Jump to content
Dogomania

przywiązana do drzewa babcia ONka (Chrcynno, Popowo Borowe) owczarek niemiecki

Recommended Posts

Posted

Tola jest świetna :-)
Mimo, ze jest bardzo zamknieta w sobie, wogole nie szczeka, nie wchodzi z nikim w konflikty to dwa dni temu pierwszy raz zobaczylam jak na spacerze zaczepila Cezara do zabawy a potem szalała... chwila zastanowienia, czy napewno moze szalec i dalej szalenstwa :-)

Dziewczyna jest bezproblemowa, idealna :-)

I ta siwa brodka a'la Koziołek Matołek :-)

• Replies 121
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted

ja bardzo bym chciała, żeby Tola została... o tym nie wie moj TZ...
nie ogłaszam Toli, bo może zostać przez zasiedzenie... a TZowi powiem, że nie ma żadnych chętnych...
Tylko mam nadzieje, ze nikt mu nie zakapuje....
bo inaczej bede :mad:

Posted

ewa36 napisał(a):
Wolałabym kosmatą :razz:

Łatka jest super :-) a jej siersc jest delikatniotka i wcale nie jest taka krotka jak u mastifa czy boksera... tee wlochy sa na ciele ok 5 cm ;-)

• 2 weeks later...
Posted

Ewusku, to brzmi jak banał, ale Sigma miała dobre życie i dobrą śmierć ... Odeszła bardzo godnie i dożyła bardzo godnego wieku jak na molosa ... Dbałas o nią, nie masz sobie nic do zarzucenia. Dlatego czas załagodzi Twoją ranę :-(
Mimo wszystko spokojnych Świat :-(
Podrap Tole ode mnie

Posted

podrapałam :-)

dzisiaj jadę z Tolą na konsultację okulistyczną do dr Garncarza, zeby sprawdzil jej oczka i wyjasnil mi te ciemne białka...
Bedzie "przy okazji" wizyty mojej mastifki, ktorej wypadł kawałek gruczołu tarczkowego...

Ale jezeli chodzi o to co teraz sie dzieje... nonono...

W niedziele umarła Sigma, przewodniczka stada...
Tola powoli sie rozkręca, zaczyna zachecac psy do zabawy, ale jak one ja zaczepiaja to jej "nie ma".
We wtorek na spacerzez cala ferajną, rozkręciłam Tolę i ona pobiegła pobawić się z Łatka i strzeliła ją z boku od tyłu... a Łatka myślała, że ktoś ja zaatakował i się pożarły...
Ja pierdziele... bylam w szoku... nagle każdy pies chciał być w centrum tego zamieszania... maz trzymał na baranach Tomka, kazalam mu złapać Lego za ogon, żeby przy okazji jej "nie porwały", buldogi odganiałam nogami i probowałąm za nogi i ogon rozdzielić suki, ale jak oddzielałam, to za chwile znowu sie łapały...
Krew sie lała...
Kazałąm meżowi zostawic Tomka pogonić Lego i musimy je rozdzielic, bo sie zeżrą...
udało nam się, ale Łatka zaliczyla kopa...Buldogi byly cale we krwi, cale szczescie nie swojej...

Pozniej ogladalam obrazenia.... tylko poprzygryzane wary... nic wiecej...

ale stres pozostał... Tola bala sie wychodzic z domu... teraz wogole nie reaguje na Łatke, boi sie jej, mimo, że Łatka przychodzi do niej kaja sie i lize po pysku...
Wiem, ze jedna zle odczytała intencje drugiej i sie zaczeło...
a że dwie suki sa po przejsciach i kazda z nich musiala walczyc o przetrwanie to sie spiely...

Dawno nie mialam takiej adrenaliny... glos stracilam na kilka dobrych godzin...

Posted

No tak, zabrakło przewodniczki to dziewczyny się pogubiły. Takie spięcia się zdarzają choć nieodmiennie kończą się nerwami. One się dotrą, to normalne w stadzie, teraz musi ustalić się nowa hierarhia.
Ja moje dziewczyny za najmniejsze oznaki zamiarów napastniczych raczyłam zwiniętą gazetą w łeb - nie zrobi krzywdy, a od razu przywraca porzadek :diabloti: to w domu oczywiście, bo na dworze jak zdarzy się spięcie to można tylko próbować rozdzielać tak, jak to zrobiłaś albo nic nie robić i dać im skończyć. Ja tak zrobiłam choć kosztowało mnie to chyba jeszcze więcej nerwów niż spookojne przyglądanie się. Wary, uszy, głowy, karki ponadgryzane ale nic groźnego i porzadek od razu ustalony :evil_lol: A potem smorowanie piochtaniną w nagrodę za dzielność :razz:
Bedzie dobrze Ewusku, one się poukładają, zobaczysz.

Posted

wszystko jest na dobrej drodze... Łatka jest bardzo skruszona, oblizuje Tole po pysku... wychodze na dwa spacery w dwoch grupach - male psy +Łatka i Tola i duże psy + Łatka i Tola albo tylko z Łatka i Tolą, żeby sie docierały.

Wczoraj bylam na wizycie u dr Garncarza i oczka sa super :-)
Nie ma sie do czego przyczepic :-) Te ciemne bialka to taki jej urok :-)
Tola była dzielna :-)

Nocowałyśmy w Warszawie u moich rodzicow, nie bala sie wjechać windą... spała na kołdrze razem z Lego :-)

Posted

Ooooo, to super wiadomości :loveu:
Dobrze że Tolince nic z oczkami nie dolega :lol:
A dziewczyny się dotrą, po prostu walczą o przywództwo w grupie.
Chociaż wygląda na to, że hierarhia już się ustaliła :cool3:
W kazdym stadzie takie sprawy załatwiane są szybko - nie to co w urzędach :evil_lol:
Swoją drogą, masz niezłe psie przedszkole :p

Posted

Tak per facta concludentia :diabloti: przez zasiedznie bez proklamacji wobec TZta ?
Ale się wypisałam prawie jak Trybunał Konstytucyny :evil_lol:

Posted

wiesz, moj TZ to podchodzi do tego tak jak ja - jest to jest, jak sie domu nie znajdzie, to bedzie...
tylko w wypadku Toli dom sie nie znajdzie :evil_lol:

Posted

przed chwila skonczylam strzyc Tole... jestem załamana...
myslalam, ze ostrzyge jej tylko klate i podwozie, ale jak zaczelam to nie moglam skonczyc... ogoliłam ja cała, łącznie z ogonem...
wyglada strasznie :placz:

Musialam to zrobic... jej futro wygladalo jak skory owcze sprzedawane na krupówkach... najpierw skora, potem 1-2 cm filcu i albo dredy albo futro...
Bylam zszokowana co tam sie dzieje...

W kilku miejscach sa widoczne odparzenia, bo nie dochodzilo tam wogole powietrze, ma na łokciach odlezyny, znalazłam jeden ropien na klacie, kilka guzkow na ciele i kilka wągrów - usunełam.
Teraz dziewczyna sobie spi skulona w sweterku mojego syna...

Wyglada przekomicznie z takim szczurzym ogonem :evil_lol:

Od kilku tygodni, mimo codziennego szczotkowania nie moglam sobie poradzic z tym ficem... teraz futerko zacznie odrastac, bedzie regularnie pielegnowane i wiecej nie trzeba bedzie jej golic...

Jestem z niej dumna !
2 godziny w łazience a ona nawet nie jęknęła ! Nie wiem co na to powie jutro moj kregosłup, bo juz czuje, ze daje o sobie znac, ale warto bylo :-)