Asia & Ginger Posted November 22, 2008 Posted November 22, 2008 [quote name='malina113']Leszno to strasznie daleko :placz: W woj. pomorskim zawsze mogę poprosić siostrę o podwiezienie pieska, a pozostałe są za daleko :shake:[/quote] Na Dogomanii organizujemy transporty piesków nawet na drugi koniec Polski, do Niemiec. Jeśli byś się zdecydowała, to trzeba napisać ogłoszenie w wątku transportowym. ;) Quote
Asia & Ginger Posted November 22, 2008 Posted November 22, 2008 [quote name='Asia & Ginger']Śliczna spanielka do oddania - Lipsk: [URL="http://www.allegro.pl/item487777521_oddam_3_lenia_suczke_sliczny_spaniel.html"]Oddam 3 lenią suczkę, śliczny spaniel (487777521) - Aukcje internetowe Allegro[/URL][/quote] A może skusisz się na tą sunię? :cool3: Napisałam do własciciela jaki ma stosunek do dzieci i oto co mi odpisał: "Moja suczka nie jest agresywna. Z dziećmi bawi się super, jak ciągają za uszy za mocno to najwyżej warknie i odejdzie. Jest przyzwyczajona, ponieważ często przychodzą do nas znajomi z małymi dziećmi. Jak ma dość zabawy to wychodzi do drugiego pokoju. Naprawdę mało który pies jest tak ufny do dzieci, znajomi dziwią się i nawet nie patrzą jak się bawią bo wiedzą że ona nic nie zrobi." Sunia jest w Lipsku, pomiędzy Białymstokiem, a Suwałkami (trochę na wschód od tej trasy). ;) Quote
malina113 Posted November 22, 2008 Author Posted November 22, 2008 [quote name='Asia & Ginger']A może skusisz się na tą sunię? :cool3: Napisałam do własciciela jaki ma stosunek do dzieci i oto co mi odpisał: "Moja suczka nie jest agresywna. Z dziećmi bawi się super, jak ciągają za uszy za mocno to najwyżej warknie i odejdzie. Jest przyzwyczajona, ponieważ często przychodzą do nas znajomi z małymi dziećmi. Jak ma dość zabawy to wychodzi do drugiego pokoju. Naprawdę mało który pies jest tak ufny do dzieci, znajomi dziwią się i nawet nie patrzą jak się bawią bo wiedzą że ona nic nie zrobi." Sunia jest w Lipsku, pomiędzy Białymstokiem, a Suwałkami (trochę na wschód od tej trasy). ;)[/quote] Dziękuję, kochana jesteś ;) Co prawda już zrezygnowałam, ale kto wie... :cool3: Quote
Asia & Ginger Posted November 22, 2008 Posted November 22, 2008 [quote name='malina113']Dziękuję, kochana jesteś ;) Co prawda już zrezygnowałam, ale kto wie... :cool3:[/quote] :eviltong: Quote
Estera Posted November 23, 2008 Posted November 23, 2008 malina113 - nie poddawaj się! Tyle spanieli do adopcji ...Transport zawsze się znajdzie :loveu: Quote
rianka Posted December 7, 2008 Posted December 7, 2008 Może będę nudna, ale napiszę coś, co już wiele razy pisałam na innych forach... :mad: Moim zdaniem nie powinno być miejsca na pojęcie "rasowy bez rodowodu". :angryy: Owszem, nadal jest w użyciu, a używają go najczęściej właściciele psów, które z racji nieudokumentowanego pochodzenia nie mogą tego rodowodu otrzymać. Ja mogę na mój maleńki domek mówić "ranczo", na Fiata 126p - limuzyna i nikomu nic do tego. :p W przypadku jednak psów największym niebezpieczeństwem, a również olbrzymią szkodą dla rasy jest rozmnażanie egzemplarzy NIEHODOWLANYCH (powielanie wad fizjonomicznych oraz psychicznych). Skąd się biorą osobniki "niehodowlane"? Jeżeli w miocie zdarzy się szczenię z widocznymi, dyskwalifikującymi wadami - otrzymuje metrykę, również można mu wyrobić rodowód. Ale takie szczenię będzie miało wpis do dokumentów "niehodowlany". I od takich piesków pochodzą "rasowe bez rodowodu". Hodowla danej rasy to wiele lat pracy i wszelkiego rodzaju złe kojarzenia (a także moda na dana rasę) nie przyniosły jeszcze niczego dobrego psom. :shake: Jeżeli ktoś ma lub chce mieć psa bez rodowodu, to przecież nic złego. Schroniska są przepełnione i można znaleźć tam przedstawiciela prawie każdej "rasy". Co to za różnica? Pies ma mieć swój dom, swoich ludzi i serce, które go kocha. Wyobraź sobie jak czuje się hodowca, który wkłada w przyszłość rasy swoje całe serce i angażuje się w to wszystko do granic możliwości, który szuka jak najlepszych skojarzeń - aby móc spodziewać się jak najbardziej wartościowych eksterierowo i psychicznie szczeniąt. Który dba o szczenięta najlepiej jak potrafi, ciągle uczy się, pracuje nad polepszeniem "linii" - i nagle ktoś mu usiłuje wmówić, że to wszystko jest guzik warte, bo przecież to samo można kupić z torby na bazarze... Bo "ja CHCĘ mieć spaniela"!!! Bo ja CHCĘ, żeby mój pies wyglądał PODOBNIE do spaniela... :angryy: Wiem, że wiele nieporozumień wynika z niewiedzy, ludzkiej naiwności czy ze zbytniej ufności innym ludziom! Z 15 lat temu kupiłam "rasowego, nierodowodowego" bokserka. A raczej kupili mi go rodzice (miałam ok 8 lat). Cieszyłam się nim 1,5 tyg. Umarł w męczarniach, bo był tak zarobaczony, że nic się nie dało zrobić... Chciałabym Tobie i Twojemu dziecku tego zaoszczędzić. To ból nie do opisania (zwłaszcza dla dziecka) gdy wydaje się, że marzenia się spełniają i nagle pryskają jak bańka mydlana... :placz: Dlatego NIE KUPUJEMY I NIE ROZMNAŻAMY PSÓW BEZ RODOWODU!!! Kochajmy zwierzęta mądrze. Pamiętajmy, że one cierpią - psychicznie i fizycznie. Tylko poskarżyć się nie mają komu. Sprzedający psy bez rodowodu nastawieni są tylko i wyłącznie na zysk i to pieniądze a nie psy są dla nich najważniejsze... Zastanów się jeszcze, mam nadzieję, że moje wypociny dadzą Tobie albo innym do myślenia ;) Quote
Asia & Ginger Posted December 7, 2008 Posted December 7, 2008 [B]Rianka[/B], masz całkowitą rację! [SIZE=1]Gdzieś już czytałam Twoją wypowiedź.[/SIZE] :hmmmm: Quote
rianka Posted December 7, 2008 Posted December 7, 2008 [quote name='Asia & Ginger'][B]Rianka[/B], masz całkowitą rację! [SIZE=1]Gdzieś już czytałam Twoją wypowiedź.[/SIZE] :hmmmm:[/quote] Tak, często to powtarzam :grins: Quote
Cockerfanka Posted March 18, 2009 Posted March 18, 2009 Ja bym nie ryzykowała i kupiłabym psiaka z rodowodem. Można również zaryzykować, może akurat ten psiak byłby identyczny jak z rodowodem. Ja będę miała psiaka za jakieś pół roku i chyba go kupię w "Złotej Grocie", zdaje mi się, że mają niestety tam dośc drogie spaniele, ale zawsze można dojść do porozumienia w końcu hodowcy chodzi o to, żeby psiaki trafiły do dobrych domów. Quote
Cockermaniaczka Posted March 20, 2009 Posted March 20, 2009 [quote name='Cockerfanka'] w "Złotej Grocie", zdaje mi się, że mają niestety tam dośc drogie spaniele, ale zawsze można dojść do porozumienia w końcu hodowcy chodzi o to, żeby psiaki trafiły do dobrych domów.[/quote] Ceny sa mniej wiecej na jednym poziomie od jakiegos czasu;)A tak naprawde to wszystko zalezy od wartosci szczeniaka i jak sie dogadasz;)Czasem mozna psa wziasc na raty:p Quote
Recommended Posts