kropelka Posted April 9, 2005 Posted April 9, 2005 Magdo, Z Rubikiem były też podobne kłopoty. Również nie chciał jeść suchej karmy, próbowaliśmy nawet mu zmienić jej rodzaj jednakże żadna mu nie smakowała. Wkońcu kiedy byliśmy na zakupach w zaufanym sklepie zoologicznym, ekspedientka dała Rubikowi do spróbowania kilka rodzajów karmy (kupowanych na kilogramy) i piesek sam sobie wybrał jaką chce.Od tej pory wsuwa suchą karme i nie wybrzydza (oczywiście oprócz tego codziennie dostaje witaminki) , a za kazdym razem gdy jesteśmy w sklepie wybiera sobie tą która mu najbardziej smakuje. A jeżeli wogóle nie chce jeść suchej karmy można ją posypać bardzo mocno skruszonym przysmakiem. Quote
Wind Posted April 9, 2005 Posted April 9, 2005 [b]Magda,[/b] Rosolek to nie jest pozywny pokarm dla psow :o Przeciez to wywar z miesa, niskokaloryczny i na dodatek bez witamin, bo jesli nawet wrzucilas do tego jakies marchewki to i tak witaminy dawno odparowaly. Pies powinien jest albo sucha karme, albo mieso z wypelniaczami + dodatkami witaminowymi. Natomiast jesli psu podajemy sucha karme, dobrej jakosci to NIE PODAJEMY juz zadnych witamin. W suchej karmie jest wszystkiego tyle ile potrzeba! [b]Legolas,[/b] O karmie Bilomill zupelnie nie slyszalam :o Moze wrzucisz nam jej sklad, oraz przyblizona cene? Quote
Magda Posted April 10, 2005 Posted April 10, 2005 Dziękuje wam za odpowiedzi :D Spróbuje podawać mikiemu rosołek co jakis czas. Podstawa bedzie nadal Royal, albo inna karma, która bedzie mu smakowała. Jeszcze tylko musze ustalić dokładne godziny posiłków :lol: Quote
ania&emma Posted April 10, 2005 Posted April 10, 2005 karmię Emmę suchą karmą,która rozprowadzana jest tylko przez weterynarzy Arion.Chociaż ma 20 m-cy to je Arion dla szczeniąt.Moja suka należy do bardzo łakomych,a ponieważ mam 2 małych dzieci to mimo zakazów jest często podkarmiana.Mam ciągły problem z jej nadwagą. Quote
Happy Posted April 10, 2005 Posted April 10, 2005 Ofrusia też nie chciała mi jeść suchej karmy. Mój syn wymyślił na nią sposób. Rozdrobnił dropsika jogurtowego z firmy Trixi i tym pisypywał jej jedzonko. Z czasem coraz mniej aż nauczyła się ją jeść. Quote
kropelka Posted April 10, 2005 Posted April 10, 2005 Dzięki Wind za rade, postaram zadbać o to aby ograniczyć Rubikowi witaminki... :) Quote
Zazula Posted April 10, 2005 Posted April 10, 2005 Witam. [b]Wind[/b] Mojemu synowi chodziło o Biomill. Jest to podobno rewelacyjna szwedzka karma. Co prawda moje sunie przede wszystkim jedzą mięso, ryż i jarzyny, ale karmę też zawsze mają do dyspozycji. Chciałabym im dawac możliwie najlepszą. Nie wiem natomiast, czy ten Biomill psom samkuje. Quote
Wind Posted April 10, 2005 Posted April 10, 2005 [b]Zazula,[/b] Porownalam sklad RC dla Yorkow (psy dorosle), oraz Biomill (psy dorosle, rasy male) i zostane jednak przy RC :-) Quote
Zazula Posted April 10, 2005 Posted April 10, 2005 [b]Wind[/b] No to ja już sama nie wiem... Teraz im daję Royal, ale nie chcą go za bardzo jeśc... Zasugerowałam się tym, że Biomill nie zawiera konserwantów, a Royal tak (takie przynajmniej informacje podają producenci). Quote
Wind Posted April 10, 2005 Posted April 10, 2005 Zazula, NIe wierze, ze Biomill nie ma konserwantow :o Moze nie sa oznaczone na stronie www. Natomist RC ma [url=http://www.animal-liberation.pl/index.php?s=7&jsc=se&id=15]ten[/url] srodek konserwujacy. Quote
Zazula Posted April 10, 2005 Posted April 10, 2005 Tak jest tutaj napisane [url]http://www.biomill.pl/site/psy4.html[/url] Nie ma konserwantów. To jest bodaj jedyna karma, o której się dowiedziałam, że jest ich pozbawiona. Myślisz, Wind, że to tylko chwyt reklamowy? Quote
Zazula Posted April 10, 2005 Posted April 10, 2005 A tu [url]http://www.biomill.pl/site/1.html[/url] napisali, że konserwują jedynie witaminami C i E. Quote
Wind Posted April 10, 2005 Posted April 10, 2005 [b]Zazula, [/b] Biorac pod uwage, ze w karmie dla psow doroslych malych ras nie ma wcale wit. C a E jest tylko 50 mg na kg, to jak myslisz co jest konserwantem w tej karmie? :lol: Quote
Zazula Posted April 10, 2005 Posted April 10, 2005 To co im kupic, skoro Royala nie lubią? Ja chyba oszaleję! :hmmmm: :help1: Quote
Wind Posted April 10, 2005 Posted April 10, 2005 [b]Zazula,[/b] I jeszcze jedno. Nie chce bronic RC, ale nieakceptowalne w karmie Biomill jest dla mnie: - bardzo mala ilosc wit. E - to brak przeciwutleniacza - brak wit C - przeciez regeneruje ona wit. E, ktora moze ponownie brac udzial w walce z wolnymi rodnikami - mala ilosc selenu - niski poziom wit. A Reasumujac na pierwszy rzut oka Biomill ma dosc ubogi sklad. Wydaje mi sie, ze na rynku jest wiele innych karm, ktore pod wzgledem chemicznym sa duzo lepsze o Bilomillu. Quote
Wind Posted April 10, 2005 Posted April 10, 2005 [b]Zazula,[/b] Sprobuj moze dostac probke karmy Nutro Choice Lamb&Rice. Tylko sie nie pomyl, bo na rynku jest tez Nutra, a nie o to chodzi ;) Nutro Choice to bardzo dobra karma, ma fajny sklad i chyba niezle smakuje bo Maja jadla ja calkiem chetnie. No i nie powinna uczulac bo to przeciez owca :-) Quote
Berek Posted April 11, 2005 Posted April 11, 2005 >To co im kupic, skoro Royala nie lubią? Ja chyba oszaleję Yyy... będę strzelać: cielęce podroby + trochę wołowinki ew. koniny (pyyychaaaa) + ryżyk + warzywka? 8) :lol: Quote
waldek2 Posted April 11, 2005 Posted April 11, 2005 Kiedyś czytałem wspaniały artykuł - porade na temat karm. I faktycznie wielu producentów pisze ze nie dodaje konserwantów i faktycznie tak jest. Dlatego słuszne pytanie brzmi dlaczego np. "tłuszcze się nie utleniają". Okazuje się, że zanim producent zabierze sie za produkcje karmy to musi skądyś pozyskać surowiec. Nie jest to tak ze zabija się dzisiaj drób, zrywa piekna marchewkę, oleje tłoczy się rano, a noca produkuje się karmę. Wszystkie składniki muszą być wcześniej przygotowane (zakonserwowane) aby poprostu się nie zepsuć zanim producent karmy zechce je zakupić do produkcji. Tak więc w kupowanej karmie jest sporo różnych konserwantów niekoniecznie dodanych przez producenta karmy Quote
Zazula Posted April 11, 2005 Posted April 11, 2005 [quote name='Berek']>To co im kupic, skoro Royala nie lubią? Ja chyba oszaleję Yyy... będę strzelać: cielęce podroby + trochę wołowinki ew. koniny (pyyychaaaa) + ryżyk + warzywka? 8) :lol:[/quote] Moje wolą kurczaczka, indyczka i wołowinkę. Za cielęcinką nie przepadają. :D Ale oprócz tych pyszności chcę im dawac karmę, z uwagi na witaminki, pierwiastki i... liczne podróże, w których mi towarzyszą. Chyba jednak spróbuję Biomillu, bo skład dla szczeniąt jest, tak myślę, w porządku. A potem się zobaczy :D Bardzo dziękuję Wind za wszelkie informacje. Zgadzam się z tobą Waldku. Ale czymś te szkraby karmic trzeba... Mięsko też jest pełne cudów (antybiotyki, hormony...), ale, niestety, nie posiadam własnej hodowli drobiu czy też bydełka, a nawet jeślibym miała, to moje kurki czy krówki miałyby imionka, i w sielskiej atmosferze dożywałyby końca swoich dni w uroczych kurniczkach czy obórkach :D :D . Z całą pewnością nie kończyłyby w misce moich yoreczek, ani w mojej, tym bardziej :lol: :lol: :lol: Quote
Sander_Koszmander Posted April 11, 2005 Posted April 11, 2005 Ja daje swojemu royala ale sentable czy jakos tak taki dla niejadków :) Trzeba pierw namoczyn i wymieszac z gotowanym kurczaczkiem Quote
grygy Posted April 13, 2005 Posted April 13, 2005 [quote name='Zazula'] Mięsko też jest pełne cudów (antybiotyki, hormony...), ale, niestety, nie posiadam własnej hodowli drobiu czy też bydełka, a nawet jeślibym miała, to moje kurki czy krówki miałyby imionka, i w sielskiej atmosferze dożywałyby końca swoich dni w uroczych kurniczkach czy obórkach . Z całą pewnością nie kończyłyby w misce moich yoreczek, ani w mojej, tym bardziej [/quote] HAHa Zazulko to tak jak ja, u mnie jak jakaś łasica poturbowała bardzo koguta (protoplaste) to my biegiem do weta jechaliśmy z kurą :lol: :lol: komicznie to wyglądało, jak kogut brał glukoze czy cus takiego :lol: ale nie żałuje, bo teraz zyje i chodzi po placu sobie dumny 8) Quote
Daga_i_Oskar Posted April 13, 2005 Posted April 13, 2005 A ja mojemu próbowałam dawać i tego RC dla piesiów wybrednych, ale widac ze mój jest jesczze bardziej wybredny haha i nie chciał sie za to brac :( Nic mi nie pozsotało jak gotowac dziennie obiadki i wieczorkiem myc ząbki :P Quote
grygy Posted April 13, 2005 Posted April 13, 2005 A to ja w sumie przeciwnie, Toluś jest ''wszystkożarna'' :lol: nigdy nie wybrzydza i wszystko wsuwa 8) daje jej RC junior i na zmiane mięsko lub serek biały :D no i oczywiście warzywka 8) Quote
Recommended Posts