Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

dziękuję :)
hihi..
jagby Sonia miała szczenęta ( za rok możliwe) to sądzicie, żę takie przeszkody agility ja tunel ale już z dobrego materiału i kilka innyxch bezpiecznych przeszkód to fajne dla szczeniąt, co o tym sądzicie?

• Replies 507
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

A ja mam takie pytanie :)

Czy np. jak ma się duży ogród(pytam czysto teorytycznie, ja mieszkam w bloku) i by sie kupiło przypuścmy profesjonalny tor za 8 tyś i jakby założyło się taką szkołke,(no moze nie szkółke) czy szybko zwróciłyby się pieniadze za tor?

Ja tez najchetnie zrobiłabym sobie jakies przeszkody, ale mieszkam w bloku i nie miałabym gdzie ćwiczyc a tymbardiej tego trzymac :(

Posted

Heh my tez raczej nie liczymy na zarobek. W koncu agility to ma byc pasja, zajecie dzieki ktoremu chce sie z psiakiem cosik robic :):) A poza tym zeby miec profesjonalny tor to trzeba jeszcze umiec nauczyc "klienta"(sam to predzej zniecheci psa do toru )

Posted

[quote name='AniaP']No widzisz, a ja nie mogę znaleźć tych zdjęć. :niewiem:
A cennik? Już się postaram opisać: wchodzisz w: "ZARIZENI PRO CHOVATELE", potem w: "psy" i na takim czarnym tle na dole masz: "Cenik", a jak go otworzysz, to ostatnie z prawej strony masz: "agility" i jak klikniesz, to pokazują się ceny. :-D [/quote]

[quote]Ale czy to ta guma jest taka ciężka? :hmmmm: No szkoda, bo mnie się bardziej podoba pomysł z położeniem gumy niż zastosowaniem warstwy piasku i na to emalii.[/quote]

[URL="http://www.zk.cz/html/nabizime/prekazky.jpg"]http://www.zk.cz/html/nabizime/prekazky.jpg[/URL] - juz mi sie otwiera :)
cenniki porownalam i wychodza mi znaczne roznice w cenie miedzy slanami a zk - tylko w zk tunele sa razem ok 150 zl drozsze jednak w porownaniu do cen innych przeszkod to jakby to powiedziec... chyba kupilabym caly tor zk... zastanawiaja mnie jedynie strefowki.. slanowe znam.. z 'zetkowymi' tez mialam do czynienia... jednak boje sie wagi tych zk.. po 9 stycznia napisze jak wyglada sprawa z waga zetkowych strefowek ;)

pozdrawiam,

Posted

hehe..:)
j jestem nie profesjonal i też jestem dumna :P
zaczynamy się ciutek rozkręcać...ja jestem niedosycu=ona a pies myśli "ja chce skakać na dwrze i nieprzez jeden ale więcej"..
trudną ja było przekupić by przeskoczyla ale jak to zrobila po raz pierwszy to poszło gładko :)

Posted

Tutaj jest regulamin i fajne rysunki przeszkód:
[URL="http://alteri.ipon.pl/Kursy_szkolenia/Agility/Agility_r3.html"]http://alteri.ipon.pl/Kursy_szkolenia/Agility/Agility_r3.html[/URL]

Najlepiej popatrzec po różnych stronach i pooglądać jakie kto ma kładki. Możesz kładke zbudować z jednej grubszej deski, możesz zrobić "rusztowanie" z dwóch desek i na nie poprzecznie poprzybijać mniejsze deseczki - jest to sposób tańszy a taka kładka nie ugina się pod ciężarem psa. Na rampie wejściowej i zejściowej musza być listewki bez ostrych krawędzi. Jeśli robisz kładke z jednej deski (np. 4 m długości i 30cm szerokości) to wtedy pomaluj ją raz, poczekaj aż wyschnie i drugi raz pomaluj farbą zmieszana z piaskiem bądź pokruszoym korkiem - chodzi o to aby kładka nie była śliska. Najlepiej miec nogi regulowane - tak aby mozna było ustawiać kładke na różnej wysokości.

Posted

Podstaw możesz spokojnie nauczyć na zwykłych deskach opartych o coś. Najlepiej zaczać od deski leżącej poziomo na wys. ok. 10cm (zależy od psa). Potem stopniowo podwyższać i od początku wałkować strefy.
Powodzenia :)

Posted

Pamietaj tylko, zeby zadna przeszkoda nie kojarzyla sie pieskowi z czyms niedobrym . Moj spadł z kladki i niefortunnie upadl i boi sie kladki (chociaz sa juz postepy, bo chce wchodzic na nia :) )

Posted

jeżeli chodzi o kładkę to w psim przeczkolu raz spadła..raczej jagby spadła to już raczej była by u weta ale ją w locie złapałam..najważniejsze bylo ją znowu wciągnąć i to zxrobiłaale to było jak miała 3-4 meisiące teraz czniemy od nowa :D dosłownie od roku bo kurs zaczyna sie w kwietniu a na osim przeczkolu była w kwietniu :)

Posted

Tak, musi dotknąć tylko jedną łapą, ale generalnie biorąc pod uwage atmosfere zawodów z reguły uczy się zatrzymywania na strefie - albo 4 lapami, albo 2on 2 off - tylne lapy na strefie, przednie na ziemi - jest to troche bardziej czytelne dla psa, bo zatrzymywanie się 4 łapami na strefie często zmienia się w zatrzymanie gdzieś tam na dole (przez niekonsekwencje przewodnika z reguły) i psy bardzo czesto sie zatrzymuja nad strefa i w pieknym stylu ja przeskakuja.

Posted

ja natomiast nie mam problemu z terenem :D 4tys m2 wolnego terenu (tylko trzeba wyciąć łąkowe zarośla typu wysokie trawy itd) i jest naprawde super :D Z koleżanką chciałyśmy w wakacje zrobić przeszkody..ale jakoś nie wyszło. Musze tate zacząć gonić po nowym roku do robienia przeszkód i ćwiczymy :) I teren wyjątkowo spokojny, praktycznie zero samochodów :)