xyzxyz Posted August 5, 2017 Posted August 5, 2017 Spędzam wakacje u rodziców na wsi. Mieszka tu też mój pies, z którym od zawsze spaceruję po polnych i podleśnych terenach. W ostatnim czasie jednak pojawiło się w okolicy dużo zwierzyny, zwłaszcza dzików. Zastanawiam się, jak powinnam się zachować, jeśli dojdzie do spotkania, np. z lochą z małymi. O ile, będąc sama, po prostu wlazłabym na drzewo, to z ważącym niemal 40 kg psem tego nie zrobię. Co o tym sądzicie? Mieliście kiedyś takie przygody Quote
dwbem Posted August 5, 2017 Posted August 5, 2017 Wolałabym nie spotkać lochy z małymi, musisz uważać, rozglądać się i pilnować psa, jak zobaczysz dzika z pewnej odleglości radzę oddalić się w przeciwnym kierunku. Ja tak robiłam będąc na wczasach w okolicach leśnych. Quote
xyzxyz Posted August 5, 2017 Author Posted August 5, 2017 1 godzinę temu, dwbem napisał: Wolałabym nie spotkać lochy z małymi, musisz uważać, rozglądać się i pilnować psa, jak zobaczysz dzika z pewnej odleglości radzę oddalić się w przeciwnym kierunku. Ja tak robiłam będąc na wczasach w okolicach leśnych. To racja, zdecydowanie tak należy postąpić, ale mnie martwi ewentualna sytuacja, w której dzik zdecydowałby się zaatakować. Quote
dwbem Posted August 6, 2017 Posted August 6, 2017 Ja bym na drzewo nie dała rady wejść, a z psem to chyba najlepsze to mieć szybkie nogi i wiać. Żartuję, ale faktycznie najlepiej nie spotykać lochy z małymi. Quote
Recommended Posts