selma5 Posted July 6, 2016 Posted July 6, 2016 Hej Wszystkim Dogomaniakom! Mam pytanie czy ktoś może w ostatnim czasie wyjeżdżał ze swoim psiakiem lub kociakiem do Norwegii ? Mam w wytycznych, że pies po przekroczeniu granicy musi zostać poddany kontroli granicznej w wytyczonym punkcie co mnie po prostu rozbraja bo tenże punkt jest czynny od 9-13 a z promu zsiadam o 15 czyli w praktyce musialoby to oznaczać koczowanie na granicy przez dobę ! I tak sobie kombinuje czy tam sie jakoś można prześlizgnąć mimochodem tudzież zrobić to może w innej miejscowości dzień później. Z góry dzięki ! Pozdrawiam Wszystkich serdecznie ! Quote
Sowa Posted July 6, 2016 Posted July 6, 2016 Nie ryzykowałabym złamania tam prawa dotyczącego zwierząt w jakikolwiek sposób. Czytałam o kimś, kto nie miał po przekroczeniu granicy dokumentów wymaganych dla psa - pies został odebrany i zabity. Quote
selma5 Posted July 6, 2016 Author Posted July 6, 2016 Potrzebuję konkretnych informacji jak wygląda to całe przekraczanie granicy norweskiej krok po kroku. Papierologia cała na cacy o to się nie martwię. Quote
atulek Posted July 7, 2016 Posted July 7, 2016 Byłam na urlopie dwa lata temu w Norwegi z dwoma psami. Nam się udało na granicy, bo kontrola graniczna nie zaglądała do auta. Mieliśmy też kontakt z policją, bo pies koleżanki broniąc swojego terenu lekko ugryzł Norwega. On zgłosił to na policję. Przyjechali zrobili protokół o dokumenty z granicy się nie pytali sprawdzili tylko książeczkę ze szczepieniami.Kolega zapłacił Norwegowi za wizytę u lekarza i na tym sprawa się zakończyła.Jednak gdyby drugi raz ten pies ugryzł kogoś w Norwegi to został by uśpiony tak nam to wytłumaczyli policjanci. Znam też zdarzenie z Norwegii, że pies biegał samopas po polach i faktycznie został zastrzelony. Quote
jolkablaszczyk Posted July 8, 2016 Posted July 8, 2016 Jeśli płyniesz promem to jedyne kontrole dokumentów i ewentualnie psa odbywają się przy wjeździe na prom i przy zjeździe z niego. Jeśli w tych punktach nikt się o nic nie pyta i nic od ciebie nie chce to jedziesz dalej i nie czekasz na żadną inną kontrolę. W praktyce wygląda to najczęściej tak, że kontrolujący dokumenty zerka tylko w paszport psa i tyle. Czasem jak się pokazuje paszport tylko ludziów to nawet o paszport psa nikt nie zapyta. Także spokojnie, bez paniki :) Miłego pobytu w Norwegii! Quote
aga kom Posted May 11, 2017 Posted May 11, 2017 Witam.Mam pytanie,bo nigdzie,nikt nie potrafi odpowiedzieć konkretnie,Nawet w konsulacie.Czy 24h przed wyjazdem do Norwegii,badanie psa tzw.przegląd wykonuje zwykły lekarz weterynarii i jest to koniec formalności,czy wymagane jest jeszcze poświadczenie z inspektoratu weterynarii tzw.zaświadczenie wywozowe ?. Quote
aga kom Posted November 4, 2018 Posted November 4, 2018 Kiedys pytałam,ale nikt nie odpowiedział co i jak. Od tamtego momentu jeżdziliśmy już ok 7-8 razy.Prom i samochód.Przed wjazdem na prom,nikt nic nie sprawdza,zero dosłownie.Na granicach również nie.Pies jest widoczny jak najbardziej i poza Pl jeżdzi w swojej ,,budzie" Oczywiście mamy paszport z potwierdzeniem aktualnego szczepienia na wściekliznę i wbite w paszport odrobaczenie tasiemcowe na 24h przed wyjazdem.Poza tym czip i to wszystko. Ogólnie zero problemów w naszym przypadku Quote
Recommended Posts