_Dunaj_ Posted July 17, 2016 Author Posted July 17, 2016 Wczoraj minęły 3 tygodnie od kiedy Emilka jest z nami. Uczy się wszystkiego od początku z różnym skutkiem. Ma lęk separacyjny, nadal jeszcze czasem brudzi w domu, jest nerwowa i często panikuję. Nie lubi gwałtownych ruchów ani krzyków, nawet lekko podniesiony ton głosu powoduje że panicznie szczeka/skowycze. W tak krótkim wtopiła się w nasz dom i całe stado jakby nigdy z niego nie wychodziła i ani razu nie pokazała, że tęskni.Od prawie 30 lat mam w domu psy po przejściach, nawet te bardzo źle traktowane tęskniły mimo wszystko, ona nie, a to znaczy, że czuła niepewnie i teraz dopiero pokazuje swoje prawdziwe oblicze. Chłopcy znaczy Cormac i Leon są dla niej bardzo wyrozumiali, owszem czasem zestrofują ją, żeby im na głowę nie weszła. Mała już przybiega na zawołanie, spokojnie czeka na miseczkę i je razem ze wszystkimi, choć czasem zachowuje się tak jakby bała się, że jej ktoś odbierze. Psia karma już smakuje, zwłaszcza z puszeczki drobiowa.Na smyczy chodzi ładnie, obroże toleruje tylko zostawiona sama przegryza. Zaczyna reagować na siad i gonić piłeczkę, z kotami żyje w zgodzie. Kłóci się z papugami. Zobaczymy czy jak minie jej cieczka będzie nadal taka nerwowa, bo jak jej coś nie pasuje to burka i starszy ząbkami, my sobie z tym radzimy i szybko się wycisza, stado ignoruje jej napady złości. Od około 4 dni to nasz główny pies stróżujący nie mowy żeby ktoś przemknął się koło bramy niezauważony, pilnuje tak zajadle, że aż siatkę łapiei raban robi przy tym niemały. Nauczyła się że w domu się nie szczeka dopiero przy bramie. Bulimka czasem z nią pobiegnie czasem nie, Cormac strategicznie podchodzi do okna i patrzy czy on jest potrzebny na wsparcie, jak on zdecyduje, że trzeba to Leona wtedy biegnie z pomocą. Od kiedy jest Emilka chłopcy mają więcej spokoju bo bawi się z nią Bulimka. Są też mniej fajne wiadomości, dziś Bulikma pierwszy raz po gonitwie z Emilką zachowała się tak jakby miała kłopoty z serduszkiem, padła na środku i nie ruszając z miejsca dyszała. Może to przypadek i faktycznie się zmęczyła, ale jak powtórzy się to jeszcze konieczne będzie echo serca. Przy achalazji są różne zagrożenia m.in.zachłystowe zapalenie płuc, lekarz zalecił ciągłą obserwację jej zachowania, bo i serduszko jest zagrożone, to ta najmniej fajna postać zagrożenia.Mam nadzieję, że to był przypadek tylko Quote
Gusiaczek Posted July 18, 2016 Posted July 18, 2016 Trzymamy się wersji przypadku. Pozdrawiam :) Quote
_Dunaj_ Posted July 18, 2016 Author Posted July 18, 2016 Nie ma to jak malowanie z zwierzakami w domu.Właśnie mam malowanie kuchni, a jak to onegdaj bywało to w domu centralny punkt, wszystkie drogi prowadzą przez kuchnię. Żeby malowanie nie było nudne, małe koty wlazły do worka z zeskrobaną farbą roznosząc jego zawartość. Bulimka i Leon za wszelką cenę chcieli zjadać zeskrobaną farbę i byli zawiedzeni, że im nie pozwalam. Emilka niechcący weszła w kuwetę z farbą robiąc potem żółte plamy na podłodze, Bulimka nie była gorsza tylko jej łapki robiły ślady na kostce przed domem. Do tego jedno z kociąt nie wiem dlaczego ma żółte łatki. Cormac i Leon mają nowe białe łatki bo dziwnym trafem nie zmieścili się w drzwiach wycierając świeżo malowaną futrynę, farba miała być szybkoschnąca i zgadza się na dożej sierści zasycha bardzo szybko.Poprawki będą na futrynie jak chłopcy pójdą spać. Dobrze, że choć dorosłe koty i Bugi na wszelki nie kręcili się po mieszkaniu. 1 Quote
Gusiaczek Posted July 21, 2016 Posted July 21, 2016 Danusiu, przepraszam, ale się uśmiałam setnie, bo oczyma wyobraźni Twój opis niemalże jawą się stał :D i myślę, że jednak u Was to wszystkie dogi prowadzą przez kuchnię ;) Pozdrawiam :) 1 Quote
Nadziejka Posted July 25, 2016 Posted July 25, 2016 Witaj Domku Dunajkowy zaczarowane opowiesci z radoscia czytam i pozdrowieniem ogromnym dla wszystkich lapeczek smuteczek ze Bulimunia zaslabla ale ale Danuniu moze byc i z powodu str duchoty a moze i serducko sciskam mocno mocno aby to nie bylo serduszko malenkie echo serca jesli tylko masz mozliwosci i jesli da rade zrobic to bedzie dobrze Danuniu czytam o tymze malowanku i z fotela wylecialam ze smieszku super poprostu super jakobym czytala nasza kochana Chmielewska pozdrawiamy z Nadziejkowa Quote
_Dunaj_ Posted July 27, 2016 Author Posted July 27, 2016 Miłe porównanie ja i Chmielewska no no Quote
Nadziejka Posted July 27, 2016 Posted July 27, 2016 Pooozdrawiamy lapenki i...chlooodzinku czekamy Quote
_Dunaj_ Posted July 27, 2016 Author Posted July 27, 2016 I tak każdego ranka :) I tak każdego ranka :) Posted by Danuta Plewka on Dienstag, 26. Juli 2016 Quote
_Dunaj_ Posted July 27, 2016 Author Posted July 27, 2016 Czekając na śniadanie Czekając na śniadanie też się można bawić :) Posted by Danuta Plewka on Mittwoch, 27. Juli 2016 Quote
_Dunaj_ Posted July 27, 2016 Author Posted July 27, 2016 Wspólne śniadanko :) Wspólne śniadanko Posted by Danuta Plewka on Mittwoch, 27. Juli 2016 Quote
_Dunaj_ Posted July 27, 2016 Author Posted July 27, 2016 Nagrałam kolene 3filmiki widać na nich wyraźnie jak Emilka się rozkręca Quote
_Dunaj_ Posted July 28, 2016 Author Posted July 28, 2016 Szalone Trio czyli Bulimka Leon i Cormac Szalone Trio Szalone Trio :) Posted by Danuta Plewka on Donnerstag, 28. Juli 2016 1 Quote
_Dunaj_ Posted July 30, 2016 Author Posted July 30, 2016 Byłam dziś z Emilką w lecznicy, szczepienia mamy już za sobą,ma cały pakiet,a przy okazji miała oczyszczony gruczoł bo jej się zatkał chyba to rodzinna przypadłość bo Bulimka miesiąc temu miała, Quote
Nadziejka Posted July 31, 2016 Posted July 31, 2016 Pozdrawunkamy razem z nasza skarbunia przecudne dziewunki przecudne Emilesia podobna do naszej jakoby corcia byla sciskamy sciskamy camokamy w lapenki 1 Quote
Nadziejka Posted August 6, 2016 Posted August 6, 2016 Emilcie Bulimcie i duzutkich braciszkow sciskamy pozdrawiamy i kotunki stokroc kciuki za zdrowko i domkow by sie przydalo cudnych dla wszystkich lapeczek Quote
_Dunaj_ Posted August 6, 2016 Author Posted August 6, 2016 Idziemy na szczepienie, Emilka już dobrze pamięta drogę i wie, że w lecznicy wszyscy kochają pieski, więc sama prowadzi do drzwi. A przy okazji obie dziewczynki mają szeleczki i smyczkę w tęczowych kolorach takie same jak na siostry przystało Quote
_Dunaj_ Posted August 6, 2016 Author Posted August 6, 2016 Wszyscy sobie robią i to ja zrobiłam selfie z Emilką 1 Quote
_Dunaj_ Posted August 6, 2016 Author Posted August 6, 2016 Tak się zachowuje pies oddany oficjalnie z powodu agresji, jeśli kogoś pogryzła, to chyba należało mu się 1 Quote
_Dunaj_ Posted August 11, 2016 Author Posted August 11, 2016 Byliśmy w Białostockiej telewizji, nagranie w czasie wystawy dogów adopcyjnych 2 czerwcu 1 Quote
Nadziejka Posted August 11, 2016 Posted August 11, 2016 Danuniu cudne przecudne lapenki wszystkie ze lzami obejrzalam filmik a zdjateczka z Emilcia na raczkach no to juz rycze i ze wzruszenia i ztego swiata calunkiego co tyle zla i podlosci na nim ... wzruszajace serce porywajace milosci wspolna Wasza przecudenka przecudenka sciskam pozdrawiam i caluje wszystkie maluczkie i duzutkie lapenki zdjecia z Emilunia ...serce zapiera jakze piekne Quote
_Dunaj_ Posted August 12, 2016 Author Posted August 12, 2016 Na filmiku był też mój syn taki wysoki w czarnych spodniach pod kolano i białej koszulce z napisem i okularami na głowie na ringu robił zdjęcia psom, A Ramzes ten pierwszy płaszczowy to rodzony brat Cormaca z miotu 1 Quote
Gusiaczek Posted August 15, 2016 Posted August 15, 2016 Miło zobaczyć Was po krótkiej nieobecności, dzień dobry :) Quote
_Dunaj_ Posted August 15, 2016 Author Posted August 15, 2016 W tym tygodniu (nie wiem jeszcze którego dnia muszę się umówić) mam spotkanie w sprawie domu dla Emilki. Jak wypadnie dobrze i zaiskrzy pozytywnie to Emilcia będzie żyła jak "cziłała z beweryhils" i część roku mieszkała w Polsce a część na Majorce. Pani szuka małego krótkowłosego pieska najlepiej kundelka do 4 kg, żeby mogła z nim podróżować samolotem w kabinie dla pasażerów w kontenerku. Emilka spełnia te warunki. A zainteresowanie sobą zawdzięcza swojej siostrze Jagnie, która mieszka niedaleko nas u Grzegorza. Zaopatruje się u niego w mleko i jajka Magda Kalenik córka Mirosława Kalenika (grał Zbyszka z Bogdanca) i jest oczarowana Jagną. Jagusia robi za miejscową psią gwiazdę jest taka miła i chwytająca za serducho. Maga obraca się w branży filmowej i jej przyjaciółka suka własnie pieska. Trzymajcie kciuki, może Emilcia będzie małą celebrytką. 2 Quote
Recommended Posts