Arystea Posted September 14, 2016 Posted September 14, 2016 Witam, Mam 2 miesięcznego szczeniaczka, jest z nami 2 tygodnie. Do tej pory byłam z nim prawie cały czas, ale muszę chodzić do pracy co zajmuje razem ok. 9 godzin. Czy mogę zostawiać takiego szczeniaczka w domu jeśli to konieczne, czy jest jeszcze za mały? Nie chciałabym żeby nabawił się jakiejś traumy. Pozdrawiam i dziękuję za każdą odpowiedź. Quote
Sowa Posted September 14, 2016 Posted September 14, 2016 Na pewno to za wcześnie na pozostawianie szczeniaka tak długo w samotności. 1 Quote
Arystea Posted September 14, 2016 Author Posted September 14, 2016 13 minutes ago, Sowa said: Na pewno to za wcześnie na pozostawianie szczeniaka tak długo w samotności. Dziękuję za odpowiedź. Słyszałam różne opinie w jakim wieku można zostawić psa na te przykładowe 8-9 h, proszę o podpowiedź bo już sama się pogubiłam, czy to kilka miesięcy, czy dłużej? Quote
Sowa Posted September 14, 2016 Posted September 14, 2016 Tu nie ma sztywnych reguł - na pewno dyskomfortem dla psa, już uczonego czystości, jest konieczność załatwiania się w domu lub wstrzymywanie się od tego.. A 8-9 godzin to teoretycznie wytrzyma bez konieczności opróżnienia pęcherza 8-miesięczny pies. Wiele zależy też od tego, jak zorganizujesz czas przed pójściem do pracy - jeśli wstaniesz o 4 rano i pójdziesz z młodym psem na intensywny trzygodzinny spacer, to po powrocie on padnie spać spokojnie, tyle że sama musisz iść do pracy, a po pracy na kolejny godzinny spacer z pieseczkiem:-)). Dlatego w wielu krajach od dawna są "dzienne przedszkola" dla psów - przywozi się szczeniaka rano, odbiera po południu, jak opiekun sensowny, to i czegoś uczy w uzgodnieniu z właścicielem. Chyba już i u nas są takie usługi, ale nie wiem gdzie dostępne. Wiele zależy też od temperamentu psa i szybkości dojrzewania - to jest przecież różne nawet w tym samym miocie. 1 Quote
Beatrx Posted September 14, 2016 Posted September 14, 2016 jeśli masz możliwość nie zostawiania go to jak najbardziej nie zostawiaj. 1 Quote
Recommended Posts