Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='Anza&Hacker']Fajne autko! - wiesz jaka marka i model? :razz:[/quote]

nie mam pojecia, nie moj gust to nie podchodzilam :eviltong:

[quote name='Anza&Hacker']...ale Azutka i tak lepsiejsza! :loveu:
[URL]http://www.mfoto.pl/uploads/1636/dsc_4594_fc1de.jpg[/URL][/quote]

:eviltong:

• Replies 7.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted

Dziewczynka jest piękna!!! Cieszę się, ze leczenie przynosi efekty i oby jak najdłuzej tak mała dawka starczała Wam jak najdłuzej.

Pozdrawiamy serdecznie;)

Posted

[quote name='LAZY']Dziewczynka jest piękna!!! Cieszę się, ze leczenie przynosi efekty i oby jak najdłuzej tak mała dawka starczała Wam jak najdłuzej.

Pozdrawiamy serdecznie;)[/quote]

:)
prawde mowiac nie chce nawet myslec o tym, ze obecna dawka czy w ogole lek moglby przestac dzialac:roll:tfu tfu!

Posted

[IMG]http://www.mFoto.pl/uploads/1644/dsc_4580_8c0e1.jpg[/IMG]

ostatanie zdjecie z tych nowych jakie zrobilam Azie:)

jeszcze tu popytam - czy ktos cos wie o witaminach Dolfos?

Posted

A co chcesz wiedzieć?
Swoim dawałam ale to były próbki, więc efektów jako takich nie było.
[url]http://www.dolfos.com.pl/pl/index.php?option=com_content&task=view&id=56&Itemid=62[/url]

Posted

[quote name='anetta']A co chcesz wiedzieć?
Swoim dawałam ale to były próbki, więc efektów jako takich nie było.
[URL]http://www.dolfos.com.pl/pl/index.php?option=com_content&task=view&id=56&Itemid=62[/URL][/quote]

hm...a jak dlugo dawalas? i ktore dokladnie witaminy?
Aza ma sredniej jakosci wlos - nie ma tragedii bo jest lepiej, ale na zadzie pojawil sie lupiez. Pojawia sie co jakis czas. Nie drapie sie, nic z tych rzeczy. I chcialam jej kupic witaminy z duza iloscia biotyny. Wlasnie takie znalazlam w ofercie Dolfos, a dokladnie - B-KAROTEN I BIOTYNA FORTE [url]http://www.dolfos.com.pl/pl/index.php?option=com_content&task=view&id=103&Itemid=135[/url]
Zawieraja az 800 mg biotyny na 1 kg witamin, a obecne witaminy jakie stosuje - znany Can-vit - ma tylko 5 mg biotyny na 1 kg witamin. Roznica niesamowita. Oprocz tego wit. Dolfos maja mniej innych witamin od Can-Vit i dobrze, bo Aza je rano eukanube, wiec mi zalezy glownie na biotynie. I szukam informacji czy jest sens je kupic, ale malo jest opinii w necie :(

Posted

[quote name='anetta']Jeden dostawal KARNITYNE a drugi to co Ty piszesz.
To były próbki z paroma tabletkami w środku, więc nie potrafie Ci powiedzieć czy były jakieś efekty:([/quote]

kurcze :( nie chce kupowac czegos co moze nie byc skuteczne - wiem, ze na jednego dzialac moze, na drugiego nie. Juz raz kupilam gammolen i gucio.
A nie wiesz jak sie ma biotyna do kw. omega 3 i 6?Bo jeszcze to mnie zastanawia...

Posted

[quote name='Agnes']hm...a jak dlugo dawalas? i ktore dokladnie witaminy?
Aza ma sredniej jakosci wlos - nie ma tragedii bo jest lepiej, ale na zadzie pojawil sie lupiez. Pojawia sie co jakis czas. Nie drapie sie, nic z tych rzeczy. [/QUOTE]

Oj Agnes, to obserwuj Azulę. Galina tez miała początkowo łupież, gdy zaczęły się problemy z alergią pokarmową. Od dawna to już trwa?

Posted

ty mnie nawet nie stresuj:shake:lupiez? od kilku dni...ale ostatanio tak motalam, ze...mozliwe ze to przeze mnie :( A ogolnie sie pojawial ale ciezko mi pojawiac jak czesto i jak dlugo byl i jaki byl. Teraz ma taki typowy - takie platki jakby. Skore ma bardzo ladna, siersc tez fajna, a lupiez na zadzie tam gdzie duzo siersci puchowej. Moze kupie jej te witaminy z biotyna i zobacze.
Od 10 dni znowu ja przestawiam na gotowane jedzenie, rano je suche. A prawie przez 3 miesiace byla tylko na suchym - eukanuba. Wiem, ze potafi ona uczulac. Wiec jak lupiez nie minie a skacze worek to zobacze - moze zmienie suche. Wszystko bylo dobrze poki nie zaczelam kombinowac z jedzeniem:shake::roll:
A jak u Twojej bylo z lupiezem? Pojawilo sie to tak nagle czy po czyms konkretnym i co dalej robilas? Robilas badania czy eliminowalas skladniki i doszlas do tego co ja uczula? I - co ja uczula? Leczy sie to jakos? Moze byc na pw lub maila - prejska.maupa.sierp.net

ps. - sliczny avatarek:D

Posted

[quote name='Agnes']ty mnie nawet nie stresuj:shake:lupiez? od kilku dni...ale ostatanio tak motalam, ze...mozliwe ze to przeze mnie :( A ogolnie sie pojawial ale ciezko mi pojawiac jak czesto i jak dlugo byl i jaki byl. Teraz ma taki typowy - takie platki jakby. Skore ma bardzo ladna, siersc tez fajna, a lupiez na zadzie tam gdzie duzo siersci puchowej. Moze kupie jej te witaminy z biotyna i zobacze.
Od 10 dni znowu ja przestawiam na gotowane jedzenie, rano je suche. A prawie przez 3 miesiace byla tylko na suchym - eukanuba. Wiem, ze potafi ona uczulac. Wiec jak lupiez nie minie a skacze worek to zobacze - moze zmienie suche. Wszystko bylo dobrze poki nie zaczelam kombinowac z jedzeniem:shake::roll:
A jak u Twojej bylo z lupiezem? Pojawilo sie to tak nagle czy po czyms konkretnym i co dalej robilas? Robilas badania czy eliminowalas skladniki i doszlas do tego co ja uczula? I - co ja uczula? Leczy sie to jakos? Moze byc na pw lub maila - prejska.maupa.sierp.net

ps. - sliczny avatarek:D[/QUOTE]

Agnes, spokojnie i po kolei.

Gala przez długi długi czas miała łupież. W zasadzie pojawił się nagle. Generalnie miała fajną sierść, ale właśnie na zadku jej się pojawiły takie łuszczące się płatki. Potem przeobraziło się to w takie jakby krostki, a to wszystko tylko na grzbiecie i to na tylnej części. I to jak się okazało był pierwszy syndrom.
Potem zaczęło się trzepanie uszami, drapanie, a raczej ocieranie się o wszystko (meble, dywan itp). Poszliśmy do weterynarza rzecz jasna, kazał obserować - jeżeli pojawią się wymioty, a reszta objawów nie przejdzie mieliśmy wrócić.
No i nastąpiła kumulacja. Diagnoza : alergia pokarmowa. na laktozę, żółtko kurze, kurczaka, drożdże (!).

Gala miała robione badania alergologiczne. Wyszło na co uczulona, także na jakie karmy (bo co lepsze na niektóre weterynaryjne karmy także uczulona) no i teraz już od roku nie ma problemów (odpukać !!!). Wiemy co może jeść, a czego nie. Skończyły sie problemy z łupieżem.

Co do Azy. Nie panikuj. Przedewszystkim moim zdaniem nie zmieniaj jej karmy. Niech je co je i czekaj. Najgorsze są właśnie takie huśtawki, co gorsza jeżeli faktycznie okaże się, że pies alergik, to może różnie reagować.
Geleranie z alergią różnie bywa - Gala jadła eukanubę do szczeniaka, w pewnym momencie zaczęło się uczulenie, ale ono narastało - praawdopodobnie przez kilka tygodni - odkładąły się te szkodliwe dla niej czynniki zawarte w karmie, nastąpiła kumulacja i organizm odmówił współpracy. Jak już nie miała czym wymiotować, to wymiotowała wodą :shake:

Obserwuj Azulę. To, ze ma łupież oczywiście nie musi znaczyć, że ma alergię. Testy kosztują 50zł (przynajmniej u nas na Powstańców w całodobowej dr. Kowalczyka), więc jeżeli dalej bedziesz się niepokoić to ja bym te testy na Twoim miejscu zrobiła.

3mam kciuki za Azulka !!! :*

Posted

hm...kurczak wiem ze potrafi uczulac. A my wlasnie gotujemy min. korpusy:roll:teraz bym je chetnie wywalila, ale nie chce znowu zrobic za duzo. Mam tez w planach odwiedzic podobno super weta od tego typu spraw w klinice na Al. Niepodleglosci. I jakby co - postaram sie zrobic testy, jesli wet je zleci.

Posted

Hmm. Kurczak jest mięsem, które uczula najczęściej. Mączka z kurczaka jest też w wielu karmach..
Testy byłyby chyba w tym wypadku najlepsze i obyłoby się bez niepotrzebnych eksperymentów na psinie. Raz się załatwi i człowiek spokojny ;)
My z ledwo dychającą Galiną trafiliśmy do bardzo fajnej pani alergolog jakbyś chciała namiary daj znać ;)

A, pytałaś czy można to leczyć. Jasne - można odczulać. Ale jeśli chodzi o jedzenie nie widzę potrzeby. Po co psa faszerować, jak można po prostu odstawić czynniki alergiczne.
Inaczej ma się sprawa jak psina uczulona na kurz, asfalt, trawe abo inne rewelacje :-o

No nic, wymiziaj Azulca odemnie :loveu: No i napisz jak już wet coś konkretnego powie :)

Posted

[quote name='Agnes']a teraz...moge moge moge sie pochwalic?;) Wlasnie dostalam odpowiedz od Vivy - organizacja na rzecz zwierzat, nie mylic z Viva czasopismem ;) - ze wybrali jedno z moich zdjec do kalendarza:multi: jestem bardzo bardzo szczesliwa:multi::p[/quote] GRATULUJĘ :multi:
I koniecznie pokaż zdjęcie któe wybrali :-) Jak już będziesz wiedziała które :-)

[url]http://www.mFoto.pl/uploads/1644/dsc_4580_8c0e1.jpg[/url]
Fajnie zdjęcie :-)
Aza wygląda na nim jakby miała zdecydowanie krótszy pysk niż w rzeczywistości :-)

Posted

[B]Katerinas [/B]dziekuje:)

a co do lupiezu, skory itp...wczoraj postanowilam odwiedziec nasza pania dr razem z Autkowa i pokazac skore. Okazalo sie, ze ten lupiez ktory ma obecnie to przez wymiane siersci, suche powietrze. Te platy ktore miala wczesniej moga swiadczyc o alergii luz chorobie. Ale platy znikaja i ich praktycznie nie ma. Decyzja - zrezygnowac z gotowanego jedzenia, witamin i preparatow roznych a znowu przejsc tylko na suche - dawalismy wczesniej eukanube i tym bedziemy teraz znowu karmic. Koniec gotowanego jedzonka dla Azutkowej :( Ale jak tak ma byc lepiej...zobaczymy po miesiascu czy bedzie jakas zmiana

Posted

Obserwuj ją uważnie i nie ignoruj żadnych objawów.
Ja znów mam kłopoty z Galiny alergią :-( Prkatycznie od 2 dni co zje to zwymiotuje. Za godzinę idziemy do naszej pani weterynarz.
Sama nie wiem, na co tym razem się uczuliła, bo karmę odstawiłam 3 dni temu, a ona wciąż reaguje alergicznie (choć drapanie ustało) :roll:

No nic. W sumie to nie pierwszy raz i nie ostatni, jednak ciężko tak patrzeć i nie móc pomóc własnemu psu..

Trzymam mocno kciuki za Azulkową, coby to alergia albo inne świństwo nie było:roll:

Posted

z tego co mowila nasza wet. to to nie jest alergia - a do niej mam 100% zaufanie. Lupiez wywolany alergia lub inna choroba wyglada inaczej - jak takie platy "odchodzace" od skory ;) no...luszczaca sie skora. Natomiast u nas to tak jakbys psa posypala...maka - taki bialy proszek. A to jest od suchej skory, zmiany wlosa i suchego powietrza - co akurat teraz wystepuje.
Wiec jestem dobrej mysli;)
Powodzenia z suczydlem!

Posted

kolejne newsy z serii walka z sierscia ;)
po przekopaniu netu od doly do gory i od gory do dolu znalazlam takie "cudo":
[B] Eukanuba Special Care Sensitive Skin[/B]
Nowa seria Eukanuby. Dzisiaj zamowilam. Znalazlam rowniez w jednym sklepie baaaardzo atrakcyjna cene tej karmy - Pan stwierdzil, ze duzo zamowili dlatego moga sprzedawac tak tanio. Mam nadzieje, ze nie sciemnia ;) A juz jutro sprawdzimy nowe "cudo" Oby okazalo sie dobre bo...:mad::angryy::eviltong:

Posted

nie do konca. Zostajemy przy eukanubie, a ta wersja po prostu ma wiecej omega 3 i 6. Nasz wet poleca i taka karme, wiec...chce zrobic chociazby kuracj 1,5 miesieczna poki jest promocja.
Ale szok przezylam w sobote. Pojechalam z rodzina do Lodzi. Wieczorem dnia poprzedniego Aza miala fajna siersc z lupiezem na zadzie. Po wyjsciu z samochodu Aza byla biala! Gdzies wyczytalam chyba od Poswiaty na dogo, ze ogary bardzo reaguja na stres wlasnie min. wysypem lupiezu. Szok...po powrocie siersc zaczla wracac do normalnosci. Chyba jazda samochodem jednak sucz stresuje, a mimo to b. chetni do niego wsiada:roll:
Ale jaka ona byla grzeczna u rodziny! Szok, w jednym mieszkaniu byla pierwszy raz i odrazu poszla spac jak tylko weszlismy:loveu:

Posted

Dostalam odpowiedz od Vivy w sprawie kalendarza. Takie zdjecie bedzie mozna zobaczyc w ich kalendarzu 2008r:

[IMG]http://www.mFoto.pl/uploads/1688/dsc_0012_430f2.jpg[/IMG]

Bardzo bardzo sie ciesze :) Dostane tez kalendarz od nich :P ALe jesli kalendarz jest robiony na rzecz zwierzat to napewno tez kupie dla znajomych czy rodziny ;) Azutkowa bedzie slawna:loveu::eviltong::multi:

Posted

Bajeczne zdjęcie ! :multi: :loveu:
Ale ja i tak wolę Azulca w ruchu, najlepiej szalone pogonie z innymi psami :cool3:

A jak Azutkowej zdrówko? Dobrze po tej Eukanubie?