danielle Posted December 13, 2004 Posted December 13, 2004 Jadwiga ma atopie, leczy ją doktor Kourou Dembele, leczenie trwa od prawie roku (wczęśneij pies byłzaniedbywany przez właścicieli,nieleczony i w efekcie odebrany im). Leczenie polega na tym, ze od czasu do czasu dostajke serie 2, 3, czasem 4-ech zastrzyków z DEXAFORTU. Strasznei pije i sika, moczy sie wtedy . Zastrzyki faktycznie blokują świąd, pies sie nie drapie i nie wylizuje łap, ale przeciez nie mozna jej ciągle faszerowac sterydami. MAcioe jakies doświadczenia z ta chorobą? Quote
margerytka Posted December 15, 2004 Posted December 15, 2004 Mój pies też był leczony u KourouDembele, dostawał te same sterydy, ale diagnoza była zgadywana, po 3 zastrzykach zabroniłam stosowania sterydów u mojego psa, ponieważ był zupełnie innym psem (smutny i bez charakteru), w szczególności że u szczeniaków nie stosuje się sterydów! Moja rada dla Pani, zmienić lekarza bo najwidoczniej na każdą chorobę stosowany jest jeden lek STERYD!!! :cry: Quote
margerytka Posted December 15, 2004 Posted December 15, 2004 Podobno na ul. Gagarina są dobrzy lekarze, ale tylko słyszałam! Quote
danielle Posted December 15, 2004 Author Posted December 15, 2004 Hm...To mamy problem. Dembele jest w zasadzie najlepszym lekarzem dermatologiem. W porównaniu z innymi konowałami, którzy leczyli mojego psa (juz nie takiego mlodego, bo 4 letniego) na nuzyce, dawali jej lek dla bydła, który jest zaakzany dla psów i ktory ją prawie zabił, to i tak nie nadwyzreza jej za bardzo. Z drugiej strony atopia jest nieuleczalna, bedzie jej towarzyszyc do konca zycia, wiec zyje nadzieja, ze ktos gdzies znajdzie kiedys chociaz polsrodek, ktory zlikwiduje objawy. Bez zastrzykow pies nieustannie sie lize i drapie. Czasem tak silnie, tak koszmarnie, ze wyglada jak mieso na haku w rzeźni. I nie da sie jej upilnowac, bo wybiera takie momenty, kiedy jest sama...... Quote
Złośnica Posted December 15, 2004 Posted December 15, 2004 Mój pies też ma stwierdzoną atopie skórną, ale zmiany skórne zeszły dość znacznie po zastosowaniu Homeopatii. A o doktorze Dembele słyszałam same superlatywy. Quote
danielle Posted December 15, 2004 Author Posted December 15, 2004 Homeopatia powiadasz...Hm..A mozesz mi powiedziec, jakie leki stosujesz? I czy pies po ich zastosowaniu ustepuje takze swiad? Pzdr Quote
Flaire Posted December 15, 2004 Posted December 15, 2004 danielle, to, o co zapytam jest tak oczywiste, że zwlekałam z tym pytaniem aż do teraz, ale... czy próbowałaś normalne leki antyhystaminowe, takie jak np. allegra itp.? Nie mam pojęcia, czy to by pomogło - może potrzeba Twojemu psu silniejszego leku - ale w takiej sytuacji bez wyjścia, spróbować chyba warto. Tak samo z tą homeopatią. Ja w homeopatię po prostu nie wierzę zupełnie, niemniej na Twoim miejscu spróbowałabym na pewno. Quote
Flaire Posted December 15, 2004 Posted December 15, 2004 w szczególności że u szczeniaków nie stosuje się sterydów! A skąd ta informacja? To chyba raczej nie takMoja rada dla Pani, zmienić lekarza bo najwidoczniej na każdą chorobę stosowany jest jeden lek STERYD!!! :cry:A to na pewno nie prawda. Np. ja byłam z moją suczką u dra Dembele i żadnego sterydu nie dostałam. czapla aż z Płocka do niego przyjechała i dostała poradę, żeby nie używać leków w ogóle, bo objawy, które jej suczka miała w niczym jej nie przeszkadzały, a leki raczej i tak nie pomagały.Ale faktem jest, że wiele problemów ze skórą u psów jest spowodowane alergiami - a te leczy się w głównie objawowo, właśnie sterydami. Quote
Karolina_i_dogi Posted December 15, 2004 Posted December 15, 2004 Hej, Co prawda nie mam psa atopika, ale bywam w lecznicy dla małych zwierząt- w marcu kończę wet:)) U nas robi się tak: po unormowaniu zmian wikłajacych zostawia sie same sterydy- doustnie. Pierw w dawce wyższej (najczęściej Encorton). Następnie gdy nie ma już świądu i zmian skórnych zmniejza się dawkę sterydu do minimalnej przy której nie ma problemów ze świądem. Po jakimś czasie, jeśli pies dobrze reaguje na niską dawkę przechodzi się na leki antyhistaminowe. Niektóre psy dobrze sobie radzą na antyhist, niektóre muszą być na sterydach. Wtedy oczywiście raz na jakiś czas bada sie enzymy wątrobowe. Do tego przy reakcjach kontaktowych : Hexoderm/Alervet Powodzenia Ps. O dr Dembele też słyszałam same superlatywy Quote
coztego Posted December 15, 2004 Posted December 15, 2004 Tak z ciekawości mogę zapytać? Jak to jest z tymi sterydami? Na ile leczą, a na ile szkodzą? Jak z podawaniem sterydów u szczeniąt? Nie chodzi mi konkretnie o leczenie alergii, tylko o sterydy jako takie 8) Kreska na swoją kulawiznę za pierwszym razem dostała steryd, potem, jak zmieniłam weterynarza, to moja nowa wetka była lekko oburzona (takie wrażenie odniosłam), że ten steryd wówczas podano... Quote
kasiaak Posted December 15, 2004 Posted December 15, 2004 Nie wiem jak jest ze sterydami generalnie więc się nie wypowiadam ale jeżeli chodzi o młodzieńcze zapalenie kości (enostoza?), bo z tego co pamiętam to Kreska z tego powodu ma kulawiznę, to z tej dolegliwości pies wyrasta a w momentach silnego utykania i bólu podaje się środki przeciwbólowe i np przeciwzapalne np Rimadyl a on jest niesterydowy. Quote
donya Posted December 15, 2004 Posted December 15, 2004 Jesli chodzi o homeopatię to polecam w Warszawie dr Beate Rudnicką-Brzezny przychodnia 4 łapy http://www.4lapy.waw.pl/. Warto się tam wybrać. Quote
maw Posted December 16, 2004 Posted December 16, 2004 nam homeopatycznie pomaga Pani Urszula Soszka Zoliborz - zeromskiego Warszawa Dokladny adres musze odszukac - dobry z niej człowiek, Dzięki niej Moli cały czas merda ogonkiem :D Danielle- Ty się powaznie zastanów nad sterydami... Quote
Złośnica Posted December 18, 2004 Posted December 18, 2004 Leki homeopatyczne dobiera się w zależności do objawów chorobowych. Polecam książkę dr Wolfa "Zdrowy pies dzieki homeopatii" A co do sterydów...mój wet stosuje je tylko w ostateczności no i mają one szczególnie zły wpływ na płodność, dlatego trzeba bardzo uważać z ich podawaniem reproduktorom i sukom hodowlanym. Quote
arima Posted December 19, 2004 Posted December 19, 2004 A czytałyście to? http://hortus.ar.lublin.pl/users/pomorski/Dominiqu.htm Quote
Recommended Posts