melinda:-) Posted July 22, 2006 Posted July 22, 2006 [QUOTE]I jeszcze jedno pytanie:jak często odrobaczacie wasze maleństwa? Czytałam,że powinno się to robić 4 razy w roku,czyli co jakieś 3 miesiące,ale wolę się upewnić.[/QUOTE] wiec tak my odrobaczamy tabletka ale oczywiscie musi byc ukryta w kiełbasce albo w serku bo inaczej male cwaniaki jej nie zjedza... i ja tez słyszłam ze co jakies trzy, cztery miesiace nalezy odrobaczac... [QUOTE]Molly już drugą noc z rzędu wymiotowała-żółcią i niestrawionym pokarmem[/QUOTE] miłam podobny problem z Ginusiem ale wiesz gdzies wyczytałam ze mam mu podac ostatni posiłek pozniej niz zawsze podawałam i oprocz tego uwazałam zeby nie zjadał nic na dworze i pomogło skonczyły sie wymioty ale faktycznie wyglada to strasznie jak piesek sie meczy....ja miałam wrazenie ze ze srodka mu wszystko wyjdzie... Quote
julita104 Posted July 23, 2006 Posted July 23, 2006 [quote name='melinda:-)']wiec tak my odrobaczamy tabletka ale oczywiscie musi byc ukryta w kiełbasce albo w serku bo inaczej male cwaniaki jej nie zjedza... i ja tez słyszłam ze co jakies trzy, cztery miesiace nalezy odrobaczac... [/quote] mozna odrobaczac pastą jak tabletki nie chce zjesc Quote
Wind Posted July 23, 2006 Posted July 23, 2006 [quote name='julita104']mozna odrobaczac pastą jak tabletki nie chce zjesc[/QUOTE] Chyba prosciej jest tabletke ukryc w kielbasce, czy pasztecie niz meczyc sie z pasta ;) Majka tej pasty za nic w swiecie nie chciala zjesc. Aby odrobaczyc 2,5 kg psa trzeba wcisnac psu chyba 2 cm tej pasty co wcale nie jest takie proste, biorac pod uwage, ze nie chce sie do tego psa jakos radykalnie zmuszac ;) Natomiast 1/4 tabletki Drontalu Plus ukrywam w pasztecie i po klopocie. No chyba, ze po tej tabletce Majka wymiotuje to mam jednak klopot, bo musze tabletke podac jeszcze raz a wczesniej zaaplikowac pare kropel Atropiny :-) Quote
julita104 Posted July 23, 2006 Posted July 23, 2006 [quote name='Wind']Chyba prosciej jest tabletke ukryc w kielbasce, czy pasztecie niz meczyc sie z pasta ;) Majka tej pasty za nic w swiecie nie chciala zjesc. Aby odrobaczyc 2,5 kg psa trzeba wcisnac psu chyba 2 cm tej pasty co wcale nie jest takie proste, biorac pod uwage, ze nie chce sie do tego psa jakos radykalnie zmuszac ;) Natomiast 1/4 tabletki Drontalu Plus ukrywam w pasztecie i po klopocie. No chyba, ze po tej tabletce Majka wymiotuje to mam jednak klopot, bo musze tabletke podac jeszcze raz a wczesniej zaaplikowac pare kropel Atropiny :-)[/quote] oj to widac moje psiurki sa bardziej przebiegłe. kiełbaskę zjedza a tabletke wypluja albo znajduje ja godzine pozniej wklejoną we włosy pod paszczą :mad: a pasę psik (jest w strzykaweczce z dziubkiem odmierzona - taka strzykawka specjalnie do tej pasty)w zamknięty pyszczorek i po robocie oblizują się , cała "operacja" trawała 2 sekundy mniej stresu dla wszystkich ale to juz zalezy od pieska. Quote
melinda:-) Posted July 23, 2006 Posted July 23, 2006 ja zawsze musze zrobic dwa podejscia zeby zjadły tabletke za pierwszym razem zawsze ja znajda i wypluja..:mad: i za drugim razem musze lepiej schowac i zjedzone....;) Quote
Bazyl Posted July 23, 2006 Posted July 23, 2006 Jest sposób na połykanie tabletek: tabletę wkłada się do pyska psa i przytrzymuje pysk tak aby psiak musiał przełknąć ślinę. Aby to stało się szybciej należy zwliższyć psu nos. Pies automatycznie się oblizuje w tym samym momencie połyka tabletkę. Wypróbowane. Quote
nataliyka Posted July 25, 2006 Posted July 25, 2006 Dzięki za pomoc,niedługo wybiorę się na odrobaczanie z Molly,gińcie robale:diabloti: Ale z tego co wywnioskowałam to chyba niektórzy sami odrobaczają swoje pociechy(nie wiem czy dobrze myślę???:roll:) Quote
melinda:-) Posted July 27, 2006 Posted July 27, 2006 [QUOTE]Ale z tego co wywnioskowałam to chyba niektórzy sami odrobaczają swoje pociechy(nie wiem czy dobrze myślę???:roll:)[/QUOTE] tak ,wiesz my kupujemy tabletki u weta i sama im daje.....i dlatego zeby ja zjadly to trzeba chowac w smakolykach;) Quote
owczarnia Posted August 1, 2006 Posted August 1, 2006 [quote name='Bazyl']Jest sposób na połykanie tabletek: tabletę wkłada się do pyska psa i przytrzymuje pysk tak aby psiak musiał przełknąć ślinę. Aby to stało się szybciej należy zwliższyć psu nos. Pies automatycznie się oblizuje w tym samym momencie połyka tabletkę. Wypróbowane.[/quote] Genialne :multi:! Z tym nosem znaczy się genialne :D! Ja próbowałam z tym przytrzymywaniem, ale do tyłka to było, bo gówniarz i tak zawsze później to wypluł, ja nie wiem jak on to robi... Spróbujemy z nosem i zobaczymy :cool3:. Btw, ponoć najprostszy sposób to "zawinąć w plaster szynki i zawołać" ;), i rzeczywiście do pewnego czasu działało idealnie. To znaczy dokładnie do momentu, w którym Fuzlak nauczył się wyłuskiwać tabletkę z tego kawałeczka wędlinki, w który ją skrupulatnie pakowałam, upychać gdzieś z boku paszczy, po czym po spożyciu smakołyku zręcznie zadekować gdzieś w kącie za miską na przykład :mad:... Quote
Martyna1997 Posted November 8, 2009 Posted November 8, 2009 Jeśli mój wilczurek Ero wymiotuje żółtymi wymiotami i ma ciepły i suchy nos to może by coś poważnego????A raz na jakis czas nie może zlapac powietrza i urzymac rownowagi to co to jest padaczka???Tak jak zeszlej nocy o godzinie okolo 19 wymiotowal 2 razy a godzinie 3 nad ranem wydarzyla sie ta dalsza czesc ???prosze o pomoc !!!!!!!!!!!:placz::-(:placz::-(:placz::-(:placz::-(:placz::-(:placz::-(:placz::-( Quote
eliza&LILI Posted November 8, 2009 Posted November 8, 2009 Co do żółtych wymiotów to rozmawiałam z moim wetem i powiedział że to jest sygnał obniżenia cukrów u małych piesków i to tak jak u kobiet w ciąży :) że zawsze szybko po przebudzeniu muszą coś zjeść bo potem je mdli... :) Jeżeli te wymioty powtarzają się rano to trzeba zacząć dzień pieska od biszkopta :P moja lili tak miała jak próbowałam ją przestawić na jeden posiłek dziennie :P a teraz jest na 3 małych pomimo tego że ma już ponad rok i nie ma tych wymiotów Quote
boog Posted December 9, 2009 Posted December 9, 2009 Mój Niunio też miał wymioty żółtą śliną ale niestety zostało to zdiagnozowane jako problemy z wątrobą- bardzo częsta choroba u Yorków a chrząkanie może to być kolejna częsta przypadłość Yorków czyli collapsus trachea. Obie choroby mogą niestety prowadzić do nieuchronnego.... Radzę znaleźć dobrego weta bo niektórzy mogą łatwo przeoczyć objawy i zbagatelizować pierwsze dolegliwości. Quote
Recommended Posts