Kasiko Posted October 18, 2008 Posted October 18, 2008 Jaki powinien być idealny skład suchej karmy? Na co powinno zwrócić się uwagę na pierwszym miejscu? Co powinno znaleźć się w składzie suchej karmy a co nie? Quote
Kasiko Posted October 19, 2008 Author Posted October 19, 2008 Może uściśle pytanie. Jestem po lekturze wątków nt. suchej karmy i chciałbym podsumować wszystko w jednym miejscu. Czy lepiej aby w suchej karmie było w składzie suszone i świeże mięso czy mączka. Wyczytałam, że świeże mięso znacznie straci na objętości podczas obróbki co może powodować, że w takiej karmie znajduje się więcej zbóż. Jaka zawartośc % powinna być w składzie mięsa i zbóż typu pszenica i kukurydza. Wyczytałam, że kukurydza jest najmniej przysfajana i najlepiej żeby w składzie suchej karmy nie było jej. W składzie powinno znaleźć się białko pochodzęce z conajmniej z 3 źródeł, mięsa, jajek lub ryby i zboża, prawda? W jaki sposób patrzeć na skład aby wybrać idealną (prawie;)) karmę? Quote
taks Posted October 19, 2008 Posted October 19, 2008 Kasiko, nie ma idealnej i uniwersalnej receptury na karmę. To tak jak z przeproszeniem nie ma idealnego faceta dla kazdej ... wszystko trzeba rozpatrywać wg indywidualnych potrzeb i gustów;) Oczywiście są pewne zasady: -produkty uzyte do wyrobu powinny być dobre jakościowo -deklarowany skład powinien odpowiadać rzeczywistości w worku -niedomówienia typu "produkty pochodzenia ..." juz powinny budzic podejrzenie że w karmie sa jakieś odpadki, surogaty Gdyby odpowiedź na Twoje pytanie była taka prosta i jednoznaczna - cały ten dział (suche karmy) i wszystkie dyskusje tu prowadzone byłyby bez sensu. Podobnie bez sensu byłaby praca tysięcy dietetyków ludzkich i zwierzęcych opracowujacych wiele,wiele róznych receptur. Szybciej zaspokoisz swoją ciekawość szukając karmy najlepiej dostosowanej do potrzeb Twojego psa:lol: Quote
Kasiko Posted October 19, 2008 Author Posted October 19, 2008 W przypadku suchej karmy są pewne podstawowe składniki, które powinny się znaleźć w jej składzie, chodziło mi to żeby je wymienić, ponieważ jestem laikiem w tej sprawie. Jeśli chodzi o mojego psa to będę poszukiwała karmy z dodatkiem cynku, który wpływa dobrze na sierść ale nie jest to sprawa priorytetowa. Myślałam, że wypowiedzą się tutaj ludzie, którzy mają już doświadczenie i podzielą się swoją wiedzą, na co zwrócić uwagę a co jest tylko bajerą marketingową producenta. Wątków na ten temat jest miliony i przydałby się wątek podsumuwujący. Quote
Kasiko Posted October 19, 2008 Author Posted October 19, 2008 Na stronie producenta karma Nutram opisana jest jako Super Premium http://www.petservice.pl/downloads/NUTRAMAdult_MiniBite_N.pdf a na stronie jednego z specjalistycznych sklepów z karmami tylko jako Premium :roll: Nutram Adult Mini Bite 3.0kg Klasa produktu PREMIUM Producent/Kraj KANADA Karma Biomil na stronie producenta oznaczona jest jako Premium a na stronie sklepu występuje jako Super Premium :roll: BIOMILL Adult Mini 3.0kg Klasa produktu SUPER PREMIUM Producent/Kraj SZWAJCARIA Quote
Kasiko Posted October 19, 2008 Author Posted October 19, 2008 NUTRA GOLD Indoor Dog Microbites ma ciekawy skład bo zawiera niewielkie ilości zboża Skład karmy: mięso z kurczaka (16%), mięso z indyka (16%), mączka z kurczaka, pełnoziarnisty ryż brązowy, pełnoziarnisty ryż biały, tłuszcz z kurczaka (konserwowany mieszanką tokoferoli), płatki owsiane, ziemniaki (3%), jęczmień, proso, mięso z kaczki (3%), mięso z łososia (3%), produkty pochodne jaj, siemię lniane, naturalny dodatek smakowo-zapachowy z kurczaka, wodorosty (1%), marchew (1%), groszek zielony (1%), jabłka (1%), sproszkowany owoc żurawiny (1%), wyciąg z ziela rozmarynu (1%), suszona nać pietruszki (1%), chlorek potasu, chlorek sodu, chlorek choliny, szuszony korzeń cykorii, mączka z małży (źródło glukozaminy), chrząstka drobiowa (źródło chondroityny), l-karnityna, ekstrakt z juki Schidigera, witaminy i minerały. Karma [SIZE=2]Nutram Adult Mini jest ciekawa ze względu na bardzo dużą strawność. Głównym składnikiem karmy jest mięso z kurcząt , suszone i świeże , posiadające certyfikaty zgodności z normami pożywienia dla ludzi Skład:Mielone mięso kurcząt (mączka), mielony ryż , selekcjonowane pełne ziarno kukurydzy, tłuszcz z kurcząt (konserwowany z wit.E), suszona pulpa buraczana, siemię lniane, świeże mięso z kurcząt , ekstrakt z mięsa kurcząt (hydrolizat), fosforan dwuwapniowy, chlorek potasu, chlorek sodu, lecytyna, suszone całe jaja kurze (bez skorupek), chlorek choliny, wit.C, wyciąg z korzenia cykorii (źródło FOS), suszony twaróg, wyciąg z Yucca schidigera, glukozamina, chondroityna, wyciąg z nagietka lekarskiego (źródło luteiny), wit.A, wit.D3, wit.E, wit.K (menadionina), wit.B12, ryboflawina, niacyna, pantotenian dwuwapniowy, hydrochlorek pirydoksyny (wit.B6), tiamina (wit.B1) , kwas foliowy, biotyna, siarczan żelaza, białczan żelaza, tlenek manganu, białczan manganu, siarczan cynku, białczan cynku, siarczan miedzi, białczan miedzi, jodan wapnia, beta-karoten, białczan kobaltu, selenian sodu. Karma ANF HOLISTIC zawiera trzy najbogatsze źródła białka - kurczak, jaja, rybę zapewnia zwierzętom łatwo strawność daleko lepszą niż pokarmy oparte na zbożach. Skład: Suszone mięso drobiowe ( kurczak ), ryż browarniany, kukurydza, pszenica, pochodne warzyw, tłuszcz drobiowy i tłuszcz rybi ( konserwowany witaminą C i E ),pulpa buraczana, suszone jajka, mięso z ryb, drożdże, lecytyna, witaminy, chelatowane minerały, Yucca Schidigera, glukozamina, chondroityna, borówki, rozmaryn, morszczyn, mięta, mniszek lekarski,pomidory,marchew, probiotyki, flaxssed , ester C Jak patrzeć na te składy żeby nie wpaść w marketingową pułapkę producentów? Quote
Bura Posted October 29, 2008 Posted October 29, 2008 Patrz na składniki, poczytaj o nich, dla mnie najlepsze są karmy które jako głównych składników nie mają: a) produktów zbożowych, b) świeżych składników a właśnie mączki i c) cudów typu bha i bht Co do ziaren, uważam, że nie bardzo są psu potrzebne, świerze skłądniki zamydlają nam oczy bo przecież w nich jest 70-80 procent wody czyli jeśli jest w składzie najpierw np. mięso a potem ryż, to w suchej masie ryż jest pierwszym składnikiem a mięso gdzieś na szarym końcu. Jeśli dają jako składnik jajko, to w nim też jest większość wody itd. Więc mączka (w końcu każdy produkt zanim zrobią z niego karmę musi zostać przerobiony na pył). BHA i BHT chyba nie muszę tłumaczyć. Quote
LeCoyotte Posted January 19, 2009 Posted January 19, 2009 Porównałem sobie takie trzy karmy: Acana L&A Wit. B1 - 72 mg/kg Wit. B2 - 42 mg/kg Bozita L&R B1 - 3,3 mg/kg B2 - 4,6 mg/kg Nutra nuggets L&R B1 - 31mg/kg B2 - 6mg/kg Może mi ktoś powiedzieć czemu są aż takie różnice?? Innych witamin też są bardzo różne ilości.. Quote
Recommended Posts