Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam od pewnego czasu mojej suczce zrobił się duży guz na sutku. Miała go już wcześniej ale teraz jej się bardzo i gwałtownie powiększył. Suka schudła, lecz jest w dobrej formie. Ma ona 13 lat i boję się usuwać guza, ponieważ może się nie wybudzić z narkozy. Prosiłbym o doradzenie mi co zrobić.

Posted

Zdaj się na opinię weta,dobrze byłoby wiedzieć,czy ta zmiana jest złośliwa (pobranie wycinka do badania).A skąd wniosek,że nie wybudzi się z narkozy?Sunia na cos choruje,poza tym,że jest starszą panią?

Na Twoim miejscu zasięgnęłabym opinii dwóch różnych weterynarzy.

Posted

Ok przejdę się z nią do weterynarza i zobaczymy co powie. Niestety u mnie w mieście jest jedna klinika. Suka nie jest na nic chora, tylko jest stara i czy wytrzyma ?

• 3 weeks later...
Posted

I jak tam sunia, co zdecydowałas?

Moja jamniczka 12lat własnie przeszla operacje usuniecia guza z sutka( guz w stanie zapalnym który pekał ) równiez bardzo się bałam operacji, ale nie było wyjscia. Zrobilam szereg badan przed, echo serca, rtg czy nie ma przerzutów , badania z krwi.

Wyniki wyszły dobre, więc podjełam decyzje o operacji, sunia narkoze zniosła bardzo dobrze, operacja polegała na usunieciu guza sutka wraz z całą listwa mleczną i węzłem chłonnym, plus sterylizacja.

Teraz czekamy na wyniki histopatologiczne.

• 2 weeks later...
Posted

Niestety musiałem uśpić sunię. Chudła w oczach, miała już przerzuty,  dosłownie zjadał ją ten guz i nie pozwoliłem jej cierpieć. Mój błąd, za długo zwlekałem i bardzo tego żałuję. Dziękuję że staraliście się mi pomóc. 

• 4 weeks later...
Posted

Moja sunia też przegrała z rakiem, w przeciągu 1,5miesiąca miała już przerzuty na pluca i sledzionę.

Lekarz powiedział, ze 98% te guzy są tak złośliwe, że nic nie można zrobić :(

Pozostała straszna pustka i ból po stracie ukochanej suni ;(