Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 7.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='olekg18']Biegaj z nią:) [/quote]

taki mam plan ale zanim zrealizuje to najpierw sama musze sie "nauczy" biegac;) ale jestem w trakcie, wiec za jaaaakis czas;)

[quote name='olekg18'] Czarek ma gdzieś w ok. 6 i ma wręcz mrówki w tyłku.Ale nie zawsze tak było musiałem mu wyrobić kondyche i teraz jak 2dni nie biega to skacze po ścianach i domaga się wybiegu.[/quote]

powiedzmy, ze do tego tez doprowadzic nie chce:lol: dzisiaj ja probowalam nakrecic na pilke (mimo ze nie bardzo moze za pilka biegac) ale ona nigdy pilek nie kochala:roll:

[quote name='olekg18'] A nie przesadzajmy jak przez jakiś czas zje mniej to nie zdechnie.Moje normlanie dostają dużo mniej niż powinny i na zdrowie nie narzekają.[/quote]

to i nie mowie o zdychaniu;) ale o niedoborach - chocby zwiazkow na siersc...ona ma problem z sierscia i dosc szybko reaguje na zmiany, linienie...jak tego zabraknie to nie bedzie najlepiej...ona dostaje mniej, ale jeszcze mniej dobrym pomyslem nie bedzie... a odkad scielam jedzenie i jako tako zapewnilam ruch schudla [SIZE=4][COLOR=Red]0 kg :roll:[/COLOR][/SIZE]

[quote name='olekg18'] Jak sama nie chce biegać to może rower?[/quote]

rower uwielbia:loveu: tylko sezon sie niestety konczy - my jezdzimy tylko po lesie a po deszczach ktore byly jakis czas temu - teraz jest fajnie, tak sadze - podloze bylo tragiczne, wiec czekalam cierpliwie na poprawe pogody. Mysle ze lada chwila znow pojdziemy na rower, ale znowu...sporo juz biegala przy rowerze w tym roku i oprocz tego, ze wreszcie miesnie zaczely sie pojawiac po zimie to z wagi nie spadla...

[B]zaba14[/B] dziekuje:oops:

[B]BBeta[/B] u nas jednak ma troche racji;) a ja zla jestem na siebie - bo w zimie suka mi przytyla i od tamtej pory nie jestem w stanie jej odchudzic, a zaraz przyjdzie kolejna zima:roll:

czy do Was tez nie przychodza powiadomienia na maila o odpowiedziach? cos sie zacielo czy jak...:roll:

Posted

[quote name='zaba14']ja klikam w panel uzytkownika i tam sa tematy ktore obserwuje :P[/quote]

no tak zgadza sie, ale wczesniej dostawalam powiadomienia na maila...bylo to na tyle pomocne, ze odrazu widzialam jak ktos odpowiedzial, a na tyle upierdliwe, ze jak wyjechalam na kilka dni i wracalam to mialam po 30 maili z dogo:lol:

Posted

[FONT=Arial]dlatego ja nie chce powiadomien na maila hihi ;)[/FONT]

[FONT=Arial]co do samej wagi Azy, mnie sie sunia podoba ;) mnie osobiscie nie przeszkadza ze pies ma ciut za duzo, o wiele gorzej jak ma nadmiar i na pierwszy rzut oka widac ze pies jest otyly...[/FONT]

[FONT=Arial]Bedac tutaj widzialam 3 grubasy.. bo nie wiem jak to inaczej nazwac :-( corgi ledwo chodzil, przeciez wiemy jakie one maja krotkie lapy, a brzuch pies mial tak duzy ze prawie ciagnal go po ziemi, właścicielka wygladala identycznie :angryy: takze watpie aby pies byl na cos chory :roll: i prawie codziennie widze szpica karlowatego ktory nie dosc jak na rase przystala ma duzo futra to w gory wyglada jak idacy stolek.. kwadratowy, tragedia :shake: to doslownie jest kalectwo :shake::shake::shake: a na moim osiedlu miesszka border collie ktory caly dzien lezy przed domem i tez grubiutka jest, ale jak kruki za blisko podejda to chociaz biega i odgania :lol: ogolnie pies pozostawiony sam sobie, wlasciciele w pracy, pies na dworze przed domem... [/FONT]

[FONT=Arial]Kazdy wie ze moj rudy to tez mial troszke za duzo :lol: ale biegac biegał.. jak wrocilam do PL na wakacje to myslałam ze sie skurczył, schudla i jakby przy okazji zmalał... :lol::lol::lol:[/FONT]

Posted

[quote name='zaba14'][FONT=Arial]dlatego ja nie chce powiadomien na maila hihi ;)[/FONT]

[FONT=Arial]co do samej wagi Azy, mnie sie sunia podoba ;) mnie osobiscie nie przeszkadza ze pies ma ciut za duzo, o wiele gorzej jak ma nadmiar i na pierwszy rzut oka widac ze pies jest otyly...[/FONT][/quote]

no widzisz tylko ze ja sie bardzo boje, ze znowu przytyje...a to bardzo mozliwe, bo w zimie Aza dosc czesto "tnie" sobie lapy, a to mroz, a to cos...i przerwa3 tygodnie wychodzimy po jakims czasie kolejna lapa - znowu przerwa.

[quote name='zaba14'][FONT=Arial]Bedac tutaj widzialam 3 grubasy.. bo nie wiem jak to inaczej nazwac :-( [/FONT][/quote]

corgi to jeszcze rozumiem, realne...ale border collie?:crazyeye: to chyba ciezko takiego wulkana energii zatuczyc

[quote name='zaba14'][FONT=Arial]Kazdy wie ze moj rudy to tez mial troszke za duzo :lol: ale biegac biegał.. jak wrocilam do PL na wakacje to myslałam ze sie skurczył, schudla i jakby przy okazji zmalał... :lol::lol::lol:[/FONT][/quote]

rudy to staruszek to i bardziej zrozumiale - ale na plus jest to, ze sie ruszal (?);)

Posted

[url]http://www.voltahorse.pl/galeria1/apresi1/DSC_1534.jpg[/url]
[url]http://www.voltahorse.pl/galeria1/apresi1/DSC_1577.jpg[/url]

cudo!!!!! :loveu:

a to taki mały koń czy taki duży dżokej?
[url]http://www.voltahorse.pl/galeria1/apresi1/DSC_1691.jpg[/url]

Posted

agnes a no border zatuczony ;) wiesz one sa ciut inne w Polsce a inne na wyspach ;) bordery, jacki czy staffiki to bardzo standardowe rasy tutaj i jest duzo mieszancow tych ras ;) nie wspominajac o labkach... wiec i jakiegos grubasa sie znajdzie ;)

co do odchudzenia psa to ciezko mi cos doradzic, ja mojemu tnelam jedzenie, zero dokarmiania.. chudl, jemu to pomagalo, ale jak widac organizm organizmowi nie jest rowny ;)

Mikus lubil sie ruszac, obecnie juz nienawidzi ;)

Posted

[B]malawaszka[/B]
[URL]http://www.voltahorse.pl/galeria1/apresi1/DSC_1691.jpg[/URL] to jest kucyk ale jedzie na nim chlopak (junior) - teraz dzieci sa wysokie to i tego nie widac;)

[quote name='olekg18']Bbeta bo pies powinien być żyleta 0 sadła .Mieśnie,kości i koniec :) I musi miec krótkie pazury to moja kolejna obsesja :P[/quote]

z tymi pazurami to akurat zalezy od psa - u mojej suki nie da ich bardzo skrocic, niestety

u nas tez zawsze dzialala ta metoda - troche sciac jedzenie, zero dokarmiania...teraz nie dziala i naprawde nie wiem czemu. Ja wiecej zrobic nie moge.

Posted

[LEFT]Aza chorowala, wiec nie robilam zdjec, moze dzisiaj to nadrobie

czy ktos z Was moze polecic fajny pokrowiec do samochodu? do tej pory uzywalam pokrowiec roboty mojej mamy - uszyty z materialu i generalnie jest fajny, ale szybko nabiera niefajnego psiego zapachu i ciezko sie go czysci z klakow...ale szukam na allegro i ciezko cokolwiek znalezc - najczesciej brakuje zaczepow na zaglowki - tzn zeby na zaglowkach rowniez byl material...
[/LEFT]

Posted

Ja od ponad dwóch lat używam maty kardiff - robionej na zamówienie, bo aygo jest trochę nietypowa. Kosztowała niemało, ale uważam, że się opłaciła - spełnia swoją rolę idealnie, łatwo się zakłada i zdejmuje, po zdjęciu nie mam najmniejszych nawet śladów psa na siedzeniach. Do tego łatwo się ją czyści - nie chwyta włosów, piasków itp. I można ją normalnie w pralce prać :)
Te maty nie chronią przed psem zagłówków, ale firma robi maty na zamówienie, więc myślę, że można się dogadać :)

Posted

[quote name='Marysia_i_gończy']Ja od ponad dwóch lat używam maty kardiff - robionej na zamówienie, bo aygo jest trochę nietypowa. Kosztowała niemało, ale uważam, że się opłaciła - spełnia swoją rolę idealnie, łatwo się zakłada i zdejmuje, po zdjęciu nie mam najmniejszych nawet śladów psa na siedzeniach. Do tego łatwo się ją czyści - nie chwyta włosów, piasków itp. I można ją normalnie w pralce prać :)
Te maty nie chronią przed psem zagłówków, ale firma robi maty na zamówienie, więc myślę, że można się dogadać :)[/quote]

wiesz ja sie nie upieram z tymi zaglowkami - bo na zaglowkach mamy oddzielny material, ale najczesciej maty na allegro tego typu:
[IMG]http://photos04.allegro.pl/photos/oryginal/456/90/38/456903835[/IMG]
nie spelniaja swojej roli, bo siedzenie nie jest "szczelnie" zakryte i przy zaglowkach pieknie wpada siersc za pokrowiec

natomiast mi chodzi o cos tego typu
[URL]http://www.hotel-pupil.nazwa.pl/allegro/P1030386.jpg[/URL]
to ma dla mnie sens - ale tego typu jest ta jedna jedyna do tego w innym miescie a ja musze pomacac i zobaczyc jaki material jak gruby etc.

i zastanawialam sie czy jesli pokrowiec jest z takiego sliskiego materialu to siersc nie bedzie fruwac po calym samochodzie? bo nie bedzie miala sie do czego (do maty) przyczepic ?

Aza ma puch ktory jest strasznie upierdliwy w samochodzie - podczs jazdy gubi go bardzo duzo obojetnie ile czasu ja czesze wczesniej. A nikt nie lubi jezdzic zaklaczonym calym samochodem:roll:;) odkrzucac moglabym non stop obecnie...

[B]Marysia[/B] ktory rodzaj ty masz maty z firmy Kardiff ? Bo maja 4 rodzaje - i mozesz podac orientacyjna cene?

Posted

Mam taką mate do samochodu i jest do kitu:/
Po roku psy pazurami prawie ją rozdarły ,zeszmaciła się w niektórych miejscach całkiem.Sierść wpada pod nią bez problemu.
I nie są wodoszczelne ,w każdy bądź razie wymioty Kaji spokojnie przemakają na siedzenie:evil_lol:

Posted

[quote name='olekg18']Mam taką mate do samochodu i jest do kitu:/
Po roku psy pazurami prawie ją rozdarły ,zeszmaciła się w niektórych miejscach całkiem.Sierść wpada pod nią bez problemu.
I nie są wodoszczelne ,w każdy bądź razie wymioty Kaji spokojnie przemakają na siedzenie:evil_lol:[/quote]

ale o ktorej mowisz?

Posted

oswiadczam ze bylysmy na spacerku:eviltong:
[IMG]http://i248.photobucket.com/albums/gg186/Prejska/1-20.jpg[/IMG]

choc zdjec duzo nie ma:lol:

na polach piekna jesien
[IMG]http://i248.photobucket.com/albums/gg186/Prejska/2-19.jpg[/IMG]

Posted

Oba zdjęcia śliczne :loveu:

Mam kardimatę komfort plus z zamkiem - czyli taką, która ma boczki. Te boczki teoretycznie się mocuje do szyby, ale w praktyce do mocowanie kompletnie się nie sprawdza - tyle, że jak mata ma boczki, to piach i brud nie wysypują się z maty bokami.

Jak się sprawdzi z taką sierścią, jak ma Aza, nie potrafię przewidzieć, bo Una ma całkiem inną, ale na piach i błoto mata jest jak znalazł - nie mam najmniejszych oporów, żeby wrzucić kompletnie mokrego, ociekającego wodą psa do samochodu :) Nigdy mi nic nie przeciekło :) Z pazurami też daje sobie radę...

Posted

[quote name='Marysia_i_gończy']Oba zdjęcia śliczne :loveu:[/quote]

:oops::eviltong:

[quote name='Marysia_i_gończy'] Mam kardimatę komfort plus z zamkiem - czyli taką, która ma boczki. Te boczki teoretycznie się mocuje do szyby, ale w praktyce do mocowanie kompletnie się nie sprawdza - tyle, że jak mata ma boczki, to piach i brud nie wysypują się z maty bokami.

Jak się sprawdzi z taką sierścią, jak ma Aza, nie potrafię przewidzieć, bo Una ma całkiem inną, ale na piach i błoto mata jest jak znalazł - nie mam najmniejszych oporów, żeby wrzucić kompletnie mokrego, ociekającego wodą psa do samochodu :) Nigdy mi nic nie przeciekło :) Z pazurami też daje sobie radę...[/quote]

no wlasnie...ja nigdy psa nie woze mokrego ociekajacego w blocie czy cos - nie ma gdzie dojsc do tego zeby pies sie wymoczyl, niestety...wiec mi chodzi tylko o siersc ktora fruwa ktorej jest wszedzie pelno...boje sie zaryzykowac (na allegro widzialam te maty co Ty masz) bo to jednak ciut wiecej nic 20 zl;)gdyby sie okazalo, ze sie sprawdza to pewnie

zastanawiam sie jeszcze nad pokrowcem Meduzy - czyli z tego samego co poslanie Azy. Jest tansze, tzn chyba w granicach 30-40 zl tylko material ktory nie wiem czy sie sprawdzi...

jej...jestem w szoku! Dostalam wlasnie list z lecznicy gdzie chodze tylko na szczepienie
"W trosce o zdrowie Waszego pupila uprzejmie informujemy, ze w ubieglym kwartale minal termin szczepienia przeciw chorobom zakaznym..."
i tak nie pojde ;) sami mowili, ze jak pies dorosly to wystarczy co dwa lata...

Posted

[URL="http://i248.photobucket.com/albums/gg186/Prejska/2-19.jpg"]:loveu:http://i248.photobucket.com/albums/gg186/Prejska/2-19.jpg[/URL]
cudne zdjecie

w temacie mat nie pomoge, Miki jak jezdzil starym samochodem to jezdzil normalnie na polce z tylu, wiec sie klaczyl ;) pozniej gdy tata zmienil samochod pies jezdzil pod siedzeniem, a na tylniej kanapie zawsze rozkladal koc, jak pies mial jechac ;)

Posted

najpierw oglosze maly sukces - bylam w lecznicy i Aza schudla ok kg:multi: wazylam ja 3 tygodnie temu i bylo ok 39 kg dzis bylo 38 - a wazona byla pod koniec dnia po wszystkich posilkach itp;)
wiec jest dobrze, najwazniejsze ze drgnelo, dostalysmy przy okazji dwie paczuszki karmy o 100 g ktora jak sie dzisiaj okazala Aza uwielbia - beda na nagrodki;)

[B]zaba14[/B] i tylko w takiej sytuacji wolalabym miec mniejszego psa - latwiej go wozic samochodem:lol: a my sporo jezdzimy, chociazby na dzialke

[B]Justa[/B] :multi:

juz mowilam ze uwielbiam sloneczna jesien?:multi::multi:
[IMG]http://i248.photobucket.com/albums/gg186/Prejska/3-18.jpg[/IMG]

Posted

Taką z allegro z zamkiem za 25zł o ile dobrze pamiętam,ale kupowana była chyba ze 3 lata temu:P i takim dziwnym materiałem który się poszarpał.
W sumie to jak się wozi jednego psa to może ujdzie ,bo moja suka chodzi po samochodzie jak durna zawija tą mate.Deptając po psie ,który też zaczyna chodzić .
Ale jak pies w aucie leży to taka mata zda egzamin.:cool3:

Posted

[quote name='Agnes'][LEFT]najczesciej brakuje zaczepow na zaglowki - tzn zeby na zaglowkach rowniez byl material...
[/LEFT]
[/quote]

buahaha a ja się ciężko zastanawiam o jakie zaczepy na żaglówki chodzi :evil_lol::evil_lol::evil_lol: