marcinmarg Posted November 7, 2008 Posted November 7, 2008 Na samym początku chciałbym się przedstawić. Mam na imię Marcin, jestem posiadaczem 2 letniego sznaucera miniaturki (czarnego). Ok kilku miesięcy jego broda w białych miejscach robi się brązowa, podobne przebarwienia zaczynają pojawiać się na łapach w tych częściach gdzie ma białą sierść. W początkowej fazie myślałem że to może od jedzenia się pobrudził jednak wizyta u weterynarza i stwierdzenie ze to może jakaś grzybica czy coś w tym stylu. Dostałem jakiś szampon, ale po miesiącu stosowania nie przynosi rezultatów. Piesek kilak raz dziennie drapie się po brodzie. Może ktoś z Was spotkał się z takim przypadkiem i jest w stanie mi pomóc, lub naprowadzić na jakiś trop co to może być. Quote
Koreksonowa Posted November 7, 2008 Posted November 7, 2008 Zaprzyjaźniony starszy sznaucer mojej sąsiadki też to miał, robił sie różowo-brązowy. Wet ponoć orzekł że to od oblizywania łap. Więcej szczegółów niestety nie znam. Quote
marcinmarg Posted November 9, 2008 Author Posted November 9, 2008 no tak, ale pies drapie się jeszcze po brodzie. Quote
Justa Posted November 9, 2008 Posted November 9, 2008 Skoro pies ma białe znaczenia na ciele (broda, łapy), to raczej nie jest czarny, a czarno-srebrny. I brązowe przebarwienia na brodzie to generalnie coś normalnego. Jedzenie+woda+ślina = przebarwienie. A w jaki sposób weterynarz stwierdził, że to grzybica? jakieś badania? Czy to tylko przypuszczenia? Jeśli drapie się od czasu do czasu, to też całkiem naturalne, jak Ciebie swędzi, też się drapiesz i nie musi być to od razu oznaka choroby ;) Gorzej jak jest to drapanie co kilka minut, do krwi. Ocieranie sie o wszystko o co może pies otrzec się w domu. Nie ma co panikować, mojemu czarnemu też broda zrudziła w niektórych miejscach - taki urok brodziastego psa ;) Quote
marcinmarg Posted November 9, 2008 Author Posted November 9, 2008 Fakt jest czarno srebrny, przepraszam za niejasność, wet nie przeprowadzał badań, raczej to przypuszczenia. Tak wygląda teraz może trochę bardziej nawet zbrązowiała: [URL="http://picasaweb.google.com/marcinmarg/FotkiDoOceny#5266660455318130114"]Picasa Web Albums - Marcin - Fotki do oceny[/URL] Taka była na początku: [URL="http://picasaweb.google.com/marcinmarg/FotkiDoOceny#5079658411320146930"]Picasa Web Albums - Marcin - Fotki do oceny[/URL] Czy jest na to sposób aby odzyskał srebrną brodę? [IMG]http://picasaweb.google.com/marcinmarg/FotkiDoOceny#5266660455318130114[/IMG] Quote
Justa Posted November 9, 2008 Posted November 9, 2008 A przeszkadza Ci w czymś ta ruda broda? Przyjżyj się innym sznaucerom - właściwie wszystkie - poza pojedynczymi wyjątkami są takie zbrązowiałe. Ot ich urok ;) Ale nie sądzę, aby piesek był chory.. A weterynarz, który stawia diagnoze na oślep - zmień weta ;) Quote
marcinmarg Posted November 9, 2008 Author Posted November 9, 2008 Zupełnie w niczym mi to nie przeszkadza. Chciałem tylko dowiedzieć się czym może być spowodowany taki kolor brdy, tym bardziej że rodzice tego sznaucera maja jasne brody. Quote
geira Posted November 22, 2008 Posted November 22, 2008 Witam, ja też mam sznaucerka czarno-srebrnego ( już kolejnego ), podpowiem jak ja sobie daję z tym rade. W czasie kąpieli na samym początku nakładam na brodę ( białe włosy ) szampon wybielający. Jest on tam przez całą kąpiel psa i dopiero przy ostatnim płukaniu, płuczę również brodę. Z zabiegów tych jestem zadowolona a zwłaszcza przed wystawą. Quote
stepelkaa Posted October 21, 2012 Posted October 21, 2012 ojej, ta Twoja sznaucerka wypisz wymaluj jak moja :) I też mam taką co jej broda jest brązowa, łapy też. od cieczek także. Z tym, że moja blaknie też od słońca więc już wgl jest pomieszana :) To nic strasznego,, nie choroba. Quote
Recommended Posts