Betbet Posted October 18, 2008 Posted October 18, 2008 Witam Nie wiem czy temat był, ale zakładam, bo znajoma pilnie prosi o pomoc-informację. Czy fiołek afrykański (Saintpaulia ionantha) może być trujący i jakie są objawy kiedy pies zje kilka takich roslin? Quote
joanika Posted October 20, 2008 Posted October 20, 2008 Dopiero teraz zobaczyłam Twoje pytanie. Fiołek afrykański (African violet) nie jest trujący. Tutaj znajdziesz liste nietrujących roślin: [url=http://www.aspca.org/site/PageServer?pagename=pro_apcc_nontoxicplants]ASPCA: Animal Poison Control Center: Nontoxic Plants[/url] Quote
elsol Posted October 22, 2008 Posted October 22, 2008 Qrcze, mój biega sobie po łące a ja nie wiem czy może wszystko zżerać czy są jakieś rośliny, których pies powinien unikać. Chodzi mi o taką zwykłą polską łąkę (las), do tropików się nie wybieram. Przynajmniej na razie:p Quote
malinaa Posted October 23, 2008 Posted October 23, 2008 [quote name='joanika']Dopiero teraz zobaczyłam Twoje pytanie. Fiołek afrykański (African violet) nie jest trujący. Tutaj znajdziesz liste nietrujących roślin: [URL="http://www.aspca.org/site/PageServer?pagename=pro_apcc_nontoxicplants"]ASPCA: Animal Poison Control Center: Nontoxic Plants[/URL][/quote] Dziwna lista... nawet bez łacińskich nazw... Myślę że lista roślin trujących zajęła by znacznie mniej miejsca. W/g tej listy hibiskus jest trujący, tylko dla kogo? Moje gryzonie jedzą hibiskus dość regularnie, ja pijam z niego herbatkę a i psom jeszcze nie zaszkodził... PS, Elsol, na zwykłą polską łąkę nie radzę psa puszczać - jaskry, kąkole, krwawniki, naparstnice i inne roślinki tylko czyhają na biednego psiaka, a jeszcze nie daj Boże dębowy patyk weźmie do pyska :diabloti: Quote
joanika Posted October 23, 2008 Posted October 23, 2008 Lista ASPCA nie jest przecież kompletną listą roślin nietrujących, a to że na niej nie znalazł się hibiscus (czyli malwa sudańska) nie znaczy że automatycznie przechodzi na listę roślin trujących. Link jaki dałaś z wikipedii zawiera liste roślin doniczkowych, nie ma wzmianki na temat czy są one trujące czy nie, a poza tym na wiki każdy moze sobie wejść zalogować się i edytować tekst, więc nie wiem czy jest to dobre źródło informacji. Na łakach,trawnikach, parkach: wszystkiegatunki psianki (podobnie jak ziemniaki), rącznik pospolity, cis pospolity (igły i nasiona są szczególnie trujące) - te są trujące. Quote
malinaa Posted October 23, 2008 Posted October 23, 2008 [quote name='joanika']Lista ASPCA nie jest przecież kompletną listą roślin nietrujących, a to że na niej nie znalazł się hibiscus (czyli malwa sudańska) nie znaczy że automatycznie przechodzi na listę roślin trujących. [/quote] A więc jakie zastosowanie ma taka lista? Skoro nie ma czegoś na niej a i tak nadal nie wiadomo czy jest to czy nie jest trujące? PS, żadnego linku w moim poście nie ma. Quote
joanika Posted October 23, 2008 Posted October 23, 2008 W ASPCA jest jeszcze lista roślin trujących z wyszczególnieniem nazw łacińskich i z systematyką, podane są też substancje które powodują zatrucia, nie tylko u psów, ale także u innych zwierząt domowych (chomiki, koty i inne) o ile zostały przeprowadzone badania. Lista ma charakter poglądowy: czy bać się reakcji organizmu psa kiedy zjadł jakąś roślinę. Np na liście roślin toksycznych (trujących) wystepuje również avocado, a wiem że niektórzy z forum (także i ja) dawali swoim psom avocado, mój pies miał biegunkę po tym, inne psy nie miały, od czego to zależało? - od dawki jaką przyjął pies. Żeby odpowiedzieć na pytanie jakie rosliny i w jakich dawkach są toksyczne trzeba by było przeanalizować ich skład pod kątem zawartości gł: szczewianów, związków diterpenowych, alkaloidów, glikozydów (gł. nasercowych), i kilku innych. PS: link był, z kosmosu go nie wzięłam, ale zdarzyłaś/eś edytować post, więc linku nie ma ;) Quote
Saint Posted October 23, 2008 Posted October 23, 2008 Pytanie tylko, na ile można wierzyć nierzetelnie przygotowanej liście, nie zawierającej systematyki, nazw łacińskich itp.. Quote
joanika Posted October 23, 2008 Posted October 23, 2008 [url=http://www.aspca.org/site/PageServer?pagename=pro_apcc_toxicplants#P]ASPCA: Animal Poison Control Center: Toxic Plants[/url] lista roslin trujacych, łącznie z systematyką i nawet ze zdjęciami nie ma na niej ziemniaka, co nie znaczy że możemy podawać psu surowe ziemniaki zawierające solaninę ;) Quote
Recommended Posts