Asia_Focus Posted November 15, 2004 Posted November 15, 2004 A jak ćwiczyć skupienie ? Żeby psisko było bardziej zaciekawione panią (bardziej na mnie skupione) niż na kumplach do zabawy...?? Quote
drado Posted November 15, 2004 Posted November 15, 2004 Musisz być dla niego "atrakcyjniejsza" niż kumple do zabawy! Koncentrować go zachowaniem (tzw. głupim:), tonem głosu, smakołami, piłeczką, ulubioną zabawką i wyraźnie pokazywać mu kiedy kończy sie zabawa z kumplami a zaczyna praca i kiedy jest koniec pracy a zaczyna się zabawa z kumplami. Zacznij od takich sesji na koncentrację na początku kilkusekundowych, potem stopniowo je wydłużaj. Powodzenia! Quote
Asia_Focus Posted November 15, 2004 Posted November 15, 2004 Drado, a możesz mi dokładniej opisać, na czym maja polegać te sesje?? :) bo ja troche niekumata, a temperamnet laba na prawde ciezko (wbrew pozorom) opanowac a zwłaszcza jesli ma sie psa lekko nadpobudliwego... :wink: Quote
madlen Posted November 15, 2004 Posted November 15, 2004 A jak ćwiczyć skupienie ? Żeby psisko było bardziej zaciekawione panią (bardziej na mnie skupione) niż na kumplach do zabawy...?? ech... ja "cykam" w specjalny sposób, każde spojrzenie w moją stronę nagradzam od razu wymyśl sobie jakąś komendę np "patrz" lub cokolwiek, jak Focus na Ciebie spojrzy nagródź. Na początku będą to krótkotrwałe spojrzenia, z czasem się wydłużą no i tak jak pisał drado: musisz byc atrakcyjna dla Focusa, bardziej niż jego kumple - atrakcyjność wyrabia się ćwiczeniami, zabawą na każdym spacerze (moga to byc nawet wyrzucane butem w górę liscie - moja Czika uwielbia taka zabawę) jak pies się nudzi na spacerach z Tobą to zawsze wybierze psie towarzystwo labrador to rasa pracująca, aportująca, wykorzystaj to Quote
Recommended Posts