Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Truska34 napisała:

Sprawę zgłosiłam na policję (też jakiś m-c temu), a o szczegółach nie muszę forum informować.
Dla mnie wygraną są odzyskane pieniądze i nie muszę się nikomu ze sposobu ich odzyskania tłumaczyć.

Truska34 to nie jest forum dzieci z piaskownicy.
Tu ludzie potrafią logicznie myśleć ,i z racji własnych profesji mają wiedzę:cool3:
Ale co tam...pomarzyć zawsze można:diabloti:

• Replies 84
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Kupienie yorka bez papierów to bardzo duże ryzyko
Szkoda że Polak mądry po szkodzie - masz nauczkę ale kto tu jej nie miał niech pierwszy rzuci kamień...
Kochaj to stworzonko, poprostu, bo nic nie zwojujesz - wsparłaś pseudohodowlę i właśnie przez takie wspieranie one istnieją.
Rodowód to papier potwierdzający pochodzenie psa czyli jego prosto mówiąc rasowość, nie jest gwarancją na zdrowie czy urodę - ale wiesz przynajmniej że wyrośnie to za co zapłaciłaś.

Posted

syla929 napisał(a):
moja ma 2 miesiace i 20cm w klebie, 1,5kg.. tez jest duza.
ma papierki itp..

Jak ma "papierki" to możesz sprawdzić jacy byli rodzice, dziadkowie, pradziadkowie itd

Jak to sprawdzisz będziesz miała górną i dolną granicę wzrostu-wagi.
Yorkasy rosną różnie - jedne wolniutko, ale długo (nawet do roku), inne intensywnie, ale krótko (do 6-7 mies).

Posted

tak, mam metryczke, ale nie wyrobilam jeszcze rodowodu. Zanim bym go dostala, to sunia mialaby 5 miesiecy:p wiec, wyrobie przed wystawami.
w sumie wiecej niz 3 kg nie powinna wazyc..
ojciec ponad 2, matka neicałe 3..
ale bardzo cieszyłabym sie, gdyby miala 3,5:loveu:

Posted

syla929 napisał(a):
tak, mam metryczke, ale nie wyrobilam jeszcze rodowodu. Zanim bym go dostala, to sunia mialaby 5 miesiecy:p wiec, wyrobie przed wystawami.

3,5 to max jeśli chodzi o wystawy :cool1:
Co do rodowodu to radzę się spieszyć bo ja czekałam ponad 4 m-ce :cool1: Bez rodowodu można iść jeszcze w młodzieży ale i tak pewnie będziesz musiała zarejestrować jeszcze w tym roku więc składkę zapłacić trzeba :eviltong: No chyba, ze nie planujesz tak szybko wystaw ;)

Posted

syla929 napisał(a):

Też mi się wydaje, że Twoja mała będzie ważyć coś ok 3kg.

Możesz jeszcze zapytać hodowce czy miał już szczeniaki z tego skojarzenia - jeśli już po tych rodzicach są dorosłe maluchy wtedy będziesz wiedziała
mniej więcej jak duże rosną.

A co rodowodu - najpierw musisz się zarejestrować i opłacić składkę członkowską w ZK (z tego co pamiętam składka jest stała- całoroczna i nawet jak zarejestrujesz się we wrześniu to i tak zapłacisz za cały 2009 rok.) Za rodowód też płacisz - po prostu występujesz z wnioskiem o wydanie rodowodu i czekasz na papierek.

Posted

Tak, wiem, oplata roczna 50 zł chyba, rodowod 30.
dobrze że mi mówicie, to pójdę szybciej wyrobić.
a Wy wystawiacie swoje pieski? jeżeli tak, to w przyszłosci, moglabym sie od was wiele dowiedziec;) i dreczyc Was pytaniami :evil_lol: :)
a tak po za tym, ile rosną włoski, żeby mogły być odpowiednio długie do wystaw?

Posted

syla929 napisał(a):
Tak, wiem, oplata roczna 50 zł chyba, rodowod 30.
dobrze że mi mówicie, to pójdę szybciej wyrobić.
a Wy wystawiacie swoje pieski? jeżeli tak, to w przyszłosci, moglabym sie od was wiele dowiedziec;) i dreczyc Was pytaniami :evil_lol: :)
a tak po za tym, ile rosną włoski, żeby mogły być odpowiednio długie do wystaw?

No no to wcale tak kolorowo nie wygląda :evil_lol: Legitymacja członkowska 4 zł, wpisowe 20 zł, składka roczna (u mnie w Bydgoszczy przynajmniej) 60 zł, rodowód 36 zł, rejestracja psa 15 zł :eviltong:
Ja wystawiam swoje pieski ;)
Na włoski nie ma reguły .. zawsze są odpowiednio długie ;) Ja wystawiam psyod szczeniaka (6 m-c:razz:)