Goś Posted February 2, 2009 Posted February 2, 2009 Wyczytałam i słyszałam od ludzi, że można nauczyć psa załatwiania się na komendę. Ogólnie wystarczy tylko wypowiadać jakieś słowo, np: sik kiedy pies się załatwia. Później pies będzie się załatwiał wtedy, gdy owo słowo usłyszy - będzie sikał na komendę "sik". Tylko mam kilka pytań: 1) kiedy wypowiadać komendę, czy wtedy, gdy pies zaczyna się załatwiać, w trakcie czy kiedy skończy 2)ile razy to mówić - raz czy np powtarzać cały czas jak pies siusia 3) kiedy zrobić przejście od mówienia kiedy piesek sika do sikania kiedy pan mówi? 4) no i jak to zrobić? no bo przecież pies w pewnym momencie nie stwierdzi sobie, że od teraz poczeka aż pan zechce powiedzieć kluczowe słowo i dopiero wtedy się załatwi.... Jak ten proces wygląda wpraktyce? Czy ktoś z Was nauczył tej "sztuczki" swojego psiaka? Albo chociaż wie dokładnie jak ta nauka powinna wyglądać? Bo ja za diabła nie mogę sobie przypomnieć gdzie o tym czytałam i nie mogę znaleźć odpowiedzi na te pytania... Quote
Baski_Kropka Posted February 2, 2009 Posted February 2, 2009 Ja pierwszy raz o tym słyszę... i tak na prawdę po co Ci to ?? Potrzebne wam to do życia ?? Przecież tobie nikt się na komendę nie każe załatwiać... Jakoś nie wyobrażam sobie żeby moje futrzaki załatwiały się na komendę... Tylko nie traktuj tego jak atak.. po prostu jestem ciekawa, po co takich cudów uczyć psiaków, czy nie lepiej zostawić to ich naturze ;)?? Juz i tak nie mogą sikać kiedy chcą, tylko sa spisane na człwieka kiedy wyjdzie z nim na podwórko :D Chyba że chcesz żeby kogoś obsiusiał :cool3: Quote
olinafm Posted February 4, 2009 Posted February 4, 2009 O ile pamiętam musisz mieć jakąś komendę np. 'robisz' i jak tylko pies zaczyna sikać to ją wydajesz. Oczywiście za każde sikanie przy którym padła komenda dajesz nagrodę. Powtarzasz raz tak jakbyś mówiła 'siad' czy 'leżeć'. Zaczynasz szczeniakowi gdy jeszcze robi w domu, potem na dworze. Za każdym razem gdy widzisz że pies się załatwia. Po kilku miesiącach/tygodniach pies podobno zaczyna kojarzyć komendę z czynnością i wtedy możesz spróbować wydać komendę zanim pies zaczyna sikać. I nie ważne że za 5 sekund pies i tak sam by zaczął sikać -na podobnej zasadzie jak uczysz siadania -nieważne że sama go usadziłaś to i tak chwalisz że super mu wyszło ;) Dalszą naukę (czyli najpierw komenda potem sikanie) najlepiej zaczynać kiedy i tak psu się chce sikać np. rano, czy na początku spaceru. Tyle z teorii :lol: (mam nadzieję że niczego nie pokręciłam) ja próbowałam tego z moim psem, ale jakoś mi zabrakło cierpliwości, więc nie umie :eviltong: Ps. [B]Baski_Kropka [/B]taka umiejętność może się przydać gdy np. jedziesz gdzieś w podróż i pies musi się załatwić podczas krótkiego postoju kiedy ty nie masz czasu na spacerowanie z psem żeby przemyślał które drzewko chce podlać :cool3: Quote
WŁADCZYNI Posted February 4, 2009 Posted February 4, 2009 Może się przydać w miejscach gdzie pies nie ma za bardzo gdzie się wysikać, ale zareaguje na komendę np. przed lotniskiem, przy dworcu, czy przed przystanią itd Przydaje się też jak pies ma wiele ciekawszych rzeczy do roboty niż sikanie - zdarzało mi się wracać po godzinnym spacerze z nieodcedzonym psem, bo Su była szalenie zajęta i jakie tam sikanie:roll: I jeszcze przy paskudnej pogodzie/jak się spieszę i wychodzę tylko na szybkie siusiu - komenda, siku, wracamy. Jak widziałam że suka zaczyna się kręcić i kuca mówiłam 'siusiu' takie 'siuuusiuuu' i nagroda, działa. Gorzej z komendą na kupę, ale też zwykle działa. Quote
Goś Posted February 4, 2009 Author Posted February 4, 2009 Dzięki dziewczyny :) No mi się to właśnie może niedługo przydać, bo za jakieś 2mies przeprowadzamy się do Londynu. Nie wiem jeszcze gdzie będziemy mieszkać i nie wiem gdzie suczydło będzie się mogło załatwiać. A nie chciałabym, żeby oblewała jakiś ozdobny klomb tylko dlatego, że jest po drodze :eviltong: i wygląda jak idealne miejsce do załatwienia się... Poza tym, jako szczeniaka, nauczyliśmy Frytkę, że pierwszą rzeczą jaką należy zrobić po wyjściu z domu jest załatwienie sie - spacer dopiero później. To było bardzo przydatne właśnie kiedy np się spieszyliśmy. Jednak przez to całe zamieszanie z dysplazją, operację, czas rekonwalescencji itd w tym klimacie, Fryci się trochę w główce namieszało i już nie zawsze załatwia się zaraz po wystawieniu na dwór (bo po tym od razu trzeba do domu). I tak sobie pomyślałam, że to dobry czas na zmianę zasad-nie namieszam jej tym w głowie. A takie sikanie tuż po wyjściu z domu,może okazać się mocno kłopotliwe jeśli pod domem nie będzie żadnego odpowiedniego miejsca :roll: To tak gwoli wyjaśnienia. Wracając do samej nauki... Ta nagroda mnie trochę "martwi", bo jak Frytkę za bardzo nagrodzić (wystarczy zbyt entuzjastyczne "tak"), to ona momentalnie przerywa swoje zajęcie i się radośnie na mnie patrzy. Tak,że wszelkie smaki odpadają, bo nauczę ją przysiadów :roll: ... a czy samo zaznaczenie, że dobrze robi, wystarczy? Ot taki dylemat... Quote
WŁADCZYNI Posted February 4, 2009 Posted February 4, 2009 Może wystarczyć, zależy jak się 'umówicie';) Nie miałabym odwagi wpuścić sucza na trawnik który jest od razu po wyjściu - za*ny do niemożliwości, resztki jedzenia, paskudztwo jednym słowem. Quote
olinafm Posted February 5, 2009 Posted February 5, 2009 Tak mi się przypomniało gdzie o tym czytałam :) 'Jak rozmawiać z psem' Zofii Mrzewińskiej, tam jest cały rozdzialik na ten temat. Polecam Quote
ewula Posted February 7, 2009 Posted February 7, 2009 [B]Goś[/B], mój Jachar też załatwia się na komendę :razz: Nie pamiętam szczerze mówiąc jak i kiedy go tego nauczyłam, było to już jakiś czas temu... Ale generalnie nie wykorzystuję zbyt często tej umiejętności, nawet nie wiem czy skuteczność byłaby 100%owa :cool3: Czasami tylko, gdy się spieszę i młody musi się szybko załatwić, to każe mu robić siku komendą "rób siku", albo samo "siku" i robi, podobnie z kupą. Tak jak pisałam zdarza się to rzadko, na razie, jak skończy się mój roczny urlop to będę się bardziej wszędzie spieszyć i wtedy może byc to niezbędne :lol: Też byłam zdumiona, czytając ten wątek, że to dość popularne wśród wychowujących psy, by je tego uczyć. U mnie udało się to przypadkowo, po prostu zawsze z psiurem rozmawiam podczas wyjścia z domu, stąd chyba się nauczył :evil_lol: Quote
Mafi221 Posted March 21, 2009 Posted March 21, 2009 Mojim zdaniem wymagasz troche od swojego psa jak od psa policyjnego Ale pomysł Zajebis** gdy już sie nauczymy tego co teraz nam potrzebne spróbujemy tego co ty pokazales w tym wątku :cool3::cool3::cool3::cool3: [img]http://1.1.1.4/bmi/img136.imageshack.us/img136/2947/pwned1wu5ivdl0.gif[/img] Quote
badmasi Posted March 21, 2009 Posted March 21, 2009 Mój szczeniak sika na komendę. Naukę zaczynałam jeszcze podczas kwarantanny, gdy lał na pieluszkę. Jak kucał i sikał-komenda siusiu a po skończeniu nagroda. Potem przeniosłam to na dwór. Bardzo się to przydaje w momencie gdy rano szybko muszę wrócić ze spacerku do domu. Dużego-kilkuletniego psa nauczyłam komendy kupa-wtedy mi nie srajtnie w nieoczekiwanym miejscu tylko tam gdzie jest kosz i mogę wyrzucić gówienko a nie paradować z nim kilometrami.Nauka przebiega identycznie jak komenda siku. Moim zdaniem to nie są wygórowane wymagania w stosunku do psa. Zawsze warto uczyć komend, które mają praktyczne zastosowanie (sztuczki to już wyższa szkoła jazdy).Można nauczyć szczeniaka jak i dorosłego psa.Ja nagradzam zawsze po wykonaniu polecenia, nigdy w trakcie.Również używam klikera. Dla moich psów klik jest równoznaczny z końcem komendy np. komenda siad, następnie klik+nagroda=możesz wstać. Zamiast klikania stosuję też wymiennie słowo ok. Daną rzecz ćwiczę miesiącami i często przypominam. Quote
Asia & Ginger Posted April 28, 2009 Posted April 28, 2009 Gingerka też umie sikać na komendę. Uczyłam ją tak, że jak sikała, to mówiłam "rób siku" i dopiero gdyskończyła nagradzałam ją smakiem i chwaliłam. :p Później np. gdy chciałam, żeby się wysikała przed wejściem do samochodu, mówiłam jej tą komendę. Teraz tak się nauczyła, że zawsze przed wejściem do samochodu robi siusiu. :multi: No i rzeczywiście ta komenda przydaje się bardzo, gdy mamy mało czasu na odsiusianie psa. :cool3: Quote
Recommended Posts