Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='Justa']Galina ma już skończone 6 lat i biegać za piłką to by chętnie biegała tyle ile bym ją jej rzucała, ale staram się trochę to ograniczać, bo ani serce, ani płuca, ani stawy już nie te. Jednak wciąż jest bardzo aktywna.[/quote]

tak, ale z tego co obserwuje psy ktore sa nakrecone na pilke/patyk sa nakrecone do konca - albo prawie. A co z psami, ktore tym sie nie interesuja? Jesli trafi sie pies, ktory fajnie sie bawi - Aza rowniez sie bawi i zdecydowanie jest aktywna. Jednak takich psow coraz mniej spotykam a i moja sucz nie z kazdym sie dogaduje.

[quote name='Justa']Jaką dajesz Azuli karmę? Jakąś light?[/quote]

lightow nie lubie i unikam jak ognia - sa bardzo jalowe i na tym pies to na bank biegac nie bedzie. Teraz daje Acane Lamb&apple - nie zmienie, bo oprocz wagi problemem jest lupiez, ktorego teraz nie ma.

• Replies 7.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted

W klacie 75cm (teraz mierzyłem)
Agnes-on jest wykastrowany od 3,5roku:cool3:Kaja od 4,5 po sterylce.I są żywym dowodem na to ,że pies nie musi być spasiony po sterylce/kastracji.
Anetta-dzięki:cool3::cool3:też lubie psy skóra ,kośc ,mięśnie:loveu:

Posted

[quote name='olekg89']Agnes-on jest wykastrowany od 3,5roku:cool3:Kaja od 4,5 po sterylce.I są żywym dowodem na to ,że pies nie musi być spasiony po sterylce/kastracji.[/QUOTE]

Tylko nie wziąłeś pod uwagę, że pies to nie maszyna, a żywy organizm, który różnie reaguje.
Psu po sterylce/kastracji zmienia się gospodarka hormonalna, czasem w większym czasem w mniejszym stopniu - masz to szczęście że w wypadku twoich psów w mniejszym.
To tak jak z ludźmi - jeden będzie codziennie wcinał 3 pizze XXL i dalej będzie chudy jak patyk, a inny ledwo co zje a i tak nigdy tak szczupły nie będzie.

I oczywiście można nad tym panować, ale do pewnego stopnia.

Posted

[quote name='Justa']Tylko nie wziąłeś pod uwagę, że pies to nie maszyna, a żywy organizm, który różnie reaguje.
Psu po sterylce/kastracji zmienia się gospodarka hormonalna, czasem w większym czasem w mniejszym stopniu - masz to szczęście że w wypadku twoich psów w mniejszym.
To tak jak z ludźmi - jeden będzie codziennie wcinał 3 pizze XXL i dalej będzie chudy jak patyk, a inny ledwo co zje a i tak nigdy tak szczupły nie będzie.

I oczywiście można nad tym panować, ale do pewnego stopnia.[/QUOTE]

dokładnie, co z tego że mój pies je dwa razy tyle tej samej karmy co jego matka i nie ma tego szczęścia chodzenia na polowania i latania z wyżłami całe dnie, jest za chudy, jego mama za gruba ;)

Posted

Ależ ja biore to pod uwagę ,że mój kolejny pies po kastracji może przypominać beczke.To Agnes stwierdzila ,że Czarek jest niewykastrowany i dlatego szczypior.:cool3:
Gdybym pozwolił Kaji żreć tyle ile chce to byłaby beczka ,bo apetyt po sterylce to ona ma jak Bernardyn co najmniej :cool3:

Posted

[quote name='olekg89']Gdybym pozwolił Kaji żreć tyle ile chce to byłaby beczka ,bo apetyt po sterylce to ona ma jak Bernardyn co najmniej :cool3:[/QUOTE]

Mój pies i bez sterylki zjadłaby tyle ile bym jej dała. Od małego ma żarcie wydzielane, a chudziną nie jest. Taki ma metabolizm, a biega naprawdę sporo - głównie za piłką, a nie spacerkiem koło nogi :razz:

Pozatym psom tak jak ludziom - metabolizm się zwalnia wraz z wiekiem (przynajmniej większości). Z ludźmi jest jeszcze ten problem, że nie mogą pojąć, czemu tyją skoro jedzą tak samo jak 10 lat temu. I karmy dla starych psów nie są wymysłem, tylko odpowiedzią na ich potrzeby, na to, że mają mniej ruchu, że wątroba już nie ta itd.

Agnes, a może spróbuj dać mniej jedzenia? Nie taką porcję na jej aktualną wagę, a na docelową? Skoro nie chce tyle biegać, to po prostu nie ma gdzie tego spalić.. A skoro nie ma jak spalać, to aż tyle jej nie potrzeba (?)
Pozatym to co widać na zewnątrz to dopiero początek. W pierwszej kolejności tłuszcz odkłada się tam gdzie go nie widać - między narządami, wokół nerek, wątroby, serca i innych narządów. Dopiero potem widać 'brzuszek'

Posted

Dokładnie a propos odkładania się tłuszczu.JAk mój dziadek zabija króliki to nie pojęte ile one mają w środku sadła.A z zewnątrz nie są wcale takie tuczniki.:razz:

Posted

[quote name='olekg89']Dokładnie a propos odkładania się tłuszczu.JAk mój dziadek zabija króliki to nie pojęte ile one mają w środku sadła.A z zewnątrz nie są wcale takie tuczniki.:razz:[/QUOTE]

Ten tłuszcz tam musi być w pewnych ilościach, bo pełni funkcję ochronną jak również zapasową (np. nerki).

Posted

[quote name='olekg89']Ale z nich wyłazi tyle ,że psy się potrafią tym nażreć:lol:[/QUOTE]

Niestety nie miałam okazji oglądać zdrowego w dobrej kondycji i opodwiednio otłuszczonego pokrojonego królika, więc ciężko porównywać :diabloti:
Wszystko przedemną :p

Posted

[quote name='Justa']Psu po sterylce/kastracji zmienia się gospodarka hormonalna, czasem w większym czasem w mniejszym stopniu - masz to szczęście że w wypadku twoich psów w mniejszym.[/quote]

i teraz uwaga do Olka rowniez - u nas sie zmienila gospodarka hormonalna, bo:

Aza nie trzyma moczu
Aza ma zmiany skorne na tle hormonalnym

Nie chce na razie wrzucac do tego worka problemy z lekka nadwaga, bo ciagle szukam innego sposobu

Olek pisalam - moj pies je jeden kubek karmy Acana - gops pies je 3 kubki karmy, a jest 3 razy mniejszy. Myslisz, ze daje za duzo jedzenia?
Ruch jak na swoje mozliwosci ma

Posted

[quote name='olekg89']Apetyczny widok:evil_lol:A pies żrący łeb z uszami i sierścią to niezapomniany widok.:lol:[/quote]

fuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu !

Aza i tak jest piekna :loveu:

Posted

Wniosek z tego taki, że trzeba zrobić badania hormonalne i nie zwlekać z tym, bo to co widać na zewnątrz to nic - gorzej z tym w środku.

Posted

[quote name='Justa']Agnes, a może spróbuj dać mniej jedzenia? Nie taką porcję na jej aktualną wagę, a na docelową? Skoro nie chce tyle biegać, to po prostu nie ma gdzie tego spalić.. A skoro nie ma jak spalać, to aż tyle jej nie potrzeba (?)[/quote]

ja jej daje 310 gram - to jest na psa 30 kg, ona wazy 42 i powinna dostawac 400 (przy normalnej aktywnosci)
Jak obetne jeszcze bardziej to w ogole przestanie sie ruszac z braku sily:evil_lol:

Posted

[quote name='Agnes']ja jej daje 310 gram - to jest na psa 30 kg, ona wazy 42 i powinna dostawac 400 (przy normalnej aktywnosci)
Jak obetne jeszcze bardziej to w ogole przestanie sie ruszac z braku sily:evil_lol:[/QUOTE]

No to ewidentnie coś jest nie tak z tymi hormonami :shake: Skoro ona dostaje dawke dla psa 10kg lżejszego, a nic nie chudnie..
Trzymam kciuki w takim razie za badania :multi: i żeby wszystko się rozwiązało pomyślnie.

Galina teraz na odchudzaniu również, bo przez cieczkę niewiele się ruszała, ale już powoli wraca do formy. Jeszcze teraz sobie na działce porządzi, poujada pod płotem, popatroluje, pomolestuje rodzinę piłką i PimpMyDog zakończy się pomyślnie :diabloti:

Posted

[quote name='Justa']Wniosek z tego taki, że trzeba zrobić badania hormonalne i nie zwlekać z tym, bo to co widać na zewnątrz to nic - gorzej z tym w środku.[/quote]

dlatego w przyszlym tygodniu robie badanie tarczycy - narazie jeden wskaznik - i cholesterol. I to nie jest z powodu nadwagi, a badanie kontrolne i ew zmiany skorne. Wet poki co uwaza, ze nie widac problemow z tarczyca - jednak u suk powyzej 5 roku zycia zaleca takie badanie kontrolnie raz w roku.

Posted

nasze tereny spacerowe
[IMG]http://i248.photobucket.com/albums/gg186/Prejska/Mumin/DSC_5863.jpg[/IMG]

oraz jego mieszkancy:evil_lol:
[IMG]http://i248.photobucket.com/albums/gg186/Prejska/Mumin/DSC_5888.jpg[/IMG]

[IMG]http://i248.photobucket.com/albums/gg186/Prejska/Mumin/DSC_5889.jpg[/IMG]

Mumina tez dodam:loveu:
[IMG]http://i248.photobucket.com/albums/gg186/Prejska/Mumin/DSC_5876.jpg[/IMG]

[IMG]http://i248.photobucket.com/albums/gg186/Prejska/Mumin/DSC_5873.jpg[/IMG]

Posted

[quote name='olekg89']Mumin genialny:loveu:
Zaskrońców u nas pod dostatek psy się boją jak cholera:lol:[/quote]

u nas tez sporo:roll: i ja sie poki co bardziej boje chyba:evil_lol: sucz moja jeszcze kontaktu nie miala...

Posted

[quote name='BBeta'][URL]http://i248.photobucket.com/albums/gg186/Prejska/1-25.jpg[/URL]

To Aza? :crazyeye: Strasznie się zmieniła ;)[/quote]

Aza Aza:lol: Byla mala klucha jak do mnie przyszla - no....prawie mala;)
To pierwsza wizyta na dzialce i jedno z pierwszych zdjec u mnie

Posted

chyba musze kolejne kontrowersyjne zdjecie dac, bo od razu cisza zapadla:evil_lol:
-------------

Nowosci z sesji studenta:lol: --> zostal mi jeden egzamin:multi:
Moje szanse na stypendium mocno spadly, bo dzisiejsza poprawka wyszla prawie tak samo jak wczesniej (termin '0') w zwiazku z czym srednia nie powalam na kolana, ale zaczynam to po malu olewac:evil_lol: albo chociaz sobie wmawiam:roll:

Posted

[quote name='BBeta'][URL]http://i248.photobucket.com/albums/gg186/Prejska/1-25.jpg[/URL]

To Aza? :crazyeye: Strasznie się zmieniła ;)[/quote]

jakby Aga nie napisała też bym się zastanawiała co to za pies :eviltong:

Posted

to jeszcze troche malej grubej Azy:evil_lol::evil_lol::evil_lol:

[IMG]http://i248.photobucket.com/albums/gg186/Prejska/HPIM1818.jpg[/IMG]

[IMG]http://i248.photobucket.com/albums/gg186/Prejska/HPIM2054.jpg[/IMG]