Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

EDIT: Z ostatniej chwili: 30 stycznia Amiś (imię robocze) został zabrany przez Trójmiejski Patrol Obrony Praw Zwierząt do domu tymczasowego. Jest w nim bardzo dużo zwierząt z interwencji. Potrzebujemy wsparcia w ogłaszaniu psa. JEst uroczy, nie rpzejawia agresji. Wdzięczny za wyciągnięcie go nawet wobec innych psów.

Zgłoszenie otrzymaliśmy z jednej z gdańskich lecznic. Właściciel oddał psa na obserwację i więcej się po niego nie zgłosił. Zwierzę siedzi w boksie od ponad miesiąca, jeżeli nie znajdzie szybko nowego domu, zostanie uśpione. Schronisko nie przyjmie psa.
Do lecznicy trafił po tym, jak ugryzł dziecko. Obserwacja nie wykazała, aby pies był agresywny. Nie wiemy też, dlaczego doszło do ugryzienia, czy zwierzę zostało sprowokowane, czy też nie. Właściciel jest mało komunikatywny.
Jednak będzie lepiej i bezpieczniej, jeśli trafi do domu, w którym nie ma małych dzieci.

Idealny by był dla niego dom z ogrodem, posesja, na której miałby szansę wybiegać się i wyszaleć.
Psiak jest młody, sympatyczny.
W oczach widać prośbę o ratunek. Popatrzcie sami.

TYKA ZEGAR! NIE MA CZASU! HOTELIKI NIE PRZYJMUJĄ W WIĘKSZOŚCI PSÓW RAS GROŹNYCH! NIE MAMY DT!

Zdajemy sobie sprawę z tego, że to bardzo trudna adopcja i rasa skrzywdzona przez medialne nagonki. Nie możemy jednak przejść obojętnie obok niego...

Posted

boją się...nasi byli u psa jest miziasty...naprawde nie wiadomo dlaczego ugryzł..a teraz nie ma gdzie żyć..klatka metr na metr to mało..od miesiąca

dlatego chcą go uśpić...

Posted

a dlaczego niby schronisko go nie przyjmie? napisz do natali aa - moze kojarzy tego psiaka:cool3: ona na pewno zaradzi, bo jest z tych okolic i na dodatek zajmuje się bullowatymi w Ciapkowie

Posted

Chwila, moment, to ze go wlasciciel nie chce to jedno, ale w lecznicy jak brali psa na obserwcje to musieli spisac dane wlasciciela. Na jakiej podstawe pies trafil do lecznicy, kto go przyprowadzil na obserwacje :crazyeye: Skad wiadomo ze pies pogryzl dziecko. :crazyeye:

Posted

napisałam do hoteliku, napisałam do nataliaa.
Nie wiemy nawet jak ma na imię pies...nikt nie wie. Ja osobiście boję się rasy, nie dziwię się, że niektórzy przedstawiciele są usypiani ze względu na agresję.
Problem w tym jednak, że on nie jest agresywny...
i jest młody. Nie wiadomo ile dokładnie ma

Posted

Nie kojarzę psa, ani jego sprawy, niestety...
Mam jedno pytanie, dlaczego schronisko nie chce przyjąć psa? Jaki podali powód?

Jeśli właściciel porzuca psa, schronisko musi go przyjąć. Sami nie raz mieliśmy takie sytuacje, że z pobliskiego hotelu psy do nas trafiały, bo nikt się nimi nie interesował.

Posted

Faktycznie bardzo drogi ten wasz hotel, chyba ten do ktorego podalam link jest tanszy, w Katowicach jak dla fundacji 20 zl. za dobe a u p. Tomka w Cieszynie 15 zl. za dobe ale to drugi koniec Polski.

Posted

ze schroniskiem jak na razie rozmawiała lecznica z tego co wiem. Pewnie dowiedziałabym się więcej jutro na zebraniu, gdyby nie to że neistety tam nie dotrę, bo leżę chora.

Posted

Dane właściciela klinika ma napewno, ale oni sami nic nie mogą zrobic, skoro właściciel nie chce psa.
Bo nawet jeśli zadzwonią po niego, to co? Właścicielem powinni zająć się inspektorzy OTOZ'u, ale to drugorzędna sprawa.
Próbuję znaleźc namiary na ta osobę z Gdańska, zaraz przeszukam swoje adresy mailowe, jeśli ona nic nie wskura i schronisko faktycznie psa nie przyjmie to... teoretycznie mógłby przyjechać do hotelu do Gdyni, tutaj nie mają problemu z przetrzymaniem amstaffa, a ja albo Daria mogłybyśmy być codziennie u niego, problem jest natomiast finansowy, bo ten hotel to koszt 35zł za dobę (może udałoby mi się do 30zł stargować), ale musiałyby być stałe deklaracje na jego opłatę.

Natomiast, gdyby pies mial trafić do hotelu, będę potrzebować oficjalnego zrzeczenia się właściciela tego psa oraz jego książeczki zdrowia.

Posted

Właściciel jest nieosiągalny. W tej chwili rozważamy różne opcje.
Od miesiąca trwają próby zdobycia zrzeczenia i książeczki - lecznica próbowała to wyegzekwować.

Posted

a nie dałoby rady ot tak po prostu z buta zaprowadzic psa do schronu i powiedziec, ze przyleciał za sunią? - Natalia nie krzycz:p tak se gdybam - no przecież nie można z góry skazać psa - moze on tylko złapał, przytrzymał...a nie ugryzł - a to róznica...:shake:

Posted

to jest bardzo świeża sprawa, na którą trafiliśmy przypadkowo także jutro podejmiemy próbę odnalezienia właściciela i załatwienia formalności.

Tymczasem ja zawsze biję na alarm wcześniej, bo dzięki temu wiem już gdzie jaki hotel i co i jak.

Posted

No dobra nie bedę krzyczeć.
Napisałam maila do kaj-ki, która zajmuje się adopcjami astów w gdańskim 'Promyku', poprosiłam ją o przyjęcie psiaka, powiedziałam, że wisi nad nim wyrok.

A druga kwestia to chyba taka, że lecznica psa uspić nie może, bo nie mają do niego prawa, nie mają zrzeczenia i nie są organizacją, która się takimi sprawami zajmuje. Wydaje mi się, że porzucony w hotelu pies, trafia do schroniska dla zwierząt, gdzie po 14 dniach kwarantanny, może szukać nowego domu, a właścicielem zajmują się inspektorzy.

Posted

Wątek się przyda bez względu na to gdzie trafi pies. Byleby go zabrać z tej małej klatki. Niestety kolejny ast w schronisku też nie rozwiązuje problemu...mam nadzieję jednak, że dogadamy się z Promykiem. Wtedy będziemy starali się wspomóc psa który tam trafi.

Posted

Kana napisał(a):
Boże jaki śliczny ... jakbym znała skądś tego psa tylko nie mogę sobie przypomnieć...
Mam nadzieje, że już w domku jakimś... :mad:

W domu? Nie sądzę...
Myślę, że trafi do 'Promyka" jako 14 czy tam 15 amstaff... i będzie czekał i czekał, jak cała reszta na odpowiedzialnego właściciela.

Guest Agata_B
Posted

Biedny :-(
Pewnie dzieciak go ciągnął za ogon, uszy i dlatego ugryzł :angryy: