Anka5 Posted March 23, 2007 Posted March 23, 2007 21 marca odszedł od nas Pedro dell Antica Priulla.:-( Pedro jest protoplastą polskich bergamasców. Każdy bergamasco urodzony w Polsce ma Pedra w swoim rodowodzie. 14 marca Pedruś obchodził jeszcze swoje 15-te urodziny.Niestety choroba i cierpienie były silniejsze niż chęć życia. Ale jestem pewna ,że Pedro będzie żył nadal w każdym z naszych bergamasków,gdyż każdemu przekazał cząstkę siebie. Miałam okazję ostatni raz widzieć Pedra latem ubiegłego roku i takiego go zachowam w swej pamięci, jeszcze sprawnego i chętnego do kontaktu z człowiekiem. Biegaj sobie teraz Pedruś po zielonych łąkach i opiekuj się z tamtąd naszymi pieskami. Ostatnie zdjęcia Padra na stronie [URL]http://www.banciarnia.com/news.php[/URL] Quote
Anka5 Posted April 18, 2007 Posted April 18, 2007 Szukamy dobrego domu dla bergamasco szczególy tu [URL]http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=59342[/URL] Quote
Rudościwy Posted April 20, 2007 Posted April 20, 2007 [URL]http://www.bergamasco_niezwykla_rodzina.republika.pl[/URL] Quote
Tracja Posted July 31, 2007 Posted July 31, 2007 witam po dłuższej przerwie, Nasze kudłacze mają się nieźle, Butla jest chyba jedynym znanym bergamaskiem ostrzyżonym- miała kiedyś problemy z wątrobą ( jest już OK) i postanowiliśmy ją wysterylizować, bo i tak nie chcemy jej rozmnożyć ( zresztą mamy psie rodzeństwo więc rozród odpada), a mamy teraz większą szansę, że nie przyplączą się jej "babskie" przypadłości. Do operacji miała wystrzyżony cały brzuch- no i wyglądała tak śmiesznie, że postanowiłam ją "dostrzyc" do końca. Trzeba przyznać, że prezentuje się całkiem nieźle. Wczoraj z kolei musiałam obciąć Grapcię (tą niewidomą). Widocznie oprócz oczu ma też jakąś wadę , ponieważ nie rosną jej normalne dready, tylko bardziej takie kępy nie przypominające wogóle sznurków. Póki były krótkie wyglądały dobrze, ale później zaczęły się zbijać i nie nadawały się do rozrywania. Na szczęście Bazyl nadrabia wspaniale- jego dready są idealne:) Także z kudłatych został nam Bazyl i komondor - fajnie razem wyglądają. Grapcia jest też po sterylizacji. Pozdrawiamy na wpół kudłato:) Quote
RybaI&I Posted August 10, 2007 Posted August 10, 2007 Witam. Teraz my pochwalimy się naszą bestią. Ma na imię Syriusz, jest synem Destry z Banciarni(mieszkanki Kielc :)), oraz Incant-a di Valle Scrivia. Ma 4-ry miesiące, a jest z nami od 01.06.07. Chodzi już do szkoły i pracuje nad sobą ;). Jest bardzo żywy i radosny, poznał już morze, jeziora, las, miasto i wieś. Lubi dzieci, z którymi ma kontakt od urodzenia. Mieszkamy pod Krakowem, choć jesteśmy hanysami :). Pozdrawiamy wszystkich miłośników i posiadaczy tych cudownych psów. Ania i Jaro [url]http://picasaweb.google.pl/RybaJaiJa/SyriuszNaszBergamasco[/url] Quote
Anka5 Posted August 10, 2007 Posted August 10, 2007 Ryba witamy w fanklubie bergamasców:multi: :multi: Śliczny ten Wasz Syriusz i taki malutki.Szkoda ,że one tak szybko rosną i człowiek się nie może nacieszyć takim maleństwem;) Tracja pozdrowienia dla Twojej gromadki . Powiedz mi jak się dogadują bergamasci z komondorem. I kto jest przywódcą stada . bo niby bergamasci starsze ,ale komondor za to większy. U nas bez większych zmian.Pod koniec sierpnia jedziemy podbijać zagraniczne ringi tzn Bratysławę i Wilno. A we wrzesniu mamy w planach trochę krajowych wystaw, więc może kogoś spotkamy? pozdrawiam Anka i Estro Fratello i Nerusek Quote
ka_rolca Posted August 11, 2007 Posted August 11, 2007 Witam :) Ryba prześliczny maluch, przypomina mi mojego Gracika, gdy był jeszcze szkrabem. Wiele pociechy z takim brzdącem, ale to prawda, że długi mały nie będzie. Na szczęście bergamasowe charaktery są tak fantastyczne i nie ma znaczenia czy szczeniak czy dorosły, bo zawsze wygląda i zachowuje się znakomicie ;) Mój Gratunek skończył 3 latka i walczymy z wielkimi płatami (a właściwie kołtunami) na grzbiecie. Poza tym frędzle ma fajowe i zaczyna wyglądać jak przystało dorosłemu chłopaczkowi. Charakter ma dalej taki sam, tzn. zachowuje się jak szczenię. Skoro już jakieś tam dredy mamy, to czas nam ruszać na wystawy i dokończyć championat(a potem się zobaczy), więc zaczynami spokojnie, od rodzinnej wystawy we Wrocławiu we Wrześniu. Pozdrawiam wszystkich bergamasiarzy:) Ania jak się mają Twoi dredziarze? Zwycięzcy światówki woda sodowa do głowy nie strzeliła? :lol: Quote
Anka5 Posted August 22, 2007 Posted August 22, 2007 My właśnie wróciliśmy a Bratysławy. Estro 2x CACIB i BOB a Nerusek 2 x res CACIB Nero w piątek skończył 15 miesięcy a w sobotę rozpoczął Interchampionat:multi: .i championat Słowacji. Przed nami w sobotę Wilno i jak dobrze pójdzie to Strusio zakończy championat Litwy a Nerusek rozpocznie. Karolca ze Strusiem chyba wszystko w porządku bo najbardziej z całego wystawowego zamieszania lubi jeżdzić samochodem. :p A i nawystawie uwielbia stoiska z zabawkami .Nie odejdzie jak czegoś mu nie kupię,no i oczywiście musi być piszczące:p pozdr Anka Quote
RybaI&I Posted September 4, 2007 Posted September 4, 2007 Gratulujemy sukcesów. My mamy trochę mniejsze sukcesy, czyli umiejętność siadania, czy też warowania :). A co do charakteru, to ka_rolka, przestraszyłaś moją Anię, że niby się nie zmieni :). Nasz Syriuszek potrafi dać nam w dupę;)... Jak widzicie za rok czasu Syriusz będzie podobny do mnie, więc będziemy śmigać razem w dredzikach... Pozdrawiam i przedstawiam nowy album z kolejnego miesiąca życia naszego Syriusza. [url]http://picasaweb.google.pl/RybaJaiJa/SyriuszKolejnyMiesiCYcia[/url] Quote
Anka5 Posted September 5, 2007 Posted September 5, 2007 Ryba widzę ,że Syriusz coraz większy. Co do charakteru to mój najstarszy pięcioletni jest czasami gorszy od szczeniaka. Im już chyba do starości tak zostanie:p Czy ktoś się wybiera na wystawe klubową do Łodzi w tym roku? Quote
RybaI&I Posted September 6, 2007 Posted September 6, 2007 Heh, wystawa. Syriusz się nie nadaje chyba do takich rzeczy :). On by tam oszalał. Cały czas mamy problem z nauczeniem go spokojnego chodzenia na smyczy. A już w zęby, to by mu żaden sędzia nie spojrzał ;). Jak się z Anią śmiejemy, ma on co jakiś czas ataki ADHD. Poza tym przy mlecznych zębach, z informacji hodowcy, miał mały problem ze zgryzem. Teraz mu się ząbki zmieniają i podobno może być z tym przy drugich lepiej. To się jednak dopiero okaże, jak mu wszystkie wyjdą. Tak z drugiej strony chętnie byśmy się na taką wystawę wybrali, żeby się z kumplami spotkał, jednak świadomość tego, że cały czas się będzie gdzieś rwał, przez co będzie ciągle ciągną i się dusił, do tego kwiczał i szczekał, trochę nas od starsza. Nie jest to wynikiem braku kontaktu z innymi psami bądź ludźmi, bo tego ma dość dużo. Jest on niestety mocno narwany, choć na szczęście nie w agresywny sposób :). A z tym, że tak będzie miał do starości, już pewnie pocieszyłaś moją Anię :]. Quote
Anka5 Posted September 6, 2007 Posted September 6, 2007 [quote name='RybaI&I']Heh, wystawa. Syriusz się nie nadaje chyba do takich rzeczy :). On by tam oszalał. Cały czas mamy problem z nauczeniem go spokojnego chodzenia na smyczy. A już w zęby, to by mu żaden sędzia nie spojrzał ;).[/quote] Ryba to byś się chyba mile zaskoczył , bo ja na przykładzie swoich trzech psów wiem,że one się tam zupełnie inaczej zachowują . Rozbrykane i często nieposłuszne na codzień na wystawie zamieniają się w grzeczne pieski.:p Ja pamiętam swoje pierwsze wystawy, z psami . Dla nich to było coś nowego, napewno były trochę przerażone taką ilościa psów i ludzi zebranych w jednym miejscu. A wtedy co pieseczek robi ,ano właśnie pilnuje się pańci ,chodzi grzecznie przy nodze, słucha się , jednym słowem aniołek.;) Ale nie martw się póżniej to mija , i to ty jesteś zestresowany a on czuje się na wystawie jak u siebie w domu.:p Przecież to takie fajne miejsce , gdzie można kumpla spotkać , a i dziewczyny też przychodzą i tak fajnie pachną. Do zdjęcia można pozować ,a i ludzie tacy mili i głaskają pieseczka.:p Mój Estro strasznie lubi stoiska z zabawkami. Ja już je szerokim łukiem omijam ,bo małpa nie odejdzie jak mu nie kupię tego co chce. On potrafi sam podejść do koszyka i sobie wziąść zabawkę ,najlepiej piszczącą:evil_lol: A zglądanie w zęby to też kwestia nauki. Mój najmłodszy Nerusek na przykład na pierwszej wystawie nie chciał się dać dotknąć sędziemu. A teraz lepiej się wystawia od Strusia. pozdr Anka Quote
RybaI&I Posted September 6, 2007 Posted September 6, 2007 A kiedy ta wystawa klubowa jest? Może byśmy podskoczyli jako widzowie, sprawdzić Syriusza w terenie :). Na razie Syriusz i tak ma tylko metrykę, bo ze względu na problem ze zgryzem czekamy z rodowodem, aż mu się reszta drugich zębów wysypie. Gdy nadal będzie ten sam problem, nie będzie sensu rodowodu mu wyrabiać. Quote
Anka5 Posted September 6, 2007 Posted September 6, 2007 Wystawa klubowa w Łodzi jest 23/09. A tu jest link do ZK i do listy wszystkich wystaw. [URL]http://www.zkwp.pl/zg/index.php?n=wys_lis2007[/URL] Na niektóre wystawy czasami organizatorzy nie wpuszczają psów nie zgłoszonych na wystawę . Ale jak pies ma wszystkie szczepienie i książęczkę zdrowia , to wiem ,że można z nim wejść. Niech się maluch oswaja z atmosferą .:p Quote
ka_rolca Posted September 16, 2007 Posted September 16, 2007 Ryba ja też myślała, że Grato będzie taki jak ja, czyli pięknie zdredzony i tak będziemy sobie po mieście chodzi - dwa brudaski ;) Niestety straciła cierpliwość i swoje obcięłam dawno temu, a Gratkowi dopiero teraz dredki zaczynają się ładne kształtować :) P.S. dredów, czy to normalne, że wszędzie prawie Grato ma ładne dość dredy, a na tyle grzbietu takie płachty, bardziej wyglądające jak wielkie skupisko kołtunów?:) Trochę zaczyna mnie to martwić, tym bardziej, ze jak je trochę podzieliłam, to sierść nie jest tam za piękna...A zależy mi na w miarę ładnym wyglądzie, bo we Wrocławiu wracamy na ring i mamy nadzieję, wreszcie skończyć czempionat... Ania życzymy powodzenia w Łodzi!!!!!! Quote
RybaI&I Posted September 23, 2007 Posted September 23, 2007 Z doświadczenia wiem;), że może warto jeszcze po rozdarciu troszkę pokulać je rękami :). I również życzę sukcesów Quote
Anka5 Posted September 28, 2007 Posted September 28, 2007 Karolka to życzymy Wam powodzenia na wystawie,Znając życie to chyba sami w rasie jesteście A z Syriusza to już pewnie wielkie psisko się zrobiło:evil_lol: Quote
Cicindela Posted September 29, 2007 Posted September 29, 2007 Pozdrawiam Gidzboła w tym miejscu A więc przedstawiam mamusię między innymi też Syriusza:thumbs: - Destrę z Banciarni [IMG]http://i231.photobucket.com/albums/ee61/Simeczka/31Krakw23-09-07SikornikDestra.jpg[/IMG] A tu po wyjściu z lasu jako wiedźma ple ple :eviltong: [IMG]http://i231.photobucket.com/albums/ee61/Simeczka/22Krakw23-09-07SikornikDestra.jpg[/IMG] Rudy I Okrutny P.S. Swoją drogą Ryba to Twój pies ma śmieszny przydomek hodowlany:evil_lol: Koniecznie napisz jak tam zęby małego. Dwóch dredziarzy na ringu po dwóch końcach smyczy to byłoby coś:))) Quote
RybaI&I Posted October 4, 2007 Posted October 4, 2007 Witamy mamuśkę :). Syriusz ma już 23kg, więc rośnie jak na drożdżach, mija mu właśnie pierwsze półrocze życia. Co do zębów, dopiero co powypadały do końca mleczaki i wyrosły nowe. Zobaczymy jak to teraz wygląda. Miejmy nadzieję, że wszystko jest już OK. Pozdrawiam. No to odrobina pozytywów. Wczoraj pan weterynarz spojrzał w zęby Syriusza i stwierdził, że jest delikatny tyłozgryz, ale jak najbardziej w normie. Teraz jeszcze trza by podejść do kogoś z uprawnieniami sędziowskimi dla Bergamasków i wszystko będzie już ostatecznie pewne. Pozdrawiam serdecznie. Quote
togaa Posted May 2, 2008 Posted May 2, 2008 Bardzo proszę o zwrócenie uwagi na ten link; [URL]http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=110563[/URL] I co dalej? Quote
ajcka Posted July 23, 2008 Posted July 23, 2008 [URL]http://allegro.pl/item403485502_oddam_owczarka_bergamasco.html[/URL] [IMG]http://photos03.allegro.pl/photos/oryginal/403/48/55/403485502_1[/IMG],Pies dorosły Płeć Pies [CENTER][SIZE=4]Szukam dobrego domu dla 5 letniego pieska rasy owczarek bergamasco[/SIZE][/CENTER] [CENTER][SIZE=4]jest to bardzo rzadka w Polsce rasa psów sierść formuje się w długie zwisające dredy, nie wymaga to jednak żadnej pielęgnacji, dredy skręcają się same.[/SIZE][/CENTER] [CENTER][SIZE=4]Rasa ta posiada charakterystyczne cechy dla owczarków.[/SIZE][/CENTER] [CENTER][SIZE=4]piesek jest wesoły i oddany człowiekowi doskonale pilnuje swojego terenu.[/SIZE][/CENTER] [CENTER][SIZE=4]Pies nie może być towarzystwie innych psów ponieważ jest o nie zazdrosny i wszczyna awantury :) Toleruje suczki.[/SIZE][/CENTER] [CENTER][SIZE=4]więcej informacji pod numerem telefonu 888 38 28 38[/SIZE][/CENTER] Quote
Papi Posted July 14, 2011 Posted July 14, 2011 Witam Również chętnie poznam bergamscie... Mój Amigo czeka... Spotkajmy się wszyscy na Facebooku ja Paweł Zabrzeski [IMG]http://www.facebook.com/photo.php?fbid=1951518747363&set=a.1951514987269.2095896.1224464491&type=1&theater[/IMG] Quote
lesio Posted July 15, 2011 Posted July 15, 2011 Bergamasco i miłośnicy dredów gdzie jesteście? Mł.Ch.Pl.Ch.Pl.LISANDER Kamir pozdrawia polską rodzinę Bergamasców a w szczególności Estra!!!! Quote
Anka5 Posted July 15, 2011 Posted July 15, 2011 Ja również pozdrawiam miłośników dredziaży. Dziękuję za pamięć o Estrusiu, ale niestety nie ma już go z nami od marca ubiegłego roku. Zostały nam po nim tylko zdjęcia i wspomnienia. Ale życie toczy się dalej a ja mam jeszcze Fratusia i Oneirosa (zdrobniale Niutka) Właśnie po Niutku i Innamoracie rośnie nam następne pokolenie bergamasiów. W niedzielę będę na wystawie warszawskiej dopingować curcię ,która będzie wystawiana w młodzieży. pozdrawiam Anka Quote
lesio Posted July 17, 2011 Posted July 17, 2011 Teraz dopiero wszłam do internetu,strasznie mi przykro z powodu Strusia,nic nie wiedziałam,przecież on był tylko rok starszy od Amiga!!!Co sie stało?Ja byłam w sobote na wystawie w Warszawie(beagle klasa weteranów).O dzieciach Niutka wiem,on sam jest bardzo piękny,chociaż ja preferuje czarne.Dobiłaś mnie informacją o Estro,ja go tak dobrze pamiętam.Odezwij się,mieszkamy w Warszawie od 01.01.2011r. Quote
Recommended Posts