Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Chciałabym znaleźć dom stały dla mojej świnki morskiej, która muszę niestety oddać z powodu alergii.
Świnka została określona na około dwa lata, ale podejrzewam, że ma mniej, może nawet rok. Jest samiczką, nazwałam ją Jacka, w ramach podziękowania dla swojego wybawcy... ale od początku...
W sierpniu pojechałam na cztery dni na Wielkopolskę z koleżanką do stadniny, gdzie również mamy znajomych. Jako, że nie pozwolono nam na mieszkanie w hotelu z psem koleżanki, znajomy zgodził się na nocleg psa u siebie w takiej przybódówce, gdzie ma króliki. To wystarczyło bym poznała świnkę. Okazało się, że trzy miesiące wcześniej przyszli do niego sąsiedzi, którzy stwierdzili, że dzieciaki znudziły się już zwierzątkiem i nie mają co z nią zrobić, więc "poderżną gardło i wyrzuca na śmietnik":angryy::angryy::angryy:. Jacek wziął ją do siebie, bo powiedział, że dla niego to żaden kłopot - i jedzenia nie ubędzie i nie musi się nią zajmować. Niestety świnka dostawała kapustę, co spowodowało, że miałam wrażenie że jest grubaśna jak nie wiem co, a ona miała takie wzdęcia i dostawała nie najlepszej jakości siano. Szkoda mi jej było, a akurat pół miesiąca wcześniej odeszła moja ukochana świnka, chyba zrobiła miejsce Jacce...
Niestety ja dostałam na świnkę od razu alergii - miałam katar przy poprzedniej, przez połowę jej życia u mnie, ale teraz to były duszności, ból gardła, swędzenie, coś okropnego, po dwóch tygodniach dostałam lek do wdychania i tak już dwa miesiące mija. Mam alergię na sierść świnki, siano i ziarna. Lekarz kazał świnkę oddać. Nie wiem co mam zrobić, nie chcę tego, ale boję się, że kiedyś będę musiała te leki odstawić i z dnia na dzień ją oddać, dlatego żałuje, że zdecydowałam się na to tak późno. Proszę o dom dla niej, najlepiej w Warszawie i okolicach, może być z druga samiczką, by się nie nudziły. Oczywiście chciałabym umowę adopcyjną podpisać, zrobić wizyty przed- i po adopcyjne.

Jeszcze coś o śwince;). W zasadzie je tylko sałatę i marchewkę z warzyw i owoców, jakoś nie mogę jej przekonać do niczego innego. Je karmę Versale-Lage, jest zbilansowana, więc nie wyszukuje sobie tego co lubi, a je wszystko, plus ma dodatek witaminy C. Wcześniejszych karm tak nie jadła. Ma domek i niestety, ale domek musi mieć u nowego właściciela, bo ona czuje sie w nim bezpiecznie, ma też hamak, dzięki pucce69, która go jej załatwiła;) i miekkie seruszko-maskotkę, na której śpi, tak że trzyma główkę i łapkę na nim, super to wyglada. Ponadto jest grzeczna, nie gryzie (poprzednia była agresywna wręcz;), ale kochana), ma ładne, proste ząbki (poprzednia miała przerwy w przednich) i proste paluszki (poprzednia miała powykrzywiane). Jest prawie długowłosa, z wyciętymi włoskami na pupie- kołtuny wycinał jej weterynarz, jak przyjechała 2 miesiące temu i jeszcze nie odrosły. Poza tym króliki ją tam też gryzły:(. Jest biała, z ciemnymi plamkami na główce.

Pierwsze zdjęcie, jeszcze w starym miejscu u znajomego.

Posted

O rety , Olena przykro mi ,że musisz ją oddać, może jednak znajdzie sie super dom, ja miałam w dzieciństwie prosia Tinesię, rudzielca mojego, żyła z nami ponad 7 lat i umarła ze starości, baaardzo miło wspominam te lata, nie mogłam mieć psa ani kota, ale proś zastepował wsio;) latała po mieszkaniu jak pies, i inne odruchy "psie" miała:lol:
teraz syn ma szczurki:roll:hm.....
w każdym razie trzymam kciuki za Twoją świnkę, a nie da sie odczulić jakoś Ciebie?

Posted

Na świnki nie ma odczulania:-(. Mogę iść do innych lekarzy, ale boję się, że nie da się na takich lekach być parę lat. Świnka rekordzistka miała 17 lat, to długo, w tym czasie, może mi się np powiększyć rodzina, a nie wiem czy nie będę wtedy musiała takich leków odstawić, czyli oddać biegającą już swobodnie po mieszkaniu świnkę. U mnie poprzednia też biegała, nawet dzień i noc, stawała na łapkach przy kolacji i prosiła o ciasto, a jak się usiadło na podłodzę, to wskakiwała i wtulała się. Dlatego strasznie mi źle, że już nie będę mogła mieć świnki, wolę mieć świnkę niż kota, czy papugę:-(.

Posted

Ja też trzymam kciuki taka piękna świnka na pewno znajda się chętni tylko oby to byli odpowiedzialni ludzie Aż dziw że w 21 wieku alergia na świnki (siano) jest nieuleczalna jeszcze, aż mi się wierzyć nie chce :shake::shake::shake::shake:

Posted

Największy problem z tym wszystkim jest taki, że alergii można dostać nagle, co jest straszne, moja kuzynka też tak dostała alergii na psa, ze swoim nie miała problemu, piesek umarł i po jakimś roku, być może z braku kontaktu z psami, przy spotkaniach z naszym psem, miała duszności. I jak tu potem oddać swojego przyjaciela po latach:-(.

Posted

Przypomniałam sobie jak moja kolezanka z dawnych lat dostała uczulenie na kocia sierść w moim domu... Szłyśmy na dyskotekę, wypicowałyśmy się i nagle... spuchło jej jedno oko ... masakra... wyglądała... niekonwencjonalnie;)

Posted

Powiem wam tak, chociaż biorę szczurka obecnie na dt, to mam jeszcze trzy wolne klateczki i mogę ewentualnie wziaźć ją na dt. Jesli to sprawa pilna i nie masz innego wyjscia. Oczywiście najlepiej by było, gdyby znalazła od razu dom stały. Ale jakby co, słuzę pomocą.

P.S. a co do allerii, to wierzę, że można ją dostać nagle. Ja nigdy, ale to nigdy alergiczką nie byłąm. Ale..od kiedy mam dwie laboświnki, to przy bezpośrednim kontakcie z ich futrem wysypuja mnie swędzące krosteczki. Na inne moje świniaki długowłose tak nie reaguję. :shake:

• 2 weeks later...
Posted

Jacka/Bunia znalazła super domek w Katowicach u doświadczonej świnkowo osoby, ma do dyspozycji własny pokój, fajną Panią i jej fajną Mamę. Pojechała tam wczoraj, a dziś już podobno chodziła po pokoju i zaczepiała nową właścicielkę.