Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam

Nie wiem czy temat był, ale zakładam, bo znajoma pilnie prosi o pomoc-informację. Czy fiołek afrykański (Saintpaulia ionantha) może być trujący i jakie są objawy kiedy pies zje kilka takich roslin?

Posted

Dopiero teraz zobaczyłam Twoje pytanie.
Fiołek afrykański (African violet) nie jest trujący.
Tutaj znajdziesz liste nietrujących roślin: [url=http://www.aspca.org/site/PageServer?pagename=pro_apcc_nontoxicplants]ASPCA: Animal Poison Control Center: Nontoxic Plants[/url]

Posted

Qrcze, mój biega sobie po łące a ja nie wiem czy może wszystko zżerać czy są jakieś rośliny, których pies powinien unikać.
Chodzi mi o taką zwykłą polską łąkę (las), do tropików się nie wybieram. Przynajmniej na razie:p

Posted

[quote name='joanika']Dopiero teraz zobaczyłam Twoje pytanie.
Fiołek afrykański (African violet) nie jest trujący.
Tutaj znajdziesz liste nietrujących roślin: [URL="http://www.aspca.org/site/PageServer?pagename=pro_apcc_nontoxicplants"]ASPCA: Animal Poison Control Center: Nontoxic Plants[/URL][/quote]
Dziwna lista... nawet bez łacińskich nazw...
Myślę że lista roślin trujących zajęła by znacznie mniej miejsca.
W/g tej listy hibiskus jest trujący, tylko dla kogo? Moje gryzonie jedzą hibiskus dość regularnie, ja pijam z niego herbatkę a i psom jeszcze nie zaszkodził...

PS, Elsol, na zwykłą polską łąkę nie radzę psa puszczać - jaskry, kąkole, krwawniki, naparstnice i inne roślinki tylko czyhają na biednego psiaka, a jeszcze nie daj Boże dębowy patyk weźmie do pyska :diabloti:

Posted

Lista ASPCA nie jest przecież kompletną listą roślin nietrujących, a to że na niej nie znalazł się hibiscus (czyli malwa sudańska) nie znaczy że automatycznie przechodzi na listę roślin trujących.
Link jaki dałaś z wikipedii zawiera liste roślin doniczkowych, nie ma wzmianki na temat czy są one trujące czy nie, a poza tym na wiki każdy moze sobie wejść zalogować się i edytować tekst, więc nie wiem czy jest to dobre źródło informacji.

Na łakach,trawnikach, parkach: wszystkiegatunki psianki (podobnie jak ziemniaki), rącznik pospolity, cis pospolity (igły i nasiona są szczególnie trujące) - te są trujące.

Posted

[quote name='joanika']Lista ASPCA nie jest przecież kompletną listą roślin nietrujących, a to że na niej nie znalazł się hibiscus (czyli malwa sudańska) nie znaczy że automatycznie przechodzi na listę roślin trujących.
[/quote]
A więc jakie zastosowanie ma taka lista? Skoro nie ma czegoś na niej a i tak nadal nie wiadomo czy jest to czy nie jest trujące?

PS, żadnego linku w moim poście nie ma.

Posted

W ASPCA jest jeszcze lista roślin trujących z wyszczególnieniem nazw łacińskich i z systematyką, podane są też substancje które powodują zatrucia, nie tylko u psów, ale także u innych zwierząt domowych (chomiki, koty i inne) o ile zostały przeprowadzone badania.
Lista ma charakter poglądowy: czy bać się reakcji organizmu psa kiedy zjadł jakąś roślinę.
Np na liście roślin toksycznych (trujących) wystepuje również avocado, a wiem że niektórzy z forum (także i ja) dawali swoim psom avocado, mój pies miał biegunkę po tym, inne psy nie miały, od czego to zależało? - od dawki jaką przyjął pies.

Żeby odpowiedzieć na pytanie jakie rosliny i w jakich dawkach są toksyczne trzeba by było przeanalizować ich skład pod kątem zawartości gł: szczewianów, związków diterpenowych, alkaloidów, glikozydów (gł. nasercowych), i kilku innych.

PS: link był, z kosmosu go nie wzięłam, ale zdarzyłaś/eś edytować post, więc linku nie ma ;)

Posted

[url=http://www.aspca.org/site/PageServer?pagename=pro_apcc_toxicplants#P]ASPCA: Animal Poison Control Center: Toxic Plants[/url] lista roslin trujacych, łącznie z systematyką i nawet ze zdjęciami
nie ma na niej ziemniaka, co nie znaczy że możemy podawać psu surowe ziemniaki zawierające solaninę ;)