PUENTA imszar Posted December 22, 2005 Posted December 22, 2005 dziękuję :) hihi.. jagby Sonia miała szczenęta ( za rok możliwe) to sądzicie, żę takie przeszkody agility ja tunel ale już z dobrego materiału i kilka innyxch bezpiecznych przeszkód to fajne dla szczeniąt, co o tym sądzicie? Quote
kasieczko Posted December 22, 2005 Posted December 22, 2005 Pewnie, ze tak :) Szczeniaczki od malego poznaly by rozne miejsca i nie baly by sie w przyszlosci :) Jednym słowem wczesna socjalizacja ;-) Quote
PUENTA imszar Posted December 22, 2005 Posted December 22, 2005 też tak myślę i odrazu dobra zabawa no bo czasami może im się nudzić :) Quote
Sonika Posted December 22, 2005 Posted December 22, 2005 A ja mam takie pytanie :) Czy np. jak ma się duży ogród(pytam czysto teorytycznie, ja mieszkam w bloku) i by sie kupiło przypuścmy profesjonalny tor za 8 tyś i jakby założyło się taką szkołke,(no moze nie szkółke) czy szybko zwróciłyby się pieniadze za tor? Ja tez najchetnie zrobiłabym sobie jakies przeszkody, ale mieszkam w bloku i nie miałabym gdzie ćwiczyc a tymbardiej tego trzymac :( Quote
an3czka Posted December 22, 2005 Posted December 22, 2005 [quote name='Sonika'] czy szybko zwróciłyby się pieniadze za tor?[/QUOTE] NIE! Na szybki zarobek nie licz!:jumpie: Quote
kasieczko Posted December 22, 2005 Posted December 22, 2005 Heh my tez raczej nie liczymy na zarobek. W koncu agility to ma byc pasja, zajecie dzieki ktoremu chce sie z psiakiem cosik robic :):) A poza tym zeby miec profesjonalny tor to trzeba jeszcze umiec nauczyc "klienta"(sam to predzej zniecheci psa do toru ) Quote
Sonika Posted December 22, 2005 Posted December 22, 2005 To było pytanie czysto teorytyczne i nie chodziło mi o zarobek :) I tak nie znam sie na agility, wiec taki pomysl odpada :lol: Quote
niuka Posted December 22, 2005 Posted December 22, 2005 [quote name='AniaP']No widzisz, a ja nie mogę znaleźć tych zdjęć. :niewiem: A cennik? Już się postaram opisać: wchodzisz w: "ZARIZENI PRO CHOVATELE", potem w: "psy" i na takim czarnym tle na dole masz: "Cenik", a jak go otworzysz, to ostatnie z prawej strony masz: "agility" i jak klikniesz, to pokazują się ceny. :-D [/quote] [quote]Ale czy to ta guma jest taka ciężka? :hmmmm: No szkoda, bo mnie się bardziej podoba pomysł z położeniem gumy niż zastosowaniem warstwy piasku i na to emalii.[/quote] [URL="http://www.zk.cz/html/nabizime/prekazky.jpg"]http://www.zk.cz/html/nabizime/prekazky.jpg[/URL] - juz mi sie otwiera :) cenniki porownalam i wychodza mi znaczne roznice w cenie miedzy slanami a zk - tylko w zk tunele sa razem ok 150 zl drozsze jednak w porownaniu do cen innych przeszkod to jakby to powiedziec... chyba kupilabym caly tor zk... zastanawiaja mnie jedynie strefowki.. slanowe znam.. z 'zetkowymi' tez mialam do czynienia... jednak boje sie wagi tych zk.. po 9 stycznia napisze jak wyglada sprawa z waga zetkowych strefowek ;) pozdrawiam, Quote
Gerwia Posted December 22, 2005 Posted December 22, 2005 No dzialik zmienia się na profesjonal??? My robimy same przeszkody to nam wystarczy i jesteśmy z siebie dumne !!! :) Quote
PUENTA imszar Posted December 22, 2005 Posted December 22, 2005 hehe..:) j jestem nie profesjonal i też jestem dumna :P zaczynamy się ciutek rozkręcać...ja jestem niedosycu=ona a pies myśli "ja chce skakać na dwrze i nieprzez jeden ale więcej".. trudną ja było przekupić by przeskoczyla ale jak to zrobila po raz pierwszy to poszło gładko :) Quote
I-w-o-n-a Posted December 23, 2005 Posted December 23, 2005 An3czka jak wam idzie? Na jakim jesteście etapie? :) I kiedy pierwsze zawody? :) Wpadne do was na wiosne z nowym nabytkiem :jumpie: P.S. Planujecie zrobić przedszkole dla szczeniąt? Quote
an3czka Posted December 23, 2005 Posted December 23, 2005 OOO cześć I-w-o-n-a:-D Na razie mamy pauzę w ćwiczeniach. Jednak pogoda skutecznie zniechęca. Z nowym nabytkiem? Zapraszamy!!! Quote
I-w-o-n-a Posted December 23, 2005 Posted December 23, 2005 Fakt, pogoda jest OKROPNA. To do zobaczenia wiosną :) Quote
PUENTA imszar Posted December 23, 2005 Posted December 23, 2005 a ja mam pytanko..czy ktoś zrobił moze [B]kładkę [/B]i może mi doradzić jak ją zrobić :DNie chodzi mi wymiary prawdziw tylko zrobięw narazie jakąs mniejszą Quote
I-w-o-n-a Posted December 23, 2005 Posted December 23, 2005 Tutaj jest regulamin i fajne rysunki przeszkód: [URL="http://alteri.ipon.pl/Kursy_szkolenia/Agility/Agility_r3.html"]http://alteri.ipon.pl/Kursy_szkolenia/Agility/Agility_r3.html[/URL] Najlepiej popatrzec po różnych stronach i pooglądać jakie kto ma kładki. Możesz kładke zbudować z jednej grubszej deski, możesz zrobić "rusztowanie" z dwóch desek i na nie poprzecznie poprzybijać mniejsze deseczki - jest to sposób tańszy a taka kładka nie ugina się pod ciężarem psa. Na rampie wejściowej i zejściowej musza być listewki bez ostrych krawędzi. Jeśli robisz kładke z jednej deski (np. 4 m długości i 30cm szerokości) to wtedy pomaluj ją raz, poczekaj aż wyschnie i drugi raz pomaluj farbą zmieszana z piaskiem bądź pokruszoym korkiem - chodzi o to aby kładka nie była śliska. Najlepiej miec nogi regulowane - tak aby mozna było ustawiać kładke na różnej wysokości. Quote
PUENTA imszar Posted December 23, 2005 Posted December 23, 2005 dzięki za stronę..potrzebowałam info i je tu znalazłam.. chyba jednak zrezykgnuje z kładki :P zajwyżej zrobimy z krzesła i czegoś tam jeszce :) Quote
I-w-o-n-a Posted December 23, 2005 Posted December 23, 2005 Podstaw możesz spokojnie nauczyć na zwykłych deskach opartych o coś. Najlepiej zaczać od deski leżącej poziomo na wys. ok. 10cm (zależy od psa). Potem stopniowo podwyższać i od początku wałkować strefy. Powodzenia :) Quote
PUENTA imszar Posted December 23, 2005 Posted December 23, 2005 dzięki..a strefy musi dotknąć tylko jedną łapą? Quote
kasieczko Posted December 23, 2005 Posted December 23, 2005 Pamietaj tylko, zeby zadna przeszkoda nie kojarzyla sie pieskowi z czyms niedobrym . Moj spadł z kladki i niefortunnie upadl i boi sie kladki (chociaz sa juz postepy, bo chce wchodzic na nia :) ) Quote
PUENTA imszar Posted December 23, 2005 Posted December 23, 2005 jeżeli chodzi o kładkę to w psim przeczkolu raz spadła..raczej jagby spadła to już raczej była by u weta ale ją w locie złapałam..najważniejsze bylo ją znowu wciągnąć i to zxrobiłaale to było jak miała 3-4 meisiące teraz czniemy od nowa :D dosłownie od roku bo kurs zaczyna sie w kwietniu a na osim przeczkolu była w kwietniu :) Quote
I-w-o-n-a Posted December 23, 2005 Posted December 23, 2005 Tak, musi dotknąć tylko jedną łapą, ale generalnie biorąc pod uwage atmosfere zawodów z reguły uczy się zatrzymywania na strefie - albo 4 lapami, albo 2on 2 off - tylne lapy na strefie, przednie na ziemi - jest to troche bardziej czytelne dla psa, bo zatrzymywanie się 4 łapami na strefie często zmienia się w zatrzymanie gdzieś tam na dole (przez niekonsekwencje przewodnika z reguły) i psy bardzo czesto sie zatrzymuja nad strefa i w pieknym stylu ja przeskakuja. Quote
PUENTA imszar Posted December 23, 2005 Posted December 23, 2005 ahaś dzięki :) bo tam mowili rzeby uczuć, że ma się zatrzymać na strefie Quote
Guciek Posted December 23, 2005 Posted December 23, 2005 ja natomiast nie mam problemu z terenem :D 4tys m2 wolnego terenu (tylko trzeba wyciąć łąkowe zarośla typu wysokie trawy itd) i jest naprawde super :D Z koleżanką chciałyśmy w wakacje zrobić przeszkody..ale jakoś nie wyszło. Musze tate zacząć gonić po nowym roku do robienia przeszkód i ćwiczymy :) I teren wyjątkowo spokojny, praktycznie zero samochodów :) Quote
PUENTA imszar Posted December 23, 2005 Posted December 23, 2005 zazdroszczę ale cieszyć siętrzeby tym co się ma :) najlepsze motta na ŚWIĘTA Quote
Recommended Posts