Margo3011 Posted April 26, 2016 Posted April 26, 2016 Witam, moj pies reaguje lekiem na pewien blizej nieokreslony zapach na spacerze. Zdarza sie, ze unosi wysoko glowe zaczyna wachac i wpada w panike, gdy spaceruje ze mna wystarcza bardzo lekkie szarpniecie zmycza i komenda ,,ej przestan,, i wszystko wraca do normy. Znacznie gorzej jest na spacerze z pozostalymi domownikami, gdy zaczyna wachac wpada w panike i chce rzucac sie do ucieczki ( zachowanie podobne do psa przestraszonego np fajerwerkami). Pani wet poradzila mi zakup kamizelki thundershirt. Bardzo prosze osoby, ktore cos takiego stosowaly o opinie, czy warto to kupic? Quote
helpet Posted July 18, 2016 Posted July 18, 2016 możesz na początku wypróbować bandaż i trening skupiania na sobie uwagi. Trudno się wypowiedzieć w temacie nie wiedząc nic na temat psa (rasa, wiek, przejścia etc.). Czy spacerujecie po mieście, czy po polach? Jeśli masz 100% pewności, że jest to reakcja na zapach, to może warto pomyśleć o przekierowaniu na inny zmysł. Wyrobienie poczucia bezpieczeństwa przy Sobie i treningach na lince. Ciekawe rzeczy są w książce "Strachopies". Quote
bou Posted July 18, 2016 Posted July 18, 2016 "możesz na początku wypróbować bandaż" Możesz cos więcej o technice z bandażem,proszę? Quote
helpet Posted January 10, 2017 Posted January 10, 2017 Chodzi o dosyć ścisłe owinięcie psa bandażem (podobnie działają specjalne kamizelki, jednak bandaż jest znacznie tańszy). Trochę ciężko to opisać, ale myślę, że można bez problemu znaleźć więcej na temat tej techniki w internetach, ew. w książce Strachopies. Czy ma to wywołać jakieś atawistyczne skojarzenia z norą, w której zwierzak ma czuć się bezpiecznie, trudno wyczuć. Myślę, że jest to bardziej "technika wspomagająca" niż docelowa "kuracja". Podobnie może pomóc obroża DAP. Quote
Margo3011 Posted January 22, 2017 Author Posted January 22, 2017 Kamizelka tundershirt plus instrukcja dla domownikow spelnila swoja role. Nie napisalam wczesniej, spacerujemy glownie po gorach i lakach i niepewnosc zawsze pojawiala sie w poblizu farm na ktorych pasly sie owce. Przy mnie pies czuje sie bezpiecznie, jest odwolywalny i skupia uwage na mnie. Gdy unosil glowe i zaczynal wachac lekka korekta pomagala. Problem pojawial sie gdy spacerowal z inna osoba. Pies jest seniorem prawdopodobnie pochodzi z farmy z ktorej zwial albo zostal porzucony i trafil do schronu. Od kilku miesiecy nie pojawil sie atak paniki, nie ma juz problemu :) Dziekuje za odpowiedzi. Quote
Karo88 Posted September 18, 2023 Posted September 18, 2023 Tutaj jest opisany test kamizelek przez behawiorystów https://coape.pl/test-kamizelek-thundershirt Quote
Recommended Posts