Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 1.9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Moją chow-chowkę sędziował Boryczko w Koszalinie ileś tam lat temu i dostała ocene bardzo dobrą , opis miała super tylko w nawiasie (brak rozeznania w pokazywaniu zębów) , tylko nie rozumiałam jednego , dlaczego trzy tygodnie wcześniej w Szczecinie dostała CWC a moje pokazywanie psich zabków było całkiem normalne :wink:
Pozdrawiam Arlena

Posted

[quote name='caterina1'][quote name='nice_girl']

Ja również byłam sędziowana przez tego sędziego. Stwierdził on, że moja prawie dwuletnia suka ma jeszcze nierozwiniętą głowę, w opisie mamy:"głowa jeszcze niegotowa". :o Tylko w tym problem, że moja suka ma cudną głowę. Czyli przejechaliśmy 600km po ocenę doskonała i pierwszą lokatę bez CWC. :([/quote]
My mamy :"niegotowe przedpiersie" :lol:[/quote]

Wystawa Międzynarodowa Łódz -1.05.05
p.sędzia RENE z PUERTO RICO pofatygował się taki kawał drogi,żeby
powiedzieć nam Polakom z jakich części ciała skłąda się pies.
<dobry PYSZCZEK,głowa,szyja.klatka piersiowa,tył,OGON,linia grzbietowa i chód> Zapomniał o uszach i jeszcze,że pieski mają jaja a suczki myszki. :lol:

Posted

[quote name='"Asiaczek']
A teraz czekam spokojnie na odpowiedź z ZK,ciekawe czy ja dostanę.Dam znać na pewno jak się takowa pojawi.
pozdrawiam iwona[/quote]
Nie wnikając w detale, kto, co, czyja suka, jaka hodowla - też bym uznała, że zajęcie II lokaty za kulejącą suką to porazka. I obojętnie w jakiej rasie. Kulawizna, to kulawizna, czyli defekt psa, choćby tymczasowy i przejściowy.
No cóż, my też czekamy na odp. na protest. Ja akurat - ze zwykłej ciekawości, jak zachowują się oddziały na taki fakt. Bo że ŻADNYCH konsekwencji dla sędziego nie będzie, to pewne.
Pzdr.[/quote]

Witam
Niestety nadal nie dostałam odpowiedzi na moj protest.Czekam sobie cierpliwie,w końcy minęły "dopiero" nie całe 2 miesiące od wystawy w Katowicach.
Polskie wystawy zaczęłam powoli traktować jak ciekawostkę kynologiczną.W najbliższą niedzielę zamierzam w związku z tym przeprowadzić mały eksperymencik.
Skąd pomysł?

Malamutka która w Łodzi dostała Cacib u p.Leenen Theo z Belgii na ok 15 suczek,w Bydgoszczy dwa dni później u p.Redlickiego otrzymała bdb i lokatę drugą.To juz nawet nie jest śmieszne-to jest żenujące.Dodam ze to nie moja Malamutka.Żeby wątpliwości nie było ze znów "goryczy porażki nie mogę znieść",czy co tam mi zarzucano.
Stąd mój pomysł eksperymnciku.
Moja malamutka w Łodzi była druga na 7 suk w swojej klasie,ocenka doskonała.Tenże sam belgijski sędzia o którym pisałam wcześniej.Dzień później byłyśmy na miedzynarodówce w Pradze,gdzie również wywalczyłyśmy srebro na 6 suk w klasie z oceną doskonałą.Sędziował p.Petr Rahanek z Czech.No i teraz wybiore się do Dobrego Miasta-sedziuje p.Grabkowski.I jestem pewna ze dostaniemy bdb!!!noa le chec to sprawdzic,tylko po to jade.Napisze Wam jak bylo,no i prownam opisy :lol:

Ja rozumiem ze sędziwoie mają różne gusta,preferują różne typy ,ale na litość:
[size=6]JEST WZORZEC RASY[/size]
o czym chyba wiekszosc polskich sedziow zapomniala.

pozdrawiam iwona

Posted

Witam
Dostałam dziś odpowiedź z Łódzkiego Oddziału Związku Kynologicznego,dotycząca mojego protestu.Informują mnie że sprawa została skierowana do Kolegium Sędziów. 8)

Oto skład KKOLEGIUM SĘDZIÓW
Przewodniczący - Piotr Śliwka
Wiceprzewodniczący - Zygmunt Jakubowski :lol:
Sekretarz - Zbigniew Ostrowski
Członek ds. Kontaktów z PZŁ - Henryk Fonfara
Członek ds. Sędziów i asystentów - Elżbieta Junikiewicz
Członek ds. Wystaw - Andrzej Kaźmierski
Członek ds. Skarg i wniosków - Aleksander Skarrzyński

Z niecierpliwości czekam na odpowiedź 8)

pozdrawiam iwona

Posted

[quote name='ofcca']
Malamutka która w Łodzi dostała Cacib u p.Leenen Theo z Belgii na ok 15 suczek,w Bydgoszczy dwa dni później u p.Redlickiego otrzymała bdb i lokatę drugą.To juz nawet nie jest śmieszne-to jest żenujące.Dodam ze to nie moja Malamutka.Żeby wątpliwości nie było ze znów "goryczy porażki nie mogę znieść",czy co tam mi zarzucano.
:lol:

Ja rozumiem ze sędziwoie mają różne gusta,preferują różne typy ,ale na litość:
[size=6]JEST WZORZEC RASY[/size]
o czym chyba wiekszosc polskich sedziow zapomniala.

pozdrawiam iwona[/quote]

A na forum samoyed.pl napisałaś cyt:,,Pragnę zauważyć że rozbieżność w ocenie pomiędzy tymi dwoma sędziami jest znaczna,zwłaszcza w przypadku jednego psa z polski.Psy raczej nie mogły przejść z dnia na dzień metwmorfozy,jaką sugerują tu niektórzy właściciele że jest możliwa w ciągu miesiąca kiedy to psu odrośnie futro. "

Myśle ,że sama gubisz sie w tym co piszesz . :wink:

Pozdrawiam Arlena

Posted

No dziewczyny chyba się troszke pogubiłyście. Na sam.pl Offca pisała o samku z Polski a tu chyba chodzi o malamuty :roll: Z tego co wiem po Łódzkiej nie było żadnych protestów. Mnie też dziwi że składana była skarga na sędziego który ma przewodniczyć komisji rozpatrującej ów protest.

Posted

hmm tak sobie czytam i czytam i chodziło chyba o to Offcy że dwóch różnych sędziów potrafi zupełnie inaczej ocenić tego samego psa. Tak było w przypadku wystawy w Bratysławie gdzie pies w jednym dniu otrzymał bdb a na następny dzień u innego sędziego otrzymał dosk. A w przypadku malamutów chodziło że zagraniczni sędziowie oceniają psa jako dosk a polscy bdb. Mnie też to dziwi bo jakby nie było wzorzec jest jeden dla wszystkich sędziów i ten wzorzec obowiązuje we wszystkich krajach. Zreszta sama masz przykład jak było w Katowicach a za chwilkę w Grudziądzu dostałaś BOB-a. Więc od czego to zalezy..... według mnie od sędziego jego gustów i guścików. Nie do końca od wzorca FCI.

Posted

No i masz racje. Ja się z tym zgadzam. Tylko trzeba sie zastanowić gdy coś takiego się pisze. Bo nigdy nie wiadomo co może nas czekać na kolejnej wystawie.
Podejrzewam, że offca nie wie dokładnie co wpłynęło na taką a nie inną ocene samka z Polski, więc nie powinna podawać tego przykładu.

Kiedys wystawiając moją chowkę nie zwróciliśmy uwagi na to jak się ustawiła w czasie opisywania przez sędziego. To był szok, gdy przeczytaliśmy tę ocenę. Oglądając zdjęcia zauważyliśmy nasze, powtarzam [b]nasze[/b] błędy podczas wystawiania i prezentowania suczki.
Teraz już to sie nie powtórzy, bo wiemy jak musi być ustawiony piesek. Kolejna ocena u tego sędziego była już doskonała z medalem.
Niestety uczymy się przez całe życie. Tak jest również z wystawianiem i ocenianiem.
U jednego sędziego dana wada, może niedoskonałość, może być bardzo ważąca na ocenie . U innego jest ważna , ale znajduje on inne, ważne i pozytywne cechy, które jego zdaniem są priorytetowe.
Co do mojej białaski. Oglądając zdjęcia z Katowic stwierdziłam, że ona rzeczywiście nie była porywająca z tym swoim futrem.

Po odpowiednim przygotowaniu organizmu i sierści , po miesiącu w Grudziądzu wyglądała pięknie. A jest coraz lepiej.
I wiem co mówię. Można poprawić wgląd sierści przez miesiąc ( mnie się w każdym bądź razie udało)
Będąc wystawcą musimy się liczyć z różnymi punktami widzenia i ocenami.
Ja się do tego przyzwyczaiłam i jeżdżę dalej i wystawiam swoje psiaki.

Posted

Anula tak samo dobrze wiesz, o co chodziło Iwonie na forum samoyed.pl , jak się chce psa uderzyć, to się kija zawsze znajdzie tylko że ten kij ma dwa końce :wink:
Pozdrawiam Arlena

Posted

Zaraz, bo czegos tu nie rozumiem :-? Iwona opisala tu przypadek suki malamutki, ktora u polskich sedziow dostaje oceny b.db natomiast u zagranicznych CACIBy. Druga historia to dobrze nam znany samek, ktory zdecydowanie pomyslniej wypada u polskich sedziow, natomiast zagraniczni maja co do niego pewne zastrzezenia (mysle, ze wszyscy wiemy jakie) co znalazlo swoje potwierdzenie chocby ostatnio w Łodzi :roll:

Nie wiem wiec o jakim "kiju" mowicie? Czyzbys Arleno dalej zabawiala sie w znanego samoyedziarzom killera? :roflt:

Posted

Poddaję się bo chyba czegoś nie kumam, bedę musiała wszystko od początku przestudiować. Z tego co wiem to Iwonie chodzi o to że różni sędziowie czasami skrajnie różnie oceniają tego samego psa :roll:
Jeżeli o czymś nie wiem to mnie ościećcie. Podam jeszcze jeden przykład suczki z kl champ z Łodzi która to po ocenie sędziego nie doszła nawet do porównania o NSwR. I wydaje mi się że Iwonie tylko o to chodzi o rozbieżności w ocenach. A jeżeli chodzi o psa z samoyed.pl to też chodziło o ocenę że na jednej był bdb a na drugiej doskonały.
Wydaje mi się że to nie ma nic wspólnego z tym co się działo w Katowicach. No chyba że tak jak wcześniej pisałam przeoczyłam jakieś fakty i nie jestem w temacie.
Pozdrawiam z Gdyni gdzie jest pierońsko zimno :(

Posted

No tak, to bardzo chętnie się dowiem, jakie to zarzuty wobec mojego psa mają ci zagraniczni sędziowie (tzn. tych 4, u których nie był pierwszy, bo tak wogóle to sędziowało go 11 :wink: , nie licząc BOG'ów gr.V sędziowanych rownież przez "zagraniczniaków", na których przeważnie wchodził również do finalu). No ale grunt, to przedstawić sytuację z wygodniej dla siebie strony, tak z nutką powątpienia ... , w końcu zawsze ktoś niezbyt zorientowany może dany temat podchwycić i zaraz będzie kolejna aferka :roll:
A skoro już wracacie do Łodzi, To fajnie, że sędzia z Belgii konsekwentnie posędziował na inny typ Samoyeda (biorąc pod uwagę oceny, opisy i lokaty końcowe), aczkolwiek podejrzewam, że mało kto to zauważył, bo przecież wszyscy ja zwykle skupieni byli ruchu mojego psa ;);)
Może gdyby tak bardziej pośledzić wyniki wystaw nie tylko w Polsce, ale i zagranicą (i to tak w szerszym spectrum, niż tylko te wystawy w których biorą udział psy z Polski), to łatwiej byloby zrozumieć, gdzie, jaki pies, w jakiej kondycji, w jakiej stawce i u jakiego sędziego. Do tego jakby jeszcze poczytać sobie np. o typach Samoyeda...., osobiście polecam np. ostatnie opracowanie z "Clubnachrichten 6/2004" (dwumiesięcznik CDNH), w którym to pokuszono się między innymi o ponowne zanalizowanie Samoyedów pod względem typu.
Wiecie, w innych krajach jest również rotacja na miejscach lokatowych, np. pies wygrywa w Finlandii Klubówkę, a 3 tygodnie później w niemalże identycznej stawce w swojej klasie jest 3 czy 4, i jakoś nikt tam nie kręci takich afer :wink: .

ps.
A tak swoją drogą, to dziekuję za tak szerokie zainteresowanie moimi psami, bo wiecie: [b]"jak o Tobie nie mówią, to nie istniejesz"[/b] :wink: . A wyobraźcie sobie, że zrobiliście mi przez ten ostani rok nie tak do końca "anty" reklamę. Bo sporo osób poczytawszy sobie tu i ówdzie chce jednak "zobaczyć", a jeszcze więcej "oczy i swój rozum ma" :lol: :lol: :lol: .

życząc wielu sukcesów wystawowych pozdrawiam Wszystkich serdecznie

Posted

Ja mam ci mowic jakie niedoskonalosci ma twoj pies? Tu na forum? :o Mysle, ze sama doskonale wiesz co jest u niego "nie tak". Jezdzac przez wiele lat na na wystawy zauwazylam, iz bardzo wielu sedziow (w przypadku psow dlugowlosych) najwieksza uwage zwraca wlasnie na wlos... Nie wydaje mi sie sprawiedliwe, zeby pies dostawal oc. b.db dlatego, ze byl bez wlosa :roll: (Katowice) Przeciez nie wlosem pies chodzi...
Kaska przeciez doskonale sobie zdajesz sprawe z tego, ze Azzis ma nieprawidlowy ruch a do tego bardzo ladne futro. Jesli nie bedzie mial w konkurencji psow o lepszym ruchu, badz lepszym wlosie to uwazam ze nadal bedzie wygrywal. Jest jednak paru (niestety, tylko paru) sedziow, dla ktorych ruch u samoyeda jest rzecza priorytetowa.

"A skoro już wracacie do Łodzi, To fajnie, że sędzia z Belgii konsekwentnie posędziował na inny typ Samoyeda "

Na typ? A mi sie raczej wydaje, ze na prawidlowosc :roll: Chociazby suczka z kl. champ. potwierdzila to (kolejna? :-? ) oc.bdb tydzien pozniej na klubowce :-? Wiec moze nie byl to jednak taki przypadek, ze sedzia posedziowal psy tak a nie inaczej?

Posted

hmmmm, nieprawidlowy ruch....
Wiesz, chyba jednak wolę polegać na opinii sędziów i doświadczonych tak polskich jak i zagranicznych hodowców, bo ruch w/g nich jest zawsze dobry i prawidłowy, czasami w opisach zaznaczony lekko zbieżny tył. Brakuje mu tzw. dalekiego wyrzutu kończyn :wink: . Ot i całe sedno kręconej od miesięcy afery :roll: .
Nie ma Samoyedów idealnych, jeden Samoyed ma wydłużone proporcje, inny krotkie łapy, trzeci wąski przód, czwarty dlugą szyję, piątego chrakteryzuje jej brak, szósty zbyt ogrągłe oczy, siódmy zbyt duże uszy, ósmy zbyt wysoką piętę, dziewiąty "krowę", dziesiąty "miękką łapę... itd (za mały, za duży, brak piętna płci w wyrazie, wąski tył, "niestandardowo" noszony ogon.... wymieniać możnaby długo)a o ruchu juz nie wspomnę :wink: . To wszystko można zobaczyć na ringach tak tych polskich , jak i zagranicznych.
Czy wobec swoich Samoyedów potrafisz być równie objetywna, jak "objektywna" jesteś wobec moich?
Nie napisałam, że sędziowanie w Łodzi "to przypadek", sens mojej wypowiedzi jest zupelnie inny, typ jest nierozłaczny z prawidłowością, zatem nie doczytuj się proszę w moich postach treści, których tam wogóle nie ma...

ps.
Azzis już wygrywał z psami o lepszym tzn. dłuższym włosie i doskonałym ruchu i to również u sędziów, którzy kładą nacisk na ruch :wink: . Zatem coś innego musiało być "ponad prawidłowe".

życząc kolejnych udanych lat z Samoyedami i z objektywną konkurencją
pozdrawiam

Posted

Protest z Katowic dotyczył sędziego Jakubowskiego, a on jest w składzie Kolegium sędziowskim. No to chyba należałoby wyłączyć go z tego składu, prawda? Ciekawe...
Pzdr.

Posted

[quote name='Asiaczek']Protest z Katowic dotyczył sędziego Jakubowskiego, a on jest w składzie Kolegium sędziowskim. No to chyba należałoby wyłączyć go z tego składu, prawda? Ciekawe...
Pzdr.[/quote]

Czyli kasus posła Celińskiego??
Zdrówko :lol: