Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 1.9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

witam wszystkich krytycznie nastawionych:))
mam pytanie - chciałąm wybrać sie nawystawę do Gdańska z haszczakiem, ale zdążyłąm się zorientować, że śędziuje pan, który specjalizuje sie w jamnikach i ogarach- pan Ściesiński.Czy może któryś z włąścicieli haszcaków byłjuż przez tego pana oceniany, bo nie wiem czy warto jechac przez całą Polskę, żeby posłuchać "fantazji na temat"

Posted

Ja tam widuję pana Kazimierza przy sędziowaniu VGrupy FCI od 20-tu lat, jamniki też ocenia i gończe i juz wyżły od jakiegoś czasu......... ale na szpicach od naprawdę 20-tu lat jest a może i wcześniej.......
Osobiście nic nie mam do niego prócz tego ,że czasem się zamyśli na ringu a stawka durnieje wtedy.......... aaaaa i pies ma być wesoły i sam się ustawić !!

Posted

[quote name='ursus']Ja tam widuję pana Kazimierza przy sędziowaniu VGrupy FCI od 20-tu lat, jamniki też ocenia i gończe i juz wyżły od jakiegoś czasu......... ale na szpicach od naprawdę 20-tu lat jest a może i wcześniej.......
Osobiście nic nie mam do niego prócz tego ,że czasem się zamyśli na ringu a stawka durnieje wtedy.......... aaaaa i pies ma być wesoły i sam się ustawić !![/quote]
Bo tak chyba prezentuje się jamniki, co? Bezdotykowo...
Co do basków, to można je ustawiać ręcznie i p. Kazimierzowi to nie przeszkadza. Ale baski chyba lubi...
Pzdr.

Posted

wielkie dzięki
Ja jeżdżę na wystawy od niedawna, może od roku i stąd moja niewiedza... Po prostu nigdy nie spotkałam się z tym nazwiskiem, ale teraz juz będę wiedziała.No i po prostu będę opowiadać swojemu psy dowcipy na ringu:))
Niepotrzebnie zasugerowałam się wyczytanymi na forun sensacjami.
Jadę spokojna :))

Posted

Ja Ściesińskiego lubię, bo to elegancki Pan starej daty- w rękę całuje itd.
Ale wystawiać to bym się u niego nie chciała, bo mam wrażenie, że wszystkim się więcej zdaje, że on wie, niż on naprawdę wie. I nie jest to absolutnie złośliwe z mojej strony, po prostu tak sobie filozofuję.
Widziałam, jak podpowiadał Bruskiej, jak oceniała azjaty. Śmieszne to było okropnie. A poza tym, jak się okazało- to, co on uważa o spojrzeniu azjatów- to jest dokładnie odwrotnie. Azjata ma "patrzeć w wieki przeszłości", a on o tym jedynym, co "patrzył" powiedział, że tępy. :wink:

No nie da się znać na wszystkich rasach i znać niuanse, które nieraz stanowią o ocenie.

Gosia

Posted

[quote name='ursus']Na ringu stoi pies........... dostaje NPwR i CWC......... do porównania wchodzi najlepsza suka, na co pies zaczyna merdać ogonem........ komentarz sędziego......... "wygrywa suka bo pies się właśnie skrócił optycznie"....... Chorzów2004r[/quote]

:eek2: :eek2: :eek2:

Guest bernulka
Posted

No jeszcze troszeczke pamiętam takich. Np. "Ten piesek ma coś nie tak z uchem. Gdy mówiłem opis do sekretarki ani razu się na mnie nie spojrzał, myślę że powinniście poradzic się u weterynarza... Niestety przez to nie może dotsać I lokaty" ...

• 2 weeks later...
Guest bernulka
Posted

Sędzia sędziujący sznaucerki miniaturowe:
-czy ten piesek napewno ma ogon?

Posted

Ta cała wystawa to teraz jedna wielka ciekawostka :crazyeye:
gdzie 2 sędziów wybiera na podstawia swego widzi mu się :agrue:
a do okoła nikt nie wie kto wygrał którą grupę..........

Posted

Zgadza się. Warunki takie sobie, sędziowie - nie zawsze odpowiedni. Ale nazwa wystawy - Championy.
Czy w tym roku też w finałach siedziało za stołem 3 Wielkich Proroków i wybierało "po uważeniu"? Jeśli tak, to dobrze, że nie pojechałam.
Pzdr.

Posted

A ja miałam przypadek na Międzynarodowej taki,ze CWC i CACIB-a
dostała gorsza suka od mojej ale to pomijam-tak mocno utykajaca na
przednia łapę,że z bólu prawie nosem dotykała ziemi!!

:lol: :lol:

Posted

Podejrzewam, że sędzia w tym momencie, gdy suka kulała, po prostu odwracał głowę w inną stronę, aby tego nie widzieć... I wtedy z czystym sercem mógł napisać "CWC + CACIB".
Pzdr.

Posted

[quote name='Asiaczek']A czy na wystawie Championów w Lesznie nie było żadnych "ciekawostek"? To chyba niemożliwe?!
Pzdr.[/quote]

możliwe bo sedziowie nie bardzo mieli kogo oceniac,
było bardzo mało psów.ja sobie ostatnio obiecałam że nie pojade wiecej do sedziego ktory nie ma pojecia o sedziowanej rasie,wiec mam nadzieje ze wtym topicu nie bede musiala juz nic pisac.
pozdrawiam iwona

Posted

Nie wiem czy ta wiadomość, w dodatku nie sprawdzona (osobiście nie widziałem wyboru BIS) nadaje się do tego topiku. Ale jeśli to prawda, że trzeci raz z rzędu Champion's Show wygrywa ten sam pies?

Posted

[b]Christoph [/b]- nie do końca to prawda - bo rasa ta sama, hodowla ta sama, właściciel i handlerka w jednej osobie też ta sama - ale ten pies wział BISa championow drugi raz z rzedu dopiero, dwa lata temu to był inny pies. I myśl sobie co chcesz - ale fakt jest jeden - gdyby w Polsce robiono ranking na najwiecej wygrywajacego psa sposrod wszystkich ras w ciagu roku - to chyba własnie ten pies miałby pierwsze miejsce za 2004.
[b]Asiaczek[/b] - tak - było trzech medrcow, jednemu z nich (temu zagranicznemu) nawet sie moj pies dwa razy spodobał, jednemu ani razu, a jednemu za pierwszym razem... Powiem tak - to było dla mnie baaaaardzo ciekawe doświadczenie :roll: :wink:
I przepraszam Cie bardzo, że nie podałam Ci stawki - jakos nie widziałam żadnego basenji na wystawie i myslałam, ze ich nie było i dopiero teraz spojrzałam w katalog, ale Ty już wiesz... W Wilnie na pewno sprawdze - emocji bedzie mniej, a w kazdym razie inne... i po dostaniu w doope - grzecznie sie udam na odpowiedni ring i sprawdze co i jak :D

Posted

Śledzę ten topik od początku i powoli zaczynam go porównywać do wystaw kocich, w których często swego czasu brałem udział... Można było wówczas dość szybko wyselekcjonować nazwiska właścicieli zwycięzców... bo nie koty były ważne... Wbrew pozorom okazało się to bardzo łatwe... Wystarczyło pojechać do siedziby związku kociego... Kocie wystawy "odpuściłem" .... była to parodia w biały dzień. Organizatorzy (niestety, zdanie musiałem zacząć z dużej litery) aby zamydlić oczy zwiedzającym wyprawiali takie numery, że ... nie mogłem tego znieść.... przed wystawą wiadomo było kto wygra. Dla mnie wystawy kocie przeszły do historii ...
Zaczynam teraz po woli mieć wątpliwości, co do sędziowania na wystawach psów...
Sory, że tak pesymistycznie...
... to już przestają być skandale, to zaczyna być rzeczywistością...
Wasze Pieski są Wspaniałe i Piękne, "bawcie" się tymi głupimi ocenami jak "dowcipami o babie, która przyszła do lekarza"... Nie ma się co przejmować ...
W końcu to są Wasze Kochane Pieski i są najpiękniejsze na Świecie... bo Wy je kochacie...
...a przecież o to chodzi. Miejcie "gdzieś" oceny sędziów, którzy mają specjalizację we wszystkich grupach, albowiem od dawna wiadomo, że kto wie wszystko, nie wie nic... i jego opinie należy mieć głęboko w czymś tam???
Wybaczcie mi mój ton wypowiedzi, musiałem się wyładować i nie chciałem tego zrobić Waszym kosztem. Waszym, czyli Hodowców ulubionych przez Was rasowych piesków, Których Bardzo Szanuję i wiem, że Chcielibyście, aby Wasze pieski miały zawsze najlepsze oceny. Wiadomo, że jest to niemożliwe, aby Wszystkie wygrywały, ale szlag mnie trafia jak czytam te "inteligentnie" formułowane oceny (opisy) sędziów na tym i podobnym topiku... Dajcie sobie "na wstrzymanie"... głupolami nie ma się co przejmować.
.....
Ojjj...ulżyło mi trochę... :drinking:
Proszę o nie komentowanie mojej wypowiedzi... to było takie rozładowanie ”kondensatora"...
Pozdrawiam Wszystkich Serdecznie...
...i kontynuujcie dyskusję... wbrew pozorom to bardzo pouczające...
... pozdrawiam również tych, którzy "umieją się w tym topiku zidentyfikować"... :roll:
Pozdrawiam Wszystkich,
a szczególnie Tych pokrzywdzonych przez jw. :) :) :)

Posted

[quote name='baskomaniak']Chcielibyście, aby Wasze pieski miały zawsze najlepsze oceny. Wiadomo, że jest to niemożliwe, aby Wszystkie wygrywały, :)[/quote]

Nie chodzi o najlepsze oceny i zwyciestwa,ale o to zeby pies był uczciwie oceniony.Ja też już mam dość planowania sobie wystaw tak:patrze jaki sędzia i bardzo często od razu wiem ze nie warto jechać bo przyjadą znajomi sędziego i z góry wiadomo jaki bedzie rezultat.Dla mnie powoli zaczyna byc to żenujace. Dlatego zapewne ku uciesze niektórych coraz mniej jest wystaw na ktore jeżdze:(
pozdrawiam iwona