modliszka84 Posted September 19, 2008 Posted September 19, 2008 Ramzes to piękny duży doberman. Do tego młody, ma ok 3 -4 lata , zaszczepiony i wykastrowany. Do schroniska trafił ponad 2 m-ce temu. Był w bardzo słabej kondycji, wychudzony, słaby, przerażony. Błąkał się kilka dni po lasach na przedmieściach Pabianic, szukał pomocy i jedzenia. Zabrali go ludzie przebywający tam na działce, niestety nie mogli go zatrzymać więc odwieźli do schroniska... I tak już jest tutaj ponad 2 m-ce... A teraz o nim: Ramzes to wesoły, towarzyski i łagodny pies. Uwielbia ludzi, nie wykazuje agresji, jest raczej posłuszny, wiele go można nauczyć. Potrafi chodzić na smyczy, jednak nie toleruje innych psów. Myślę, że z suką by się zgodził pod okiem doświadczonej osoby, ale z samcem na pewno nie. Lubi pieszczoty, jest kontaktowy. Nadchodzi zima... To nie jest dobry czas dla psów krótkowłosych... Ramzes bardzo potrzebuje domu. tel 0793046770 [email protected] Quote
dzodzo Posted September 19, 2008 Posted September 19, 2008 niedawno jego kandydatura została wysłana pewnemu domkowi z Cieszyna ale cisza...nie ma jeszcze odpowiedzi Quote
Magd@ Posted September 19, 2008 Posted September 19, 2008 no to góry !!! Coraz zimniej :( chłopak musi do domku :loveu: Quote
kasia14 Posted September 19, 2008 Posted September 19, 2008 Ramzesowi przydałoby sie allegro. Przez 2tyg miał wyróżnione ale niestety bez odzewu... Quote
Madzik77 Posted September 19, 2008 Posted September 19, 2008 kasiu to moze jakis tekscik to ja go wezme Quote
Helga72 Posted September 19, 2008 Posted September 19, 2008 i przypominamy się :multi: taki piękny i elegancki pies i nie ma chętnych:shake: Hej domki Ramzes czeka a czas ucieka ;) Quote
modliszka84 Posted September 19, 2008 Author Posted September 19, 2008 Mozna wykorzystac ten tekst z którym był wczesniej na allegro. Jakby ktos chciał, to mamy wydrukowane troche plakatów z nim, moge podrzucić do powieszenia. Quote
NaamahsChild Posted September 19, 2008 Posted September 19, 2008 A jak Ramzes się dogaduje z kotkami? Quote
modliszka84 Posted September 19, 2008 Author Posted September 19, 2008 hmm ciężko to powiedziec.. nie mamy kotów schronisku, tylko jeden jest kot-rezydent Ale jakby była taka konieczność to mozna sprawdzic czy będzie chciał zeżreć kota. Chociaż wiem, że takie testy często bywają mylne, bo pies zestresowany rózne ma reakcje, co innego go fascynuje, a inaczej w domu gdy juz jest na luzie. Quote
NaamahsChild Posted September 19, 2008 Posted September 19, 2008 Bo ja mam 2 małe kocięta i 1 dorosłą kotkę.. Kocham dobermany nade wszystko, ale mogę służyć dt/ds dla psa, który będzie akceptował moje uratowane mruczki.. Quote
modliszka84 Posted September 19, 2008 Author Posted September 19, 2008 No to sprawdzimy jutro. Czyli, gdyby sie okazało że nie chce pożreć kota, to wzięłabys go na DT (albo na stałe) ? Tylko że nawet jak on nie bedzie reagować na kota, to ja nie dam Ci 100% gwarancji że tak samo bedzie od razu u Ciebie w domu. Quote
NaamahsChild Posted September 19, 2008 Posted September 19, 2008 Istnieje taka możliwość.. Mówię na razie ostrożnie - bo jednak bezpieczeństwo kociaków jest bardzo ważne. Quote
modliszka84 Posted September 19, 2008 Author Posted September 19, 2008 Jasne. Zobaczymy jak sie w ogóle zachowa. Ważne jest tez, czy masz mozliwość w domu częściowej izolacji psa na początku... Quote
NaamahsChild Posted September 19, 2008 Posted September 19, 2008 Mam mieszkanie trzypokojowe - mogłabym kociaki zamknąć w jednym z nich. Tylko, że to małe szkraby (4 i 3 m-ce), urwipołcie, zawsze mogą zwiać na moment i nie wyobrażam sobie co, by było, gdyby doszło do tragedii.. Quote
Klementynkaa Posted September 20, 2008 Posted September 20, 2008 niestety to zawsze jest ryzyko... a juz jakos tak jest że ludzie którzy chca pomagac psom są juz albo zapsieni albo zakoceni :( Quote
modliszka84 Posted September 20, 2008 Author Posted September 20, 2008 Niestety z testu nici bo kot sobie gdzies poszedł :/ Ale mam jednak obawy... czy pies który jeży się i stawia irokeza do prawie każdego napotkanego psa zgodzi sie z kotem...? Ja sie na dobermanach nie znam, moze specjalisci sie wypowiedzą...? Quote
dzodzo Posted September 20, 2008 Posted September 20, 2008 kilkanascie dobermanów w zyciu poznałam i myslę, ze nie ma żadnej reguły-najlepiej byłoby mu faktycznie jakiegś kota pokazać i obserwowac reakcję doberman jest piekielnie szybki w reakcjach i takie małe kociaki mogą nie przeżyc spotkania z nim, nawet w celach zabawowych na swoim przykładzie powiem że moja 8-miesieczna obecnie dobka do 4 miesiaca przebywała u hodowcy z 3 kotami,a z moim kotem jest sajgon.Wychodząc z domu muszę je odzielać od siebie, żeby nie zastać zwłok a i będąc w domu łagodzę ciągle awantury i gonitwy.Z jej strony to jest raczej chęc zabawy ale jej 30 kg i siła to realne zagrozenie dla kota.A ten z kolei się broni i wali pazurami gdzie popadnie.Obcego kota na ulicy z pewnościa rozdarła by na strzępy. a poprzednia dobka ze schroniska lizała obce koty na ulicy, ale poprosiłam o test w schronie z przeprowadzniem jej koło kociarni-inaczej nie zaryzykowałbym zabrania jej do domu Quote
modliszka84 Posted September 20, 2008 Author Posted September 20, 2008 No nic, bede w srode to spróbuje mu pokazać kota. Z drugiej strony kilka psów w ten sposób sprawdzanych, w domu wykazywały zupełnie inne reakcje na kota niż w schronisku... Quote
dzodzo Posted September 20, 2008 Posted September 20, 2008 na pewno i tak byc moze, ale zakładam że doberman ktory na widok kota dostnie piany i będziesz wyskakiwac z butow żeby go utzrymac na smyczy na 99% będzie chcial tego kota zabić i wtedy wiesz na pewno że nie zaryzykujesz oddania go do domu z kotami Quote
modliszka84 Posted September 20, 2008 Author Posted September 20, 2008 Ramzes jest w ogóle strasznie agresywny do psów mijanych na spacerze, aż sie gotuje cały, sierść stroszy... może ten typ tak ma... bo do ludzi to chodząca łagodność Quote
dzodzo Posted September 20, 2008 Posted September 20, 2008 ja bym mu to zaliczyla na plus, bo moja Zara wszytskie psy kocha a jednemu panu wygryzła dziurę na tyłku:cool3: a tak serio-to do suk też tak ma czy tylko do samców? Quote
Helga72 Posted September 20, 2008 Posted September 20, 2008 Modliszka przyjedz z nim do mnie sprawdzimy w domu i na moich kotach;) one nie takie kruszunki 7 kilo też ma swoję siłe i do tymczasów przyzwyczajone zobaczymy jak on zachowuje się w mieszkaniu i jak reaguje na polecenia:evil_lol: Quote
modliszka84 Posted September 20, 2008 Author Posted September 20, 2008 a co Iwonka chcesz go ugościć przez jakis czas :evil_lol: bo ja mysle ze jak on juz wejdzie to wyjsc nie bedzie chciał :eviltong: Quote
Helga72 Posted September 20, 2008 Posted September 20, 2008 Modliszka ja mam robić jako tester :razz: jeżeli jest osoba , która kocha dobermany i zna rasę to super szansa dla chłopaka :loveu: i trzeba póbować chociaż nie wiem czy moje koty podzielają ten entuzjazm:evil_lol: Quote
diuna_wro Posted September 20, 2008 Posted September 20, 2008 Naamashchild pyta jak próba i prosi o konakt telefoniczny. Quote
Recommended Posts