resurgam Posted September 19, 2017 Posted September 19, 2017 Myślę, że refleksja ta odnosi się do wielu wystaw ostatnio organizowanych przez ZKwP. Na wystawę w Starej Miłosnej przeważająca większość psów zgłoszona została za pośrednictwem www.wystawy.net. W ten sposób wszyscy, którzy tak zgłaszali swoje psy, potwierdzenia ich przyjęcia otrzymali na adres e-mailowy. Mało tego w ten sposób otrzymano również numerki startowe. Tak więc, płacąc za wystaw w Polsce coraz więcej, każdy jej uczestnik na swój koszt musi wydrukować potwierdzenia, a na dodatek numery startowe. Pytanie moje jest więc takie: za co płacimy tak dużo, skoro niektóre koszty przerzuca się na nas? Wydaje się, że w skali ponad 1 tys psów na wystawach krajowych oraz ok. 3 tys.psów na wystawach międzynarodowych, oddziały mają dodatkowe spore dochody, a my jesteśmy obarczani coraz większymi opłatami. To nie jest ok. Quote
dwbem Posted September 19, 2017 Posted September 19, 2017 Też tak myślę. Poza tym z wystaw wyeliminowano osoby starsze, które nie mają i często nie umieją się posługiwać komputerem a nawet jeśli mają to nie zawsze mają drukarkę. Ja wprawdzie jestem stara ale była informatyczka i sobie radzę, poza tym mam drukarkę ale młody znajomy ma komputer ale potwierdzenia i numerki przyjeżdża drukować do mnie. Quote
resurgam Posted September 19, 2017 Author Posted September 19, 2017 O osobach starszych nie pomyślałam. Ale to prawda. Szkoda że w innych krajach też organizujących wystawy można psy zgłosić na dwa sposoby: przez Internet i listem. Przecież to takie PROSTE. Mnie bardziej chodziło o wskazanie sposobu na pozyskanie kasy od nas, przy bardzo drogich opłatach za wystawy oraz o wskazanie, że odbiega to od regulaminu wystaw psów rasowych- obowiązki organizatora. Quote
dwbem Posted October 11, 2017 Posted October 11, 2017 To też zgadzam się - obecne wystawy bardzo odbiegają od tych organizowanych lata temu i w dodatku dużo tańszych a oferujących dużo więcej wystawcom i gościom. Quote
resurgam Posted October 11, 2017 Author Posted October 11, 2017 Przykre jest to, że na zebraniach oddziałowych nikt nie podejmuje tego tematu, a przecież powszechnie wiadomo, ze dużą część budżetu każdego oddziału ZKwP stanowią pożytki z organizacji wystaw. Czyli także i nasze opłaty, niezależnie od corocznych opłat członkowskich i innych, jak rodowody itp. Quote
Recommended Posts