Asdf Posted November 19, 2004 Posted November 19, 2004 Hej, Przepraszam z góry,że pisze o tym co większość z was nie zainteresuje, ale po prostu ręce mi odpadają i nie wiem co zrobić. Chciałam zdementować plote o moim psie, Shapalim a mianowicie, ze ma wade grzbietu. Dowiedziałam się dziś, że krazy opinia, iz jest to wadą genetyczną , która ujawniła sie po jakimś czasie. Chciałam powiedzieć, że mój pies nie ma wady genetycznej. Miał on natomiast słabe mięsnie grzbietu. Jako szczeniak był grubaskiem a ja nie wiedziałam jak go odchudzić dostarczając mu odpowiednie witaminy, do tego ruch, jaki mu zapewnialam, polegal na swobodnym bieganiu i zabawie z innymi psami. Uważam ,że psy powinno się trenować gdy osiągają wiek 12 miesięcy. Teraz psiak regularnie trenuje, biega na średnie dystanse i jego mięśnie zostały wzmocnione. Kto go widział na żywo ten wie. Jezeli chodzi o biodra i oczy to pies zostanie przebadany. Quote
---------- Posted November 19, 2004 Posted November 19, 2004 A ja to potwierdzam! Poniewaz obily mi sie o uszy te plotki, to ostatnio w Poznaniu wlasnorecznie!!! sprawdzalam grzbiet Shapa (szkoda, ze sedzina tego nie robila :evil: i oglaszam wszem i wobec, ze jest prosty i mocny :klacz: i kazdego, kto bedzie twirdzil, ze jest inaczej, uwazam za zlosliwca i intryganta :evil: Niestety, przypuszczam, ze osoby, ktore te plotki rozsiewaja i tak w to nie uwierza, bo im nie chodzi o prawde tylko o krytyke psa, bo jest z Ciukci, a oni nie ciesza sie ostatnio w Polsce zbyt dobra opinia, wedlug mnie chyba niezbyt slusznie, bo stosujac takie argumenty, nalezalo by skrytykowac wiekszosc polskich hodowcow. Quote
ewcia Posted November 19, 2004 Posted November 19, 2004 No proszę... hmmm a ostatnio czytałam "gdzieś" że my właściciele haszczaków nie jesteśmy zawistni i złośliwi w stosunku do innych właścicieli psiaków tej rasy... obłuda i zakłamanie!!! :evilbat: Quote
Asdf Posted November 20, 2004 Author Posted November 20, 2004 Szkoda, ale fajnie byłoby jakby się zmieniło i ludzie stali się życzliwi, zamiast obgadywać i szukać sensacji zaczęli by udzielać swojego doświadczenia. Ja o Shapim nigdy nic nie ukrywałam i byłam otwarta na pomoc i rady innych bardziej doświadczonych, np Ewcia z postu wyżej na pewno pamięta tłusta kulke - Shapa. Jak go zobaczyła od razu się przejeła i podała swoje sposoby na odchudzenie małego boberka :) Dzięki Ale inni... szkoda słów. Apropos grzbietów, zaobserwowała taką wade ( nie genetyczną ) u wielu psiaków,szczeniaków kojcowych, czasami suczki po ciąży mają coś takiego i wydaje mi się,że one są bardziej na to podatne, ale mogę się mylić. Wszystkie moje przemyślenie dochodzą do tego,że te psiaki nie mają odpowiedniej porcji ruchu. Miesinie grzbietu najtrudniej wzmocnić u psa, szczególnie u szczeniaka, który nie może pracować w zaprzęgu, bo przecież nie rozkarzemy robić psu skłonów :o Ja z moim malcem chodziłam do lasu i ze stromych górek rzucałam mu patyka, bo wbiegając pod góre te mięsnie pracowały, również bieganie po plaży, piachu mogło coś dawać, ale widać na niego było to zamało i dopiero konkretny trening przyniósł pożądane skutki. Gdyby ktoś miał jakieś pytanie i wątpliwości prosze je kierować do mnie, będe wdzięczna, bo nie mam nic do ukrycia. Quote
szybszy_od_dylizansu Posted November 20, 2004 Posted November 20, 2004 Chciałam zdementować plote o moim psie Powinnaś zatrudnić rzecznika prasowego a może nawet i prawnika. Ja na Twoim miejscu dałbym ogłoszenia w prasie.:wink: . Quote
szybszy_od_dylizansu Posted November 20, 2004 Posted November 20, 2004 ja mysle szybszy ze jak na taki pomysl wpadles i jeszcze dasz na to kase, to napewno Agnieszka Ci nie odmowi ;) A jak odmówi? :D Quote
szybszy_od_dylizansu Posted November 20, 2004 Posted November 20, 2004 Oszalałaś ! Kobiecie proponować kasę? :wink: Quote
---------- Posted November 20, 2004 Posted November 20, 2004 Chciałam zdementować plote o moim psie Powinnaś zatrudnić rzecznika prasowego a może nawet i prawnika. Ja na Twoim miejscu dałbym ogłoszenia w prasie.:wink: . Rzecznik prasowy po konsultacjach z prawnikiem poradzil, aby tym razem wlascicielka osobiscie wypowiedziala sie i zdementowala plotki 8) A jak masz jakas zbedna kase to zawsze znajdzie sie jakies biedne schronisko, w ktorym brakuje na karme :wink: Quote
kadziumia Posted November 20, 2004 Posted November 20, 2004 Chciałam zdementować plote o moim psie, ... Podejrzewam, że jesteś w tej samej sytuacji co i ja :( , pies "za dużo" wygrywa :wink: . Nie przejmuj się, tak jest w wielu rasach, rozgoryczenie i zazdrość nie zna granic, a wówczas bardzo łatwo tworzyć dziwne teorie.... Ja początkowo również starałam się dementować krążące plotki o moim psie, ale na dłuższą metę nie ma to sensu, bo krytykujacych "znawców" doprowadza to do białej gorączki i w tzw. afekcie tworzą teorie w dwójnasób :o . Przestałam zatem nawet na nie reagować, bo jak napisał juz kiedyś ktoś mądry: dobry pies obroni się sam :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: . Shapcio wygrywał, wygrywa i wygrywał będzie, a plotami się nie przejmuj, szkoda zdrowia :wink: Shapcio jest śliczny i tyle :D Jezeli chodzi o biodra i oczy to pies zostanie przebadany. A zastanawialaś się już gdzie dasz przebadać Shapcia? Ja też sie nosie z takimm zamiarem wobec Azzisa na lato 2005. Masz jakieś namiary np. na okulistę, bo jeśli chodzi o biodra to słyszałam, że w naszej okolicy to w Tczewie.... pozdrawiam Quote
Asdf Posted November 20, 2004 Author Posted November 20, 2004 Dzięki dziewczyny, fajnie ,że jesteście. W Warszawie pan Grancarz - okulista, badania chce zrobić przy okazji wystawy międzynarodowej, biodra - prześwitlenie robie u weta w lecznicy, zdjęcie wysyłam do Wrocławia do specjalisty, nie pamiętam nazwiska, na Ś chyba. Kadziumia słyszałam,że w samojedach jadki się dzieją,że ach, ale żeby coś Azzisowi zarzucić, szkoda,że tak się dzieje, na prawde szkoda. No Szybszy schroniska czekają :) Quote
agacia Posted November 21, 2004 Posted November 21, 2004 Pewnie Ci chodzi o dr Siembiede :wink: Quote
Asdf Posted November 21, 2004 Author Posted November 21, 2004 :D Tak Agacik Siembieda :) Dzięki Quote
agacia Posted November 21, 2004 Posted November 21, 2004 Wybitnie na "Ś". A może chodzi o dr Śembiede? A kto go tam wie jak sie to pisze :wink: Quote
ewaka Posted November 23, 2004 Posted November 23, 2004 Aga, nie przejmuj się, z tego co zauważyłam, to niestety standard wśród hodowców, i to nie tylko huskich. Bo najgorsze jest jednak to, ze te plotki rozpuszczają inni hodowcy - zapewne z zawiści, albo z jakiejś bliżej nieokreślonej innej cechy umysłu. Z tego co się domyślam lub czytam między wierszami ich słów, to ci co je rozpuszczają mają psy które mają o wiele gorsze wady - przynajmniej według mnie. I chociaż kynolog ze mnie jak z koziej dupy trąba - to od razu zauważam, który pies ma "mięśnie" na miejscu i wie co to ruch. Ja na przykład zabiłabym kazdego takiego hodowcę husky, który uważa, ze pies biegając w zaprzęgu się męczy :o. (Oj, roboty bym miała, co nie miara... :wink: ) Z drugiej strony jak takie pieski mają 15 centymerowe nózki, bo o takie zadbał hodowca, no to może rzeczywiście się i męczy 8) Przecież stoją 12 godzin na wystawie w hali, gdzie czuć tylko opary pudórw, szamponów i fekaliów - TAK TO JEST PRAWDZIWA NATURA PSA. Według mnie Szapcio rusza się świetnie i ma bardzo dobre proporcje, widziałam go i na zdjęciach i na żywo. I o ile fotki mogą przekłamywać, o tyle ja zadnego grzbietu krzywego na oczy nie dojrzałam.... Olej to,.... Quote
ewaka Posted November 23, 2004 Posted November 23, 2004 Meterek, mamy dzisiaj dzień spięć??? ;-) no to zaczynam Mam skromne doswiadczenie, ale na zadnej wystawie nie widziałam, żeby jakiś hodowca trzymał 12h psa na szubienicy nie chodziło mi o stanie 12 godzin na szubienicy, tylko w ogóle o spędzaniu tyle czasu w hali wystawowej. Nie byłam w tym roku w Poznaniu, ale nawet niektórzy hodowcy przyznają, że to co się dzieje w przygotowaniu psów do niektórych wystaw zakrawa już na szaleństwo (rozmawiałam z trzema - którzy byli w tym roku - i to wcale nie tymi którzy mają do kogoś pretensje - tylko chodzi o tendencję). Pies to pies, a nie baba szykująca się do sylwestra. Nie powinien być wyjęty prosto z budy, ale moim zdaniem wykąpanie i wyczesanie psa w zupełności by wystarczyło. Naprawdę nie widziałas psikania i nie czułaś zapachu kosmetyków? Macie obsesje. Mamy :D I chce podkreslic, ze mamy w Polsce tez kilka "Championów" nieco większych, z dluzszymi niz 15 cm nózki.. Na całe szczęście, JESZCZE tak ;-) Ale przyznaj, ze niskopodłogowce, ktore dostają zadyszki po kilku rundkach, to żałosny widok ? :lol: Mozna zaczac pisac w tym momencie o 70 cm husky bez siersci z lapami jak stad do Wellington. Można, i gdzie jest taki topic, to też o tym moge podyskutować ;-) Quote
Dan Posted November 23, 2004 Posted November 23, 2004 Teraz psiak regularnie trenuje, biega na średnie dystanse i jego mięśnie zostały wzmocnione. A ten średniak to ile km? i w ile psów i kiedy jakieś zawody? :D Z drugiej strony jak takie pieski mają 15 centymerowe nózki, bo o takie zadbał hodowca, no to może rzeczywiście się i męczy Przecież stoją 12 godzin na wystawie w hali, gdzie czuć tylko opary pudórw, szamponów i fekaliów - TAK TO JEST PRAWDZIWA NATURA PSA. Ceik tam przeważnie leży a nie stoi :) .widziałe co prawda haszczaki na szybienicach i to była przesada ale tak poza tym to nie wiadomo co gorszego czy wypudrowany lub niski huski czy coś co ma rodowód i napisane siberian husky a sisrść gładziutka a na grzbiecie wyrażne 3 kręgi :evilbat: i klasa 1 Na całe szczęście, JESZCZE tak Ale przyznaj, ze niskopodłogowce, ktore dostają zadyszki po kilku rundkach, to żałosny widok ? podobni jak huski który zatracił instynkt biegania i dozowania wysiłku i po kilku kilometrach trzeba mu podawać kroplówkę 0X bo zdycha . OceN sama co gorsze Quote
Dan Posted November 23, 2004 Posted November 23, 2004 no to ma szczescie chlopak, bo w Katowicach na wystawie byly Husky ktore ze wzgledu na szubienice nie mogly lezec...mogly tylko siedziec conajwyzej i to tez z lepem w gorze w Poznaniu też tak było a sprawa szubieniczek i kroplówek jest przykładem że przegięcie w każdym kierunku jest złe :evilbat: :evilbat: Quote
---------- Posted November 23, 2004 Posted November 23, 2004 A ja nie wiem co wy sie tak czepiacie tych szubieniczek i pudru... jakos nie widzialam, zeby psy czuly sie przez to krzywdzone :roll: One wcale nie stoja na tej szubienicy caly czas, tylko od przygotowania do wyjscia na ring - czyli kilkanascie minut... tyle to u weta na stole czasami je meczymy, zeby pazurki podciac :wink: a i ten puder nie wiem dlaczego tak bardzo wam przeszkadza, jakos mi sie wydaje, ze psom nie robi wiekszej roznicy :wink: Quote
Asdf Posted November 23, 2004 Author Posted November 23, 2004 Moje psiaki zaczynały od 20 km w pierwzym miesiącu i był to duży wyczyn , bo jak na początek nie spodziewaliśmy się,że tyle pobiegną. Średnie dystanse jak napisała Tajra to od 40 km, czasami mają po 2 treningi jednego dnia lub dłuższe wyjazdy. Biegaja w 10-14 psów. Zawody - ja nigdy, moje psy owszem. Oba będą brały udział na zawodach w Sopocie. Moj pies w Poznaniu wisiał na szubienicy , mam mase zdjęć nawet jak sama siebie wieszam :) Ogolnie zniósł to bradzo dobrze i wygodniej było go wyczesać, wcale nie zauważyłam aby było mu jakoś zle i aby psiak bardzo zle sie czuł, jedyne co mu przeszkadzało to, to ze czasam chciał się rzucić na przechodzącego obok psiaka, ale ja i mój sztab kochanych pomocniczek ( dziękuje dziewczyny) drapaniem za uszkiem mu to wyperswadowałyśmy. Pudru uzywam głownie na łokcie, bo Shapali cały czas leży na czymś twardym i ma strasznie przybrudzone łokcie , nie moge tego doprać. Pies był kąpany wcześniej i zdązył sie ubrudzić, puder jakiego ja używam mam funkcje suchego szamponu i słyzy do wybielenia łap, nie widze w tym nic złego. Lepiej najpierw podejść i dokładnie zobaczyć co się robi psu, a potem krytykować, bo przyżekam,że to co mu robiliśmy nie było niczym nadzwyczajnym, podstawą było wykąpanie i dokładne wyczesanie, a mało kto po kąpieli wyczesuje tak psa,należy wiedzieć jak to robić. Ponoć Shapali był super przyygotowany na tą wystawe :lol: oj zdziwilibyście się,gdybym zdradziła wam ile w tym było pracy :evilbat: Trzeba poprostu robić to umiejętnie, starannie i dokładnie , dziękuje OLU za pomoć, świetna jesteś i te twoje czary :) Ale nie będe zdradzała sekretów :lol: , niech wam będzie ,że puder to podstawa :D :lol: Quote
ewaka Posted November 23, 2004 Posted November 23, 2004 A ja nie wiem co wy sie tak czepiacie tych szubieniczek i pudru... jakos nie widzialam, zeby psy czuly sie przez to krzywdzone no przecież, krzywdę to one mają w zaprzęgu Quote
Asdf Posted November 23, 2004 Author Posted November 23, 2004 No te zparzegi to dla nich masakra :) Moje tak tego nie lubią ,że jak widzą szelki to w jakiś dziki radosny amok wpadają :lol: Nie wiem co robić :-? Quote
ewaka Posted November 23, 2004 Posted November 23, 2004 Moje tak tego nie lubią ,że jak widzą szelki to w jakiś dziki radosny amok wpadają Nie wiem co robić POWIEŚIĆ ?????;-) najlepiej na tej szubieniczce ;-) Quote
---------- Posted November 23, 2004 Posted November 23, 2004 A ja nie wiem co wy sie tak czepiacie tych szubieniczek i pudru... jakos nie widzialam, zeby psy czuly sie przez to krzywdzone no przecież, krzywdę to one mają w zaprzęgu krzywda to stanowczo za delikatnie powiedziane... zapomnialas o sterydach i kroplowkach :roll: a na zawodach sa wykanczane jako maszynki do biegania :lol: odpowiedniejsze slowo to znecanie sie :evilbat: ja juz sie nie moge doczekac, kiedy bede sie mogla poznecac nad moja maszynka 8) Quote
Asdf Posted November 23, 2004 Author Posted November 23, 2004 :evilbat: jako narzędzie tortur wole szelki, fakt ze po treningach niesamowicie smierdza, nie tak jak na wystawie kometyki Jean Pierr Herry :lol: czy odrzywki Ive Sant Bernard dla psów o delikatnej sierści :lol: ale moge to im wybaczyć :D ten dziki błysk w oku :) nie wiem skąd takie brednie mi przychodza do głowy :wink: Quote
ewaka Posted November 23, 2004 Posted November 23, 2004 kometyki Jean Pierr Herry czy odrzywki Ive Sant Bernard dla psów o delikatnej sierści Jezu, Aga, dobrze ze mi przypomniałaś - METROS - TO WŁAŚNIE TE ŚMIERDZIELE, którymi się namaszcza kilka tysięcy psów w tym samym miejscu na jednej wystawie. NORMALNIE, PRAWDZIWY INTENSYWNY NATURALNY ZAPACH PSA ;-) Quote
Recommended Posts