Maltasiowa Posted April 19, 2016 Posted April 19, 2016 Planuję kupić suczkę maltańczyka. Będzie ona przeznaczona wyłącznie "na kolanka". Nie zamierzam jeździć z nią na żadne wystawy ani nic z tych rzeczy. Suma którą chcę przeznazyć to ok. 2500. I pytanie : Czy mogłabym kupić suczkę z ZHPR czy lepiej z ZKwP. Zastanawiam się nad tym ponieważ w hodowlach w ZHPR ceny są tańsze. Proszę o odpowiedź. Quote
Monieq Posted April 19, 2016 Posted April 19, 2016 Twoim jedynym kryterium jest cena? Nie czy pies będzie prawdziwym maltańczykiem z wielopokoleniowym rodowodem, wiedza hodowcy, gotowość do pomocy w wychowaniu i udzielania rad przez całe psie życie, kondycja matki, warunki i sposób odchowu szczeniąt, socjalizacja u hodowcy? Jeżeli nie, to lepiej wziąć małego białego psiaka ze schroniska za 30 zł niż nakręcać biznes cudacznym stowarzyszeniom. Poczytaj wątki na forach pisane przez ludzi kupujących "rodowodowe" pieski po kosztach i jakie mają problemy. Także jeśli kupować, to ZKwP, i to nie pierwsza z brzegu hodowla, bo i w związku się trafiają czarne owce. Najlepiej popytać ludzi siedzących w rasie, porozmawiać z hodowcami, pojechać w odwiedziny, zobaczyć wszystko na własne oczy i wtedy się decydować. Quote
Maltasiowa Posted April 19, 2016 Author Posted April 19, 2016 Godzinę temu, Monieq napisał: Twoim jedynym kryterium jest cena? Nie czy pies będzie prawdziwym maltańczykiem z wielopokoleniowym rodowodem, wiedza hodowcy, gotowość do pomocy w wychowaniu i udzielania rad przez całe psie życie, kondycja matki, warunki i sposób odchowu szczeniąt, socjalizacja u hodowcy? Jeżeli nie, to lepiej wziąć małego białego psiaka ze schroniska za 30 zł niż nakręcać biznes cudacznym stowarzyszeniom. Poczytaj wątki na forach pisane przez ludzi kupujących "rodowodowe" pieski po kosztach i jakie mają problemy. Także jeśli kupować, to ZKwP, i to nie pierwsza z brzegu hodowla, bo i w związku się trafiają czarne owce. Najlepiej popytać ludzi siedzących w rasie, porozmawiać z hodowcami, pojechać w odwiedziny, zobaczyć wszystko na własne oczy i wtedy się decydować. Źle mnie zrozumiałaś. Bardzo zależy mi na tym czy pies będzie prawdziwym maltańczykiem, na wiedzy hodowcy i na wszystkim co jest wymienione u ciebie w poście. Jednak nie będę ukrywać że cena jest jedną z ważniejszych rzeczy. Jednak nie do końca odpowiedziałaś na pytanie (które w sumie źle sformułowałam). Czy za takie trochę mniejsze pieniądze niż w ZKwP psa da się kupić szczenię dobrze wychowane, z prawdziwym rodowodem i w ogóle, jednak takie nie na wystawę i w ZHPR ? Przy okazji bardzo zastanawia mnie hodowla białe damy. Sprawdziłam że jest oficjalnie zarejestrowana w ZHPR. Jeśli mogła byś mi opowiedzieć o hodowli z której ty brałaś maltańczyka (jeśli go masz bo nie wiem), to będę bardzo wdzięczna. Quote
mozarcik Posted April 19, 2016 Posted April 19, 2016 A nie zastanawia Cię skąd te niższe ceny? Na fb jest grupa https://www.facebook.com/groups/314363118756318/ tam zapytaj, na pewno ktoś Ci poleci dobrą hodowlę, gdzie kupisz pieska na kolanka. Oczywiście z ZKwP. 1 Quote
Monieq Posted April 19, 2016 Posted April 19, 2016 Nie mam maltańczyka, mam westy. I nigdy nie kupiłabym psa poza ZKwP, bo nie chcę szkodzić rasie, którą lubię, ani napędzać biznesu pseudohodowcom. Temat stowarzyszeń typu związki/stowarzyszenia miłośników piesków/kotków/chomiczków rasowych to temat-rzeka. Rodowody z nieznanym ojcem, uprawnienia hodowlane nadawane po zdjęciu "bo Pusia wygląda jak jorczek", psy wychodzące z hodowli z parwowirozą, schorzeniami genetycznymi, nieodbieranie telefonów i nieodpisywanie na maile, jak tylko się okaże, że z psem coś nie w porządku... To tylko wierzchołek góry lodowej, już nie mówiąc o możliwości trafienia na rozmnażalnię z psami w klatkach w oborze za domem. 1 Quote
Maltasiowa Posted April 19, 2016 Author Posted April 19, 2016 49 minut temu, mozarcik napisał: A nie zastanawia Cię skąd te niższe ceny? Na fb jest grupa https://www.facebook.com/groups/314363118756318/ tam zapytaj, na pewno ktoś Ci poleci dobrą hodowlę, gdzie kupisz pieska na kolanka. Oczywiście z ZKwP. Dziękuje. Na pewno zajrzę :) Quote
Maltasiowa Posted April 19, 2016 Author Posted April 19, 2016 28 minut temu, Monieq napisał: Nie mam maltańczyka, mam westy. I nigdy nie kupiłabym psa poza ZKwP, bo nie chcę szkodzić rasie, którą lubię, ani napędzać biznesu pseudohodowcom. Temat stowarzyszeń typu związki/stowarzyszenia miłośników piesków/kotków/chomiczków rasowych to temat-rzeka. Rodowody z nieznanym ojcem, uprawnienia hodowlane nadawane po zdjęciu "bo Pusia wygląda jak jorczek", psy wychodzące z hodowli z parwowirozą, schorzeniami genetycznymi, nieodbieranie telefonów i nieodpisywanie na maile, jak tylko się okaże, że z psem coś nie w porządku... To tylko wierzchołek góry lodowej, już nie mówiąc o możliwości trafienia na rozmnażalnię z psami w klatkach w oborze za domem. Dziękuje za opinię. Chyba jednak zdecyduję się na psiaka z ZKwP. Trochę naczytałam się o psach z pseudohodowli i wolę nie ryzykować. 3 Quote
Koszmaria Posted April 19, 2016 Posted April 19, 2016 pochwal się psiakiem,jak już będzie u Ciebie:) Quote
Recommended Posts