Patikujek Posted November 1, 2016 Posted November 1, 2016 Tego współczuję przy yoraskach... Znaczy się jak chcesz sierść wystawową to trzeba papilotować Quote
angineuuka Posted November 1, 2016 Posted November 1, 2016 planujecie wystawy? Jest moze gdzies jakaś strona, gdzie jest opisane jak dbac o yorkową szatę na wystawy? czy jednak muszę pisać do hodowców? :D Quote
Marmag Posted November 1, 2016 Author Posted November 1, 2016 Ja planuje wystawiac Queen, dlatego papiloty niby musze robic, chociaz znam pania, z reszta ma sunie z tej samej hodowli, ktora nigdy nie papilotowala a sunia na wystawy jezdzi. Ja sie zastanawiam, czy papiloty sa konieczne, bo chodzi przeciez o natluszczenie wlosa, ale jesli w dniu kapieli namaszcze psa olejkiem calego i na wieczor wykapie, to efekt powinien byc podobny, jak przy papilotach... Juz tak robilam i wlos po kapieli byl super. Przeciez to przede wszystkim pies i nie mam zamiaru przesadzac, jak hodowcy fanatycy. Po prostu probuje co mi pasuje, co nie, co mojemu psu odpowiada, co go stresuje... Jesli nie sa nam pisane trofea na wystawach to nie, to ma byc tylko zabawa - zobaczymy co wyjdzie :) Tematow o pielegnacji wlosa yorka jak i filmikow jest mnostwo! Podeslac Ci cos, czy tak ogolnie pytasz? :) Quote
angineuuka Posted November 1, 2016 Posted November 1, 2016 Grzywaczowi ludzie też nie papilotują, a natłuszczają ten włos ;) Jak masz czas i chęci to mozesz podesłać :) Bo nawet jezeli nie będę się wystawiać ( of kors jezeli zdecyduje sie na yorka) to chciałabym, aby ten włos był dłuższy, chociaż przez jakiś czas ^^ Quote
Marmag Posted November 1, 2016 Author Posted November 1, 2016 tu na przyklad jest filmik jak przygotowac yorka, ale to juz jest moim zdaniem wersja 'za wszelka cene wygrac, chocby pies mial pasc'. Tu widac tylko typowa pielegnacje wlosa, o psie tu tu mozna zapomniec, ja jako kobieta z dlugimi wlosami bym tego nie wytrzymala... biedne psy... plus jeszcze to farbowanie! czyste oszustwo! Nie wiedzialam, ze grzywaczy nie papilotuja, tylko oleja :D Ja wlasnie dzis Queen naoliwilam i jutro ja wykapie. zobaczymy czy u nas obejdzie sie bez papilotow, ale w razie czego wole ja przyzwyzaic stopniowo i bezstresowo do tego, ze cos jej dynda na calym cialku :) Quote
angineuuka Posted November 1, 2016 Posted November 1, 2016 Farbowanie w grzywkach tez istnieje, tylko za granicą. W Polsce na wystawach nikt nie farbuje, albo robi to dość dobrze :> Dla mnie yorasek co by nie było, ma byc dla mnie terrierem a nie laleczką w sukience :P zobaczymy co z tego wyjdzie :) dzięki! Quote
Patikujek Posted November 1, 2016 Posted November 1, 2016 Gdybym trafiła na ten filmik nie znając yorków to bym to pod znęcanie podciągnęła... Ja bym nie zniosła gdyby mi się nad włosami ktoś tak pastwił Quote
Ania :) Posted November 1, 2016 Posted November 1, 2016 Patrzę na te filmiki i jedno mi się nasuwa, "ała" :/ przerabane mają te dlugowlose wystawowe psy. Quote
Marmag Posted November 2, 2016 Author Posted November 2, 2016 No to jest koszmar... ta skora musi je bolec od tego naciagania... jeszcze facet to robi, nawet sprawy sobie nie zdaje jak to boli takie ciagniecie bo sam ma krotka czupryne...Ale ze te psy tak bez reakcji to wytrzymuja... jak to mozliwe...? Quote
Marmag Posted November 5, 2016 Author Posted November 5, 2016 Mam spiaca krolewne uwiecznioną, chwilowo przebudzoną: 1 Quote
Marmag Posted November 5, 2016 Author Posted November 5, 2016 Noo, a 7 stycznia pokazujemy sie w Nurnberg na wystawie - nasza pierwsza wystawa! I od razu miedzynarodowka! Alez bedzie katastrofa haha. Jestesmy juz zameldowani, teraz duzo pracy przed nami, mamy jeszcze dwa miesiace. ;) Quote
Patikujek Posted November 6, 2016 Posted November 6, 2016 Jak wychodzą koszta związane z wystawami w Niemczech? Quote
Marmag Posted November 6, 2016 Author Posted November 6, 2016 W klasie szczeniat place 20 euro plus jakis katalog obowiazkowo musialam wykupic - czyli w sumie 25 Euro. No i wiadomo - koszty dojazdu, ewentualny nocleg. Natomiast w klasie otwartej bylo to bodajze 45 Euro przy pierwszym terminie zapisow i 55 Euro przy drugim terminie. Quote
Patikujek Posted November 6, 2016 Posted November 6, 2016 czyli chyba podobnie jak w PL. A tak z ciekawości jeszcze to jak wygląda sprawa wyrobienia rodowodu? Wyrabiałaś go w PL czy już w DE na podstawie metryki? Quote
Marmag Posted November 6, 2016 Author Posted November 6, 2016 Ja dostalam rodowod eksportowy, hodowczyni o niego wysyapila do zwiazku i jak odebrała to mi go wyslala. Tu nic nie robilam, po prostu na ten rodowod bedziemy na wystawę jechac Quote
Patikujek Posted November 6, 2016 Posted November 6, 2016 AAA Spox, ja tak przyszłościowo już wypytuję :D Quote
Marmag Posted November 13, 2016 Author Posted November 13, 2016 Wrzucam filmik jak mala sika na komende. Na dworze tez to robi. :D Oczywiscie nie kaze jej sikac na sile tylko jak wiem, ze jej sie chce ;) Quote
Marmag Posted November 14, 2016 Author Posted November 14, 2016 Alez oczywiscie, musialam wstac i isc po nagrode :d Quote
Marmag Posted November 17, 2016 Author Posted November 17, 2016 1 grudnia idziemy na kurs przygotowujacy przed wystawą. Nauczę się ja poprawnie wystawiac, o ile bedzie chciala wspòlpracowac Quinczita hehe Quote
Patikujek Posted November 17, 2016 Posted November 17, 2016 No to liczę później na szczegółową relację Quote
Recommended Posts