Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Milo czytac czasami co u was sie dzieje, i to jest jedno pocieszenie na watku u psiaka ktory juz ma domek, :loveu: a czytanie o nowych zwierzaczkach ktore szukja domkow mnie juz przerasta. Perelka juz w czwartek jedzie do nowego domku, mam taka nadzieje ze trafi jej sie tak samo jak Schirce u was. A ja bede mogla choc przez chwilke sie nacieszyc, bo nastepna juz czeka Puma i Laki itd. Szkoda ze te chwile radosci sa tak krotkie a kolejka oczekujacych na adopcje tak dluga. :-(

• Replies 486
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[SIZE=6][U][COLOR=Red][B][SIZE=7]
[/SIZE][/B][/COLOR][/U][/SIZE][CENTER][SIZE=6][U][COLOR=Red][B][SIZE=7]ŁÓDŹ[/SIZE][/B][/COLOR][/U][/SIZE]

[SIZE=6][COLOR=Red]ZAGINĄŁ PIES DOPIERO ADOPTOWANY![/COLOR][/SIZE]
[SIZE=6][COLOR=Red]POMÓŻCIE SZUKAĆ!!![/COLOR][/SIZE]
[/CENTER]

[URL="http://www.dogomania.pl/forum/f85/sochaczew-rozpaczliwie-szukamy-pomocy-dla-asta-znalezlismy-ma-dom-132409/"]Sochaczew - Rozpaczliwie szukamy pomocy dla asta.ZNALEŻLIŚMY - MA DOM[/URL]

[IMG]http://img99.imageshack.us/img99/1674/100006zz1.jpg[/IMG]

Posted

Mi shirka tez dała noge ale naszczescie ja znalazłam szukaj w schroniskach pytaj ludzi w parku co chodza z pieskami ogłoszenia wiem jakie to okropne jak zginie pies :placz: ja to chodziłam dniami i nocami i szukalam jej ryczalam przytym ze jej nie moge odszukac a Tu w schronisku juz była bo ktos zawiadomił o psie co sie błakał a była bardzo blisko domu poprostu mijałysmy sie i skonczyło sie bardzo szczesliwie. ale dostała nauczke bardzo boi sie samochodow i juz nie wyjdzie sama za brame :)

Posted

[quote name='blaki24']Mi shirka tez dała noge ale naszczescie ja znalazłam szukaj w schroniskach pytaj ludzi w parku co chodza z pieskami ogłoszenia wiem jakie to okropne jak zginie pies :placz: ja to chodziłam dniami i nocami i szukalam jej ryczalam przytym ze jej nie moge odszukac a Tu w schronisku juz była bo ktos zawiadomił o psie co sie błakał a była bardzo blisko domu poprostu mijałysmy sie i skonczyło sie bardzo szczesliwie. ale dostała nauczke bardzo boi sie samochodow i juz nie wyjdzie sama za brame :)[/quote]

Wiem, własnie wtedy trafiam na ten watek, jak rozpaczliwie ja szukaliście. u mnie on był na tymczasie, a zwiał nowym włascicielom, a to jest strasznie daleko. :placz: i nie wiem czy im zalezy na odnalezieniu psa. Pani powiedziała ze juz nigdy nie wezmie dorosłego psa, tylko szczeniaka:placz::placz:
To o czym to świadczy. Mam nadzieje że pomoga cioteczki z łodzi.

Posted

LILUtosi smutne to ze wlasciciele nie mieli swiadomosci co biora za psa ze lubi uciekac i trzeba go pilnowac;( ja szukalam dzien i noc na zmiane z mezem i z Kasia&rika a skoro wlscicielom nie zalezy na odnalezieniu psa to smutne to jest doluja mnie takie wiadomosci naprawde :-(:-(:-(

Posted

Bardzo prosze o nie wypisywanie nieprawdy i mylnych informacji na tym forum Raz juz zrobiła dym Ade-jeje i miała racje kazdy pies ma swoje miejce na dogo bo mnie to wkurza juz tez :angryy::angryy::angryy:

Posted

blaki, tylko że jak shirka zginęła to też rozsyłałyśmy o niej informację po wszystkich wątkach...i co, to też był wtedy niepotrzebny spam?
są sytuacje różne, wtedy też trzeba było pomoc organizować i nikt nie miał nic przeciwko a teraz jest inaczej?

Posted

[quote name='agaga21']blaki, tylko że jak shirka zginęła to też rozsyłałyśmy o niej informację po wszystkich wątkach...i co, to też był wtedy niepotrzebny spam?
są sytuacje różne, wtedy też trzeba było pomoc organizować i nikt nie miał nic przeciwko a teraz jest inaczej?[/quo

Nie chodzi mi o to ze wysyłaja ogłoszenia ze zaginoł tylko o to co napisała Lilutosi wiec wyraziłam swoja opinie co mysle o tym ale widze ze niemozna wyrazic swojego zdania wiec sory nic nie pisze zeby nie urazic wlascicieli....:angryy::angryy::angryy:

Posted

[quote name='blaki24']Bardzo prosze o nie wypisywanie nieprawdy i mylnych informacji na tym forum Raz juz zrobiła dym Ade-jeje i miała racje kazdy pies ma swoje miejce na dogo bo mnie to wkurza juz tez :angryy::angryy::angryy:[/quote]

Blaki24, AGA21 przekleiła ogłoszenie w formie spamu, bo to standardowa procedura, na większość wątków nie weszłabym gdyby nie tego typu spam. Jak potrzebna jest pomoc to po to tu jesteśmy żeby pomagać. Ty odniosłać sie do tego "SPAMU" a ja wyraziłam swoją obawę. Nie oskarzałam nikogo, tylko powiedziałam "chyba", bo takie miałam wrazenia po rozmowie telefonicznej.

• 2 months later...
Posted

[quote name='Ada-jeje']KASIA & RIKA ale Ty masz dojscie do netu i kilka minut do blaki, moze nam cos naskrobiesz :razz:[/quote]

Niestety już nie kilka minut, bo się przeprowadziłam. Widzimy się rzadko.

U Blaki nie najlepiej. Ze względu na chorobę dziecka non stop - choćby dziś 39stopni gorączki - ma 1,5 roku ... A Shirka stała się bardzo niegrzeczna. Nie idzie jej oduczyć tego aby nie skakała na nogę, a przede wszystkim taranowania Olka. Już nie raz uderzył głową o podłogę gdy ktoś zadzwonił do drzwi, a Shira pędem pobiegła do drzwi. :-( Ona za wszelką cenę chce się przywitać nie patrząc na nikogo. Już nie raz mnie prawie przewróciła, a co dopiero dziecko ...
Poza tym ok.

Posted

Nieciekawie to wyglada, blaki popelnila blad, skoro Shirka tak sie zachowuje, pozwolila jej przejac wladze i to ona biegnie pierwsza do drzwi, musi zaczac uczyc jej posluszenstwa, napewno nie jest za pozno.:shake:

Posted

Wspolczuje blaki ze musi sama borykac sie z trudnosciami losu, ale tu nie trzeba poswiecac czasu na wychowanie Shirki, wystarczy ze gosc za drzwiami chwile poczeka, a blaki najpierw kaze Shirce isc na miejsce o ile wogole Shira ma jakies wyznaczone miejsce, bo to bardzo wazne. Powtarzc to do skutku. Moj ast tez leci pierwszy do drzwi ale reaguje na moje slowo [B]" na miejsce"[/B]

Posted

[quote name='Ada-jeje']Nieciekawie to wyglada, blaki popelnila blad, skoro Shirka tak sie zachowuje, pozwolila jej przejac wladze i to ona biegnie pierwsza do drzwi, musi zaczac uczyc jej posluszenstwa, napewno nie jest za pozno.:shake:[/quote]

Tylko obecnie trudno uczyć psa jak cały czas musi mieć na głowie chorego Olka, a w domu jest sama - mąż za granicą.

Posted

myślę, że szkolenie pomoże w obydwu przypadkach.

Oczywiscie nie chodzi mi o to, zeby blaki rzuciła wszystko i leciała na szkolenie ;) co to to nie

mam na myśli takie wypróbowane i przyjemne metody pozytywnego treningu

np. w przypadku gościa
należy mieć pod ręką coś dobrego do jedzenia (cos co sunia lubi)
Można trenować z kimś znajomym na początek.
Jak ktoś dzwoni dzwonkiem, to złapać smakołyk, powiedzieć siad, jak usiądzie - pochwalić "grzeczna sunia" i dać smakołyk. Jak opanuje wprowadzić komendę "zostań" czyli siad, zostań (na razie bez nagradzania). Jak komenda zostanie dobrze wykonana, to dopiero nagroda.

Nie jestem szkoleniowcem, wiec jesli ktos ma zastrzeżenia do tej metody lub momentu nagradzania, to piszcie ;)

Posted

Witam Shirka od jakiegos miesiaca zaczela sie tak zachowywac jak sa domownicy w domu jest oki i lezy na SWOIM MIEJSCU a jak tylko ktos przyjdzie i staranuje przytym Olka ze przewraca sie i czaska glowa o podloge to o sciane nieraz buzia upadnie i krew mu leci a pies wita goscia sczesliwy jak ja wygnam na miejsce przed wejsciem i ja otwieram dzwi to pies leci na leb na szyje i skacze na goscia. do tego od tygodnia zaczela wywalac smieci z worka jak zostaje sama w domu zamykam kuchnie wracam kuchnia otwarta i wywalone smieci. Niewiem co mam zrobic bo mam chorego olka i jak bedzie tak czaskał glowa o wszytko to okaleczy dziecko. kiedys tak uszkodzila olka tak ze mu krew leciala to niestety ale dostalo jej sie ale wiedziala za co. do tego jak sie wyciszy troszke i ja jestem z gosciem w pokoju to jest oki a jak tylko wyjde to molestuje ich wlazi na tapczan i sie rozpycha jak tylko wracam to schodzi.

Posted

Blakii tak trzymaj, wracaj i kaz schodzic z wersalki na miejsce, metoda z siad i zostan jak najbardziej popieram. Tego sie zawsze obawiam ze wlasciciele maja za malo wiedzy jak trzymac psa w ryzach, i tu cierpi na tym dzieciak, bo wiadomo ze Shira swoim cialem potrafi przewrocic. Rozumiem blaki ze Shira wyprowadzila Cie z rownowagi i ja skarcilas, bijac ja, ale uwierz to nie jest metoda wychowawcza dla zwierzat. Sama czasem bym wlala swoim, tylko zaraz przywoluje sie do rozsadku ze to ja musze myslec jak pies bo pies nie potrafi myslec jak czlowiek. Jestesmy z toba, duzo zdrowka dla Olusia, bedziemy sie starac pomoc na odleglosc, na miare Twojego czasu pisz nam o problemach.

Posted

ja też zauważyłam ze najlepiej działa trening pozytywny... jak krzyknęłam na moją suczkę, to się zamykała w sobie i się bała albo zastygała i bała się poruszyć a jak pokaże się smakołyk, to pies od razu chce zrobić wszystko ;)

blaki rozumiem, że ciągłe choroby synka i zachowanie suczki wyprowadzają Cię z równowagi ale czasem musimy się zatrzymać i uświadomić sobie, że pies inaczej funkcjonuje i inaczej myśli.

pies kojarzy mniej więcej tak:
dzwonek = goście, ktorzy głaszczą, poświęcają uwagę

można przestawić go na kojarzenie:
dzwonek = wykonanie komendy, ktora zadowoli pana za którą pies dostanie super nagrodę a goście nie głaskają skaczącego psa, tylko też mówią siad (jezeli wczesniej wstała) i dają nagrodę za witanie na siedząco. Po kilku razach załapie czego jej pani sobie życzy ;)
W ten sposób można o wiele więcej zdziałać niż krzykiem i nerwami.

możesz też prowadząc jej przed nosem rękę ze smakołykiem nauczyć jak ma omijać Olka, czyli prowadzenie obok Olka - jak go nie potrąci, to pochwała (najlepiej głośna) i nagroda i tak kilka razy potem przerwa i następnego dnia można powtórzyć.

co do wywalanych śmieci, to może to robi z nudów..trudno powiedzieć ale na wszelki wypadek dobrze jest zostawić plastikowe butelki czy twardy patyk z podwórka - one lubią sobie trenować szczęki czy po prostu jak sie nudzą, to łapią za cos do gryzienia..juz kilka razy się przekonałam ze warto przed wyjściem z domu upewnić się czy pies będzie miał się czym bawić :evil_lol: