Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='Toller']Obyś miał rację - my kryliśmy niedawno sukę, poziom w dniu krycia 8.1 wet się krzywił że może być za późno, a byłoby lipnie zważywszy że przyjechała 1600 km :razz:
[/QUOTE]

Hmmm a u nas suka w dniu krycia progesteron 10,7 i wet się krzywił że na inseminację za wcześnie, wg niego inseminować najlepiej przy poziomie powyżej 12, nawet do okolic 20.

Posted

dzisiaj piątek 9 dzień cieczki , progesteron 1,26 . Zastanawiam się kiedy zrobić następne badanie , w niedzielę czy poniedziałek ? Jak teraz tak wolno rosnie to czy moze nagle skoczyć i w poniedziałek moze być już za póżno ?

Posted

Moja suka miała podobnie progesteron powyżej 7 z tym ze w 18 dniu cieczki , krycie było następnego dnia ( inseminacja ) urodzilo się 8 szczeniat . Dla tej rasy norma to 4do 6

Posted

[url]http://www.malamuty.org/index.php?option=com_content&task=view&id=71&Itemid=45[/url]
punkt piaty wyjasnia wszystko na temat progesteronu i krycia
U nas na razie wyniki kształtują się nastepujaco
7 dzień - 1,22
9 dzień - 1,26
12 dzień - 2,09
14 dzień -3,38
jutro dzień 15 i chyba ostatnie badanie , jeżeli bedzie kolo 5 to według wskazań w zamieszczonym powyżej tekście to pojedziemy sobota /niedziela to bedzie 17 i 18 dzień cieczki , czyli podobnie jak poprzednie krycie które bylo 18 dnia cieczki .

• 3 weeks later...
Posted

Czy ktoś z Was spotkał się z podobną sytuacją, suka była kryta 1 grudnia, USG wykazało brak ciąży (progesteron niestety nie był wtedy robiony). Po ok. 1,5 miesiąca wystąpiła ponownie cieczka, objawy normalne, wyciek, powiększony srom. Wyniki progesteronu:
- 3 dnień - 0,245
- 5 dzień - 0,393
- 8 dzień - 0,248 (dziś)
na kolejne badanie umówię się chyba na czwartek, nie bardzo rozumiem ten dzisiejszy spadek czy to mogą być jakieś zaburzenia, miał ktoś taki przypadek ?

• 2 months later...
Posted

moja suka tym razem miałą dziwną cieczkę w końcu daliśmy sobie spokój z progesteronem (Święta Wielkanocne) nie rósł wcale czytałam wiele opracowań i jednym sukom rośnie proporcjonalnie, a innym nagle skokowo. Krycie w Holandii obserowałam poprzednie cieczki i zachowanie suki tym razem 11 dnia nie było chęci a w porzednich cieczkac super chętna - więc zagadka...
a większy problem ze w Toruniu nie robią w dobrym labo psiej krwi ...

Posted

Może to przerywana cieczka? U nas się zaczęła 29 marca, chciałam robić badania ale jak wyżej, święta i wszystkie laboratoria pozamykane, zrobiłam 6 kwietnia i było 0,81 (9 dzień), a 8 kwietnia (11 dzień) 0,79. Cieczyć przestała, do tej pory cisza - czekamy na powrót...

Posted

[quote name='Guciek']Może to przerywana cieczka? U nas się zaczęła 29 marca, chciałam robić badania ale jak wyżej, święta i wszystkie laboratoria pozamykane, zrobiłam 6 kwietnia i było 0,81 (9 dzień), a 8 kwietnia (11 dzień) 0,79. Cieczyć przestała, do tej pory cisza - czekamy na powrót...[/QUOTE]
nie cieczka nrmalna tylko inna po pierwsze spóźniona po 2 silniejszy wyciek dni chętne dłuzej szalona ta wiosna w tym roku ... zobaczymy za 4 tygodnie czy trafiłam z obserwacją ...

Posted

Przeczytałam cały wątek i się okazało, że wszyscy kryją w wysokim progesteronie. To mnie trochę zmartwiło :(

U mojej suki było tak z progesteronem (wszystkie badania rano o 9):
1- 0,11
4- 0,19
7- 0,29
11- 2,92
12- 4,10

12. dnia czyli przy porannym progesteronie 4,10 suka została po południu zainseminowana świeżym nasieniem. 13. dnia przed południem było krycie naturalne. Lekarz powiedział, że już nie trzeba powtarzać inseminacji w 14 dniu.
Do inseminacji sperma została zbadana i była ponadprzeciętnie dobrej jakości.

Myślicie, że będą z tego dzieci? ;-)

Posted

[quote name='tuskazet']Hmmm a u nas suka w dniu krycia progesteron 10,7 i wet się krzywił że na inseminację za wcześnie, wg niego inseminować najlepiej przy poziomie powyżej 12, nawet do okolic 20.[/QUOTE]
może różne wartości jednostek? W "moich" przy 20 byłoby zdecydowanie po ptokach

Posted

[quote name='feeria']Przeczytałam cały wątek i się okazało, że wszyscy kryją w wysokim progesteronie. To mnie trochę zmartwiło :(

U mojej suki było tak z progesteronem (wszystkie badania rano o 9):
1- 0,11
4- 0,19
7- 0,29
11- 2,92
12- 4,10

12. dnia czyli przy porannym progesteronie 4,10 suka została po południu zainseminowana świeżym nasieniem. 13. dnia przed południem było krycie naturalne. Lekarz powiedział, że już nie trzeba powtarzać inseminacji w 14 dniu.
Do inseminacji sperma została zbadana i była ponadprzeciętnie dobrej jakości.

Myślicie, że będą z tego dzieci? ;-)[/QUOTE]

Ja myślę ze tego 13 dnia bylo juz spokojnie na poziomie 7 wiec dzieci bada nie martw się , a poza tym plemniki też maja te własciwośc ze potrafia troche poczekać tam w srodku .

Posted

To ja Wam powiem co u nas bylo:)
Suka w piatek miala 3,96, kryta w niedziele wieczorem, w poniedzialek badanie i jest PONAD 50 (!!), suka pokryta takze w poniedzialek wieczorem. USG wykazalo ze jest w ciazy.
Trzeba mysle patrzec na odleglosc od owulacji a nie progesteron.

• 2 weeks later...
Posted

W sumie powinnas jechac od razu przy tych 11, jezeli to w ng/ml, bo nie wiadomo kiedy owulacja byla. Jezeli w molach trzeba podzielic bodajze przez 3 i wtedy krycie ok.

Posted

No u nas mimo niskiego progesteronu pojechaliśmy na czuje obserwując sukę a także bazując na obserwacjach wcześniejszych cieczek - minął miesiąc i mamy potwierdzoną ciążę ...

Posted

U nas wreszcie pojawiła się ta prawidłowa, po miesiącu od poprzedniej- tzw. przerywanej i z niskim progesteronem :) Czekamy więc z badaniami progesteronu jeszcze kilka dni i niedługo jedziemy w podróż do Holandii ;)

Posted

[quote name='Guciek']U nas wreszcie pojawiła się ta prawidłowa, po miesiącu od poprzedniej- tzw. przerywanej i z niskim progesteronem :) Czekamy więc z badaniami progesteronu jeszcze kilka dni i niedługo jedziemy w podróż do Holandii ;)[/QUOTE]

W takim razie mocno trzymam kciuki :)