Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 187
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Dałam na gryzoniach, a myszy.info nie chcą mi działać. Boje się że i tak liczba myszy się zwiększy bo dorosłe wyglądają mi na zaciążone ,ale ślepe mioty będę musiała uśpić bo na jeszcze 40 to na pewno domów nie znajde.

Maluchy są śmieszne, mocno wystraszone i strasznie bystre ale jak się chwile przytrzyma, przestają sie wyrywać a chwila delikatnego głaskania i zaraz zasypiają.

Posted

kupiłam kołowrotek. malutki, zmieścił się do terrarium(bo ono jest szerokie a niskie i wszystkie szurały o sufit). szczęśliwa. Myszy latają na zmianę, zdaje się, że także uradowane. Niestety dwukrotnie mieliśmy już w ciągu 3 godzin akcję "ogon". Dobrze, że siedzę w pokoju i słyszę pisk.
Małe wkręcają sobie momentami ogon między kółko a podstawę:(Nie mocno, nie ranią go, ale przytrzymuje je, ściska. No i co teraz...ktoś ma jakieś pomysły? Na pewno będę wyjmować kołowrotek gdy wychodzę, na noc też, bo małe sa w łazience w nocy.
Czyli ...dość często chyba będzie wyjęty:(

Posted

[quote name='Betbet']kupiłam kołowrotek. malutki, zmieścił się do terrarium(bo ono jest szerokie a niskie i wszystkie szurały o sufit). szczęśliwa. Myszy latają na zmianę, zdaje się, że także uradowane. Niestety dwukrotnie mieliśmy już w ciągu 3 godzin akcję "ogon". Dobrze, że siedzę w pokoju i słyszę pisk.
Małe wkręcają sobie momentami ogon między kółko a podstawę:(Nie mocno, nie ranią go, ale przytrzymuje je, ściska. No i co teraz...ktoś ma jakieś pomysły? Na pewno będę wyjmować kołowrotek gdy wychodzę, na noc też, bo małe sa w łazience w nocy.
Czyli ...dość często chyba będzie wyjęty:([/quote]

bierzesz tekturę. taką z bloku a4 co z tyłu jest albo coś w ten deseń ;) mierzysz szerokość kołowrotka. wycinasz paski tekturowe o tej szerokości. potem przeplatasz tą tekturę przez kołowrotek co drugi szczebelek i masz kołowrotek "zamknięty" :)

Posted

wiesz co, obserwuję je od kilku h i jest ok. myślę, że w krytym będzie sobie to samo robić, bo nie dam rady przymocować takiego co się w kratki wkłada. przyczyna-terarium.
lata, nic się nie dzieje, ja pilnuję:)jak tlyko na chwilke wychodze- wyjmuję.

Posted

[quote name='mineralna_'][URL="http://www.dogomania.pl/forum/members/69469.html"]Astaroth[/URL], zmiana planów :P Koleżanka może wziąć na DS jednego samca, ja mogę na DT dwie panienki ;)[/quote]

Myszki już prawie rozdane, jakby się znalazł transport to bardzo chętnie skorzystam. Została jeszcze jedna dziewczynka i 4 chłopców (mają zapewniony DT w Lublinie ale czekamy na transport więc jeśli masz dla 2 DS i udałoby się ich dostarczyć wcześniej niż znalazłby się transport do Lublina to byłoby super).

Posted

Wracając do mysiego kołowrotka, bezpieczny byłby taki całkiem otwarty z jednej strony, a zamknięty z drugiej, ale one są z plastiku i podobno myszy mogą go łatwo pogryźć.
[url=http://www.zoologiczny.sklep.pl/TRIXIE_KOLOWROTEK_PLASTIKOWY_DLA_CHOMIKA_sR_14CM__185_193___2374]Kołowrotek[/url]
Drugi bezpieczny kołowrotek to kula na stojaku. W takim nie ma mowy, żeby ogonek gdzieś się wkręcił.
[url=http://www.zoologiczny.sklep.pl/TRIXIE_KULA_KARUZELA_NA_STOJAKU_DLA_MYSZY_sR_12CM__185_193___2367]Kula-karuzela[/url]

Posted

No i niestety tak jak podejrzewałam...
Duża mysz jest dużo większa niż siostra i moje obawy dziś się potwierdziły.
W związku z tym, że pilnuję felernego kołowrotka to często zaglądam do terrarium. Przyłapałam mysie na amorach:( Cały czas w terrarium odchodzą sceny.

Niestety w związku z tym będę musiała oddać jedną z myszek, bo nie mam możliwości trzymać je osobno. Oddam samca, zostawię mamę z małymi, jak się urodzą to pewnie uśpię:(

Kto ma konto na wszelkich mysich forach proszę o pomoc w ogłaszaniu:( Samczyk młodizutki, one niedawno co się urodziły:(

Załamałam się, no:(

Posted

[quote name='Betbet']No i niestety tak jak podejrzewałam...
Duża mysz jest dużo większa niż siostra i moje obawy dziś się potwierdziły.
W związku z tym, że pilnuję felernego kołowrotka to często zaglądam do terrarium. Przyłapałam mysie na amorach:( Cały czas w terrarium odchodzą sceny.

Niestety w związku z tym będę musiała oddać jedną z myszek, bo nie mam możliwości trzymać je osobno. Oddam samca, zostawię mamę z małymi, jak się urodzą to pewnie uśpię:(

Kto ma konto na wszelkich mysich forach proszę o pomoc w ogłaszaniu:( Samczyk młodizutki, one niedawno co się urodziły:(

Załamałam się, no:([/quote]

Betbetku :glaszcze:
pewnym rzeczom nie możemy zapobiec, u młodziutkich myszy chyba ciężko określić płeć... jednak przygarnęłaś te myszki, a młodych nie wypuścisz na pole ani do klatki na zasadzie "idźcie i rozmnażajcie się" tylko humanitarnie uśpisz, co będzie najlepszym wyjściem z sytuacji. trzymaj się!

Posted

[quote name='Betbet']Przyłapałam mysie na amorach:([/QUOTE]
[B]Betbet[/B], jesteś pewna, że to samiec? Ja mam dwie samice i też od czasu do czasu przyłapuje je na amorach :diabloti: ;)

Posted

nie jestem pewna...aleee ja miałam zawsze po dwie samiczki i nigdy sobie nic nie robiły:P
tzn czulosci higieniczne, ale nie taaaaak...cały dzien wczoraj ekhm...
no zobaczymy

• 3 weeks later...
Posted

Cekinka moge oddac jedna myszke chlopaka rudo bialego albo dziewczyne czarna biala bo parki raczej nie chcesz???

WIECIE CO SIE DZIS STALO MAM DO ODDANIA MYSZKI BO SIOSTRA DZIS NA DWORZU W TAKA POGODE SNIEG DESZCZ I PRAWIE MROZ W MALYCH 2PUDELECZKACH 20CM ZNALAZLA 2 MYSZKI:shake: JAKAS BLADZ JE ZOSTAWILA PRZED ZOOLOGICZNYM I MYSLALA ZE KTOS ZOBACZY I JE ZABIERZE DO SRODKA NIE WIADOMO JAK DLUGO BYLY TAK RZUCONE CALE TE PUDELECZKA BYLY ZAPAROWANE Z ZIMNA, NA SZCZESCIE STAN MYSZUNIEK DOBRY, JEDNA CZARNO-BIALA MA COS Z TYLNA LAPKA ALE OGOLEM OSWOJONE ZWLASZCZA CHLOPAK RUDO-BIALY, SLODKIE MALENSTWA, BRAK MI SLOW DLA TAKICH BYDL...:mad:

mialam ostatnio adoptowac myszki z Palucha a teraz niestety mam 2nowe tylko szkoda ze chlopak i dziewczyna:oops: moge jedna oddac:oops:

• 4 weeks later...
Posted

Fotki myszek na DT ;) Zostały uratowane od terrarysty, później trafiły do pewnej dziewczyny, a teraz są u mnie i szukają domu ;)
Z roboczymi imionkami ;D

Edycja - mała, ale wszędzie jej pełno, gdzie się coś dzieje tam jest i ona ;D
[IMG]http://i44.tinypic.com/iz4v8z.jpg[/IMG]

Aparycja - dystyngowana, dostała by mistrzostwo Polski w tomiwisizmie ;D Jest ona, jej mały świat, zarełko i nic więcej się nie liczy ;)
[IMG]http://i42.tinypic.com/2rhuvkp.jpg[/IMG]

Jest jeszcze jedna - Aluzja, ale nie dałam rady zrobić zdjęcia :lol:

I oczywiście apel - jeżeli ktoś zna kogoś kto mógłby pomóc znaleźć myszkom DS, albo sam chce wziąć, to proszę o kontakt - nr. tel. 507359842, albo na gadu ;)