Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam,

Jestem nowy na forum, za tydzień powiększamy rodzinę o szczeniaka (pies) collie smooth. Przeróbki mieszkania w toku, zbieramy wiedzę i mamy dylemat dot "miejsc zakazanych" dla psa.
Czy wprowadzić taką strefę w gabinecie?

Pracuję zdalnie z domu, częste konferencje telefoniczne. W mieszkaniu nie ma drzwi między pomieszczeniami, więc zamonotowaliśmy bramki.
Zastanawiamy się z żoną czy wyłączyć gabinet zupełnie.

Jeśli wyłączymy
- obawiam się że psiak będzie mnie czuł/słyszał i czy nie popełnimy tym jakiegoś błędu wychowawczego. W założeniu będę do niego co jakiś czas wychodził, ale czasami mam dłuższe bloki po 1-2h gdzie nie mogę się oderwać od kompa.
- raz na kilka tygodni wyjeżdżam na kilka dni, żona pracuje więc 9h pies będzie sam. Może więc lepiej odseparowywać od początku?

Jeśli pozwolimy
- pies przyzwyczai się że cały czas ktoś z nim jest plus nie wiem jak to wpłynie na moją koncentrację w pracy.
- stracimy potencjalne terytorium przywódców stada gdzie pies byłby tylko zapraszany.
- natomiast za to może być spokojniejszy/lepiej zsocjalizowany?

Proszę o opinie, trudno nam podjąć decyzję...

Pozdrawiam,
J.

Posted

Stado ma wspólne terytorium - o teorii dominacji lepiej zapomnieć. Szczeniaki - a Twoje zwierzątko przyjdzie do Ciebie jako jeszcze niesamodzielny szczeniak - nie są izolowane od stada. Liderem Waszego stada zostaniesz przez odpowiednie szkolenie psa, przez współpracę pod Twoim kierunkiem. Oczywiście może być miejsce w mieszkaniu, do którego pies z jakichkolwiek powodów nie wchodzi - i żadna krzywda się nie dzieje zwierzakowi z tego powodu; oczywiście i tak pies doskonale wie, ze właściciel jest akurat w tym miejscu. 

Byłoby dobrze uczyć od początku pozostawania w samotności poczynając od minuty czy kilku minut - ale byłoby także dobrze, aby pozostawanie na 9 godzin w samotności nie dotyczyło 2-3- czy 4-miesięcznego szczeniaka.