Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Śnieżynka, dziękuję za odp.!
Sądziłam, że siateczki są w miarę mocne i nie podrą się, gdyby psu zdarzyło się np. "trzepnięcie" łapą... W klatce jest wszystko ok (psiur grzeczny i domek fajny), ale jednak jest piekielnie ciężka i trudno mi nią jednak manewrować w razie potrzeby, dlatego chciałam przerzucić się na coś lżejszego, ale bezpiecznego i wygodnego dla psicy i dla mnie.

• Replies 231
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

ta siateczka jest taka plastikowa taka jak by siatka ogrodnicza o małych oczkach :) jakieś pojedyńcze trzepnięcia łapa powinna wytrzymać, jak to nie bedzie z jakąś dużą siła :) w najgorszym wypadku jak siatka sie podrze zawsze można dokupić w ogrodniczym i przyszyć :)

Posted

Dziękuję, Śnieżynka:)!
Uczepiłam się tej siatki, bo taka namiotowa, podarła się przy pierwszym dotknięciu typu "Jak to działa?", jednak była w stylu "rajstopowym", powiedzmy.
Uspokoiłaś mnie i usatysfakcjonowałaś tym opisem :), sądzę, że damy radę. Pies ma siłę, ale używa jej subtelnie w okolicznościach klatkowych (ewentualne demonstracje wyrażane są werbalnie), bo tutaj się odpoczywa ;).

Posted

[URL]http://www.allegro.pl/item1076818720_siatka_ogrodzeniowa_siatka_plastikowa_120cm_x_50mb.html[/URL] to jest tego typu siatka :) to w ten sposob sprawdzania to tak szybko nie poleci :) moj namietnei po tym drapie jak siedzi za długo i zaczyna mu się nudzić :evil_lol: i po tyg dalej żyje a psiur ma długie pazurki :)

EDIT: sama przed kupnem szukałam jakiś dokładnych info o tego typu klatkach :) a co do tej plastikowej szuflady co jest dodawana do niektorych klatek to przynajmniej w najmniejszej wersji jest to bardzo cieniutki plastik ja osobiście wyciągłam ta szuflade i myśle nad jakimś innym patentem na spód :)

• 3 months later...
  • 2 months later...
Posted

Tak się noszę z zamiarem kupienia klatki od marca i jeszcze nie zrealizowałam tego pomysłu :evil_lol: Trochę zmieniło nam się przeznaczenie ewentualnej klatki - pies zostaje sam luzem, zamknięty w jednym pokoju i jest wszystko OK. Myślę jednak, że warto byłoby spróbować klatki/transportera do transportu psa w samochodzie (jak jest przykryta szmatką to nie wykazuje objawów choroby lokomocyjnej - może w kennelu przestanie rzygać :roll:), do siedzenia w niej jak się za bardzo odmóżdży na treningu (na wiosnę mam nadzieję wrócimy do agility ;)) albo ewentualnie jako budo-domek w jakimś nowym miejscu (pies kocha siedzieć np. pod krzesłem czy stołem). Może zamiast klatki powinnam szukać właśnie plastikowego transportera? I teraz pytanie za sto punktów - czy gdzieś w jakimś mieście niezbyt daleko od Lublina jest sklep, gdzie mają różne wielkości kenneli różnych i można wziąć ze sobą psa i pomierzyć? Np. w Warszawie? :cool3:

Posted

Zastanawiam się nad drugą klatką. Taką mam już drugi rok, [URL="http://germapol.istore.pl/pl,product,1311414,dog,home,transporter,z,materialu,xxl,122,x,82,x,98,cm.html"]link[/URL] jestem z niej zadowolona, ale pies którego jest tak klatka jest spokojny i nigdy nie jest w niej zamykany.
Teraz potrzebuje klatki dla młodej weimarki i jamnika miniaturowego na wystawy. Zastanawiam się nad taką: [URL="http://www.petnetstore.pl/pl,prod,transporter_nylonowy_102x69x69cm_niebieski,44,,44.html"]link[/URL] tylko nie wiem czy jest wytrzymała. Klatki trochę się boję, mam wrażenie, że będzie hałasować, a ma stać też w domu.
Na allegro widziałam tez taką[URL="http://allegro.pl/torba-transporter-dla-psa-bone-rozmiar-xxl-i1361833242.html"]link[/URL] ale chyba nie jest zbyt dobrej jakości patrząc na cenę.
Macie jakies doświadczenia z którąś z tych klatek?

• 2 weeks later...
Posted

Mam problem z moim 8 miesięcznym jamnikiem. Strasznie bałagani i niszczy gdy zostaje sam. Polecono mi zakup klatki. Trochę poczytałem na temat oswajania psa z nowym domkiem i myślę, że warto zaryzykować. Znajoma poleciła mi ten sklep: [URL]http://www.petnetstore.pl/[/URL]. Zastanawiam się jeszcze nad rozmiarem. Kupić mniejszą [URL]http://www.petnetstore.pl/pl,prod,klatka_czarna_dla_psa_61x46x48cm,42,,42.html[/URL], czy dać pieskowi trochę więcej luzu w tej [URL="http://allegro.pl/klatka-dla-psa-czarna-78x48x57cm-gratis-i1382729800.html"]78 cm[/URL]. Może ktoś bardziej doświadczony będzie w stanie mi pomóc.

Posted

Myślę, że jeżeli masz miejsce i pies będzie zostawał dłużej to ja bym wybrała 91 - sama mam tą klatkę, i wbrew pozorom, jak pies zostaje dłużej to miejsca nie ma za wiele, a i miski trzeba przykręcić. Ja bym się nawet zastanowiła, czy nie wybrać największej.

Posted

[quote name='Paulix']Myślę, że jeżeli masz miejsce i pies będzie zostawał dłużej to ja bym wybrała 91 - sama mam tą klatkę, i wbrew pozorom, jak pies zostaje dłużej to miejsca nie ma za wiele, a i miski trzeba przykręcić. Ja bym się nawet zastanowiła, czy nie wybrać największej.[/QUOTE]

Ale po co? Klatka nie ma być miejscem do tańczenia kankana, tylko do odpoczynku. Pies ma tam spać czy odpoczywać, ma mieć możliwość wstać, przeciągnąć się, obrócić.

Posted

Dziękuję za odpowiedz. Miejsce się znajdzie, wiec kupię tą większą. Zawsze psiak będzie miał więcej swobody. Oby się szybko przyzwyczaił i przestał niszczyć. Mam już dość codziennego sprzątania. Dam znać jak tam postępy. Serdecznie pozdrawiam

Posted

[quote name='evel']Ale po co? Klatka nie ma być miejscem do tańczenia kankana, tylko do odpoczynku. Pies ma tam spać czy odpoczywać, ma mieć możliwość wstać, przeciągnąć się, obrócić.[/QUOTE]

Tak, ale jamnik, który jest opisany wyżej ewidentnie się nudzi, więc myślę, że danie mu większej przestrzeni będzie dla niego mniejszym szokiem. Poza tym trzeba wziąć po uwagę, że dochodzi jeszcze miska z wodą.

Posted

[quote name='Paulix']Tak, ale jamnik, który jest opisany wyżej ewidentnie się nudzi, więc myślę, że danie mu większej przestrzeni będzie dla niego mniejszym szokiem. Poza tym trzeba wziąć po uwagę, że dochodzi jeszcze miska z wodą.[/QUOTE]

Tak, ale jamnik i tak ma w klatce odpoczywać (dopiero PO wybieganiu i pracy umysłowej, tak BTW) a dawanie mu większego pola do popisu to jakby igranie z ogniem ;)

Posted

Wiem, że jamnik ma odpoczywać. Ale pies, który do tej pory nie był zamykany w klatce na pewno będzie się lepiej czuł jeżeli będzie mógł się trochę przejść, i nie przesadzajmy z igraniem z ogniem, to nie jest boks, że rozpędzi się i przeskoczy, jeżeli ma klatkę roznieść, to rozmiar mu nie zrobi różnicy ;) A z wybieganiem jest różnie :P Mój pies na początku jest pobudzony po treningu i lubi sobie zmieniać sto razy miejsce w klatce :P

Posted

[quote name='Paulix']Wiem, że jamnik ma odpoczywać. Ale pies, który do tej pory nie był zamykany w klatce na pewno będzie się lepiej czuł jeżeli będzie mógł się trochę przejść, i nie przesadzajmy z igraniem z ogniem, to nie jest boks, że rozpędzi się i przeskoczy, jeżeli ma klatkę roznieść, to rozmiar mu nie zrobi różnicy ;) A z wybieganiem jest różnie :P Mój pies na początku jest pobudzony po treningu i lubi sobie zmieniać sto razy miejsce w klatce :P[/QUOTE]
trening a wybieganie to dwie różne sprawy, chociażby dlatego że np. bieganie za piłką, szarpanie rozładowuje stres, szkolenie zaś bardzo go nadbudowuje

Posted

[quote name='Paulix']Ale pies, który do tej pory nie był zamykany w klatce na pewno będzie się lepiej czuł jeżeli będzie mógł się trochę przejść,[/QUOTE]

Nie, bo to nie ma być spacerniak tylko "nora" do spania, odpoczywania ;) Już nie wiem jak to lepiej wyjaśnić ^^

Posted

[quote name='Paulix']Wiem do czego ma służyć klatka, sama jej używam :P Ale pies ma większy komfort odpoczynku jak może się "rozwalić" na 120, niż w 70 :P[/QUOTE]

Ja tam mam zamiar kupić suczowi kennel 71 x 52 x 55 cm i nie uważam, żeby potrzebowała pałacu, bo w kennelu się śpi a nie biega. Czasem u pobudliwych psów mała klatka niejako wymusza położenie się i odpoczynek, tym samym brak rozpierduchy, bo w zbyt obszernej biegają po ścianach chociażby, ale wiadomo, że to żadna reguła, bo każdy pies jest inny.

Posted

szczurzy ma klatkę taką w której ledwo się mieści i uważam że to rozmiar idealny ;) co prawda nie rozwali się w niej wygodnie, ale też nie jest mu wygodnie stać, dzięki czemu odpoczywa ;) a to nadpobudliwiec z lękiem separacyjnym. Taki rozmiar klatki się u nas bardzo dobrze sprawdza, większej bym nie chciała.
aa klatka ma 35cm wysokości, pies ma 37cm w kłębie.

Posted

[quote name='Unbelievable']szczurzy ma klatkę taką w której ledwo się mieści i uważam że to rozmiar idealny ;) co prawda nie rozwali się w niej wygodnie, ale też nie jest mu wygodnie stać, dzięki czemu odpoczywa ;) a to nadpobudliwiec z lękiem separacyjnym. Taki rozmiar klatki się u nas bardzo dobrze sprawdza, większej bym nie chciała.
aa klatka ma 35cm wysokości, pies ma 37cm w kłębie.[/QUOTE]

Tak mówisz? To może powinnam wziąć mniejszy? :P Zu jest niewymiarowa :(

Posted

Jak pies ma odpoczywać to rozmiar mu różnicy nie robi, mój pies lubi spać na boku i chociaż to miniatura, to jest wtedy spooro dłuższy :P Każdy ma inne reguły do klatki, ja nie mam aż tak sztywnych ;)

Posted

[quote name='evel']Tak mówisz? To może powinnam wziąć mniejszy? :P Zu jest niewymiarowa :([/QUOTE]

a szczurzy to wymiarowy niby? :evil_lol:
no mój pies ma klatkę to odpoczywania na treningach, w domu i do transportu- aczkolwiek w domu ma do dyspozycji łóżko jeszcze ;) jak zostaje sam to zamykam go w innej klatce, dużo większej bo jednak ta jest za mała żeby długi czas w niej siedział dzień w dzień