Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• 2 years later...
Posted

A mata chłodząca do samochodu to dobry pomysł? Nie wiem na jakiej zasadzie działa zawarty w niej żel. Będzie mrozić w nagrzanym samochodzie? Oczywiście chodzi mi o sytuacja, gdzie jedziemy gdzieś z psem zostawiamy samochód na parkingu w ciepły dzień, na słońcu (nie upalny, bo wtedy mi pies nie wychodzi z klimatyzowanego domu i tak). Po powrocie ze spaceru, czy mata ochłodzi psa? Klima sprawna w samochodzie ale jednak schodzi te kilka minut jak ochłodzi nagrzane wnętrze, a mój pies ładuje się do samochodu od razu jak tylko go otworzę drzwi. 

Można ją zostawić w samochodzie, na nasłonecznionym parkingu? Czy schować/wziąć ze sobą, żeby się nie nagrzała?

Posted

nie powinna być używana i przechowywana w temp. powyżej 35 - 40' Raczej nie ochroni psa przed przegrzaniem w samochodzie (chodzi mi o pozostawione auto w słońcu, z psem w środku). W domu, czy na tarasie (tez trochę zacienionym) jak najbardziej. Chłodzi żel pod wpływem ciężaru ciała psa, i tylko te miejsca ciała na których pies leży (zależy jaką pozycję przyjmie jak się położy). Chłodzi przez parę godzin i jest gotowa do ponownego użytku po krótkiej przerwie. Sprawdzałam na sobie (siedziałam na niej i podłożyłam pod stopy), daje fajne uczucie chłodu

Posted

Czyli nic z tego, ponieważ jakby ją nawet zabierać ze sobą i włożyć po powrocie do nagrzanego samochodu, to będzie używana przez jakiś czas w temperaturze zapewne powyżej 36 stopni, do czasu aż klimatyzacja przemieli powietrze w środku.