Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 136
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Niech spróbuje jej kupić kulę- smakulę, ciasno opchać w niej smakołyki i jej dać przed wyjściem. Wiem, ze sprawdza się czasami zostawienie włączonego radia.

Posted

ciapuś napisał(a):
Kula- smakula sie sprawdza ale najlepszym sposobem jest adopcja jeszcze jednego psa :evil_lol: To zawsze skutkuje

JEST TO NA PEWNO POMYSŁ :loveu:.
Z tego co wiem, jesli płacz za opiekunem jest utrwalony (a nie ma pewności czy właśnie z tego powodu, Lejla wcześniej nie została oddana do schroniska) dośc ciężko jest to wykorzenic. Na pewno wymaga to pracy z psem. Samo na pewno nie przejdzie.

Posted

Myślę,że to tzw. przez behawiorystów "lęk separacyjny"-stan lękowy o podłożu,tak jak u ludzi zaburzeń w produkcji serotoniny, o wiadomym podłożu-cierpi na to wiele psów ze schroniska. Psy ras małych najczęściej wyją ,molosy często też niszczą,szczególnie przy drzwiach wyjściowych i oknach .Pozostawione same wpadają w lęk i panikę,często po powrocie właściciele stwierdzają,że psy wyglądają,jakby przebiegły maraton. Receptą jest paradoksalnie odczulić psa od nowego opiekuna- na początek stosunki mniej serdeczne,mniej pieszczot, przy wyjsciu z domu i powrocie żadnych pożegnań i powitań,żadnych rytuałów we wzajemnych kontaktach.Gdy wychodzimy do pracy -wcześniej przygotować się , przygotować jedzenie i zabawki dla psa, potem dłuższy spacer, po powrocie do domu dać psu jeść i szybko wyjść,bez kręcenia się po mieszkaniu i oczywiście bez pożegnania.. Kula smakula to świetny pomysł-właśnie należy przygotować zabawki z ukrytym jedzeniem, a dla psów ,które niszczą-porozsypywać i poukrywać jedzenie róznych miejscach mieszkania.Gdy wracamy-nie zwracać na psa przez jakiś czas uwagi, zero powitań czy karcenia za ewentualne wycie,posiusanie,zniszczenia.Gdy pies się narzuca-nie zwracać uwagi,ew. odesłać na jego posłanie krótką komendą. Pies powinien miec legowisko w innym pomieszczniu niż śpią i przebywaja właścicieli-najlepszy przedpokój i tam być odsyany,gdy właściciele są w domu.Dobrze jest ćwiczyć zostawianie psa samego w domu lub pod sklepem-coraz częściej i dłużej, pozostawic bez pożegnania,nie zwracac uwagi na wycie, nie wracać przed ustalonym czasem ćwiczenia, po powrocie nie karcić i nie witać się.
W skajnych przypadkach-farmakoterapia lekami przeciwlękowo-antydepresyjnymi, ale zawsze z programem behawioralnym. Polecam behawiorystkę p. Joannę Bohdziun:www.jb-szkoła.pl-sprawdzona,dzięki jej radom i lekom poradzili sobie Państwo,którzy wzięli ze schronu starszego ON-ka,Smutnego Benka. Benek na początku wył i niszczył,teraz juz jest dobrze. Niezrobienie niczego często powoduje,że znichęceni właściciele oddają psa do schronu ( niestety znam też takie przypadki).

Posted

mój Gacek (też terier niemiecki) też tak miał :)
wył jakby mu co robili...

ignorowanie przed wyjściem
po przyjściu ew., ale ja nie stosowałam

i jest kochany i grzeczny i rozumie teraz :p
bardzo szybko się nauczył

kong też dobra sprawa (kula)
ale chyba mój Gacek by go olał i dalej płakał (takie mam wrażenie)
ale generalnie uwielbia :eviltong:

• 3 weeks later...
Posted

Lejla ma teraz na imię Abi :loveu:
Państwo napisali ze jest najmądrzejsza na świecie i bardzo ich kocha.
Minął problem takze z wyciem w domu kiedy państwo wychodzą :multi:

" class="ipsImage" alt="">

Posted

Państwo kochają Abi jak swoje dziecko. Abi jest zazdrosna o miłość. Jak Pan całuje żonę, to Abi szczeka. To bardzo wzruszające. Jesteśmy tak bardzo podobni do siebie. Psy i ludzie to miałam na myśli.

Lęk separacyjny minął. Państwo kupili feromony, o ile dobrze zrozumiałam podłączyli je do kontaktu, to chyba jakaś nowość, ale podziałało. W każdym razie Abi ma dom, dom mądry i kochający. Na wszystko jest sposób.
Bardzo dziękujemy, za to, że dali jej taką szansę.

Posted

[CENTER]:placz: Ten płacz,to tylko z radości :lol:
Wspaniale,że Abi na tak cudownych ludzi trafiła.
Zdjęcia mówia same za siebie. Odmiana Lejli niesamowita.
Uważam,że koniecznie trzeba ją umieścić na metamorfozach.

:loveu: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :loveu:[/CENTER]