszka powinien wiedzieć. Staffik to pies niesamowicie wrażliwy! Pomimo swego wyglądu "twardziela", wewnątrz kryje się naprawdę delikatny piesek, który bardzo odczuwa wszystkie nasze emocje i napiętą atmosferę. Potrzebne jest wobec niego naprawdę spore wyczucie. Moja sunia np. odczuwa straszny stres, wręcz szczęka zębami i cała się trzęsie, jeśli tylko w domu jest jakaś kłótnia (która nawet jej nie dotyczy). Chociaż nawet nie przypominam sobie aby kiedykolwiek ktoś na nią nakrzyczał, ona nawet odczuwa napiętą atmosferę, kiedy jest w innym pokoju. Jest wtedy strasznie nieszczęśliwa, to widać. Również znakomicie wyczuwa ludzkie nastroje. To tak na dodatek o staffikach :) Quote
lolek148 Posted March 26, 2009 Author Posted March 26, 2009 jestem bardzo wdzięczny za wszystkie odpowiedzi dzięki ... o posiadaniu pieska w tym typie myśle ponad 12 lat nie był to od razu staffik mysle że wkonicu się zdecduje dzieci już podrosły wcześniej miałem rottwajlera obecnie 2 letniego yorka psa więc myśleże że suczka będzie najlepszym wyborem mam coś na oku.rasa coraz bardziej mi się podoba mam nadzieje że podczas wakacji zawita do naszego domu . jeżeli ma ktoś ochote coś więcej napisać z góry dziękuje..takiej wiedz nigdy nie za wiele. Quote
Carbonara Posted March 29, 2009 Posted March 29, 2009 [quote name='lolek148']jestem bardzo wdzięczny za wszystkie odpowiedzi dzięki ... o posiadaniu pieska w tym typie myśle ponad 12 lat nie był to od razu staffik mysle że wkonicu się zdecduje dzieci już podrosły wcześniej miałem rottwajlera obecnie 2 letniego yorka psa więc myśleże że suczka będzie najlepszym wyborem mam coś na oku.rasa coraz bardziej mi się podoba mam nadzieje że podczas wakacji zawita do naszego domu . jeżeli ma ktoś ochote coś więcej napisać z góry dziękuje..takiej wiedz nigdy nie za wiele.[/quote] Mysle ze fajnym sposobem na spotkanie sie z tymi wspaniałymi psami jest odwiedzenie domu gdzie zyją takie psiaki. MYsle ze kazdy hodowca z przyjemnościa opowie Wam o swoich pupilach i razem z nimi Was ugości :) Quote
lolek148 Posted April 5, 2009 Author Posted April 5, 2009 [quote name='Carbonara']Mysle ze fajnym sposobem na spotkanie sie z tymi wspaniałymi psami jest odwiedzenie domu gdzie zyją takie psiaki. MYsle ze kazdy hodowca z przyjemnościa opowie Wam o swoich pupilach i razem z nimi Was ugości :)[/QUOTE] nie lubie się narzucać lecz jesli by była hodowla tak uprzejma to chetnie skorzystam. jeszcze pytanko co sądzicie o klatce dla młodego staffika Quote
strumyk Posted April 6, 2009 Posted April 6, 2009 [quote name='lolek148']nie lubie się narzucać lecz jesli by była hodowla tak uprzejma to chetnie skorzystam.[/quote] to nie jest kwestia narzucania sie, ale dla mnie rzecz, ktora pozwala na zbudowanie zaufania ktos powierza Ci szczeniaka i chcialby Cie jak najlepiej poznac z drugiej strony kupujesz psa na kilkanascie lat i takze powinienes jak najwiecej dowiedziec sie o psach i o ludziach, ktorzy je hoduja itp kazdy kto ma czyste sumienie z checia bedzie udzielal odpowiedzi na pytania, chetnie przyjmie Cie w domu i pochwali swoimi psiakami, [quote]jeszcze pytanko co sądzicie o klatce dla młodego staffika[/quote]ja jestem jak najbardziej za i stosuje klatke podstawa to dobrze nauczyc przebywania w klatce, zrobic powoli, ale doglebnie trening klatkowy, tak by byla ona nora, w ktorej maluch mieszka, a nie kara pozwala uniknac wielu problemow z gryzacym szczeniakiem, moze uratowac zycie malucha i nasze mieszkanie odpowiedniej wielkosci klatka pozwoli tez szybciej nauczyc czystosci i tak przy okazji gotowy plan przyzwyczajania [URL="http://www.dogs.gd.pl/kliker/praktyka/klatka2.html"]trening klatkowy[/URL] Quote
Carbonara Posted April 9, 2009 Posted April 9, 2009 [quote name='strumyk']to nie jest kwestia narzucania sie, ale dla mnie rzecz, ktora pozwala na zbudowanie zaufania ktos powierza Ci szczeniaka i chcialby Cie jak najlepiej poznac z drugiej strony kupujesz psa na kilkanascie lat i takze powinienes jak najwiecej dowiedziec sie o psach i o ludziach, ktorzy je hoduja itp kazdy kto ma czyste sumienie z checia bedzie udzielal odpowiedzi na pytania, chetnie przyjmie Cie w domu i pochwali swoimi psiakami, ja jestem jak najbardziej za i stosuje klatke podstawa to dobrze nauczyc przebywania w klatce, zrobic powoli, ale doglebnie trening klatkowy, tak by byla ona nora, w ktorej maluch mieszka, a nie kara pozwala uniknac wielu problemow z gryzacym szczeniakiem, moze uratowac zycie malucha i nasze mieszkanie odpowiedniej wielkosci klatka pozwoli tez szybciej nauczyc czystosci i tak przy okazji gotowy plan przyzwyczajania [URL="http://www.dogs.gd.pl/kliker/praktyka/klatka2.html"]trening klatkowy[/URL][/quote] popieram to co napisła Strumyk.:)));) Quote
kabaretka Posted August 11, 2009 Posted August 11, 2009 Witam wszystkich na forum Planuje kupić szczeniaczka i w związku z tym szukam porady odnośnie dobrego źródła zakupu, czy ktoś mógłby wypowiedzieć sie na temat dobrych hodowli, fodowli domowych itp., na co zwracać uwagę przy zakupie szczeniaka, od kogo kupić itp. Quote
megi82 Posted April 1, 2010 Posted April 1, 2010 odkurzam,gdyż dzis powiedziłam mężowi,że jak wszystko dobrze pójdzie to za 1,5roku dostanie odemnie na swoje31urodzinki staffika,o którym marzy od dłuższego czasu...zresztą mi ta rasa tez podoba się. Mamy yorka i shih tzu-w typie obje,suczki,shih tzu już wysterylizowana a Lili-york-bedzie po cieczce,której spodziewamy się w maju/czerwcu. Muszę rozeznac w hodowlach w Polsce i cenach,bo do tej pory nie zerkałam na ceny tej rasy. Chciałabym wiedzieć na co mam zwracac uwagę szukając hodowli-czy wystarczą wytyczne ogólne co do dobrej hodowli,czy ta rasa ma dodatkowe wymogi na które muszę zwrócic uwagę.? Quote
agastaffbull Posted April 11, 2010 Posted April 11, 2010 Megi, nie sugeruj się ceną, tylko tym, z jakiej hodowli i od kogo kupujesz psa. Dla mnie dobra hodowla to taka, która "czuje rasę", która jest w niej nie od dziś, gdzie hodowca naprawdę jest miłośnikiem i znawcą, no i przede wszystkim, gdzie hodowca dobrze traktuje swoje psy-jak przyjaciół i członków rodziny, a nie maszynki do wygrywania wystaw i rodzenia szczeniąt. Dobry hodowca to takze ten, który cały czas będzie służył radą i pomocą. Akurat hodowle staffików w Polsce mamy na bardzo wysokim poziomie, są one bardzo ambitne i naprawdę dobre. Nie ma problemu ze znalezieniem renomowanej hodowli, problem raczej na którą się zdecydować, bo wszystkie czołowe i liczące się mają ciekawe skojarzenia do zaoferowania. Moja rada? Nawiąż kontakty z kilkoma hodowlami, porozmawiaj z hodowcami, pojeździj na wystawy, wyrób sobie zdanie i wybierz tą, która najbardziej Ci będzie odpowiadać. Quote
megi82 Posted April 11, 2010 Posted April 11, 2010 właśnie mam taki plan-wystawy,rozmowy z hodowlami i jak wybiore3-4wtedy bede zastanawiac sie,nie chodzilo mi o cene-ze np.tu taniej tu drozej-wole dac za psa nawet i 500zł więcej i miec pewnośc co do pochodzenia,badan genetycznych itp Quote
Patka Posted April 14, 2010 Posted April 14, 2010 Piopatrz jaki typ staffika Ci sie podoba, bo są cięższe niższe a także bardziej eleganckie oraz szczupłe drobne. Zastanów sie czy chcesz super pochodzenie z ciekawego skojarzenia i myślisz o wystawach i szczeniakach czy ma to być pies do kochania lub sportu. Jest jeszcze kwestia koloru :) Badania na szczęscie mają prawie wszystkie mioty w Polsce :) Quote
megi82 Posted April 14, 2010 Posted April 14, 2010 nie ukrywam,że chciałabym jezdzic na wystawy co do hodowli i szczeniaków-do porodu to ja bym sie nadała,ale ja mam słabe serduszko i siłą by mi nie odebrano chyba szczeniaków,więc rozród u mnie to raczej odpada Quote
Patka Posted April 14, 2010 Posted April 14, 2010 [quote name='megi82']nie ukrywam,że chciałabym jezdzic na wystawy co do hodowli i szczeniaków-do porodu to ja bym sie nadała,ale ja mam słabe serduszko i siłą by mi nie odebrano chyba szczeniaków,więc rozród u mnie to raczej odpada[/QUOTE] Haha oj po 8 tygodniach będziesz miała dosć gromadki ;) a serio wobec tego warto poszukać ładnego psiaka sporoteraz zapowiada sie ciekawych miotów :) zerknij na forum staffikówdo działu zapowiedzi miotów . Quote
megi82 Posted April 14, 2010 Posted April 14, 2010 dziękuje bardzi-przegladam strony róznych hodowli,zerkam na ich młode suki czy psy,podpatruje poprzednie mioty,to jakie skojarzenia robią itp.na razie tak po cichu,ale na jesień jak będą mioty chciałabym pojechac do kilku hodowli zrobić rozeznanie i wtedy tez podjądz decyzję z której hodowli psiaka byśmy zakupili na nastepny rok.Decyzja ta be3dzie przemyślana i to mnie bardzo cieszy Quote
Recommended Posts