karola&gacek Posted May 6, 2012 Posted May 6, 2012 Ja też słyszałam, że nie będą produkowane. Za to dla Jacka mogą być 170, albo 180 dobre. Pinczer radzi sobie z 17 to west też będzie. Tydzień temu kupiłam ostatnie dyski CSy 17cm na wystawie w Opolu, ale sprzedawca powiedział że dostawa będzie za niedługo i dostane "cynk" (chyba ma strone www. więc jak się odezwie mogę ci podesłać link). Quote
sator_k_ Posted May 10, 2012 Posted May 10, 2012 Tutaj są jakieś małe dyski gdyby ktoś był zainteresowany [URL]http://www.p1es.pl/dog-frisbee-c-29_30.html[/URL] Quote
Guptasek Posted May 12, 2012 Posted May 12, 2012 Dzięki Karola ! sator - Te dyski tutaj sa baaardzo drogie Quote
sator_k_ Posted May 12, 2012 Posted May 12, 2012 Nikt nie pisał, że od razu ma być tanio. Ja się nie orientuję w cenach tych dysków ;) Quote
dog193 Posted May 12, 2012 Posted May 12, 2012 [quote name='Tysia_z_Ejmi']Czy mam to wprowadzać stopniowo (ma z niego jeść, mam się nim sama bawić przy niej, bawić się jej ulubioną zabawką i podmienić na frisbee...?) Jeśli to już było napisane, to przepraszam... :roll: [/QUOTE] Przede wszystkim - [b]absolutnie nie podawaj jej jedzenia w dysku![/b] Zabawa z frisbee to jest w 100% praca łupowa i nie ma w niej miejsca na pokarm! Chyba że ćwiczymy sztuczki do freestyle'u [b]bez dysku[/b] - to jedyny wyjątek. A więc przede wszystkim - czy pies chętnie pracuje z tobą na zabawkę? Chętnie się przeciąga, aportuje? Masz z nim dobry kontakt? To są podstawy - jeśli coś z tego kuleje, to najpierw trzeba popracować nad tym, zanim się zabierzemy do wprowadzania dysku. Pies musi czuć pełnie frajdy z zabawy i pracy z tobą, bez smakołyków. Jeśli tak jest, a pies jest nakręcony na zabawki - można wprowadzać frisbee. Ja zaczęłam od razu od SofFlite'a, nie bawiłam się w gumiaki czy szmaciaki, ale mój pies z marszu jest nakręcony na wszystko, więc z tym problemu nie mamy. Quote
Voute Posted May 20, 2012 Posted May 20, 2012 Mógłby ktoś pomóc dobrać dysk dla spaniela? Jak dotąd miałyśmy "gumowe" Atomy - Hero Atom 185 R-S, ale chciałbym się przerzucić na plastik. Myślę, że pasowałyby nam Hero Atom 185 H, czyli te same dyski tylko z innego materiału, ale ponoć ich już nie produkują. Nie wiem, czy CS'y Pup nie będą za małe? Sonici znowu wydają mi się za szybkie, mój pies nie jest jakimś demonem szybkości. No a standardowy rozmiar chyba jednak dla nas za duży. Co wybrać? Quote
evel Posted May 20, 2012 Posted May 20, 2012 I naprawdę nie da rady ze standardowymi dyskami, np. Hero Air czy Fastback Flex? :) Quote
Voute Posted May 20, 2012 Posted May 20, 2012 Prawdę mówiąc niezbyt ;) Miałam kiedyś 2 Hero Praxis 235 i psu się chyba niezbyt wygodnie łapało takie frisbee, dość duże krawędzie mają te dyski i je sprzedałyśmy. Wolałabym coś mniejszego raczej ;) Quote
evel Posted May 20, 2012 Posted May 20, 2012 Czekaj, czekaj, a Praxisy nie są takie jakby całkiem sztywne, plastikowe? Bo może to był powód psiej niechęci do takowych. FF też mają wysoki "rant", ale są bardzo przyjemne dla psiego dzioba ogólnie. No chyba, że jakiś pies robi z nich sitko, jak moja :mad: Ale teraz mamy Hero Xtra, mają niski "rant" i przy okazji wytrzymują wiele ;) Jakbyś miała okazję się pobawić np. Sonicami to spróbuj - nie są jakieś super ekstra szybkie, znaczy na pewno szybsze niż np. FF, ale to musisz sama zobaczyć czy Wam coś takiego odpowiada. Quote
dog193 Posted May 20, 2012 Posted May 20, 2012 Między Sonicami a Fastabackami Flex jest jedna podstawowa różnica - Sonici nie wybaczają błędów, trzeba umieć rzucać, żeby się nimi bawić ;) Lecą dosyć płasko i szybko, ciężko nad nimi zapanować ;) Z FF miałam do czynienia na seminarium i było niebo prościej, Sonici mam w domu i na nich ćwiczę i kilka razy już bym wybiła szybę w jakimś samochodzie, mimo że stałam spory kawałek od niego... Ale oba dyski są przyjemne dla psa, można powiedzieć że miękkie, FF są lżejsze od Soniców, ale też o wiele mniej wytrzymałe. Quote
Voute Posted May 20, 2012 Posted May 20, 2012 Wytrzymałość raczej nie gra roli, jedyne zabawki jakie mój pies potrafi zniszczyć to są pluszaki :p Ma bardzo miękki chwyt. Praxis jest taki średni, to owszem, jest plastik, ale np. bardziej miękki niż Air. Zresztą nie było tak, że ona się tym dyskiem w ogóle nie bawiła, bo czasem nawet się poszarpała, ale widzę, że łatwiej jej się łapie lżejsze dyski o mniejszych krawędziach. Wiem, że Sonicami się trudniej rzuca, ale jestem gotowa się nauczyć :eviltong: Raczej nie mam możliwości sobie pooglądać tych dysków i porzucać, muszę zamówić przez internet a nie ma nikogo znajomego, kto by je posiadał Quote
Victoria Posted June 4, 2012 Posted June 4, 2012 Jaki talerzyk polecacie dla 10 kg psa z dość mocnym uściskiem xdd Do nauki łapania, czyli żeby długo, równo i wolno latał, ale też wytrzymywał szarpanie. Jesteśmy początkujące, aczkolwiek faza nakręcania już dawno za nami. Miałam dla drugiego psa sofflite i już nie chce więcej, jbc, bo wiem jak się niszczył, poza tym chcę coś twardszego. Teraz mam trixie...fajne do przeciągania, ale rzucać to się tym nie da xP No i jeszcze dość ważne - żeby nie był drogi ;] Quote
Daga&Maks Posted June 4, 2012 Posted June 4, 2012 [quote name='Victoria']Jaki talerzyk polecacie dla 10 kg psa z dość mocnym uściskiem xdd Do nauki łapania, czyli żeby długo, równo i wolno latał, ale też wytrzymywał szarpanie. Jesteśmy początkujące, aczkolwiek faza nakręcania już dawno za nami. Miałam dla drugiego psa sofflite i już nie chce więcej, jbc, bo wiem jak się niszczył, poza tym chcę coś twardszego. Teraz mam trixie...fajne do przeciągania, ale rzucać to się tym nie da xP No i jeszcze dość ważne - żeby nie był drogi ;][/QUOTE] jak coś wytrzymalszego to może Hero Xtra? Quote
Victoria Posted June 4, 2012 Posted June 4, 2012 a CS się nada?? Bo jednak ceną się różnia troche :D Quote
motyleqq Posted June 4, 2012 Posted June 4, 2012 różnią się, bo się różnią trwałością ;) Hero Xtra jest znacznie trwalszy od CS Quote
Victoria Posted June 4, 2012 Posted June 4, 2012 dobra, to pewnie weźmiemy jednego csa i hero xtra, jak kase uzbieram ;] eej... nie no tych też brak w magazynie.. ;( ;/ A nie lepszy byłby sonic?? ;> napisane, że dla początkujących się nadaje ;] co myślicie?? podobno też wytrzymały.. Quote
Voute Posted June 4, 2012 Posted June 4, 2012 Których brak? CS'y można bez problemu dostać :) A z tego co wiem, to dostawy Hero jeszcze nie było Quote
Victoria Posted June 4, 2012 Posted June 4, 2012 no na 'mojej' stronce nie ma praktycznie nic... mogłabyś dać jakiegoś linka?? Tylko z ceną przyzwoitą. Bo jest taka soie super strona, wszystko dostępne, tylko się sporo przepłaca. A mój fundusz ograniczony i to mocno ;d Quote
motyleqq Posted June 4, 2012 Posted June 4, 2012 [quote name='Victoria']dobra, to pewnie weźmiemy jednego csa i hero xtra, jak kase uzbieram ;] eej... nie no tych też brak w magazynie.. ;( ;/ A nie lepszy byłby sonic?? ;> napisane, że dla początkujących się nadaje ;] co myślicie?? podobno też wytrzymały..[/QUOTE] możesz wziąć sonic xtra, jeśli wolisz mniejszy dysk. ale myślę że dla psa 10kg dobry będzie i ten duży :) Quote
motyleqq Posted June 4, 2012 Posted June 4, 2012 [quote name='dog193']Pisałam o Sonicach kilka postów wyżej, zobacz.[/QUOTE] przecież są dwa rodzaje Soniców, który opisujesz? bo SuperSonic na pewno jest wytrzymalszy(i droższy) niż Sonix Xtra Quote
dog193 Posted June 4, 2012 Posted June 4, 2012 Pisałam o Sonic Xtra, wydaje mi się, że też o te chodziło Victorii, bo pisała, że chce w miarę tanie dyski :) Chodź na wystawie widziałam te Sonici za 50zł... Ja za woje (używane co prawda, ale w stanie idealnym) dałam 15... Quote
motyleqq Posted June 4, 2012 Posted June 4, 2012 [quote name='dog193']Pisałam o Sonic Xtra, wydaje mi się, że też o te chodziło Victorii, bo pisała, że chce w miarę tanie dyski :) Chodź na wystawie widziałam te Sonici za 50zł... Ja za woje (używane co prawda, ale w stanie idealnym) dałam 15...[/QUOTE] wow, to nieźle pojechali z tą ceną... Quote
Recommended Posts