Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Wczoraj minęły 3 tygodnie od kiedy Emilka jest z nami. Uczy się wszystkiego od początku z różnym skutkiem. Ma lęk separacyjny, nadal jeszcze czasem brudzi w domu, jest nerwowa i często panikuję. Nie lubi gwałtownych ruchów ani krzyków, nawet lekko podniesiony ton głosu powoduje że panicznie szczeka/skowycze. W tak krótkim wtopiła się w nasz dom i całe stado jakby nigdy z niego nie wychodziła i ani razu nie pokazała, że tęskni.Od prawie 30 lat mam w domu psy po przejściach, nawet te bardzo źle traktowane tęskniły mimo wszystko, ona nie, a to znaczy, że czuła niepewnie i teraz dopiero pokazuje swoje prawdziwe oblicze. Chłopcy znaczy Cormac i Leon są dla niej bardzo wyrozumiali, owszem czasem zestrofują ją, żeby im na głowę nie weszła. Mała już przybiega na zawołanie, spokojnie czeka na miseczkę i je razem ze wszystkimi, choć czasem zachowuje się tak jakby bała się, że jej ktoś odbierze. Psia karma już smakuje, zwłaszcza z puszeczki drobiowa.Na smyczy chodzi ładnie, obroże toleruje tylko zostawiona sama przegryza. Zaczyna reagować na siad i gonić piłeczkę, z kotami żyje w zgodzie. Kłóci się z papugami. Zobaczymy czy jak minie jej cieczka będzie nadal taka nerwowa, bo jak jej coś nie pasuje to burka i starszy ząbkami, my sobie z tym radzimy i szybko się wycisza, stado ignoruje jej napady złości. Od około 4 dni to nasz główny pies stróżujący nie mowy żeby ktoś przemknął się koło bramy niezauważony, pilnuje tak zajadle, że aż siatkę łapiei raban robi przy tym niemały. Nauczyła się że w domu się nie szczeka dopiero przy bramie. Bulimka czasem z nią pobiegnie czasem nie, Cormac strategicznie podchodzi do okna i patrzy czy on jest potrzebny na wsparcie, jak on zdecyduje, że trzeba to Leona wtedy biegnie z pomocą. Od kiedy jest Emilka chłopcy mają więcej spokoju bo bawi się z nią Bulimka.
Są też mniej fajne wiadomości, dziś Bulikma pierwszy raz po gonitwie z Emilką zachowała się tak jakby miała kłopoty z serduszkiem, padła na środku i nie ruszając z miejsca dyszała. Może to przypadek i faktycznie się zmęczyła, ale jak powtórzy się to jeszcze konieczne będzie echo serca. Przy achalazji są różne zagrożenia m.in.zachłystowe zapalenie płuc, lekarz zalecił ciągłą obserwację jej zachowania, bo i serduszko jest zagrożone, to ta najmniej fajna postać zagrożenia.Mam nadzieję, że to był przypadek tylko

Posted

Nie ma to jak malowanie z zwierzakami w domu.Właśnie mam malowanie kuchni, a jak to onegdaj bywało to w domu centralny punkt, wszystkie drogi prowadzą przez kuchnię. Żeby malowanie nie było nudne, małe koty wlazły do worka z zeskrobaną farbą roznosząc jego zawartość. Bulimka i Leon za wszelką cenę chcieli zjadać zeskrobaną farbę i byli zawiedzeni, że im nie pozwalam. Emilka niechcący weszła w kuwetę z farbą robiąc potem żółte plamy na podłodze, Bulimka nie była gorsza tylko jej łapki robiły ślady na kostce przed domem. Do tego jedno z kociąt nie wiem dlaczego ma żółte łatki. Cormac i Leon mają nowe białe łatki bo dziwnym trafem nie zmieścili się w drzwiach wycierając świeżo malowaną futrynę, farba miała być szybkoschnąca i zgadza się na dożej sierści zasycha bardzo szybko.Poprawki będą na futrynie jak chłopcy pójdą spać. Dobrze, że choć dorosłe koty i Bugi na wszelki nie kręcili się po mieszkaniu.

• Upvote 1
Posted

Danusiu, przepraszam, ale się uśmiałam setnie, bo oczyma wyobraźni Twój opis niemalże jawą się stał :D i myślę, że jednak u Was to wszystkie dogi prowadzą przez kuchnię ;)

Pozdrawiam :)

• Upvote 1
Posted

Witaj Domku Dunajkowy

zaczarowane opowiesci

z radoscia czytam i pozdrowieniem ogromnym dla wszystkich lapeczek

smuteczek ze Bulimunia  zaslabla

ale ale Danuniu moze byc i z powodu str duchoty

a moze i serducko

sciskam mocno mocno aby to nie bylo serduszko malenkie

echo serca

jesli tylko masz mozliwosci i jesli da rade zrobic

to bedzie dobrze

Danuniu czytam o tymze malowanku i z fotela wylecialam ze smieszku

super poprostu super

jakobym czytala nasza kochana Chmielewska

pozdrawiamy z Nadziejkowa

Posted

Byłam dziś z Emilką w lecznicy, szczepienia mamy już za sobą,ma cały pakiet,a przy okazji miała oczyszczony gruczoł bo jej się zatkał chyba to rodzinna przypadłość bo Bulimka miesiąc temu miała,

Posted

Pozdrawunkamy razem z nasza skarbunia

przecudne dziewunki przecudne brokatowe_serce_fioletowe.gif

Emilesia podobna do naszej jakoby corcia byla

sciskamy sciskamy camokamy w lapenki

• Upvote 1
Posted

Emilcie Bulimcie i duzutkich braciszkow

sciskamy pozdrawiamy i kotunki stokroc

kciuki za zdrowko

i domkow by sie przydalo cudnych

dla wszystkich lapeczek

Posted

Idziemy na szczepienie, Emilka już dobrze pamięta drogę i wie, że w lecznicy wszyscy kochają pieski, więc sama prowadzi do drzwi. A przy okazji obie dziewczynki mają szeleczki i smyczkę w tęczowych kolorach takie same jak na siostry przystało

13901361_1140829005978447_33953579798706

Posted

Danuniu cudne przecudne lapenki wszystkie

ze lzami obejrzalam filmik

a zdjateczka z Emilcia na raczkach

no to juz rycze

i ze wzruszenia i ztego swiata calunkiego

co tyle zla i podlosci na nim ...

wzruszajace serce porywajace

milosci wspolna Wasza

przecudenka przecudenka

sciskam pozdrawiam i caluje wszystkie maluczkie i duzutkie lapenki

zdjecia z Emilunia ...serce zapiera k,Njk4MTE2MzYsNDczMjQxMjA=,f,glitery-pl_

jakze piekne

Posted

Na filmiku był też mój syn taki wysoki w czarnych spodniach pod kolano i białej koszulce z napisem i okularami na głowie na ringu robił zdjęcia psom, A Ramzes ten pierwszy płaszczowy to rodzony brat Cormaca z miotu 

• Upvote 1
Posted

W tym tygodniu (nie wiem jeszcze którego dnia muszę się umówić) mam spotkanie w sprawie domu dla Emilki. Jak wypadnie dobrze i zaiskrzy pozytywnie to Emilcia będzie żyła jak "cziłała z beweryhils" i część roku mieszkała w Polsce a część na Majorce. Pani szuka małego krótkowłosego pieska najlepiej kundelka do 4 kg, żeby mogła z nim podróżować samolotem w kabinie dla pasażerów w kontenerku. Emilka spełnia te warunki. A zainteresowanie sobą zawdzięcza swojej siostrze Jagnie, która mieszka niedaleko nas u Grzegorza. Zaopatruje się u niego w mleko i jajka Magda Kalenik córka Mirosława Kalenika (grał Zbyszka z Bogdanca) i jest oczarowana Jagną. Jagusia robi za miejscową psią gwiazdę jest taka miła i chwytająca za serducho. Maga obraca się w branży filmowej i jej przyjaciółka suka własnie pieska. Trzymajcie kciuki, może Emilcia będzie małą celebrytką.

• Upvote 2